• No results found

Vad anser vårdnadshavare är delaktighet och inflytande under inskolning och hur ses det

7. Resultat

7.2 Vad anser vårdnadshavare är delaktighet och inflytande under inskolning och hur ses det

Utifrån enkäten samlades svarsalternativen i följande nedanstående tabell, tabell 1. Frågan nedan som tabellen utgår från, handlade om vårdnadshavares syn på delaktighet, fanns det olika svarsalternativ att välja samt ett svar där vårdnadshavarna kunde svara “annat” om de upplevde att något svarsalternativ saknades.

Tabell 1- Tabellen visar antalet personer som valt respektive svarsalternativ, här visas också procentsats i förhållande till antalet deltagare.

Utifrån ovanstående tabell kan vi utläsa att vårdnadshavarna anser att kommunikation och information är viktigast för att bli delaktig vid inskolning. Medan att påverka valet av ansvarspedagog eller förskolans rutiner inte är lika högt skattade när det gäller delaktighet vid inskolning. Dock anser 55,4 % att för att bli delaktiga i förskolans inskolning ska de ha möjlighet att delta med barnen i de aktiviteter som erbjuds. Vidare anser 51,8% procent att delaktighet under inskolningen är att lämna och hämta barnen på förskolan, medan det endast är 9,6% procent som anser att välja ansvarspedagog gör dem delaktiga under inskolningen. Resultatet visar att en stor andel vårdnadshavare anser att delaktighet i inskolning innefattar vårdnadshavare och barnets möjlighet att delta fysiskt, socialt och kommunikativt under inskolningsprocessen, en mindre del anser att påverka förskolans rutiner och metoder vid inskolning definieras som delaktighet under inskolning.

Nedan framgår en tabell, tabell 2 som utgår från två enkätfrågor. Av de 83 personerna som besvarade enkäten var det 43 stycken personer som svarade att inskolningsmetoden som användes var den korta metoden, den föräldraaktiva. Av dessa besvarade 27 stycken att de ansåg sig få möjlighet till delaktighet under inskolningen, 1 person svarade att den inte fick vara delaktig och 15 stycken skattade att de endast delvis var delaktiga. Vidare besvarade 39 stycken deltagare att den långa inskolningsmetoden, den traditionella användes vid

inskolningen, 4 stycken svarade att de inte fick vara delaktiga och 10 stycken besvarade att de delvis fick vara delaktiga under inskolningen.

Anser du att du som vårdnadshavare fick vara delaktig under inskolningen?

Total

Ja Nej Delvis

Vilken inskolningsmetod användes vid inskolningen?

Kort (3-5 dagar) 27 1 15 43 Lång (2-3 veckor) 25 4 10 39 Annat 1 0 0 1 Total 53 5 25 83

Tabell 2- Tabellen som visar analys mellan variablerna: vilken inskolningsmetod användes vid inskolningen? Och anser du att du som vårdnadshavare fick vara delaktig under

inskolningen?

Efter att ha undersökt antalet svar per svarsalternativ och omvandlat det i en procentuell skala kan vi utläsa att 10,3% som använde sig av den traditionella inskolningsmetoden upplevde att de inte fick vara delaktiga under inskolningen. Motsvarande siffra för den föräldraaktiva inskolningen är 2,3%. Utifrån dessa procent kan vi konstatera att den traditionella inskolningsmetoden i den här undersökningen inte anses ge särskilt mycket utrymme till delaktighet under inskolningen, medan den föräldraaktiva metoden ger ett större utrymme för vårdnadshavare att bli delaktiga. Det framgår också att vårdnadshavarna anser sig delvis eller att de har fått vara delaktiga under inskolningen med 89,7% i den traditionella

inskolningsmetoden. I den föräldraaktiva inskolningsmetoden framgår det att 97,7% anser sig delvis eller att de har blivit delaktiga under inskolningen. Utifrån dessa procent kan vi

konstatera att även under detta svarsalternativ, är det den föräldraaktiva inskolningsmetoden som flest upplevt sig vara delaktiga i.

Descriptive Statistics

Mean Std. Deviation N

Vilken inskolningsmetod användes vid inskolningen? 1.49 .527 83

Jag upplevde att jag fick tillräckligt med information innan inskolning 3.06 .992 83

Jag upplevde att jag fick gehör för frågor och funderingar under inskolningen 3.41 .812 83

I vilken grad hade möjlighet att påverka ditt barns inskolning 2.58 .977 83

Tabell 3 -Tabellen visar medelvärdet och spridningen i de besvarade frågorna. Mean betyder medelvärdet. Std. Deviation visar standardavvikelsen, vilket visar hur stor spridning svaren i frågorna har. N betyder antal personer som besvarat frågorna.

I tabell 3 som visas ovan kan vi utläsa att variabeln “jag upplevde att jag fick tillräckligt med information innan inskolningen” hade ett medelvärde på 3,06 vilket betyder att de flesta som besvarat frågan generellt har ansett att påståendet stämmer ganska bra. Standardavvikelsen hos denna variabel hade mest spridning, 0,992 men den låg fortfarande inom måttet för en godkänd nivå av spridning. I variabel “jag upplevde att jag fick gehör för frågor och funderingar under inskolningen” har ett medelvärde på 3,41 vilket betyder att deltagarna generellt anser att det stämmer ganska bra samt stämmer väldigt bra in på påståendet. Standardavvikelsen på denna variabeln var den variabel som hade minst spridning 0,812. I den fjärde och sista variabeln “i vilket grad hade du möjlighet att påverka ditt barns

inskolning” är medelvärdet 2,58, vilket betyder att vårdnadshavarna i denna variabel inte i lika stor utsträckning som de andra variablerna ansåg att de fick vara med och påverka inskolningen. De flesta har generellt ansett att det påståendet stämmer delvis eller stämmer ganska bra.

Utifrån ovanstående beskrivning kan vi utläsa att majoriteten av deltagarna ansåg att de hade fått tillräckligt med information, fått gehör för frågor och funderingar samt haft möjlighet att välja inskolningsmetod. Dock kan det även utläsas att det är fler som fått gehör för frågor och funderingar än vad de har fått för möjlighet att påverka barnets inskolning.

Tabell 4 - Korrelationstabell mellan 4 st av enkätfrågorna. Visar samband mellan dessa frågor. N betyder antal personer som svarat på frågan. Pearson Correlation är den modell vi använt oss av vid skapandet av tabellen. 2-tailed visar hur stor samstämmighet frågorna har till varandra, slupen har ej någon inverkan. ** visar att signifikansnivån är på 99%

Tabell 4 visar korrelationen mellan 4 stycken olika frågor som framgick i enkäten. Dessa frågor har använts i en korrelationstabell för att undersöka vilka samband som finns mellan dessa frågor. Det vi kan utläsa av korrelationstabellen ovan är att det finns ett högt samband mellan val av inskolningsmetod och vårdnadshavarnas möjligheter till delaktighet och inflytande vid inskolning. Ett samband som också kan utläsas av tabellen ovan är sambandet mellan vilken grad vårdnadshavare anser sig ha möjlighet att påverka sitt barns inskolning och upplevelsen av att ha fått tillräckligt med information innan inskolningen har ett högt samband. Variablerna i korrelationen har testats på en signifikansnivå på 95% och 99%.

Related documents