• No results found

Analys av medarbetare som uppmuntras att betrakta problem ur ett nytt perspektiv

6. EMPIRISK ANALYS

6.3 Analys av ledarstilarnas sociala beteenden i relation till arbetsrelaterad stress

6.3.2 Analys av medarbetare som uppmuntras att betrakta problem ur ett nytt perspektiv

Fråga 13a: ”Brukar din närmsta chef eller arbetsledare betrakta problem ur ett nytt perspektiv?” Fråga 13b: ”Upplever du det som stressande?”

Sida | 51 Figur 6.10 visar att 15 respondenter har svarat ”vet ej” på fråga 13 varför det är 13,6 procent bortfall på denna fråga.

Korstabulering 6.11: Analys av fråga 13a och 13b (SPSS)

Warr (2007) menade att det är viktigt för medarbetarna att få möjlighet att kunna använda sin kunskap. Det betyder att man inte endast använder de kunskaper och färdigheter som man redan har, utan att det också finns möjlighet för utveckling och ny kunskap (Warr, 2007). Avalio et al. (1991) och Northouse (2013) kallar det transformella beteendet för intellektuell stimulans, där ledaren påverkar medarbetarna att betrakta problem ur ett nytt perspektiv. Korstabulering 6.11 visar att de respondenter vars närmsta chef eller arbetsledare alltid brukar uppmuntra till att betrakta problem ur ett nytt perspektiv var det ingen som upplevde det som stressande eller mycket stressande. Av de respondenter vars närmsta chef eller arbetsledare aldrig uppmuntrar till att betrakta problem ur ett nytt perspektiv var de 66,7 procent (2+4/9) som upplevde det som stressande eller mycket stressande. Det indikerar på att ett transformellt beteenden där ledaren försöker uppmuntra medarbetarna till att betrakta problem ur nya perspektiv kan förebygga arbetsrelaterad stress.

Korrelationsanalys 6.11: Analys av fråga 13a och 13b (SPSS)

Korrelationsanalys 6.11 visar att det finns en medelstark korrelation mellan upplevelsen av stress och om ledaren försöker uppmuntra medarbetarna till att betrakta problem ur nya perspektiv. Korrelationen är positiv, vilket betyder i detta avseende att ju mindre ledaren försöker uppmuntra medarbetarna till att betrakta problem ur nya perspektiv desto högre är stressupplevelsen hos medarbetaren. Det betyder att ett transformellt beteenden där ledaren försöker uppmuntra medarbetarna till att betrakta problem ur nya perspektiv har en medelstark påverkan till att förebygga den arbetsrelaterade stressen.

Sida | 52

6.3.3 Analys av medarbetare som får individuell omtanke från chef eller

arbetsledare

Fråga 14a: ”Ger din närmsta chef eller arbetsledare dig individuell omtanke, som att erbjuda stöd,

coacha och uppmuntra dig?”

Fråga 14b: ”Upplever du det som stressande?”

Figur 6.11: Bortfall vid analys av fråga 14a och 14b

Figur 6.11 visar att 2 respondenter har svarat ”vet ej” på fråga 14 varför det är 1,8 procent bortfall på denna fråga.

Korstabulering 6.12: Analys av fråga 14a och 14b (SPSS)

Enligt Cooper et al. (2001) och Theorell (2002) kan arbetsrelaterad stress förebyggas genom någon form av socialt stöd. Cooper et al. (2001) menar att det finns fyra olika typer av socialt stöd: 1) instrumentellt stöd, 2) känslomässigt stöd, 3) informativt stöd, 4) bedömnings stöd. Att ge individuell omtanke är ett transformellt beteende som kan ge stöd genom alla de fyra olika typerna av stöd. Korstabulering 6.12 visar att ingen av de respondenter som alltid får individuell omtanke av sin närmsta chef eller arbetsledare upplevde det som stressande eller mycket stressande och det var bara 1 respondent som upplevde det som mindre stressande. Av de respondenter som aldrig får individuell omtanke av sin närmsta chef eller arbetsledare var det hela 77,8 procent (3+4/9) som upplevde det som stressande eller mycket stressande. Vi antyder därför att ett transformellt beteende som att ge individuell omtanke kan förebygga arbetsrelaterad stress.

Sida | 53

Korrelationsanalys 6.12: Analys av fråga 14a och 14b (SPSS)

Korrelationsanalys 6.12 visar att det finns en stark korrelation mellan upplevelsen av stress och om ledaren ger respondenten individuell omtanke. Korrelationen är positiv, vilket betyder i detta avseende att ju mindre individuell omtanke en medarbetare får desto högre är stressupplevelsen hos medarbetaren. Det betyder att ett transformellt beteenden där ledaren ger individuell omtanke har stark påverkan till att förebygga den arbetsrelaterade stressen.

6.3.4 Analys av medarbetare som informeras vilket arbete som krävs för att

uppnå belöningar

Fråga 15a: ”Informerar din närmsta chef eller arbetsledare vilket arbete som krävs för att uppnå

belöningar?”

Fråga 15b:”Upplever du det som stressande?”

Figur 6.12: Bortfall vid analys av fråga 15a och 15b

Figur 6.12 visar att 11 respondenter har svarat ”vet ej” på fråga 15 varför det är 10 procent bortfall på denna fråga.

Sida | 54 Warr (2007) menade att det är viktigt med tillgång till ekonomiska resurser. Warr (2007) förklarade denna vitamin med att den lön man får ut av sitt arbete är tillfredställande och att upplevelsen av den står i proportion till den egna arbetsinsatsen. Villkorlig belöning är ett transaktionellt beteende som omfattar att förtydliga vilket arbete som krävs för att uppnå (Northouse, 2013; Yukl, 2012). Med hjälp av korstabulering 6.13 kan vi se att det finns en relation och skillnad till stress mellan de respondenter vars närmsta chef alltid eller ganska ofta informerar vilket arbete som krävs för att uppnå belöningar med de respondenter vars närmsta chef sällan eller aldrig informerar vilket arbete som krävs för att uppnå belöningar. 5,6 procent (1+1/20+16) av de respondenter där deras närmsta chef eller arbetsledare alltid eller ganska ofta informerar om vilket arbete som krävs för att uppnå belöningar upplevde det som stressande. Av de respondenterna där den närmsta chefen eller arbetsledaren sällan eller aldrig informerade vilket arbete som krävs för att uppnå belöningar var de 41,3 procent (12+1+8+5/26+37) som upplevde det som stressande eller mycket stressande. Det betyder att ett transaktionellt beteende som förtydligar vilket arbete som krävs för att uppnå belöningar kan förebygga arbetsrelaterad stress.

Korrelationsanalys 6.13: Analys av fråga 15a och 15b (SPSS)

Korrelationsanalys 6.13 visar att det finns en medelstark korrelation mellan upplevelsen av stress och om ledaren förtydligar vilket arbete som krävs för att uppnå belöningar. Korrelationen är positiv, vilket betyder i detta avseende att ju mer osäker medarbetaren är på vilket arbete som krävs för att uppnå belöningar desto högre är stressupplevelsen hos medarbetaren. Det betyder att ett transaktionellt beteende som förtydligar vilket arbete som krävs för att uppnå belöningar har medelstark påverkan till att förebygga den arbetsrelaterade stressen.

6.3.5 Analys av medarbetare som erbjuds belöning vid extra arbete

Related documents