• No results found

Vilket alternativ är bäst?

De olika utredningsalternativen har översiktligt beskrivits i kapitel 10, och är följande:

Nollalternativet, som är ett referensalternativ och innebär att ingen

reglering, vägledning eller annan styrning av användningen av logg- böcker införs.

Alternativ 1 Vägledning, alternativet innebär att det är frivilligt att ta

fram en loggbok och att den huvudsakliga styrningen sker i form av en vägledning. Om en loggbok upprättas ska den följa vissa regler, men det är upp till byggherren att välja vilket loggboksverktyg som ska an- vändas.

Alternativ 2 ”Ramlag” och valfritt system, som innebär att en lag-

reglering införs som anger att en loggbok ska upprättas vid all ny- byggnad. Byggherren kan fritt välja vilket loggboksverktyg som ska användas.

Alternativ 3 Centralt system, som innebär att en reglering införs

som anger att en loggbok ska upprättas vid all nybyggnad. Till skill- nad från de tidigare alternativen innebär alternativ 3 att en central myndighet får i uppdrag att ha ett övergripande ansvar för loggboks- systemet och att alla loggböcker lagras i en central databas.

Samtliga alternativ inklusive nollalternativet innebär att loggbok i större eller mindre utsträckning kommer att användas för byggnadsverk. Detta innebär att nyttorna och de samhällsekonomiska vinsterna som identifie-

rats för användningen av loggbok i kapitel 7 kommer att finnas i samtliga alternativ, även om de uppkommer i större utsträckning i de alternativ som leder till att loggböckerna har en viss kvalitet. Antalet byggnadsverk som har en loggbok bedöms dock variera mellan alternativen. Jämförel- sen mellan alternativen bör därför även göras utifrån andra kriterier, och dessa diskuteras nedan.

11.1.1 Ökad användning av loggböcker

Nollalternativet bedöms med nuvarande trend medföra att användningen av loggbok ökar och förmodligen med en relativt låg hastighet i förhål- lande till alla nya byggnadsverk som tillkommer. Det finns farhågor för att alternativ 1 Vägledning medför att byggherrar väljer att inte upprätta loggbok för att undvika risken att inte lyckas uppfylla kraven. Alternativ 1 skulle alltså kunna innebära att loggboksanvändningen inte ökar alls, el- ler i värsta scenariot till och med minskar jämfört med nollalternativet. Alternativen 2 Ramlag med valfritt system och alternativ 3 Centralt sy- stem innebär krav på loggbok, varför användandet av loggbok bedöms öka kraftigt och snabbt för båda alternativen.

11.1.2 Kvalitetsmässigt bättre loggböcker

Med kvalitetsmässigt bättre loggböcker avses att vissa faktorer alltid ska finnas med i loggboken, bland annat produktinformation som identifierar produkten, tillverkare och säkerhetsdatablad i den mån det finns (se av- snitt 7.2.2 om innehåll i loggböcker). Nollalternativet innebär att använd- ningen i loggböcker inte regleras alls, och då sker heller ingen ”uppstyr- ning” av innehållet i de loggböcker som tas fram. Alla alternativen 1, 2 och 3 ger möjlighet att reglera innehållet i loggböcker, varför dessa alter- nativ bedöms ge förutsättningar för kvalitetsmässigt bättre loggböcker. Om begreppet ”kvalitetsmässigt bättre loggböcker” även omfattar att vara tillåtande för loggbokssystem som kombineras med möjligheten till val av mer hälso- och miljövänliga produkter, bedöms alternativ 1 och 2 vara bäst, eftersom dessa innebär att vilket loggbokssystem som helst kan väl- jas. Alternativ 3 innebär en viss risk för utslagning av loggbokssystem som har högre miljöambitioner och stöd för produktval, och skulle alltså kunna vara kontraproduktivt utifrån syftet med en reglering.

11.1.3 Ökad jämförbarhet mellan olika loggböcker

Nollalternativet innebär att användningen inte regleras alls, och då sker heller ingen ”uppstyrning” av innehållet i de loggböcker som tas fram. Alternativen 1, 2 och 3 ger möjlighet att reglera innehållet i loggböcker, varför dessa alternativ bedöms ge förutsättningar för ökad jämförbarhet

mellan loggböcker. Särskilt alternativ 3, där samma loggboksverktyg ska användas, bedöms öka jämförbarheten mellan olika loggböcker.

11.1.4 Minskad eller oförändrad administration på kort sikt

På kort sikt bedöms nollalternativet innebära mindre eller oförändrad ad- ministration, eftersom byggherrarna själva kan välja eller välja bort ex- traarbetet det innebär att upprätta en loggbok. Alternativen 1,2 och 3 in- nebär reglering av loggboksanvändningen, vilket på kort sikt innebär en viss ökad administration. Särskilt alternativ 3 kan innebära ökad admi- nistration, eftersom byggherrar kanske väljer att använda dubbla system: ett som tillgodoser det obligatoriska centrala systemet med en centralda- tabas och ett med stöd för produktval.

11.1.5 Minskad eller oförändrad administration på lång sikt

På lång sikt bedöms en loggbok kunna minska det administrativa arbetet, genom att tillhandahålla strukturerad information och ökad spårbarhet av byggprodukter i byggnadsverket. På lång sikt bedöms alltså alternativen 1,2 och 3 vara bättre än nollalternativet ur den aspekten. Med reservation för farhågan att alternativ 1 medför att loggbok kommer att användas för färre byggnadsverk än med nollalternativet.

11.1.6 Säker långsiktig förvaring av loggböcker

Hur säker långsiktig förvaring av loggböckerna blir med nollalternativet och alternativen 1 och 2 beror på hur de loggboksverktyg som används lyckas klara detta. Störst förutsättningar för att ge en långsiktigt säker förvaring av alla loggböcker bedöms alternativ 3 ha, eftersom alla logg- böcker lagras i en central databas.

11.1.7 Möjligheter till tillsyn

Nollalternativet innebär att loggbok inte regleras, och då finns inget be- hov av tillsyn. Alternativ 1,2 och 3 ger möjligheter att reglera en tillsyn. Särskilt alternativ 3 bedöms ge ökade möjligheter att likrikta tillämpning och tillsyn över hela landet.

11.1.8 Möjligheter till statistik

Nollalternativet bedöms innebära små möjligheter för att bygga upp sta- tistik. Det är förstås tänkbart med någon form av frivillig enkätundersök- ning bland byggherrar om loggboksanvändningen, även med nollalterna- tivet. Alternativen 1,2 och 3 innebär reglering och någon form av tillsyn över loggboksanvändningen, vilket ökar möjligheterna till att hämta sta- tistik. Särskilt alternativ 3 med en central databas bedöms innebära goda möjligheter att hämta statistik.

11.1.9 Utveckling av loggboksverktyg

Alternativ 3 innebär att alla ska använda ett visst loggboksverktyg, och bedöms därför medföra den minsta utvecklingen av loggboksverktyg. För nollalternativet är det osäkert om fler eller bättre loggboksverktyg kom- mer att utvecklas, eller om vissa av de som finns på marknaden i dag kommer att användas även i fortsättningen.

Mest utveckling av loggboksverktyg bedöms alternativ 2 kunna leda till, eftersom alternativet innebär att betydligt fler loggböcker ska tas fram, men att det är fritt fram för byggherren att använda vilket loggbokssystem hon eller han vill. Detta kommer troligtvis också att pressa priserna på loggboksverktygen.

11.1.10 Kostnader för registerhållning bör vara låga

Nollalternativet innebär inga kostnader för registerhållning. Alternativ 1 och 2 kan innebära en registerhållning hos tillsynsmyndigheten, vilket bedöms innebära en viss kostnad. Störst kostnader för registerhållning bedöms alternativ 3 innebära, eftersom en stor, central databas kostar att upprätta och driva.

11.1.11 Summering

En översikt över bedömningarna av de olika alternativen ges i tabell 4. De olika kriterierna kan inte summeras rakt av, utan vissa faktorer är mer betydelsefulla än andra. Enligt Boverket är de viktigaste kriterierna ökad användning av loggböcker, kvalitetsmässigt bättre loggböcker och ökad jämförbarhet mellan olika loggböcker. Boverket bedömer att alternativ 2 Ramlag med fritt val av loggboksverktyg är det alternativ som är bäst uti- från bedömningen av kriterierna.

Tabell 4. Sammanfattande bedömning av de utredda handlingsalternativen. + betyder positiva effekter

- betyder negativa effekter ? betyder oklara effekter

Alternativen Nollalt. Alt.1 Alt.2 Alt.3

Ökad användning av loggböcker + + ++ ++

Kvalitetsmässigt bättre loggböcker 0 + + -?

Ökad jämförbarhet mellan olika loggböcker

Mindre eller oförändrad administ- ration på kort sikt

+ - - --

Mindre eller oförändrad administ- ration på lång sikt

+ ++ ++ ++

Säker långsiktig förvaring av logg- böcker

? ? ? +

Utveckling av loggboksverktyg 0? + ++ -?

Möjligheter för tillsyn 0 + + ++

Möjligheter till statistik - + + ++

Kostnader för registerhållning bör vara låga

+ - - --

11.2 Är det rimligt att införa krav om loggbok för