• No results found

inklusive styrning och kravställande

2.7 Kunskapsnivå och tillämpning av kunskapen samt utbildning på företagen

2.7.3 Användandet av råd och riktlinjer

2.7.3.1

Befintliga råd och riktlinjer

Svar

Antal personer som svarade

Projektörer 9 st

Projektörer

Fyra av de tillfrågade sa uttryckligen att de tyckte det finns tillräckligt med råd och riktlinjer för vilka lösningar som är lämpliga. Ett problem som togs upp av fyra av de svarande var att det finns väldigt mycket information så det kan upplevas som en ”djungel av information” och man har ju endast en viss begränsad tid att orientera sig i denna djungel. En arkitekt berättade att det finns arkitektkontor som tar in hjälp utifrån för att ha koll på lagar och regler. Ytterligare en konsekvens av tidsbrist, är att i

Fråga

Projektörerna fick frågan om det finns tillräckligt med råd- och anvisningar för vilka lösningar som är lämpliga.

Summering och kommentarer

De olika aktörerna håller sig uppdaterade inom området vattenskadesäkerhet genom många gemensamma kanaler. Beställarna och projektörerna verkar mest använda externa informations- och utbildningskanaler, medan entreprenörerna kan hämta en del eller mycket information från den interna informationsspridningen. Vad det gäller hantverkarna så kan man för de olika yrkesgrupperna se att snickarna verkar ha leverantörer som den främsta (gemensamma)

informationskällan. Mattläggarna förlitar sig mycket på sin branschorganisation, liksom plattsättarna som också får information hos sin egen organisation. Även leverantörerna upplyser plattsättarna om deras nya produkter. När det gäller rörmokarna så nämner två av de tillfrågade sin branschorganisation (och branschreglerna) som en informationskanal.

handlingar tar projektörer med för mycket från AMA6, även sådant som egentligen inte är relevant för det aktuella projektet påpekade en av de svarande. Fem stycken hänvisar till branschregler, byggregler och/eller AMA som deras källor. En VVS-projektör saknar ytterligare exempel på lösningar i Säker Vatteninstallations tolkning av BBR.

2.7.3.2

Kännedom och användandet av AMA

Se avsnitt 1.3.3 för kort information om AMA.

Svar

Antal personer som svarade

Entreprenörer 23 st

Projektörer 9 st

Hantverkare 13 st

Totalt 45 st

Entreprenörer

Utav de 23 som svarade på frågan så svarade tio stycken att de själva, eller andra i deras organisation eller i ett projekt, använder AMA, i alla fall i tillämpliga delar. Det verkar som många ser AMA som någon slags grund - något att utgå från. Många påpekar att andra - eller de tror att andra - i deras organisation använder AMA. Några säger att man använder dem under produktionen, andra hänvisar till projekteringen och några lyfter fram att det är något som de tror finns med som en del (krav) vid

upphandling/kontraktshandlingar. Några få nämner också att de använder AMA som ett "uppslagsverk".

Projektörer

Alla de tillfrågade använder antingen personligen AMA eller så gör någon annan som jobbar i projektet (i deras närhet) det. AMA finns med i de handlingar man tar fram. Någon säger att man slår upp i dem. Någon annan tycker dock inte att AMA ligger i framkant, eftersom det blir ett eftersläp när det kommer något nytt på marknaden. Ytterligare en har en åsikt om hur AMA används när det är tidsbrist (se avsnitt 2.7.3.1 ovan).

6

Se avsnitt 1.3.3 för kort information om AMA.

Fråga

Frågan handlade om man känner till och har användning för AMA (Allmän Material- och Arbetsbeskrivning) i sitt arbete. Frågan ställdes till entreprenörerna, projektörerna och hantverkarna.

Summering och kommentarer

Vissa av projektörerna upplever att det finns tillräckligt med råd samtidigt som andra upplever att det finns väldigt mycket (för mycket?). Det finns en risk att man

hänvisar till icke-relevanta delar av råd och anvisningar p g a tidsbrist vilket leder till att handlingarna inte blir av så bra kvalitet som de borde vara (de blir inte precisa för det aktuella projektet). I avsnitt 2.4.4 lyfts bygghandlingarnas betydelse upp för at kunna förmedla de krav som ställs i ett projekt till alla berörda parter.

Hantverkare

Alla tillfrågade kände till AMA, dock så säger flera att det inte är något de använder. Många påpekar att det är grunden i de jobb de gör (de beskrivningar de har) och att det är bra att de finns så att man kan ändvända dem som "uppslagsverk" vid behov. Några påpekar att man använder dem mer vid större jobb ute på byggen än kanske mindre servicejobb. Några hänvisar till att de som projekterar måste ju använda AMA.

2.7.3.3

Kännedom och användandet av kunskap från VASKA-projektet

Se avsnitt 1.3.3 för kort information om VASKA-projektet.

Svar

Antal personer som svarade

Entreprenörer 25 st

Projektörer 9 st

Hantverkare 13 st

Totalt 47 st

Entreprenörer

11 av de som svarade sade att de känner till VASKA-projektet/konceptet. Några av dessa säger att man använder dessa eller delar av konceptet direkt/indirekt eftersom t ex branschreglerna Säker Vatteninstallation eller andra anvisningar som används idag bygger på dessa.

Projektörer

Tre stycken kände till VASKA-projektet/konceptet, och två av dessa använder sig av den kunskapen i sitt arbete. En sade att vissa beställare hänvisar att det ska göras enligt VASKA, men att det händer att man får göra avvikelser. En annan kommenterade att VASKA-projektet var bland det första som kom och som faktiskt sattes på pränt om vad som skulle göras i våtrum etc.

Hantverkare

Av de intervjuade svarade fyra stycken att de kände till VASKA-projektet/konceptet. Ingen av dem använder sig dock av de lösningar som sammanställts inom VASKA.

Summering och kommentarer

18 st (38 %) av de svarande känner till VASKA-projektet. Även om inte alla

använder konceptet direkt, påpekas det att de åtminstone indirekt påverkas genom att dagens branschregler hämtar kunskap bl a från detta projekt enligt de intervjuade.

Fråga

Frågan handlade om man känner till och har användning kunskap från VASKA- projektet i sitt arbete. Frågan ställdes till entreprenörerna, projektörerna och hantverkarna.

Summering och kommentarer

AMA verkar inte vara något som man alltid själv använder men att de handlingar som tas fram (av projektörerna) bygger på dessa. I alla yrkesgrupper nämns att man kan ha AMA som ”uppslagsverk” vid behov.

2.8

Kännedom och tillämpning av bygg- och