• No results found

Andel inkluderade patienter – 70-procentsmålet

In document Redovisning RCC Sydöst (Page 33-36)

Figur 1: Andel patienter som inkluderats i SVF första halvåret 2019. Diagnoser med färre än 10 förväntade patienter per halvårsperiod saknar egen stapel men ingår i stapel för regiontotal och rikstotal. Beräkningarna bygger på Beräkningsunderlag för andel cancerpatienter som genomgått SVF.

Kommentera nuläget i relation till målet för 2020 för de standardiserade vårdförlopp där avvikelser förekommer, t.ex. långt under 70 procent, över 100 procent eller stor förändring sedan 2018

År 2020 är målet att 70 procent av nya cancerfall inom aktuella diagnoser ska utredas via ett SVF och 80 procent av dessa patienter ska få sin behandlingsstart inom utsatta maximala tidsgränser.

Vid analys av data ses i Region Kalmar län en spridning inom respektive förlopp gentemot 70-procent målet. Totalen ligger på 67 procent och bedömningen är att regionen är på god väg att nå målet att 70 procent av de nya cancerfallen ska ha utretts via SVF.

Faktorer som bedöms påverkar antal som inkluderas i ett standardiserat förlopp:

 Registreringsrutiner

 Tolkning av kriterium

 Tolkning av inkommande remisser (överprövar SVF-remiss)

 Tillgång till kunskapsstöd för remittenter

SVF med andel över 100 procent

Bröstcancer: Patienter identifieras både via primärvården och hälsoscreening. Region Kalmar län har god följsamhet till nationellt beskrivna kriterium för att utreda enligt SVF. Antal startade SVF/100 000 invånare ses ligga över genomsnitt för riket. Processgruppens mål är 100 procent i andel startade SVF.

Njurcancer: Fungerande registreringsrutin. Antal startade SVF/100 000 invånare ses ligga i paritet med genomsnitt för riket.

SVF med andel 70 procent eller under

Bukspottskörtel och gallvägscancer: Region Kalmar län når målnivån i andel startade SVF, men då det består av två sammanslagna förlopp medför det svårigheter att dra slutsatser kring andel startade SVF. Vi ser att Region Kalmar län ligger i paritet med riket i antal startade SVF per 100 000 invånare.

Hjärntumörer: Region Kalmar län utreder lägre volymer jämfört med övriga regioner i SÖSR och riket.

Antal startade SVF/100 000 invånare ses ligga under genomsnitt för riket. Vid undersökning av registreringsrutiner har framkommit svårigheter kring tolkningen av överflytt till annan region och start av första behandling. Det låga antalet startade SVF Hjärntumör kan delvis förklaras av detta.

Utredningen i det standardiserade förloppet fortsätter i annan region vilket misstolkats och överflytt till annan region har registrerats i canceröversikten. Resultatet blir att behandlingsstarten inte registreras i hemregionen. Under 2019 har vårdförloppets flöde och registreringsrutinen förtydligats för samtliga inblandade i processen och en kontroll av 2019 års data har startats för att säkerställa att behandlingsstart med datum registreras i canceröversikten. Den diagnosspecifika gruppen för SVF Hjärntumör uppger att många patienter söker akut, hittas inneliggande eller remitteras på remiss utan SVF-märkning. Inom förlopp med snabbt omhändertagande av patienten saknas bra

registreringsrutiner. Förbättringsområden har identifierats och åtgärder är vidtagna.

Hudmelanom: Region Kalmar län har ett lågt antal startade SVF i jämförelse med SÖSR och riket. Det finns en utmaning i registreringsrutinen, och tolkning av avslut. Den primära excisionen riskerar att kodas som kirurgisk behandlingsstart. Registrering sker i samband med att åtgärd utförs och dikteras.

I detta SVF kommer PAD-svaret efter kirurgiskt ingrepp. PAD-svaret kan visa ”ingen cancer”

alternativt ”radikalt borttagen cancer ” vilket betyder att annan avslutskod än ”behandlingsstart kirurgi” skulle ha använts, dock är koden för behandlingsstart kirurgi redan registrerad

.

Vilket medför dubbla avslut och överföring av data förhindras. Under våren 2019 har processen förtydligats för alla inblandade när det gäller tolkning i avslut av SVF och första behandlingsstart och vem som ansvarar för att registrera avslutat SVF i Canceröversikten. Utbildningsinsatser är genomförda och

korrigeringar av 2019 års data är gjord. Täckningsgraden är lägre än vad som framkommer i tabellen på sidan 5, då ett misstag har skett vid uttaget ur cancerregistret för beräkningsunderlaget som används för måluppfyllelsen av 70 procent-målet för SVF hudmelanom. Detta gör att huvuddelen av in situ-melanom/lentigo maligna, som ingår i SVF-förloppet, saknas i beräkningsunderlaget. Då dessa utgör ca 30 procent av totala antalet hudmelanom kommer de att påverka uppfyllelsen av 70 procent-målet.

Livmoderkroppscancer: Region Kalmar län utreder lägre volymer jämfört med riket. Vid analys ses hinder vid kodningsrutiner speciellt vid överflyttning till annan region. Översyn av administrativa kodningsrutiner pågår inom SÖSR och kvartalsvisa avstämningar av överförda patienter sker mellan regionerna. Valideringsarbetet har visat att tidpunkten för avstämningarna är viktigt och justeringar pågår.

Lungcancer: Vid noggrann genomgång ses sena registreringar i canceröversikten som ett hinder, vilket gör att överföringen till nationella databasen Signe inte fungerar tillfredställande.

Lungcancerprocessen skiljer sig inom Region Kalmar län då norra länsdelen skickar sina

lungcancerpatienter till Region Östergötland för vidare utredning och även behandlingsstart. Då tillkommer svårigheter i registreringsrutiner som kan påverka resultatet mot 70-procentmålet. I SÖSR är lungprocessen ett av flera fokusområden 2019-2020 och workshops planeras under våren 2020.

RCC sydöst har saknat en processledare för lungcancer under några år men under 2019 tillträdde en ny processledare på området. Kartläggning av lungcancerprocessen pågår kring dess olika delar, styrkor och svagheter och hur SÖSR tillsammans kan samverka mot 2020-målen. Patientgruppen är ofta svårt sjuka redan vid välgrundad misstanke. En bakomliggande orsak till lågt antal startade SVF kan vara att man väljer att avstå från vidare utredning på grund av medicinska skäl, patientens val.

Lymfom och KLL: Region Kalmar län har ett lågt antal startade SVF i vårdförloppen i jämförelse med SÖSR och riket. Analysarbete pågår i utdatagruppen, då överföringen av intern data till den nationella databasen inte fungerat optimalt. Vi ser problem i kodningsrutiner såsom försena registreringar, men trots fullständiga registreringar har något vid överföringen till Signe misslyckats. I valideringsarbetet inom SÖSR har det framkommit att flera av dessa patienter har utretts via ett annat vårdförlopp tidigare, som sedan visar sig vara SVF Lymfom. Möjligen kan dessa ha gått direkt till behandlingsstart och SVF Lymfom startades då inte.

Matstrupe och magsäckscancer: Antal utredda enligt SVF/100 000 invånare är för Region Kalmar län färre än övriga regioner inom SÖSR och riket. Låg täckningsgrad mot 70 procent-målet. Inom SÖSR är den kirurgiska behandlingsstarten för diagnosgruppen fördelad och utförs i Region Östergötland.

Överlämning av patienter försvårar kodning. Det har identifierats att tidpunkten för avstämningen mellan regionerna är avgörande för resultatet som visas från den nationella databasen.

Neuroendokrina buktumörer: Det har identifierats att flertalet patienter börjar sin utredning i något annat vårdförlopp. När sedan diagnosen neuroendokrin buktumör fastställs är stor del av

utredningen gjord och inget nytt förlopp startas. Fenomenet tas upp på uppföljningsmöte SVF Neuroendokrina buktumörer. Region Kalmar län ligger relativt nära riket i antal startade SVF Neuroendokrina buktumörer.

Äggstockscancer: Detta vårdförlopp har en mycket låg täckningsgrad mot 70-procentmålet. Vid analys av vårdförloppet ser vi att det finns problem vid kodningsrutiner, vem gör vad? Speciellt vid överflyttning av patienter till annan region. Problemet gör att de data som redovisas nationellt inte stämmer då patientantalet blir för lågt och täckningsgraden påverkas. En översyn av administrativa kodningsrutiner pågår därför inom SÖSR. I det arbetet har det hittills uppmärksammats att vissa rutiner behöver justeras så att de överflyttade patienterna ingår i nationell data. Bland annat behöver de kvartalsvisa avstämningar, som sker mellan Region Kalmar län och Region Östergötland sedan start av SVF-arbetet, ske vid tidpunkt som överensstämmer med uttag för de nationella rapporterna.

In document Redovisning RCC Sydöst (Page 33-36)

Related documents