• No results found

6.1 Elevers kunskapsrepresentationer och lärarens kommentarer

6.1.7 Analys grupp 10, åk 6: Bestämning av tyngdpunkt

I denna redovisning fick vi följa tre elever som redovisade sina resultat från ett

fysikexperiment som fokuserade hur man kan bestämma en kropps tyngdpunkt. De använde ett så kallat lod för att bestämma tyngdpunkten hos en oregelbunden pappskiva.

Elevernas redovisning; användande av kategorier vid kunskapsförmedling via film

Eleverna gjorde ett försök där de visade en metod för hur man kan finna tyngdpunkten hos en oregelbunden kartongbit. De gjorde hela försöket under själva redovisningen där varje elev gjorde ett moment var. Samtidigt som de utförde försöket konkretiserades de olika momenten muntligt av varje elev.

Eleverna redovisade sitt resultat genom att visa att de har funnit tyngdpunkten samtidigt som de förklarade var den kan finnas med denna metod. Redovisningen bestod av två

teckenaktiviteter där den fysiska var helt tongivande även om den verbala teckenaktiviteten integrerades under redovisningen. En sammanfattning presenteras i tabell 12.

49

Tabell 12. Visar vilka kategorier eller teckenaktiviteter som eleverna i grupp 10 har använt och i vilken omfattning de har använt dessa i sin redovisningsfilm.

Grundformer av teckenaktiviteter Bildlig teckenaktivitet Fysisk teckenaktivitet Verbal teckenaktivitet Kategorier utifrån teckenaktiviteter Förklaring med t.ex. skisser Filmens bildliga värde vid förklaring Elevfokus vid förklaring (ej muntligt) Fokus av experiment- utrustning vid för- klaring Övriga förklarings- hjälpmedel (t.ex. skriv- tavla) vid förklaring Muntliga förklaringar Bedömning utifrån användande

obefintligt obefintligt i stor

utsträckning

i stor

utsträckning

obefintlig till viss del

Lärarens kommentarer; kategoriernas användbarhet vid kunskapsförmedling via film

Fysisk teckenaktivitet dominerade denna redovisning men även verbal teckenaktivitet var till viss del aktiv under presentationen. Kommentarerna från läraren visade att denne tyckte att redovisningen var tydlig gällande genomförande, eleverna synliggjorde kunskaper när de konkret visade vad de gjorde samtidigt som de muntligt förklarade de olika stegen.

Bra att ni också utför laborationen direkt i filmen – då får tittaren känslan av att delta på riktigt! (Läraren)

Läraren efterlyste mer information i redovisningen kring begreppet tyngdpunkt och den metod som eleverna använde för att bestämma tyngdpunkten hos den oregelbundna kartongbiten.

Kanske kunde ni ta upp varför man ibland vill bestämma var tyngdpunkten av ett föremål finns. Vilka begränsningar har den metod ni använder? Finns tyngdpunkten alltid ”mitt i”? (Läraren)

50

6.2 Resultatsammanfattning

Informationen inom kategorin ”Verbal teckenaktivitet” var relevant i alla elevgruppers redovisningsfilmer men förkom i olika utsträckning i de olika grupperna.

Ingen av redovisningsgrupperna använde sig av kategorierna ”Övriga förklaringshjälpmedel” och ”Förklaring med t.ex. skisser” i sina redovisningsfilmer. Dessa kategorier ligger inom bildlig respektive fysisk teckenaktivitet dock kommenterade lärare vid ett tillfälle en av dessa kategorier vilket framgår nedan.

Grupper som använder två former av teckenaktiviteter

Redovisningsgrupp ett, två, fyra och tio använde sig av teckenaktiviteterna fysisk och verbal men inte den bildliga teckenaktiviteten. Från dessa redovisningsgrupper efterlyste läraren mer tydliga representationer gällande deras kunskaper. Det framgick av lärarens kommentarer att den redovisningsgrupp som tydligast lyfte fram sina kunskaper av dessa fyra grupper var den grupp som använde sig av fysisk teckenaktivitet i stor utsträckning, främst inom kategorin fokus av experimentutrustning vid förklaring vilket innebar att gruppen tog stor hjälp av experimentutrustningen för att kommunicera sina kunskaper i redovisningsfilmen.

Grupper som använder alla tre former av teckenaktiviteter

De tre teckenaktiviteterna bild, fysisk och verbal aktivitet har tillsammans varit verksamma i de övriga sex gruppredovisningarna. Det framgick av lärarens kommentarer att dessa

redovisningar bar fram information när det gällde att förmedla elevernas kunskaper inom fysikområdet och två av dessa sex grupper hade mer tydliga representationer av sina kunskaper än de övriga redovisningsgrupperna.

Tydligheten gällande elevernas representationer av sina kunskaper varierade beroende av hur eleverna använde sig av teckenaktiviteterna i sina representationer, vilket typ av mönster teckenaktiviteterna eller kategorierna bildade beroende på hur de användes i redovisningen. Redovisningsgrupp nio använde till viss del sina redovisningskategorier med undantag när det gällde kategorin experimentutrustning som användes i stor utsträckning. Läraren fann att redovisningen bar fram information gällande elevernas kunskap men saknade dock

51

information gällande elevernas laborationsresultat. Grupperna fem, sex och åtta följde samma mönster, läraren fann redovisningarna informationsrika men saknade mer detaljerad

information. Gemensamt för dessa fyra redovisningsgrupper var att muntlig kategori användes till viss del medan de övriga kategorierna användes till viss del eller i stor utsträckning.

Två redovisningsgrupper, grupp tre och sju, förmedlade sina kunskaper extra tydligt. Dessa grupper använde sig av ett speciellt mönster av teckenaktiviteter som var framgångsrikt när det gällde att lyfta fram sina laborationsresultat och kunskaper via en film.

Redovisningsgrupp sju använde i stor utsträckning alla teckenaktiviteter i form av att eleverna fokuserade filmkameran, använde experimentutrustning tillsammans med en informationsrik verbal presentation för att lyfta fram sina redovisningsmoment. Läraren kommenterade att det enda som ytterligare skulle kunnat förbättra informationsgraden var att eleverna kunde ha använt sig av skrivtavla för lyfta fram sitt slutresultat, det vill säga att också använda den andra kategorin av teckenaktiviteten bild. Redovisningsgrupp tre använde i stor utsträckning den verbala teckenaktiviteten och till viss del av de övriga aktiviteterna. Läraren fann även informationsgraden hög i denna redovisning, efterfrågade dock lite mer information om gällande elevernas laborationsresultat.

Avslutningsvis har god detaljrik representation av elevernas kunskaper främst skett i de redovisningsfilmer där eleverna använt verbal teckenaktivitet i stor utsträckning tillsammans med teckenaktiviteterna fysisk och bild. Teckenaktiviteten fysisk har använts i form av användande av experimentutrustning, eleverna har berättat om sina kunskaper samtidigt som de kopplade detta till den fysiska experimentutrustningen. Teckenaktiviteten bild har använts i form av att eleverna har fokuserat filmkameran mot experimentutrustningen och den som talar, helt enkelt bildligt fokuserat aktuellt redovisningsmoment.

52

7. Diskussion

Related documents