• No results found

Návrh vstupu firmy na zahraniční trh

In document Vstup firmy na zahraniční trh (Page 54-0)

Z politického hlediska autorka práce shledává Itálii jako ideální zemi, kam firma m ţe vyváţet své výrobky. Zem má dobré mezinárodní vztahy, zejména s ostatními členy Evropské unie a USA. Itálie je od roku 1řř3 otev enou ekonomikou, ve které neprobíhají ţádné celní kontroly v rámci EU – nejsou tedy vybírány ţádné celní dávky. V Itálii panuje stabilní politický reţim, proto se doporučuje dodrţovat jejich stanovené zákony a respektovat smluvní práva. Veškeré kupní smlouvy mezi Českou republikou a Itálií se doporučují uzavírat p edevším písemn , kv li p ípadným spor m. Italské civilní soudnictví pat í mezi jednou z nejpomalejších v Evrop . Pr m rná délka soudního ízení se pohybuje kolem 5ř0 dní, v porovnání s Litvou, ve které soudní ízení probíhá v pr m ru 54 dní.

Proto by autorka doporučila ádné zajišt ní písemné smlouvy, aby nedošlo k p ípadným spor m, které v Itálii budou nejen časov náročné, ale také finančn . (BusinessInfo.cz, 2009)

Z ekonomického hlediska se zemi nevede špatn . Ačkoliv se v posledních letech nachází v nep íznivých ekonomických podmínkách, kv li finanční krizi, kterou zemi zastihla v roce 200Ř. Nicmén i tak Itálie stále pat í mezi nejsiln jší ekonomiky sv ta. HDP Itálie m ené paritou kupní síly se m ţe pyšnit 13. místem v porovnání s ostatními státy sv ta. I p es veškeré ekonomické problémy se Itálie adí mezi stále atraktivní trhy, a láká tak nové investory do své zem . Toto je vhodnou p íleţitostí pro firmu Lawi.

Autorka práce by vstup na italský trh doporučila. Sice v zemi panuje vysoká konkurence z d vodu vysokého počtu cyklistických firem, které se v Itálii nachází, ale i tak má šanci p es veškerou konkurenci, na trhu usp t. Formu vstupu na italský trh, kterou by autorka zvolila, je metoda výhradního obchodního zastoupení. Autorka práce tuto metodu shledává za nejvhodn jší, vzhledem k p edchozím dlouholetým zkušenostem, které s touto metodou firma má. Touto metodou firma vstupovala i na trhy N mecka, Litvy a zemí BeNeluxu.

Pokud firma zvolí kvalitního a profesionálního obchodního zástupce, má tak šanci na zviditeln ní svého produktu za pom rn nízkých náklad – bude p ítomna na jiţ vybudovaných distribučních cestách. Firma má dobré zkušenosti s volbou obchodního zástupce, kterého volí p es et zec obchodních zástupc , který firmu zastupuje ve všech zahraničních zemí, na kterých firma obchoduje. Firma má dlouholeté zkušenosti s touto

zastupitelskou formou, kterou by volila i pro vstup na italský trh. Nicmén pokud by se firma rozhodla pro jiného zástupce, autorka práce by doporučila ádné prov ení zvoleného obchodního partnera. Prov ila by jeho aktivity na trhu, jeho schopnost nabízet a prodávat cyklistické oblečení. Také by prov ila, zda je schopný splácet své závazky a zda není v insolvenčním ízení. Dále by prov ila, jak je výhradní obchodní zástupce schopný a zdatný se orientovat v cyklistickém odv tví, aby nedošlo k problému, ţe by nebyl schopný prodat produkty a nev d l o nich ţádné informace. Poté by se s obchodním partnerem domluvila na p esném stanovení obchodní smlouvy, aby nedošlo k p ípadným spor m.

Sjednala by se zástupcem výši provize, kterou zástupce dostane za prodané výrobky a v neposlední ad stanovení dopravy zboţí z České republiky do Itálie. Pokud by firma shán la jiného kvalitního obchodního zástupce, m ţe tak vyuţít moţnosti vyhledávání obchodního zástupce p es sluţbu, kterou standardn poskytuje CzechTrade ve spolupráci s Agent321. Agent321 se adí mezi nejv tší asociaci, která sdruţuje obchodí zástupce v Itálii. (BusinessInfo.cz,2016), (Mzv.cz, 2016)

Firma Lawi nepouţívá ţádnou z dodacích podmínek, pouze zboţí prodává na náklady odb ratele a volí expediční firmy, které dopraví zboţí aţ na místo určení. Autorka práce by však doporučila pouţívat dodací podmínky INCOTERMS 2010, které lépe zajistí p echod náklad , pojišt ní a rizik z prodávajícího na kupujícího. Autorka práce vybrala dodací podmínku FCA - Vyplacen dopravci. Tuto dodací podmínku autorka zvolila vzhledem ke stejnému p echodu náklad , pojišt ní a rizik v míst p edání dopravci. Podmínka také byla zvolena v d sledku zvolené obchodní metody. Obchodní zástupce nyní od firmy odebírá zboţí na vlastní náklady, autorka práce tedy cht la zanechat platbu dopravy na obchodním zástupci, avšak s pouţitím INCOTERMS 2010. Dodací podmínka FCA znamená, ţe prodávající dodá zboţí dopravci v objektu prodávajícího nebo v stanoveném míst . Autorka práce by také p i volb dodacích podmínek obchodním stranám doporučila ádn specifikovat místa dodání zboţí, nebo v tomto bod bude p echázet riziko z prodávajícího na kupujícího.(Stapleton, 2014), (BusinessInfo.cz, 2013), (Incoterms 2010, 2011)

Záv r

Mezinárodní obchod je jednou z nejčast jších metod spolupráce p eshraničních ekonomik v dnešním sv t . Existuje mnoho forem a strategií jak mohou firmy vstoupit na zahraniční trh, ale také existuje mnoho faktor , které ovliv ují volbu formy vstupu na zahraniční trhy.

Cílem bakalá ské práce bylo pomocí vhodných nástroj analyzovat italský trh a zjistit tak, zda je vhodné, aby firma Lawi vstoupila na daný zahraniční trh, či nikoliv. Hlavní metodu analýzy zahraničního trhu autorka pouţila PEST analýzu. K jejímu zpracování bylo nutné prozkoumat politické a právní, ekonomické, sociáln -kulturní a technologické prost ední.

Výsledky pr zkumu se dají brát za pom rn p íznivé. Itálie je součástí jednotného trhu a není tak na dováţené zboţí uvalováno clo. Také je zakládajícím členem EU a součástí mnoha sv tových organizací a pat í mezi GŘ nejsiln jších ekonomik sv ta.

V první kapitole autorka práce uvedla teoretická východiska vstupu firma na zahraniční trh. Vyjmenovala t i hlavní kategorie, kterými mohou firmy vstupovat na zahraniční trhy a následn popsala jednotlivé podkategorie. V druhé části této kapitoly se autorka práce seznámila s jednotlivými riziky, se kterými se firma m ţe setkat p i obchodování se zahraničními zem mi. Mezinárodní obchod s sebou nep ináší pouze pozitiva, ale také rizika, která se skrývají v r zných podobách, nap . špatn zvoleného trhu, a tím tak m ţe dojít k neúsp chu podniku jak na vybraném zahraničním trhu, tak na trhu domácím, na kterém se odrazí neúsp ch na zahraničním trhu. V poslední části této kapitoly se autorka zam ila na PEST analýzu, která ji byla nápomocná p i analýze vybraného zahraničního trhu. Tato kapitola autorce práce nadále slouţila jako teoretický podklad pro následné zhotovení analýzy vybraného zahraničního trhu, zhodnocení p ínos a rizik a následného doporučení, pro vstup firmy Lawi na italský trh.

V druhé kapitole bakalá ské práce se autorka zam ila na charakteristiku vybrané společnosti Lawi. Firma Lawi se zabývá výrobou a prodejem cyklistického oblečení, ale p edevším se v nuje zakázkové výrob tohoto oblečení. Na cyklistickém trhu se nachází od roku 2004 a od tohoto roku se stihla stát jednou z nejsiln jších cyklistických firem, které se v nují zakázkové výrob sportovního oblečení v České republice. Firma se stala natolik úsp šnou, ţe v roce 2012 vstoupila na trh zemí BeNeluxu, Nem cka, Litvy. Dále prodává zboţí p es e-shop do dalších 11 stát . Firma Lawi se po určité dob začala

zam ovat i na výrobu oblečení pro ostatní sporty, nejen pro cyklistiku. Nyní vyrábí sportovní oblečení pro 23 druh sport .

T etí kapitole se autorka práce v novala analýze italského trhu. Metodu, kterou autorka zvolila na analyzování zahraničního trhu, byla PEST analýza. Následn podle této metody autorka analyzovala politicko-právní, ekonomické, sociáln -kulturní a technologické prost edí Itálie. V druhé částí této kapitoly autorka práce v novala pozornost analýze konkurence cyklistického odv tví na italském trhu. Majitelem firmy byly zvoleny dv konkurenční firmy, na které autorka práce zpracovala tabulku s cenami produkt a porovnala je tak mezi sebou a firmou Lawi. Následn byl vyhotoven výsledek, ţe firma Lawi prodává produkty, které jsou cenov p ijateln jší pro v tšinu obyvatel, neţ vybrané italské konkurenční firmy. Další výhody, které má firma Lawi oproti vybraným italským firmám jsou: širší nabídka produkt (zam uje se na 23 sport ), cyklistické oblečení pro všechny typy cyklist nebo cyklistické oblečení pro d ti.

Čtvrtá kapitola byla zam ena na rizika a p ínosy, se kterými se bude firma potýkat, pokud vstoupí na italský trh. Mezi nejv tší rizika pat í riziko kurzové. Česká národní banka p estala intervenovat proti české korun a v posledních dnech česká koruna posiluje.

Posilování české koruny není p íznivé pro vývozce, kte í tak dostanou zaplaceno mén , za své zboţí, neţ kdyţ česká koruna oslabovala. Jako ešení tohoto problému by autorka navrhla zajišt ní proti kurzovému riziku pomocí interních a externích metod zajišt ní.

Mezi další riziko pat í rizika komerční. První komerční riziko je nevhodný výb r obchodního partnera a druhé je nedostatečný počet pracovník a nových stroj , pro p ípadné zhotovování objednávek pro italský trh. Posledním rizikem, se kterým by se firma mohla setkat, je riziko p epravní, které by autorka zajistila pouţitím dodacích podmínek INCOTERMS 2010.

V poslední kapitole autorka práce navrhuje firm Lawi vstup na italský trh na základn p edchozí analýzy italského trhu a italské konkurence v cyklistickém odv tví. P i vstupu na italský trh musí firma počítat s n jakými riziky, po čase firma zjistí, zda bylo dobré či nikoliv vstoupit na daný trh.

Záv ry této práce byly podloţeny na základ pouţité literatury, jak v tišt né podob , tak elektronické. Všechny pouţité zdroje jsou uvedeny v seznamu pouţité literatury.

.

Seznam použité literatury

Citace:

ALBAUM, G.; DUERR, E.; JOSIASSEN, A. International marketing and export management. 8th ed. Harlow, England: Pearson Education Limited, 2016. ISBN 978-1-292-01692-4.

DOOLE, I.; LOWE, R. International marketing strategy – Analysis, development and implementation. 5th ed. London, England: Cengage Learning EMEA, 2008. ISBN 978-1-84480-763-5.

Incoterms 2010: ICC rules for the use of domestic and international trade terms : entry into force 1 January 2011. I, 2011. ISBN 978-92-842-0080-1.

KOZEL, R., L. MYNÁ OVÁ, H. SVOBODOVÁ, Moderní metody a techniky marketingového výzkumu. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3527-6.

MACHKOVÁ, H., E. ČERNOHLÁVKOVÁ, A. SATO, et al. Mezinárodní obchodní operace. 6. aktualiz. vyd. Praha: Grada Publishing, 2014. ISBN 978-80-247-4874-0.

MACHKOVÁ, H. Mezinárodní marketing. 4. vyd. Praha: Grada Publishing, 2015. ISBN 978-80-247-5366-9.

SVATOŠ, M. Zahraniční obchod: teorie a praxe. Praha: Grada Publishing, 200ř. ISBN 978-80-247-2708-0.

Internetové zdroje:

BusinessInfo.cz: Etiketa obchodního jednání v Itálii [online]. [vid. 2017-03-06]. Dostupné z: http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/etiketa-obchodniho-jednani-v-italii-5604.html

BusinessInfo.cz: Formy vstupu firem na mezinárodní trhy [online]. [vid. 2016-20-11].

Dostupné z: http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/formy-vstupu-firem-na-mezinarodni-trhy-7689.html

BusinessInfo.cz: Pravidla INCOTERMS 2010 [online]. [vid. 2017-04-20]. Dostpné z:

http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/prezentace-incoterms-2010-27735.html#!&chapter=1

BusinessInfo.cz: Pravidla podnikání v Itálii [online]. [vid. 2017-03-02]. Dostupné z:

http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/pravidla-pro-podnikani-v-italii-5592.html BusinessInfo.cz: Rizika v mezinárodním obchod [online]. [vid.2017-28-01].

http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/rizika-v-mezinarodnim-obchode-7170.html BusinessInfo.cz: Zajišt ní kurzového rizika [online]. [vid. 2017-04-20]. Dostupné z:

http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/zajisteni-kurzoveho-rizika-7686.html

BusinessInfo.cz: Itálie: Základní podmínky pro uplatn ní českého zboží na trhu [online].

[vid. 2017-12-04]. Dostupné z: http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/italie-zakladni-podminky-pro-uplatneni-ceskeho-18354.html#sec9

Castelli-cycling.com: Men [online]. [vid. 2017-10-04]. Dostupné z: https://www.castelli- cycling.com/Products/Men/Tops/Protection/PERFETTO-LIGHT-2/p/451708517P-057

Castelli-cycling.cz: Historie Castelli [online]. [vid.2017-10-04]. http://www.castelli-cycling.cz/historie-castelli/2

Central Intelligence Agency: The world factbook [online]. [vid. 2017-03-02]. Dostupné z:

https://www.cia.gov/library/publications/resources/the-world-factbook/geos/it.html Cnrs: The Italian paradox [online]. [vid. 2017-03-06]. Dostupné z:

http://www2.cnrs.fr/en/1588.htm

CzechTrade.cz: 5 krok pro úsp šný vstup na zahraniční trh [online]. [vid. 2017-03-02].

Dostupné z: https://www.czechtrade.cz/media/czechtrade-media/monitoring/5-kroku-pro-uspesny-vstup-na-zahranicni-trh

Elevensportswear.cz: Home. [online]. [vid. 2017-29-03]. Dostupné z: http://www.eleven-sportswear.cz/

Euroskop.cz: Itálie [online]. [vid. 2017-03-02]. Dostupné z:

https://www.euroskop.cz/541/sekce/italie/

Evropská unie: Itálie [online]. [vid. 2017-03-02]. Dostupné z: http://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries/italy_cs

Finance.cz: Dan v Itálii [online]. [vid.2017-03-02]. Dostupné z:

http://www.finance.cz/dane-a-mzda/dane-v-cr-a-v-eu/dane-v-eu/dane-v-italii/

iDnes.cz: Intervence České národní banky skončily. Koruna posílila [online]. [vid. 2017-04-20]. Dostupné z: http://ekonomika.idnes.cz/cnb-intervence-konec-kurz-euro-koruna-d88-/ekonomika.aspx?c=A170406_123343_ekonomika_rts

Italsko-česká obchodní a pr myslová komora: Zahraniční obchod mezi Itálii a ČR: nejvíce rostoucí odv tví [online]. [vid.2017-03-02]. Dostupné z: http://www.camic.cz/a3571-zahranicni-obchod-mezi-italii-a-cr-nejvice-rostouci-odvetvi/news.tab.cs.aspx

ItalyEurope24: Italy has EU’s second-largest increase in patent requests [online].

[vid.2017-03-06]. Dostupné z: http://www.italy24.ilsole24ore.com/art/business-and-

economy/2017-03-07/italy-has-eu-s-second-largest-increase-patent-requests--131656.php?uuid=AEYLcQj

ItalyEurope24: Italy still in top ten for R&D investments with 1.26% of GDP, despite brain

drain [online]. [vid.2017-03-06]. Dostupné z:

http://www.italy24.ilsole24ore.com/art/business-and-economy/2016-01-11/italy-still-top-ten-for-rd-despite-brain-drain-112117.php?uuid=ACwkMd7B

HELMS, M.M. and Nixon, J. Exploring SWOT Analysis - Where are we Now?. Journal of Strategy and Management [online]. 2010, 3: (3): 215-251 [cit: 2017-03-01]. ISSN

1755-425X. Dostupné z:

http://search.proquest.com/docview/758229537/DC8A877F2E7B44D5PQ/1?accountid=14 9301

Lawi.cz: O nás [online]. [vid. 2017-03-01]. Dostupné z: http://lawi.cz/?page_id=22

Ministerstvo zahraničních v cí České republiky: Základní podmínky pro uplatn ní českého zboží na trhu [online]. [vid. 2017-04-15]. Dostupné z:

http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/evropa/italie/ekonomika/zahranicni_o bchod_zeme.html

Novinky.cz: Koruna se k euru drží kolem 26,60. V tší výkyvy ješt p ijdou, odhaduje analytik [online]. [vid. 2017-04-20]. Dostupné z:

https://www.novinky.cz/ekonomika/434470-koruna-se-k-euru-drzi-kolem-26-60-vetsi-vykyvy-jeste-prijdou-odhaduje-analytik.html

OECD: Italy - Economic forecast summary (November 2016) [online]. [vid.2017-03-02].

Dostupné z: http://www.oecd.org/italy/italy-economic-forecast-summary.htm

OECD: Data of Italy [online]. [vid.2017-03-02]. Dostupné z:

https://data.oecd.org/italy.htm

STAPLETON, D.M., Pande, V. and O'Brien, D. EXW, FOB OR FCA? CHOOSING THE RIGHT INCOTERM AND WHY IT MATTERS TO MARITIME SHIPPERS. Journal of Transportation Law, Logistics, and Policy, Third [online]. 2014,81(3), 227-248 [cit.

2017-12-04]. ISSN 107Ř5ř06. Dostupné z:

Shop.lawi.cz: Home [online]. [vid. 2017-03-01]. Dostupné z: http://www.shop.lawi.cz/

Shop.lawi.cz: Prodejny [online]. [vid. 2017-03-01]. Dostupné z:

obchodních partner ČR [online]. [vid. 2017-04-03]. Dostupné z:

http://www.mzv.cz/rome/cz/obchod_a_ekonomika/obchod_mezi_cr_a_italii/cr_italie _bilateralni_obchod_za_r_2016.html

Velvyslanectví České republiky v ím : Kvalita dopravní infrastruktury Itálie je podle Evropské komise pr m rná [online]. [vid. 2017-04-03]. Dostupné z:

http://www.mzv.cz/rome/cz/obchod_a_ekonomika/italska_ekonomika/kvalita_dopra vni_infrastruktury_italie.html

Wikipedia: List of bicycle brands and manufacturing companies:[online]. [vid.2017-31-3].

Dostupné z:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_bicycle_brands_and_manufacturing_companie s

ZAHRA, A. Shaker, Ireland, R. Duane and Hitt, A. Michael. International Expansion by Nex Venture Firms: International Diversity, Mode of Market Entry, Technological Learning, and Performance. Academy of Management Journal [online]. 2013, 43: (5):

925-950 [cit.2017-03-02]. ISSN: 1948-0řŘř. Dostupné z:

http://www.rcmewhu.com/upload/file/20150528/20150528160728_7924.pdf

In document Vstup firmy na zahraniční trh (Page 54-0)

Related documents