• No results found

Kombinationen av Bitcoins egenskaper gör det till ett av de säkraste (om inte det säkraste) nätverket i historien. Det går inte att peka på någon enskild punkt som är Bitcoin eller som ger Bitcoin dess säkerhet. Allt är ett samspel för att följa de konsensusregler som råder. Konsensreglerna är löst sammansatta regler som skapar en ”Schelling-punkt”. En Schelling-punkt är ett spelteoretiskt begrepp som beskriver hur beslut kan tas utan att kommunikation sker. Ett populärt exempel som beskriver fenomenet baseras på att du ska träffa en person du aldrig tidigare mött. Du får inte ha någon kommunikation med personen, det enda du vet är att du t ex ska träffa personen i morgon i Stockholm. Vart skulle du gå och vid vilken tid skulle du gå dit?

(Besvara frågan själv, svaret fås på nästa sida.)

87

Svaret baseras vad du tror att den andra personen ska göra samt vad du tror att den andra personen tror att du ska göra. Ditt beslut baseras alltså på vad andra gör och du kan inte bara utgå ifrån dig själv. I exemplet ovan är oftast

”centralstationen runt kl. 12.00” det bästa svaret. Centralstationen är en naturlig hubb och en traditionell plats att mötas på. Kl. 12 är även en tidpunkt då de flesta är vakna och många kan komma ifrån då det är lunchtid. Det är alltså den tid och plats där flest (men nödvändigtvis inte alla) personer kommer att dyka upp.

Bitcoin är en Schelling-punkt. Det enda sättet att delta i nätverket är genom att följa samma regler som alla andra. Det utan att det finns någon central part som säger vad reglerna är. Skulle du bryta någon regel utan att övertyga andra om förändringen så skulle du ha skapat ett eget litet nätverk utan andra användare.

Hur ska du då veta vilka regler som gäller? Det säkraste alternativet är att följa samma regler som gällde igår och hoppas på att majoriteten av alla andra gör samma sak.

Vikten av det är djupt inrotat i Bitcoin, därför är det svårt (men långt ifrån omöjligt) att förändra Bitcoin. Vill du genomföra en förändring så kommer du att behöva övertyga en stor majoritet om att förändringen är bra. Speciellt om förändringen föreslår att det ska lättas på vissa regler. Att lätta på vissa regler gör att gamla klienter, som följer samma regler som igår, skulle separeras från nya klienter. Om förändringen inte är kompatibel med gamla klienter så kommer den att möta ett stort motstånd. Troligtvis skulle endast förändringar som är kritiska för Bitcoins överlevnad införas om det innebar att gamla klienter inte längre var kompatibla med nya. Det gör att du idag kan starta upp en 8 år gammal klient och den kan fortfarande delta i samma nätverk som de klienter som släppts i år, en viktig egenskap för pengar.

Att göra regler hårdare är lite lättare. Då accepterar fortfarande gamla klienter de nya reglerna. Men du måste fortfarande övertyga tillräckligt många att uppdatera till en nyare klient, med de hårdare reglerna, för att det ska ha någon effekt.

En av de viktigaste konsensusreglerna är den som rör Bitcoins ”penningpolitik”.

Det korta svaret är att det finns ingen penningpolitik. Hur och när nya bitcoin

88

skapas har varit extremt tydligt från start. Alla bitcoin släpps enligt ett förutbestämt schema. När alla bitcoins är skapade så kommer den fortsatta utökningen av penningmängden att vara 0%. Det är antagligen den regel som hårdast är skriven i sten. Så hur följs detta?

Som beskrevs förut kan den miner som presenterar ett giltigt block ge sig själv en belöning i form av nya bitcoins skapade ur tomma intet. Summan de kan skapa är förutbestämd. Skulle de försöka fuska genom att skapa fler bitcoins än vad reglerna säger så accepteras inte blocket och de förlorar allt jobb som lagts ner. Det finns alltså incitament för att göra rätt för sig.

Tack vare att svårighetsgraden för ett lösa ett block justeras varannan vecka så spelar det ingen roll hur många som är med och tävlar om belöningen. Om priset på bitcoin går upp så kommer fler vara med och tävla om belöningen. För alla andra råvaror på jorden hade ett ökat pris gjort att mer av den råvaran hade producerats, då ett högre pris gör det lönsamt att utvinna råvaran på platser som inte var lönsamma till ett lägre pris. Det sätter ett tak på hur högt priset kan gå.

Men så fungerar inte Bitcoin. Om fler är med och tävlar om belöningen så höjs bara svårighetsgraden. Det ser då till så att nya block skapas i snitt var tionde minut oavsett hur mycket resurser miners lägger ner. Det enda som sker är att nätverket blir säkrare och svårare att attackera.

89

Följande figur beskriver hur utökad efterfrågan på bitcoin fungerar:

Som kan jämföras med hur alla andra råvaror fungerar:

Tack till Saifedean Ammous – The Bitcoin Standard

90

Detta gör att nya bitcoin skapas efter sitt förutbestämda schema. Det är vad som gör bitcoin till den hårdaste valutan någonsin och att alla kan veta hur många bitcoins som kommer att existera vid en viss tidpunkt.

Det började med att 50 nya bitcoins skapades i varje block. Var 210 000 block så halveras denna belöning. 210 000 block motsvarar, med 10 min/block, ungefär 4 år, utbudsökningen blir då helt förutsägbar.

Detta gör att det endast kommer att existera 21 miljoner bitcoins vilket kommer att nås runt år 2140. Det ger bitcoin en fantastiks ”stock to flow ratio”. Oavsett hur stor efterfrågan är så går inte utbudet att ändra. Någonting unikt som inte existerat tidigare.

Bitcoins utbud kommer att följa detta schema:

År 2009 2012 2016 2020 2024 2028 … 2140

Antal nya BTC var 10e min

50 25 12,5 6,25 3,125 1,563 … 0

91

Det gör att utbudet följer denna vackra kurva:

Utökningen av penningmängden avtar alltså drastiskt över tid och i slutet av 2018 kommer ca 17,5 miljoner bitcoins att existera (81% av 21 miljoner). Om vi tittar på de närmaste åren så kommer den årliga utbudsökningen att vara ungefär följande (halveringar är beräknade att ske i mitten av 2020 och 2024, därför blir de siffrorna mitt emellan övriga):

År 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 Årlig ökning,

% 3.8 3.7 2.6 1.8 1.7 1.7 1.3 0.8 0.8

Redan nu så är den årliga ökningen av utbudet lägre än de flesta fiatvalutorna (minst 4–8%). Efter halveringen 2020 så kommer utbudsökningen att vara i paritet med guld (1,8%) som är den hårdaste valutan vi har idag. Från år 2024 och framåt så kommer utbudsökningen att sjunka till en försumbar nivå, Då kommer över 19,5 av de 21 miljoner bitcoins som någonsin kommer att existera

0 5 10 15 20

2009 2013 2017 2021 2025 2029 2033 2037 2041

(miljoner)