• No results found

Obrat firmy Sano za rok 2016

Zdroj: vlastní zpracování dle interních dat společnosti

3.3 Analýza společnosti Sano

V této kapitole je společnost pečlivě rozebrána pomocí SWOT a PEST analýzy. SWOT analýza je zachycena v Tabulce 3 a následně jsou pak silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby detailně popsány níže. Podkapitola o PEST analýze se nachází hned za SWOT analýzou, autorka práce se zde zaměřila na detailní popis politicko-legislativních faktorů, ekonomických faktorů, sociálně-demografických faktorů a technicko-technologických faktorů.

SWOT analýza

Pomocí SWOT analýzy lze zjistit silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby společnosti Sano. V Tabulce 3 je zaznamenána SWOT analýza společnosti Sano.

34 Tabulka 3: SWOT analýza společnosti Sano

SWOT analýza

Silné stránky (Strenghts) Slabé stránky (Weaknesses)

 Dobré jméno firmy přístupu ke svým zákazníkům a poskytuje jim poradenství v oboru na velmi vysoké úrovni.

Druhou silnou stránkou společnosti je její silné zázemí mateřské společnosti. Sano se svou čtyřicetiletou praxí v oboru nabízí širokou škálu vysoce kvalitních produktů, které jsou uzpůsobeny přesně podle potřeb zákazníků. Další silnou stránkou společnosti Sano je odborná způsobilost všech zaměstnanců. Většina těchto zaměstnanců je ve firmě více než 15 let a nasbírali tak již mnoho zkušeností, které využijí v praxi a zákazníkům poskytují poradenství na vysoké úrovni.

Mezi slabé stránky podniku lze zařadit potíž sehnat kvalitní nové spolupracovníky. Firma považuje za důležité, aby v jejích řadách pracovali zkušení a vzdělaní spolupracovníci. Je

35

třeba, aby budoucí zaměstnanec společnosti Sano měl zemědělské vzdělání se zaměřením na živočišnou výrobu a praxi v oboru. Prioritou společnosti je hlavně kvalitní poradenství na profesionální úrovni, kdy zaměstnanec musí znát všechny potřebné informace, co se určitého problému týče. Z důvodu již zmíněného výše, kdy má podnik problém sehnat nové kvalitní spolupracovníky, je druhou slabou stránkou společnosti maximální časové vytížení stávajícího týmu. Poradenský tým je časově velmi vytížen a má nadbytek práce, kterou nikdo jiný udělat nemůže. V jistém smyslu to společnost omezuje v rozšíření své působnosti. Kdyby bylo více kvalitních spolupracovníků, práce by se rozložila mezi více lidí a tím by byla efektivnější. Další slabou stránkou je jazyková vybavenost. Ve firmě jsou asi jen dva lidé, kteří se bez problému domluví. Plynně německy mluví jen pan ředitel a anglicky jeden spolupracovník. Ostatní spolupracovníci základy cizího jazyka mají, ale ne v takovém rozsahu.

Příležitostmi pro firmu jsou jednoznačně nově vznikající společnosti a klimaticky přívětivý region. Pod pojmem nově vznikající společnost si lze představit zemědělský podnik, který se zabývá živočišnou výrobou. Ten by se mohl stát potenciálním zákazníkem společnosti Sano a krmiva jednoho dne odkupovat od nich. Klimaticky přívětivý region také souvisí s možností získání nového zákazníka. Kde je klimaticky přívětivý region, je také vysoká pravděpodobnost vzniku nové společnosti, pro niž je klima vhodné právě pro živočišnou výrobu. Důležitou příležitostí pro firmu Sano je nový projekt na zvýšení konkurenceschopnosti pro nejlepší podniky, který se teprve rozjíždí. Tento projekt bude blíže popsán v podkapitole 6.4.

Hrozbami pro společnost Sano mohou být nové konkurenční firmy na trhu, které by mohly nabízet kvalitnější produkty za nižší ceny, a špatná finanční situace zákazníků, kde by pak došlo ke snížení obratu prodeje a firma by to později pocítila na celkovém výsledku hospodaření. Další podstatnou hrozbou pro společnost je možnost odchodu značného množství zaměstnanců do penze. Jak již bylo řečeno, firma se složena ze spousty zkušených zaměstnanců, kteří tam pracují již déle než 15 let. Jelikož je problém sehnat nové kvalitní spolupracovníky, pro fimu je to v podstatě do budoucna hrozba, že jednou budou mít nedostatek personálu. Další hrozbou související se stabilitou firmy je ta skutečnost, že stávající poradenský tým má nadbytek práce, časově je velmi vytížen a

36

kdyby nastal nějaký problém ve společnosti, tak bylo složitější ho vyřešit, protože každý má dost své práce, která nemá odklad.

V porovnání s maticí SWOT zmíněnou v podkapitole 2.2 lze v první řadě zmínit efektivitu využívání silných stránek podniku. Sano využívá kvality svých výrobků a odborné způsobilosti zaměstnanců k dosažení svých cílů. Sano je známo kvalitou svých výrobků a poradenstvím v oblasti výživy zvířat. Proto jsou to pro společnost dvě nejdůležitější silné stránky. Dále je pro společnost hrozbou špatná finanční situace zákazníka. Toto by se mohlo v určitém případě změnit na příležitost. Kdyby si společnost chtěla zákazníka udržet za každou cenu, přišla by v potaz další příležitost. Společnost by mohla zvážit, zda začít poskytovat slevy podnikům, které společnosti dříve vynášely velký zisk, ale z nějakého důvodu se jim přestalo dařit a dostaly se do finanční tísně způsobenou například ještě nižšími cenami zemědělských výrobků či špatným hospodařením. Dále lze zmínit skutečnost, že i Sano má svou slabou stránku, kterou nelze převést na silnou stránku a pro společnost se stane určitým omezením. Tou slabou stránkou je časové vytížení stávajícího týmu. Poradenský tým má nedostatek času a to ho omezuje v rozšíření své působnosti.

Proto je nutné toto omezení minimalizovat určitým efektivním rozhodnutím.

PEST analýza

Tato analýza se snaží o predikci a analýzu budoucích vlivů prostředí pomocí údajů z předchozího vývoje organizace.

Politicko-legislativní faktory

České zemědělské podniky, které se zabývají živočišnou nebo rostlinnou výrobou, se musí řídit jak legislativou České republiky, tak i legislativou Evropské unie. Vzhledem k tomu, že legislativa prochází stále určitými změnami, je potřeba, aby ji podniky neustále sledovaly a přizpůsobovaly se jí. V roce 2015 schválil Parlament České republiky, vláda a ministerstvo zemědělství několik desítek právních předpisů týkajících se zemědělského sektoru. Naprostá většina těchto legislativních opatření byla předkládána s cílem jejich sjednocení s předpisy Evropské unie. Nejvýznamnějšími změnami legislativní úpravy v roce 2015 byly změny v oblastech přímých plateb a společných organizacích trhu se

37

zemědělskými produkty. Tyto úpravy vyplývají z členství České republiky v EU a tím reagují na změny Společné zemědělské politiky plánované do roku 2020. Jedná se např. o nařízení vlády č. 50/2015 Sb., o stanovení některých podmínek poskytování přímých plateb zemědělcům, nařízení vlády č. 185/2015 Sb., o podmínkách poskytování dotací v rámci opatření zalesňování zemědělské půdy, atd.

Ekonomické faktory klesly v roce 2015 na 98,9 % úrovně roku 2014. Index cen dodávek výrobků a služeb do zemědělství v porovnání s předešlým rokem klesl o necelá 2 % na úroveň 98,3 %. Nejvyšší mírou k tomu přispěl pokles cen motorových paliv (pokles o 17,8 %). Dále také klesly ceny elektřiny (o 2,8 %), umělých hnojiv, půdních zlepšovacích prostředků a osiv. Naopak k růstu cen vstupů došlo u paliv na topení, celkem o 3,6 %, a chemických prostředků a pesticidů o 1,2 % (Agrární komora, 2016).

Druhým důležitým ekonomickým faktorem je daňové zatížení. V roce 2015 došlo v zemědělském rezortu ke zvýšení předpisu daně z příjmu právnických osob a daně z příjmu fyzických osob. Dále se v zemědělském rezortu meziročně zvýšil předpis daně z nemovitostí o 5,2 %. Dle údajů Generálního finančního ředitelství se předpis daně z přidané hodnoty snížil o 3,86 mld. Kč oproti roku 2014 (Ministerstvo zemědělství, 2016).

Německo bylo rapidním poklesem cen mléka také postiženo. V loňském roce klesla cena mléka na 20 eurocentů, což v přepočtu činí 5,40 Kč za litr. Došlo k tomu především kvůli jeho velkému množství na trhu. Zemědělské svazy uvádějí, že pro pokrytí nákladů spojených s chovem dobytka je třeba, aby cena cena mléka byla nejméně 35 eurocentů (9,50 Kč) za litr (Ministerstvo zemědělství, 2017).

38 Sociálně-demografické faktory

Struktura zákazníků je tvořena zejména zemědělskými farmami. Zde je velmi důležité udržovat se zákazníkem pravidelný kontakt a navštěvovat zemědělské podniky. V případě nejasností jim poskytnout poradenství a pomoc s řešením problémů. V zemědělském oboru se setkávají příslušníci více generací s odlišnými zájmy a názory, proto je velmi důležitá schopnost komunikace a vztahy na pracovišti. Když si spolupracovníci vzájemně vycházejí vstříc, práce jde vždy lépe a na zákazníka to působí velmi pozitivně.

Technicko-technologické faktory

Společnost Sano stále sleduje aktuální trendy a budoucí výzvy. Ve spolupráci se špičkovými veterinárními lékaři vyvinula exkluzivní řadu Sano-veterinárních produktů, které jsou prodávány pouze veterinárním lékářům a nelze je koupit v obchodech. Získat je lze pouze prostřednictvím veterinářů (Sano Česká republika, 2017).

39

4. Podmínky zemědělství v Německu

Tato kapitola se zaměřuje na srovnání podmínek pro zemědělskou činnost v Německu.

V dílčích kapitolách je popsáno německé zemědělství a je zde také přiblížena problematika podpory zemědělství v tomto státu.

4.1 Zemědělství v Německu

Německo je známé svým silně postaveným zemědělským sektorem a je považováno za tradiční evropskou průmyslovou velmoc. Ale jak je typické pro rozvinuté průmyslové ekonomiky, podíl zemědělského sektoru na tvorbě HDP v Německu je nízký, činí asi 2 %.

Není to známka toho, že význam zemědělského sektoru klesá, značí to spíše dlouhodobě vysoké tempo růstu ostatních sektorů v německém hospodářství. I přes stále se zvyšující počet obyvatel, je polovina půdy v Německu obhospodařována (CompaniesandMarkets.com).

Na Obrázku 4 lze vidět, že nejvýznamnější komoditou pěstovanou v Německu jsou obiloviny, z nich nejvíce je pšenice. Obiloviny zaujímají v celkové německé produkci zemědělských výrobků první místo, za rok 2015 bylo vyprodukováno celkem 48,9 milionů tun obilovin. Na druhém místě se nachází produkce mléka, za rok 2015 bylo celkem vyprodukováno 32,7 milionů tun mléka. Třetí nejvíce pěstovanou plodinou je cukrová řepa, její produkce činila v roce 2015 celkem 22,6 milionů tun. Další velice důležitou zemědělskou komoditou je drůbež, která obsadila čtvrté místo s 20,4 miliony tun. Dále pak brambory (10,4 mil. tun), vepřové maso (5,6 mil. tun), zelenina (3,4 mil. tun), ovoce (1,3 mil. tun) a hovězí a telecí maso (1,1 mil. tun). Německý zemědělský sektor zaměstnává vysoký počet lidí a tím je významným i z pohledu možnosti uplatnění německých produktů na světových trzích. Přibližně jeden milion lidí, pracující v cca 285 000 zemědělských podnicích, vyprodukuje ročně více než 50 miliard EUR v hodtě zboží. Zemědělské produkty jsou díky vysokým nárokům velice kvalitní.

40

Obrázek 4: Struktura produkce zemědělského sektoru v Německu v roce 2015(v mil. tun)

Related documents