• No results found

Region Östergötland

In document Redovisning RCC Sydöst (Page 47-54)

Inledning

Detta är en mall för landstingens redovisning arbetet med standardiserade vårdförlopp (SVF) 2019.

Regionala cancercentrum (RCC) i samverkan har tagit fram mallen i enlighet med överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). För att få ta del av medlen ska landstingen/regionerna (i detta dokument benämnda landstingen) tillsammans med RCC ta fram och lämna in en redovisning enligt denna mall.

Arbetet med cancersatsningen ska bygga på det utvecklingsarbete som är gjort inom ramen för den nationella cancerstrategin och de upprättade RCC. Genom satsningen ska också RCC och landstingens linjeorganisation knytas närmare samman för ännu bättre resultat i cancervården.

Krav i överenskommelsen 2019

För att få ta del av den andra utbetalningen av stimulansmedlen för 2019 ska landstingen

 redogöra för hur de fortsätter att arbeta med införda standardiserade vårdförlopp

 redovisa nuläget per standardiserade vårdförlopp, i relation till målet för 2020, samt hur utvecklingen har sett ut sedan arbetet med att implementera standardiserade vårdförlopp inleddes.

 analysera och redovisa vilka eventuella förändringar de ser att de kommer att behöva göra avseende t.ex. infrastruktursatsningar och kompetensförstärkning för att kunna nå upp till målet 2020 för varje standardiserat vårdförlopp

 redovisa hur man har arbetat med kvalitetssäkring av data.

 redovisa hur enkäten för att mäta patienternas upplevelser av cancervården (PREM) har använts under 2019

Respektive RCC samordnar arbetet med redovisningarna vilka ska lämnas till socialdepartementet.

1. Fortsatt arbete med SVF

Beskriv hur organisationen för SVF-arbetet ser ut i dagsläget. Har arbetet med SVF övergått från projektform till förvaltning?

SVF arbetet har succesivt övergått i förvaltning och nedan följer en sammanfattning av de nya arbetssätt som introducerades vid införandet av SVF och som har permanentats.

 En standardiserad vårdbegäran/remissen med information för säker leverans introducerades och följsamheten till användandet är stabilt.

 Systematisk valideringen av kriterierna på Enheten för samordnad cancerutredning, ESCU, (jfr Diagnostikcentrum) eller av koordinatorer på ansvariga kliniker.

 Direkt personlig telefonkontakt med merparten av alla patienter som inkluderas i SVF för att skapa möjlighet till individanpassning, trygghet och ökad delaktighet.

 I den första telefonkontakten dokumenteras medicinska- och omvårdnadsmässiga behov som exempelvis symtomlindring och utsättning av antikoagulerande läkemedel. Även personer med tolkbehov, personer med barn som anhöriga samt personer som har behov av kommunala insatser identifieras.

 Koordinatorer har behörighet till systemets förbokade tider för första åtgärd, som radiologi och specialistbesök, fungerar för merparten av vårdförloppen. Tider kan erbjudas vid flera sjukhus i regionen vilket ger en ökad valfrihet för patienten.

 I utdataportalen REBUS genereras SVF-data vilket ger möjlighet att planera längre in i vårdförloppet och följa våra resultat.

 ESCU, tillsammans med utredningsenheten på Vrinnevisjukhuset, ansvarar för SVF allvarliga, ospecifika symtom och SVF för patienter med cancer utan känd primärtumör. Genom att

inkludera förhållandevis många patienter i dessa vårdförlopp har ett arbetssätt utvecklats som vi tror minskat risken för undanträngning av svaga grupper.

Under införande av SVF drevs arbetet i projektform med en strategisk ledningsgrupp och ett antal projektgrupper inom flera diagnos- och verksamhetsområden. Arbete i dessa grupper fortgår och i många fall i nära samverkan med Regionalt Cancercentrum Sydöst (RCC). Hälso-och sjukvårdens ledningsgrupp i regionen har idag det fortsatta strategiska ledarskapet för utvecklingen och uppföljningen av SVF.

Inom sydöstra sjukvårdsregionen kommer arbetet med att utveckla cancervården att fortsätta enligt Regionalt cancercentrums fastlagda handlingsplan där arbetet med SVF ingår som en bärande del.

Detta innebär nära samverkan med/mellan:

 Kontaktpersoner, tidigare projektledare, hos respektive huvudman

 Arbetsgruppen för IT-samverkan

 Representation i den nationella konstellationen som arbetat med SVF-införandet

Ledningsgruppen för RCC Sydöst kommer även följa resultat och ha koppling via kontaktpersoner till respektive region. Se figur nedan.

2. Nuläge och utveckling i relation till 2020-målen

All data är hämtad ur den nationella väntetidsdatabasen Signe med datauttag 2019-09-17.

Andel inkluderade patienter – 70-procentsmålet

Figur 1: Andel patienter som inkluderats i SVF första halvåret 2019. Diagnoser med färre än 10 förväntade patienter per halvårsperiod saknar egen stapel men ingår i stapel för regiontotal och rikstotal. Beräkningarna bygger på

Beräkningsunderlag för andel cancerpatienter som genomgått SVF.

Kommentera nuläget i relation till målet för 2020 för de standardiserade vårdförlopp där avvikelser förekommer, t.ex. långt under 70 procent, över 100 procent eller stor förändring sedan 2018.

Det redovisade resultatet visar på fortsatt stora utmaningar och våra resultat har inte gått i den riktning vi förväntat oss. Inom flera områden har vi konstaterat att de avvikande resultaten är avvikelser relaterade till att kodningsrutinerna släpat efter och här har vi vidtagit åtgärder. Där avvikelserna beror på administrativa brister förväntar vi oss förbättrade resultatet under hösten.

Detta gäller främst diagnoserna; huvud-och halscancer, livmoderkroppscancer, njurcancer, sköldkörtelcancer och tjock-och ändtarmscancer. För andra områden har det funnits och finns det kvarstående problematik kring kodningen vilket ger bekymmer som uppmärksammats även nationellt. Detta gäller främst diagnoserna; cancer i urinblåsan, buksarkom, hjärntumör, prostatacancer och testikelcancer.

För tre diagnosområden uppnår vi en täckningsgrad som ligger kring eller över 100 procent, bröstcancer, matstrups-/magsäckscancer och levercancer. Anledningen till att täckningsgraden för bröstcancer är så hög har vi inget entydigt svar på, vi ser ett likartat mönster i hela vår

sjukvårdsregion. När det gäller täckningsgraden för matstrups- och magsäckscancer och levercancer så utgör principerna för kodningen förklaringen till resultaten över 100 procent då patienterna kodas för start av kirurgisk behandling innan en definitiv diagnos finns.

Andel patienter inom ledtiden – 80-procentsmålet

Figur 2. Andel patienter som startat behandling inom maximal ledtid under tre perioder. I perioder med färre än 10 behandlade patienter visas ingen stapel. Om antalet är under 10 för samtliga tre perioder exkluderas diagnosen ur figuren. I båda fallen ingår patienterna i stapel för regiontotal och rikstotal. För detaljer, se tabell nedan.

Tabell 1. Andel patienter som startat behandling inom maximal ledtid för tre perioder.

Kommentera nuläget i relation till målet för 2020 för de standardiserade vårdförlopp där avvikelser förekommer, t.ex. långt till måluppfyllelse eller stor förändring sedan 2018.

Avvikelserna för 80-procentsmålet kommer ta längre tid att uppnå och vårt främsta bekymmer är start av behandling med kirurgi där bristen på sjuksköterskor och därmed vårdplatser är en stor utmaning för oss. Generellt har vi betydligt goda och stabila resultat när det gäller start av palliativ behandling och når målet för flera förlopp. Några diagnoser visar på stabila om än långt ifrån

tillfredsställande resultat som cup, hudmelanom, lymfom/KLL och prostatacancer. För vårdförloppet allvarliga och ospecifika symtom har antalet patienter som genomgått SVF ökat kraftigt vilket kan vara en del av förklaringen till ett sämre ledtidsresultat. Här återfinns även vårdförloppet för bröstcancer där vårt resultat försämrats. Det gemensamma valideringsarbetet inom sydöstra regionen visar på att en relativt hög andel patienter i vår region först får läkemedelsbehandling och därmed är i behov av en mer omfattande patologi som bidrar till en längre ledtid.

För några förlopp innebär den låga täckningsgraden att våra ledtidsresultat för första halvåret inte är heltäckande i denna redovisning och det gäller främst förloppen cancer i urinblåsa, njurcancer och prostatacancer. Vi kan ändå sammanfattningsvis konstatera att den totala inkluderingen av patienter ser ut att komma att ligga på oförändrad nivå jämfört med 2018 i vår region.

In document Redovisning RCC Sydöst (Page 47-54)

Related documents