• No results found

Analýza konkurence

In document Vstup firmy na zahraniční trh (Page 45-51)

3. Analýza zahraničního trhu

3.3 Analýza konkurence

P ed vstupem na zahraniční trh by si kaţdý podnikatel m l uv domit, ţe jeho produkt m bude na trhu čelit také zahraniční konkurence. Proto je p ed vstupem na daný zahraniční trh nezbytn nutné se seznámit s existující konkurencí na trhu. Poté, co podnik vyhotoví analýzu konkurence, si lépe uv domí silné a slabé stránky svého produktu a bude tak lépe definovat hrozby konkurence, které ho p i vstupu na zahraniční trh čekají. (Machková, 2015)

Jelikoţ je Itálie známá svou krásnou p írodou, která láká mnoho cyklist , je zde velké mnoţství firem, které se pohybují v cyklistickém odv tví. V Itálii se koná i mnoho cyklistických závod , které jsou známé pod jménem Giro d‘Italia, a jsou tak známé jako, Tour de France ve Francii. Nespočet firem vyrábí p ímo cyklistická kola, n které k tomu

cyklistické oblečení a jiné se zam ují pouze na cyklistické oblečení, takové firmy jsou pro podnikatele nejv tší hrozbou. Firmy jsou totiţ specializované pouze na cyklistické oblečení a dopl ky a odpovídají tak stejné oblasti zam ení, jako zvolená firma Lawi.

Pro analýzu konkurence byly vybrány dv nejznám jší italské firmy, které se zabývají výrobou a prodejem cyklistického oblečení. Tyto firmy byly vybrány z d vodu, ţe pro majitele firmy p edstavují nejv tší konkurenci (hrozbu) na italském trhu. Jako první firma byla Castelli a následná Santini. Mezi další italské konkurenční firmy pat í: Bianchi, De Marchi, Gist Italia, D‘Marge a mnoho dalších. (Wikipedie, 2017)

Castelli

Vše začalo kolem roku 1Ř76, kdeţto samotná historie firmy Castelli se začala psát od roku 1940, s p íchodem cyklisty Fausta Coppiho, který byl povaţován za cyklistického boha a proslavil tak firmu Castelli. Faust Coppi si jiţ od fungující firmy Castelli nechal objednat speciální odlehčené oblečení, které by mu m lo pomoci p i stoupání v Alpách. Firma Castelli zam nila d íve pouţívanou vlnu za silon. Tato zm na p inesla firm velký úsp ch a firma Castelli se tak stala nejsiln jším revolucioná em ve sv t závodní cyklistiky.

Cyklista Faust Coppi vyhrál závod, díky novému inovačnímu oblečení, které mu pomohlo p i alpských stoupání. Nové oblečení p ineslo cyklistice nový styl a p edevším inovaci.

V roce 1ř74 p isp l syn majitele firmy do rodinného d dictví novou silou a inovací - zaloţil firmu Castelli Sport, jejímţ cílem bylo vytvá et prvot ídní závodní cyklistické oblečení nové generace. S p íchodem nového materiálu sp chali všichni cyklisté. Čím více nových výrobk firma prodávala, tím v tší p icházely objednávky. Castelli tak pokračoval ve stop svého otce a tvaroval oblečení sv tové závodní cyklistiky do podoby, jak ji známe dnes. V současnosti má firma více neţ 140 letou inovativní historii a snaţí se nadále zachovat moderního ducha. (Castelli-cycling.cz, 2017)

Obrázek 2: Logo firmy Casttelli

Zdroj: https://sizeid.com/de/knowledge-base.knowledge/?knowledgeSlug=castelli

Firma vyrábí cyklistické oblečení v mnoha modelech i velikostech. Nabízí cyklistické kalhoty a dresy pánské i dámské, bundy, návleky na nohy, ruce či kolena, také nabízí široký sortiment cyklistických dopl k , jako jsou ponoţky, šátky, čelenky, rukavice, apod.

Dále nabízí modely letní, podzimní či zimní. Castelli také vyrábí oblečení na b ţky a další zimní sporty.

Castelli v porovnání s firmou Lawi má mnoho výhod, co se týče nabídky sortimentu.

Nicmén má také tato firma více neţ 140 letou tradici, coţ se v porovnání s pom rn novou firmou Lawi nedává srovnávat. Mezi jednu z hlavních výhod pat í široká škála sortimentu, který firma nabízí. Castelli nabízí a uţ více druh rukavic (okolo 20 druh ), firma Lawi nabízí pouze 4 druhy. Také firma Castelli nabízí více druh a barev cyklistických vest či bund. Další v c, kterou firma Castelli nabízí, jsou dlouhé kalhoty na kolo s vloţkou, takovéto kalhoty firma Lawi v bec nevyrábí, nabízí pouze cyklistické kra asy nebo dlouhé kalhoty, avšak bez cyklistické vloţky. Mezi další v ci, které firma Lawi nevyrábí, jsou dlouhé kalhoty na crosscycling, zimní pé ové bundy či oblečení na b ţné nošení, jako jsou trička, mikiny nebo tepláky. Nevyrábí také p íslušenství jako deštníky, cestovní kufry, batohy či tašky p es rameno. Jako jednu z dalších výhod firmy Castilli autorka práce shledala materiály, z kterých firma vyrábí. Firma Castilli vyrábí produkty z termo materiál , které jsou vhodné pro cyklisty, kte í jezdí na kole celý rok. A uţ to jsou termo návleky na nohy, ruce, nebo termo ponoţky, které vydrţí do -30°C. Tento druh produktu by firma mohla také zahrnout do svého sortimentu, aby tak rozší ila segment pro zákazníky, kte í jezdí také v podzimním a zimním období. Ostatní sortiment je v obou firmách pom rn stejný. (Castelli-cycling.cz, 2017)

I taková firma s dlouholetou tradicí jako Castilli má n kolik nevýhod, oproti nové firm Lawi. Firma Castilli se zam uje p eváţn na muţské a ţenské cyklistické oblečení, avšak nikoliv na d tské oblečení. Na oficiálních stránkách byl nalezen pouze jeden jediný d tský dres. V dnešní dob , která je plná sportu, sportují celé rodiny i s d tmi, proto je d leţité se zam it i na výrobu d tského oblečení, které firma Lawi vyrábí. Firma Castilli se zam uje pouze na profesionální závodní cyklistiku, neţ na hobby cyklistiku, která je vhodná pro všechny cyklistické kategorie. V tom má firma Lawi také jednu z velkých výhod. Firma Lawi vyrábí cyklistické oblečení nejen pro závodníky, ale také pro hobby cyklisty, kte í jezdí na kole pouze pro radost. Jako dalšího poznatku, kterého si autorka práce všimla, je barevnost a pestrost oblečení firem. Firma Lawi se zam uje spíše na pestré a výrazné oblečení, které je d leţité pro bezpečí cyklisty z d vodu dobré viditelnosti. V posledních letech zaznamenalo sportovní oblečení veliký boom se svítivými barvami, a uţ od svítiv ţluté, zelené aţ po svítiv r ţovou, které je p edevším oblíbená u ţen. Za to firma Castille se spíše pohybuje v jednoduchých klasických barvách jako je červená, modrá, bílá, černá.

Na stránkách autorka vid la i barevné dresy, avšak byly pouze jednobarevné, nikoliv pestrobarevné s kombinací r zných barev. Cenová relace sortimentu, kterou firma nabízí, bude uvedena na konci kapitoly, společn s cenovou relací firmy Santini a Lawi.

Santini

Pietro Santini zaloţil firmu Santini v roce 1965. Ze začátku se ţivil jako emeslník v továrn , ale p es svoji váše se začal v novat navrhování cyklistického oblečení.

Všechny výrobky jsou navrţeny a následn vyrobeny ve firm , dokonce i samé materiály jsou vyrobeny v Itálii. Nyní ve firm vyráb jí více neţ 3000 poloţek kaţdý den a exportují 75% své produkce do zahraničních zemí. Kaţdý od v je ve firm vyvíjen od samého začátku týmem specializovaných návrhá , kte í mají zako en nou touhu po cyklistice.

Firma vydává vysoké výdaje do materiálového výzkum a vývoje, cht jí tak poskytnout zboţí pro maximální výkon, na úrovni mistr sv ta. (Santinisms.it, 2017)

Obrázek 3: Logo firmy Santini

Dostupné z: https://www.bellatisport.com/shop/brand/45/SMS_Santini.html

Sortiment, který firma nabízí je pom rn rozší ený, nikoliv tak rozší ený, jako od firmy Castilli. Oproti firm Lawi, nabízí oblečení na b ţné nošení, jako jsou mikiny a trička, dále také nabízí tašky p es rameno. Jediná ze jmenovaných t í firem nabízí cyklistické p ilby.

Také se firma zam uje na triatlonové oblečení jak pro muţe, tak pro ţeny. Vyrábí také cyklistické kalhoty, jako vyrábí firma Castilli. Co se týče d tského cyklistického oblečení, firma Santini „pokulhává“ se svojí nabídkou sortimentu, za českou firmou Lawi. Nabízí pouze dva designy d tských dres , oproti Lawi, která nabízí ř r zných design v provedení pro kluky i holky. Dále firma Lawi nabízí zateplené d tské dresy, tyto dresy nenabízí ani jedna ze jmenovaných dvou firem. Barevnost sortimentu firmy Santini je spíše jednoduchá, dresy jsou jednobarevné, strohé se stejným designem. Firma Lawi kaţdý rok p ichází s novou kolekcí, která se odlišuje od kolekce p edchozí jak designem, tak barvami. Firma Lawi se snaţí inovovat, jít s moderními trendy. Firma Santini a Castilli volí spíše neutrální barvy, které na silnici nevyniknout tak, jako barvy, které volí firma Lawi. Ostatn firma Santini je spíše zam ena na závodní cyklistiku, jako firma Castilli.

Nenabízí ţádné dresy pro „hobby“ cyklisty. V následné tabulce č. 2 budou uvedeny ceny firmy Santini a Castilli v porovnání s firmou Lawi.

Druh Lawi s. r. o. Castelli Santini

Pánský dres 1200-1Řř0 Kč 2025-3500 Kč 1500-3Ř00 Kč

Pánské kra asy 990-24ř0 Kč 2300-6500 Kč 2000-5700 Kč

Vesta ř00 Kč 1100-4600 Kč 2000-3200 Kč

Bunda - softshell 2ř00 Kč 5400 Kč 4600 Kč

Ponoţky 140-600 Kč 300-700 Kč 320-500 Kč

Rukavice 250-Ř00 Kč 900-1200 Kč 700-1500 Kč

Tabulka 4: Cenová relace cyklistického oblečení firem

Zdroj: vlastní zpracování podle: https://www.santinisms.it/it/, http://www.shop.lawi.cz/, https://www.castelli-cycling.com/

V tabulce je moţné vid t cenou relaci produkt jednotlivých firem. Lze vid t, ţe firma Santini je s cenami blíţe k firm Lawi. Pokud firma Lawi vstoupí na italský trh, bude mít nejednu výhodu oproti konkurenčním italským firmám. V porovnání s konkurenčními firmami, které byly zvoleny majitelem firmy Lawi, firma Lawi nabízí široký sortiment.

Zam uje se na veškeré typy cyklist , nejen na hobby cyklisty, kte í jezdí ve svých volných chvílích, ale také pro malé cyklisty, kte í jezdí společn se zbytkem rodiny. Firma Lawi vyrábí mnoho st ih dresu, které jsou vhodné pro kaţdý typ postavy. Vyrábí t i hlavní st ihy, kaţdý z nich pasuje jinému typu postavy. Jmenované konkurenční firmy vyrábí pouze, tzv. race st ihy, které jsou vhodné pouze pro útlé vysportované postavy.

Další výhodu má firma v cen svých produkt . Plno italských firem prodává své oblečení za mnohem draţší ceny, neţ firma Lawi na domácím českém trhu. Ceny konkurence mnohdy dosahují aţ trojnásobek ceny produktu firmy Lawi. Pokud firma zvolí 5% marţi, kterou zvolila na ostatních zahraničních trzích, na které v minulosti vstoupila (zem BeNeluxu, Litva, N mecko), stále se ceny budou pohybovat na pom rn nízkých cenách, které budou pro v tšinu obyvatel výhodné a tedy víc dostupné.

In document Vstup firmy na zahraniční trh (Page 45-51)

Related documents