• No results found

inklusive styrning och kravställande

2.7 Kunskapsnivå och tillämpning av kunskapen samt utbildning på företagen

2.7.2 Kunskap om vattenskadesäkerhet på företagen

Svar

Antal personer som svarade

Beställare 29 st Entreprenörer 23 st Projektörer 9 st Hantverkare 13 st Totalt 74 st Beställare

De främsta sätten att hålla sig uppdaterad på enligt de intervjuade är genom kurser (9st), seminarier och mässor (8st), information om nya regler (7st), myndighetsinformation (7st) och genom fackpress (6st).

Några andra informationskällor som nämns är interna formella eller informella kanaler inom företagen (5st), information från tillverkare/leverantörer (4st), formella eller informella nätverk med branschfolk (4st), osv.

Entreprenörer

14 stycken av entreprenörerna svarade att de utbildar och uppdaterar sig genom företagets interna utbildningar eller rutiner. Exempel på interna aktiviteter som nämns är kurser, informationsmöten och e-mailutskick från en annan del av organisationen som bevakar området (kan vara teknik- eller projekteringsavdelningen eller annan grupp). Sex andra berättar att de inhämtar kunskap genom externa kurser och utbildningar. Andra sätt att hålla sig ajour, som nämns av flera av de tillfrågade, är genom information från

branschorganisationerna, genom fackpressen, genom uppdateringar av regler och genom produktinformation från produktleverantörer.

Fråga

Frågan gällde hur man utbildar och uppdaterar sig på företaget inom

vattenskadesäkerhet. Beställarna, entreprenörerna, projektörerna och hantverkarna fick frågan.

Summering och kommentarer

De flesta som intervjuades framhåller att projektörer lär sig yrket genom praktisk erfarenhet. Frågan är om det behövs en utbildning som är direkt ämnad för projektörer?

Många av det intervjuade hantverkarna är överens om att det är ute på plats på byggena som de lär sig yrket bäst. Det har ju tidigare lyfts fram i intervjusvaren att det upplevs som att de finns en del brister i hantverksledet bl a beroende på bristande kompetens och utbildningar (se avsnitt 2.6.1 om brister i

byggprocessen). Viktiga aspekter blir då vilka handledare som finns för dem som går som lärlingar, om det är ett öppet klimat för att ställa frågor och vilka typer och vilken bredd av projekt som är lämpliga för att ”lära upp sig på”. Utöver detta handlar det om att uppdatera sig om de nyheter som kommer inom branschen (se mer avsnitt 2.7.2).

Projektörer

Främst håller projektörerna sig uppdaterade genom Byggtjänst (genom Bygginfo

och/eller genom besök). Lagar och regler nämns som den främsta informationen som man försöker hålla sig a jour med. Flera nämner kurser som ett sätta att fortsatt utbilda sig, dock verkar de intervjuade själva endast ha gått några enstaka kurser. Fler sätt att hålla sig uppdaterad på som nämns av flera är att tillverkare/leverantörer kommer och visar upp sina produkter. Man får även information genom interna processer genom att man delar upp bevakningen mellan personerna och genom att man har diskussioner på möten.

Hantverkare

Kommentarer från hantverkare på byggområdet (snickare):

• En snickare upplever det inte som något problem att hålla sig uppdaterad, särskilt eftersom det inte kommer så mycket nya produkter för snickare. Ett exempel på nya produkter var de nya skivorna för våtrum och då var det lite inlärning på dessa. Det fanns med instruktioner till skivorna, så man fick läsa på och prova på det på plats. Om man stöter på problem, så finns möjligheten att leverantören kommer och visar produkten ute på plats – dock har han inte haft det behovet. • En snickare upplever det som att det kommer nya produkter hela tiden, så man är

aldrig fullärd. Leverantörerna brukar förevisa nya material/produkter. • En snickare upplever det som ett stort problem som litet företag att hålla sig

uppdaterad, eftersom det inte finns någon som upplyser en om nya saker. Man måste söka informationen själv. Man får höra om nyheter från leverantören till viss del, dock är det lätt att hamna i gamla vanor med samma lösningar.

Han har blivit certifierad trähusbyggare hos SP, vilket han tyckte var en bra kurs. Denna snickare (företag) jobbar mycket mot villasidan (särskilt en viss

småhustillverkare) och då får man färdiga lösningar som man följer. Man lär sig genom dessa lösningar, och kan ta med sig den kunskapen till nästa jobb man gör som kan vara för t ex en privatperson.

• Företaget (större byggföretag) har kurser ibland. Försäkringsbolagen informerar någon gång om året. Vissa lösningar är dock svårare att applicera vid

renovering/ombyggnation som denna snickare endast håller på med. Man får även information genom informella kanaler och då kollar man upp detta på internet. I byggvaruhandeln blir man också uppdaterad.

Kommentarer från hantverkare på golvområdet (mattläggare främst):

• När det gäller nya saker så får de uppdateringar från Golvbranschen (GBR), som de sen informerar vidare om inom företaget.

• Håller sig uppdaterade mycket genom Golvbranschen (GBR). Får även information från fabrikanter som byter material.

Kommentarer från hantverkare på kakelområdet (plattsättare):

• Genom branschorganisationerna får man kontinuerlig information. Får även information om produkter från leverantörerna.

• När det kommit nya saker så har han gått lite kurser. Kommer kontinuerligt utskick på nya produkter (från leverantörerna). Och får uppdateringar av och genom branschreglerna (branschorganisationerna).

• Får löpande per post vad som ändras och händer från branschorganisationen. Känner sig välinformerad. Upplever att det inte kommer så mycket nytt.

Kommentarer från hantverkare på rörområdet (rörmokare):

• En rörmokare berättar att de försöker hålla sig till ett system och inte hoppa mellan så många olika system. På så vis kan de lära sig systemet väldigt bra. Sen finns det ju anvisningar med produkten om det skulle behövas, men om det rör sig om en helt ny produkt – och om det är en produkt som de kommer att använda frekvent framöver - så försöker de ta dit bjuda in tillverkaren (leverantören) för att visa produkten.

• Han är gammal (60 år), men försöker ändå hålla sig uppdaterad, t ex genom en bra (yngre) kollega, speciellt när det gäller användning av datorer och digitala paneler.

• Ser det som att det är upp till var och en att hålla sig informerad och det beror på hur stort intresse man har av att följa utvecklingen. Att man ska utbilda sig efter branschreglerna Säker Vatteninstallation har ju bestämts på ”högre nivå”. • Branschorganisationen skickar ut nyheter per e-mail. Tidning skickas även till

alla som är certifierade.