• No results found

3. GENOMFÖRANDET AV SPRÅKPROV

3.2 HÖRFÖRSTÅELSEPROV

3.2.1 PROVTILLFÄLLE: FÖRBEREDELSER OCH FÖRLOPP

Studentexamensnämnden meddelar en tidsplan för utskicket av materialet till gymnasierna. För hörförståelsens del handlar det om beställda inspelningar, provhäften och optiska svarsblanketter. För hörförståelseprovet framställer nämnden inspelningar i form av cd-skivor. Gymnasiet får beställa bara en inspelning per 30 elever. Behövs fler inspelningar, ska gymnasiet på beställningsblanketten motivera den extra beställningen.

Gymnasiet ska i god tid före examen kontrollera att avlyssningsapparaturen fungerar och vid behov utföra service på den. Dessutom måste avlyssningsapparaturen testas före varje hörförståelseprov, exempelvis med en cd-skiva från det föregående provet. Om examinanderna använder trådlösa hörlurar, måste gymnasiet före varje provdag med hörförståelseprov försäkra sig om att batterierna är uppladdade.

Observera att cd-skivor ska hanteras med försiktighet eftersom bland annat fingeravtryck, skråmor och repor kan störa uppspelningen.

Provet arrangeras på en dag och ett klockslag som bestäms av nämnden. Gymnasierna har rätt att avvika från det angivna klockslaget +/- 15 minuter, utom när det är fråga om ett prov som börjar kl. 8.30–9.00. På provdagen för språkprov enligt lång lärokurs ska de två hörförståelseprov som anordnas sist och pågår samtidigt inledas senast kl. 15.15. På provdagen för språkprov enligt kort lärokurs ska det sista hörförståelseprovet inledas senast kl. 15.30. Den normala längden på en inspelning är 45 minuter. För hela hörförståelseprovet ska gymnasiet reservera ca 1 timme.

Om dagens första hörförståelseprov arrangeras i grupper efter varandra, måste alla de examinander som har anmält sig till provet infinna sig i gymnasiet före en viss tid som meddelas av rektor, dock senast klockan 9. Examinanderna inväntar under övervakning den egna gruppens tur att genomföra provet.

Det är absolut förbjudet att ha med sig mobiltelefoner eller andra elektroniska apparater i provsalen. För att undvika tekniska störningar måste de lämnas utanför provsalen. Förbudet gäller både examinander och övervakare. Om det finns bara en övervakare får denne ha med sig mobiltelefon. Avlyssningen av en inspelning måste avbrytas för den tid som övervakaren blir tvungen att använda telefonen. I övrigt ska

mobilen vara avstängd. Om gymnasiet måste ordna provet i flera omgångar, får inte heller de examinander som väntar på sin tur ha tillgång till mobil eller andra elektroniska apparater.

Hur hörförståelseprov ska startas och avslutas

Innan provet börjar ska en optisk svarsblankett, en svarsblankett för språkprovet och konceptpapper finnas på varje examinands avlyssningsplats.

1. Provet börjar med att examinanderna fyller i sina identifikationsuppgifter på svarsblanketterna och provpapperen. Provnivån (lång, medellång eller kort) finns angiven på titelbladet till uppgiftshäftet, och examinanderna ska svärta motsvarande markering på den optiska svarsblanketten. Examinanderna bör fylla i sina egna och provets identifikationsuppgifter på svarsblanketterna innan de lyssnar på inspelningen (se de bifogade anvisningarna för hur den optiska svarsblanketten ska fyllas i). De bör också fylla i identifikationsuppgifterna för svarsblanketten för språkprovet innan själva provet startar. Övervakaren kan gärna påminna om att de ska fylla i namn och examinandnummer plus gymnasiets namn och nummer på varje provpapper som innehåller svar. Det ska de göra vid de punkter som är reserverade för namnuppgifter.

2. Under tiden som examinanderna fyller i identifikationsuppgifterna på svarsblanketterna ska övervakaren ta fram inspelningen ur fodralet och placera den i cd-spelaren. Fodralet är förseglat och försett med ett provsignum.

3. När allt detta är gjort ska rektor eller någon person med fullmakt från rektor öppna det förseglade kuvertet med uppgiftshäftena och kontrollera att upplysningarna på kuvertet stämmer överens med provet (språk, datum, klockslag, provnivå).

4. Häftena delas ut till examinanderna, men de får ännu inte öppna dem. När alla har fått sina uppgiftshäften, svarsblanketter, konceptpapper, pennor (blyertspenna HB eller nr 2) och radergummin, sätter övervakaren i gång cd-spelaren.

5. På inspelningen hörs först en redogörelse för provets förlopp på provspråket. Om hörbarheten kräver att cd-spelarens inställningar justeras, får inspelningen spolas tillbaka till början av redogörelsen.

Examinanderna får öppna uppgiftshäftena när presentatören meddelar att provet börjar.

6. Efter avlyssningen har examinanderna åtta minuter på sig att svärta ringarna på den optiska svarsblanketten och kontrollera de produktiva svaren. Under hela den tiden får examinanderna ha uppgiftshäftena framme. De har också rätt att göra anteckningar i häftena. Observera att de måste stryka över de papper som de använt som koncept för svaret. Examinanderna får inte lämna provrummet förrän provtiden har löpt ut. Rektor är skyldig att se till att de berörda lärare som övervakar studentexamensproven är underrättade, om någon examinand har rätt till specialarrangemang med förlängda svarspauser och/eller förlängd tid med sexton minuter i slutet av hörförståelseprovet.

3.2.2 SCHABLONER OCH MANUSKRIPT

På examensdagen för respektive språkprov skickar nämnden ut texterna till de produktiva uppgifterna och schablonerna till flervalsuppgifterna. Det bör observeras att de rätta svar som nämnden i det här skedet meddelar är preliminära. När analysen av de enskilda provuppgifterna (den s.k. itemsanalysen) är klar, kan nämnden för vissa frågor godkänna flera svarsalternativ.Nämnden skickar de slutgiltigt godkända svaren på flervalsuppgifterna till gymnasierna tillsammans med resultaten.

3.2.3 SPECIALFALL

3.2.3.1 FÖRSENADE EXAMINANDER

För en examinand som kommer lite för sent till ett prov i hörförståelse ska gymnasiet, så långt det är möjligt, arrangera provet när en inspelning blir ledig. Först måste gymnasiet ändå ta kontakt med sekreterarna på nämnden för att förvissa sig om att det inte finns någon för nämnden känd orsak som sätter hinder för att ordna ett separat prov. Gymnasiet måste också förvissa sig om att examinanden inte har kunnat hålla kontakt med examinander som redan har genomfört provet vid samma gymnasium eller vid något annat gymnasium. Det kan inte bli något separat prov, om examinanden kommer till gymnasiet så sent att provet redan har hunnit slutföras i något gymnasium.

3.2.3.2 STÖRNINGAR

Gymnasiet måste se till att det inte uppstår förutsebara störningar. Sådana är till exempel att skolklockorna ringer eller att det blir oväsen när andra studerande går ut på rast. Så länge proven pågår får gymnasiet inte ge allmän information genom högtalare. Om det under pågående prov händer något överraskande som stör avlyssningen, måste cd-spelaren stoppas tills störningen är över. Examinanderna får inte tala med varandra under avbrottet. Inspelningen får spolas tillbaka till början av det avsnitt där avbrottet skedde.

Indelningen i avsnitt framgår av innehållsförteckningen till cd-skivan. Om störningen inträffar under svarspausen, ska inspelningen inte spolas tillbaka alls. Det kan finnas flera skäl att avbryta ett hörförståelseprov: en störning i avlyssningsapparaturen, ett fel i inspelningen, en sjukdomsattack hos en examinand eller en lärare, ett utryckningsfordon som kör förbi med slagna sirener e.d.

När provet genomförs i en språkstudio, kan det hända att det är bara en examinand som råkar ut för en störning. I sådana fall ska man försöka undvika att avbryta provet för hela gruppen och i stället göra till exempel på följande sätt:

1) Till provrummet kopplas i förväg en extra högtalare, där den examinand som råkat ut för störningen omedelbart kan fortsätta avlyssningen.

2) Examinanden flyttas till exempel under svarspausen till en annan, ledig avlyssningsplats.

3) Examinanden får fortsätta provet från störningen och framåt, när resten av gruppen är klar med sitt prov.

Att avbryta avlyssningen är ofta den lösning som fungerar bäst när det är fler än en examinand som råkar ut för en störning, även om störningen orsakas av en enskild examinand eller en enskild apparat som inte fungerar. I hörförståelseprov gäller det att undvika situationer där någon yttre faktor försämrar examinandernas koncentrationsförmåga eller orsakar ett avbrott i koncentrationen mitt under en sammanhängande del av ett prov. När störningar inträffar rekommenderar nämnden att avlyssningen avbryts och att den fortsätter i enlighet med anvisningarna i första stycket i det här avsnittet. På så sätt har examinanderna möjlighet att koncentrera sig på avlyssningen på nytt. Hur en examinands prestation påverkas av störd koncentration är det svårt att bedöma i efterhand. Om en examinand kräver gottgörelse med hänvisning till störningen, ska både examinanden och gymnasiet ange ett tydligt och detaljerat motiv på nämndens blankett för ändamålet.

Rapport om störning under hörförståelseprov eller defekt inspelning

Avbrott och åtgärder ska antecknas i protokollet. Rapporten ska göras på nämndens blankett (se bilagan Rapport om störning under pågående hörförståelseprov eller om defekt inspelning). Ange exakt med hjälp av numren på frågorna var under provet avbrottet skedde och vem som berördes. Det ska också framgå om det fanns någon examinand som inte alls kunde höra något visst avsnitt av provet. När rapporten görs, ska också examinanden få ge sina synpunkter på störningen. Examinandens beskrivning av situationen kan fogas till rapporten. Det kan dessutom vara till fördel att bifoga en sittordning med namnet eller examinandnumret på den person som upplevde störningen inskrivet. Gäller rapporten hela gruppen, kan en kopia av deltagarförteckningen till provprotokollet gärna skickas med. Examinanderna i gruppen ska vara klart och tydligt angivna på kopian. Skicka in blanketten till nämnden inom en vecka efter hörförståelseprovet. Därefter behöver kopian inte skickas in till exempel tillsammans med provprestationerna eller som bilaga till protokollet. Blanketten kan skrivas ut på studentexamensnämndens webbplats, www.ylioppilastutkinto.fi.

3.2.3.3 DEFEKT INSPELNING

Om det under pågående prov visar sig att inspelningen har fel och brister som påtagligt stör avlyssningen, ska den övervakande läraren avbryta provet. En av övervakarna ska gå ut för att ta reda på om det går att få en felfri inspelning i stället för den defekta. Under tiden och under de åtgärder som följer får examinanderna inte tala med varandra och inte heller lämna sina platser.

1) Om gymnasiet har flera inspelningar av samma prov, gäller det att vänta tills en ny, felfri inspelning fås fram. Under väntetiden får examinanderna inte tala med varandra eller titta i uppgiftshäftet. När en ny inspelning har hämtats och placerats i cd-spelaren går man till väga på följande sätt:

a) Om felet fanns i den sammanhängande delen av provet, ska hela den delen avlyssnas på nytt.

b) Om felet fanns i den pauserade delen, ska det textavsnittet avlyssnas på nytt.

En rapport om vad som har gjorts ska föras in i protokollet, och gymnasiet ska också redovisa för det inträffade på nämndens blankett.

2) Om gymnasiet bara har en defekt inspelning men en reservinspelning finns att få hos arkivgymnasiet (eller på det närmaste gymnasiet), ska provet avbrytas och uppgiftshäftena och svarsblanketterna samlas in. Examinanderna hålls under övervakning så, att de inte har möjlighet att tala med varandra eller ha kontakt med utomstående. När reservinspelningen finns på plats fortsätter provet, enligt 1 a) eller b) beroende på var störningen fanns. En redogörelse för vad som har gjorts ska föras in i protokollet, och gymnasiet ska också redogöra för det inträffade på nämndens blankett.

3) Om det inom rimlig tid inte är möjligt att få fram en felfri inspelning, avlyssnas den defekta inspelningen. Under provets gång ska den övervakande läraren noggrant registrera vilka frågor som berörs av störningarna. Den defekta inspelningen skickas tillsammans med rapporten till nämnden, som bedömer vilken inverkan störningarna kan ha haft på provprestationerna. Av rapporten måste det klart framgå vilka examinander som har berörts av störningen (se 3.2.3.2). Dessutom ska det framgå på vilket ställe störningen funnits och om någon examinand inte alls kunnat höra ett visst ställe.

Alla defekta inspelningar måste skickas tillbaka till nämnden. På skrivfodralet antecknas gymnasiets namn och nummer, och en rapport om felen i inspelningen bifogas. Rapporten ska skrivas på nämndens egen blankett (se bilaga Rapport om störning under pågående hörförståelseprov eller om defekt inspelning) och skickas till nämnden i eget kuvert inom en vecka efter hörförståelseprovet. Störningarna behandlas i nämndens utskott för störningar under hörförståelseprovet. Detta sker när resultaten blivit klara.

Related documents