• No results found

Förutom rena kloner av Bitcoin så har även många andra kryptovalutor skapats de senaste åren. Ett stort antal är rena bedrägerier. Andra är lite mer legitima. , men i princip alla lider av samma problem. De har någon enskild individ, en liten grupp av individer eller ett företag som kontrollerar både utvecklingen av valutan och samtidigt äger ett stort antal av de tokens som getts ut. Det ger tydligare tredje parter (även kallat advokatmagneter) och en ”dörr att knacka på” för myndigheter. Majoriteten har även en otydlig ”penningpolitik” där både den slutgiltiga mängden som kommer att existera och den årliga utökningen av penningmängden är långt ifrån skriven i sten. Det är som att ta Bitcoin och för att försöka lösa de brister som Bitcoin anses ha, införa politik (inte särskilt socialt skalbart).

Det finns egentligen inga andra kryptovalutor som i dagsläget har något monetärt värde. Speciellt då den totala mängden som kommer att existera ofta är oklar. Värdet ska då komma från något specifikt användningsområde. Men växling mellan olika kryptovalutor sker alltmer smärtfritt. Så om en token ämnad för ett specifikt användningsområde, mot förmodan, skulle få spridning går det allt snabbare att växla till sig just den specifika produkten. Så om en användare ska använda en specifik token kan den snabbt växlas in mot den mest likvida kryptovalutan, bitcoin. När användaren är klar så växlas det tillbaks till bitcoin. Det finns ingen anledning att äga en token mer än när den ska användas. Om du bor bredvid en bensinmack så kommer du inte att köpa en egen tank som du fyller med bensin i hopp om att värdet ska gå upp eller för att du ska få användning för bensinen senare.

En token kommer då att få samma värde som ”tokens” som bara går att använda på specifika nöjesfält. Ett lågt värde leder till en osäker kryptovaluta då miners får betalt för sitt arbete i de tokens som används på nätverket. Det gör systemet sårbart för attacker. Det gäller även andra former av

”konsensusmekanismer” som t ex Proof of Stake eller mer centraliserade varianter.

135

Det har även varit svårt att hitta användningsområden för alla dessa

kryptovalutor. De flesta projekten har startat med en lösning och sedan försökt att hitta problem. Hittills har det absolut vanligaste användningsområdet varit att berika ägaren.

Med det sagt kan det finnas spännande teknik i vissa projekt (de berättigar bara inte något större värde). Men det finns ingenting som säger att Bitcoin inte kan

”sno” en viss teknik om den visar sig vara värdefull. Nätverkseffekten hos Bitcoin är stark. Det hade varit en stor förlust om Bitcoin skulle ersättas av en annan kryptovaluta som det mest likvida medlet. Du vill ha trygghet med pengar. Om Bitcoin ersätts så finns det ingenting som säger att inte ytterligare en ny kryptovaluta kan ersätta den senaste osv. Men så länge som Bitcoin är herre på täppan sjunker den risken för var dag som går. Att följa med i utvecklingen kring Bitcoin är utmanande nog. Att då lägga energi på andra kryptovalutor riskerar att distrahera mer än vad det hjälper.

136

Hyperbitcoinization

Hur skulle ett scenario där Bitcoin tar över som global valuta kunna utspela sig och vad skulle det innebära för världen? Att sia om framtiden är såklart

omöjligt och slutar ofta med att man ser dum ut. Här kommer likväl ett möjligt scenario!

Förutsättningarna för att ta över som en global valuta bygger på Bitcoins nätverkseffekter som är det som ger Bitcoin värde och det som lockar in nya användare (tack till Trace Mayer). [66] Nätverkseffekterna kan brytas ner till:

1.

Spekulation

- Bitcoin har sedan det fick ett marknadspris 2010 årligen ökat med i snitt flera hundra procent. Det är ett helt nytt tillgångsslag, en digital tillgång backad av kryptografi. Det har lett till ett stort intresse för Bitcoin och en bred bas av långsiktiga användare som inte sålt några bitcoin oavsett vad som har hänt (många drivs av någon form av ideologi). Det har skapat ett antal ”hypecykler” sedan starten. Då det finns en sådan stor bas som håller sina bitcoin till synes oavsett vad som händer (och köper om priset blir tillräckligt lågt) så finns det ett relativt litet antal bitcoins till salu. Runt 1/3 av alla bitcoins har inte flyttat på sig under de tre senaste åren.

När medieintresset sedan börjar drivas upp i takt med att priset går upp så ökar priset i en exponentiell kurva (vilket bara eldar på cirkusen ännu mer). Utbudet går inte att reglera och kan inte matcha efterfrågan. Då priset ökat flera 100% sedan botten av cykeln börjar vissa ta hem vinster. Många ”svaga händer” som bara hoppats på att tjäna en snabb hacka har köpt mot slutet av cykeln. När

vinsthemtagningarna börjar så börjar även priset att vika. De svaga händerna blir rädda och säljer och spiralen går åt andra hållet. Till slut

137

så kraschar priset (men nödvändigtvis inte ända ner till samma låga nivåer som innan hypecykeln började). Under tiden har Bitcoin fått ett stort antal nya användare. De flesta har antagligen hört om Bitcoin tidigare och varje gång det nämns någonstans så fångar det alltid någons intresse. Är det där fenomenet fortfarande kvar? Jag kanske borde titta lite på det en gång till. Varje ny hypecykel drar in nya användare.

2.

Säkerhet

– Det högre priset leder till en högre säkerhet. Då en bitcoin blir mer värd är det mer värt för en miner att offra elektricitet och datorkraft för att säkra nätverket och få sin belöning. Om fler offrar resurser blir det dyrare att utföra en attack mot nätverket.

3.

Företag

– Ett högre pris och fler användare gör att fler företag

accepterar bitcoin och att flera företag bygger sina affärsmodeller kring det. Redan nu är det, speciellt med the lightning network, billigare för en handlare att ta acceptera bitcoin istället för fiatvalutor. Kreditkort är en nödlösning som är byggd ovanpå befintliga uråldriga system. De är inte särskilt väl anpassade för en digital värld. För en handlare är det dyrt att acceptera kreditkort. Sker betalningarna online så måste de troligtvis blanda in ytterligare en tredje part som ska ha en del av kakan. Betalningar med kreditkort (eller betalkort) är inte heller slutgiltiga. De går att bestrida upp till flera månader senare. Det gör bedrägerier relativt enkla att genomföra och att användning av kreditkort i tredje världen ej fungerar.

Att integrera Bitcoin är idag enkelt och det finns lösningar med öppen källkod. Att sätta upp en egen server som hanterar betalningar utan någon tredje part kan gå på fem minuter. Istället för att som idag behöva gå genom följande lösning:

En centralbank > en affärsbank > Visa/Mastercard > Paypal > betalning kan ett företag gå genom Bitcoin > The Lightning Network > betalning.

Antalet företag och tjänster som endast accepterar bitcoin som betalning eller som ger rabatterat pris i bitcoin lär öka.

138

4.

Kunder

– Så vilka ska köpa dessa varor och tjänster? För oss i väst kommer det antagligen ta ett tag innan en omställning till betalning med bitcoin blir ett naturligt val. De befintliga systemen fungerar helt enkelt tillräckligt bra i nuläget. Dessutom är det få som vill spendera sina bitcoin så länge de tror att chansen att de ökar mycket i värde finns. Men på många platser i världen öppnar det nya möjligheter. De flesta människorna i Afrika har t ex ingen möjlighet att handla online.

Det är ingen som accepterar kreditkort från de länderna då det är en så hög andel bedrägerier. Med Bitcoin finns det inga ”chargebacks” eller liknande vilket gör liknande bedrägerier omöjliga. Det öppnar helt nya möjligheter för många människor och kommer att öka den ekonomiska friheten på planeten. Samtidigt lär då fler tjänster som endast

accepterar bitcoin utvecklas vilket inte ger användarna något val.

Bitcoin kommer att användas när det inte finns något annat alternativ.

5.

Utvecklare

– Bitcoin är i grunden ett ganska dumt nätverk. Det finns tydliga regler och det är förutsägbart vad som kommer att hända. Det ger utvecklare möjligheten att istället bygga smarta applikationer. Allt är öppen källkod och det behövs inget tillstånd från någon för att bygga någonting. Allt styrs av vad andra vill använda. Tack vare

prisuppgången har även många utvecklare ett ekonomiskt incitament för att Bitcoin ska lyckas vilket ytterligare. Bitcoin är så mycket mer än bara en valuta vilket även visar sig i antalet projekt som byggs runt Bitcoin jämfört med runt de traditionella finansiella systemen. Det är en svår punkt att bedöma, men de flesta håller nog med om att det finns många smarta människor som jobbar på någonting relaterat till Bitcoin.

Om antalet användare ökar lär en del av användarna vara smarta utvecklare.

6.

Finansialisering

– Bitcoin har smugit sig in på de finansiella marknaderna världen över. Tack vare de andra nätverkseffekterna så vill så klart även klassiska finansiella institutioner ha en del av kakan.

Det finns redan terminskontrakt på bitcoin (dvs du spekulerar på vad priset är i framtiden). I Sverige har vi även en ”ETN” (Exchange Traded Note) som är ett företag som äger den underliggande produkten.

139

Efterfrågan på ”XBT” (som den heter) är stor och den har ofta handlats med en premie mot bitcoins pris. Det finns även flertalet företag som jobbar på att få en ETF (Exchange Traded Fund) som skulle möjliggöra fysisk leverans av bitcoin godkänd. En ETF är idag så nära det går att äga den underliggande produkten utan att just äga produkten. Det kommer med en mindre motpartsrisk än vad en ETN gör. Både en ETN och framförallt en ETF ökar bitcoins likviditet rejält, något som kan stabilisera priset och göra det lättare för alla som vill gå in och ur marknaden att göra det. Det ger även möjligheten för större spelare att ge sig in på marknaden. Det är fortfarande krångligt ur ett säkerhets- och ansvarsperspektiv att äga bitcoin. Så om någon annan tar på sig den risken och backar upp det med pålitliga försäkringar vågar sig fler in på marknaden.

Finansiella produkter gör även att miners kan agera mer

professionellt. Precis som de som utvinner olja eller guld så kan de, med finansiella produkter, skydda sin produktion mot framtida

prisförändringar. De behöver då inte fokusera lika mycket på vad priset är utan kan fokusera på sin verksamhet.

7.

En global reservvaluta

– De fantastiska egenskaperna som pengar (säljbarheten) och det säkra nätverket ger Bitcoin möjligheten att ta över som en global reservvaluta. Det finns så många fler möjligheter jämfört med de traditionella fiatvalutorna. Så trots deras politiska stöd kan Bitcoin utmana. Varje ny användare som föredrar Bitcoin framför en nationell valuta tippar vågskålen litegrann.

Det här är punkter som starkt bidragit och kommer att fortsätta bidra till Bitcoins framgång. Någon som vill försöka konkurrera ut Bitcoin kommer att behöva vara betydligt bättre på majoriteten av punkterna för att ha en chans.

140