• No results found

Genom att titta på pengars historia är inte påståendet så konstigt som det först kanske låter. När pengar har fått konkurrera på en fri marknad så har det i de flesta fall slutat med att ett fåtal alternativ använts. Det med bäst monetära egenskaper har naturligt överlevt. Nu har vi inte en fri marknad för pengar.

Men om Bitcoin lyckas gå runt de regleringar som tryckt undan andra naturliga pengarna är chansen att fiatvalutorna konkurreras ut stor.

Geopolitiskt är vi även i ett intressant läge, precis som vissa europeiska länder till slut ifrågasatte USA:s fördel i Bretton Woods-systemet börjar t ex Ryssland och Kina att ifrågasätta USA:s fördelar i dagens system. Allt fler tecken på att de försöker bryta sig ur kan ses. Kina började under 2018 prissätta olja i

renminbi vilket Ryssland med glädje accepterade. Även vissa europeiska länder som drabbats av USA:s blockad av Iran har försökt jobba fram ett nytt

alternativ. Flera olika system för internationell handel kommer att göra internationella betalningar ännu svårare. Många länder skulle antagligen föredra en politiskt neutral valuta, som Bitcoin, framför en valuta som något annat land kontrollerar.

Fiatvalutorna har även minskat den privata friheten i form av ökad

övervakning, reglering och kontroll. På många platser i världen är inflationen hög. Förtroendet för valutorna riskerar alltså att försvagas på flera fronter samtidigt.

För oss i väst kan det här låta som ett obefintligt problem. Men över hälften av världens befolkning lever i någon form av stängt samhälle. [67] Med dagens teknikutveckling har vi två vägval. Vi kan (1) använda teknik som Bitcoin och kryptografi för att skapa ett friare samhälle. Eller så kan vi (2) låta de olika nationalstaterna världen över använda tekniken för att utöka sin kontroll. Det ligger i en stats natur att konstant utöka sin kontroll. Så om vi inte aktivt arbetar för alternativ (1) så kommer vi att hamna i en värld med alternativ (2).

Kinas sociala kreditsystem ger en försmak av hur det kan gå till. Då registreras

141

bl. a allt du säger till andra online (med WeChat) och allt du köper online (AliPay). Samtidigt kontrolleras all din internettrafik. Genom deras brandvägg som blockerar sidor som Google, Facebook, Youtube, Twitter och större västerländska medier, men även genom speciella sökmotorer som endast visar regimvänlig information. [68] Tidigare användes en sökmotor för nyheter (byggd av Google News) där ett av kraven sägs ha varit att nyheter skulle kunna tas bort inom 15 minuter om Kinas regering begärde det. Under senare tid har det även ryktats om att Google utvecklat en ny sökmotor för Kina. Den skulle vara lik Googles vanliga sökmotor fast med en hård censur över vad som får visas.

Men projektet har mötts av allt starkare kritik och det är möjligt att det leder till att det inte blir av. Det visar dock intentionerna tydligt.

Med all data kan den styrande regeringen då bestämma om du är en god eller dålig medborgare. Har du rätt politiska åsikter? Då får du mer poäng. Har du fel åsikter? Då kan du, precis som upp till en miljon Uighur-muslimer, mot din vilja, placeras i ”omskolningsläger” med höga taggtrådsstängsel. [69] Även i väst ser vi fler och fler attacker mot yttrandefriheten från de som anser att andra har fel åsikter. De som skriker högst får till stor del sin vilja igenom.

När vi nu har ett monetärt system som gör det möjligt att gå runt de befintliga reglerna och lagarna har vi möjligheten att öka den personliga friheten och på så sätt återigen få se den fria marknadens kraft. Regleringar likt de kinesiska fungerar inte om ingen sitter på en stor central makt. Världen är även till stor del sammankopplad vilket gör att spridningen kan gå snabbare än vad många tror.

Vi har ännu inte fått se Bitcoins fulla kraft. Bitcoins utökade penningmängd ligger alltså under 2018 ligger på ca 4% om alla 17,5 miljoner bitcoin räknas in.

Men sanningen är att den i verkligheten är högre än så. Runt 4 miljoner bitcoins uppskattas vara förlorade för alltid. Då blockkedjan är transparant så går det enkelt att se när några bitcoins senast flyttade på sig. Runt 2 miljoner bitcoins har inte rört på sig sedan 2010. Vissa kan kanske ligga i djupt förvar.

Men det troligaste är att de förlorats då bitcoin i princip inte hade något värde under den tiden. De kan ha förlorats antingen genom att t ex den privata nyckeln tappats bort eller för att hårddisken de förvarades på kraschade utan

142

att backup fanns. Ytterligare drygt 2 miljoner har inte rört på sig sedan 2013. Av de lär en större del fortfarande kontrolleras av någon. Men en stor del lär även där vara förlorade. Sedan kan vi anta att en del förlorats även efter det.

Det innebär att den verkliga utökade penningmängden ligger någonstans runt 5-6% av det tillgängliga utbudet. Den största delen av nyskapade bitcoins säljs direkt av miners som måste finansiera sin verksamhet med fiatvalutor. Det skapar ett starkt säljtryck, en effekt som alltså halveras vart fjärde år. Vi har ännu inte fått se den verkliga effekten av en hård valuta med en låg ”stock to flow ratio”. Priset hålls uppe av att människor har ett stort förtroende i att penningmängden kommer att utvecklas efter den förutbestämda planen. Just nu är utbudsökningen lika stor som hos en stark fiatvaluta. Men många kan förstå vad som händer när det nya utbudet minskar och vill in innan dess. När utbudsökningen om 8 år är nere på under 1% per år kommer alla att få uppleva effekten, vare sig de vill eller ej.

Inte ens guld kan då konkurrera när det kommer till att bevara värde.

Att vi går mot en gemensam valuta är en helt naturlig process. I takt med digitaliseringen av världen så har det gått att se på andra protokoll. T ex TCP/IP som internet bygger på. Det utvecklades under 70-talet och är ett gemensamt protokoll som alla sedan bygger applikationer ovanpå. Det hade antagligen gått att bygga ett effektivare protokoll idag. Men det är så många applikationer som förlitar sig på TCP/IP att det inte är värt det.

Det går även att se på språk. Även där blir det betydligt mer effektivt om alla pratar samma språk. På internet har det naturligt blivit engelska som tagit över.

Den absoluta majoriteten av all datorkod är skriven med engelska, de största

”It-företagen” (Apple, Microsoft, Google, Amazon, Facebook etc.) har sitt ursprung i USA och använder främst engelska. På internet så finns det inga nationsgränser och därmed inga stater som kan pusha för ett visst språk. I takt med att allt blir mer sammankopplat så är det därför helt logiskt att en global valuta växer fram.

Hur skulle en sådan förändring av världen kunna se ut? Det är svårt att sia om då dagens levande människor som sagt aldrig fått se någon tillgång gå från ett

143

värde på noll till någonting som kan användas som pengar. Effekten skulle förstärkas ytterligare om det blev den globala valutan som gjorde att priser inte längre mättes i termer av fiatvalutor. Antagligen så kan vi inte greppa

effekterna av en sådan förändring. Alla valutor vi har sett har utvecklats utifrån en befintlig produkt. Förutom Bitcoin. Till hjälp kan vi titta på hur bitcoin fick ett marknadspris och hur priset hittills har utvecklats.