• No results found

Användbarhet av JIVVIS digitala skattjakt utifrån respondenternas verksamhet

5. Empiri

5.3. Användbarhet

5.3.3. Användbarhet av JIVVIS digitala skattjakt utifrån respondenternas verksamhet

passar enligt Respondent A barn och detta bör vara produktens målgrupp.

Skattjaktskonceptet beskrivs av Respondent A som kul. Den upplevs underhållande och mer passande för denna målgrupp än exempelvis traditionella tipspromenader och skattjakter som annars erbjuds på campingen. Som skattjakt med belöningar under/efter aktivitetens gång ser Respondent A en stor användbarhet inom deras verksamhet eftersom de ofta har give away-produkter så som ballonger eller enklare frisbees. Om skattjakten skulle var integrerad i verksamhetens app, kunde det finnas erbjudanden som berör merförsäljning på plats så som trampbilar, minigolf etc. Respondent A nämner även risker med detta, såsom att föräldrarna plötsligt inte längre får sin ”fria tid” utan istället ska engageras på grund av rabatter och erbjudanden som barnen kommit över. Detta kan komma att ge motsatt effekt. Respondent A betonar vikten av att föräldrarna också ska

”få något för det”.

Respondent A reflekterar kring hur konceptet är en “kul grej” och att vi säkert kommer se mer av denna teknik i framtiden, men att det idag är”...svårt att veta riktigt exakt när man ska använda det och varför det är bra… sådär... Så man behöver något konkret för att man verkligen ska fastna för det”. Han föreslår att man ska integrera det i campingens medlems-app men reflekterar kring att om den inte är integrerad (och därmed finns tillgänglig för gästerna via en app de troligen redan använder) eller tillräckligt enkel att komma åt så kan man lika gärna ha det analogt, ”Så det är kanske där det fallerar, att det är lite för svårt tekniskt att göra det smidigt”.

35

Att isolera konceptet på skattjakten mot barnfamiljer tror Respondent B är helt rätt i syfte att aktivera och underhålla barnen som besöker hotellet. “Det skulle kunna vara ett sätt för föräldrar att få ta den där extra koppen kaffe på morgonen om barnen går ut bland våra utemiljöer om man ska ta skattjakten som exempel, att det finns saker att göra,”

säger Respondent B. För detta hotell ses däremot inget värde med att använda konceptet med AR-Gamifierad Skattjakt. Det har dels att göra med att det inte är något upplevelsehotell på det sättet och inga evenemang arrangeras på plats. Men även att det är begränsade bemannade tider. Respondenten förklarar att det inte finns något mervärde för dem i att yngre barn ska utforska delar av hotellet som dem inte har sett. Detta eftersom lokalerna är begränsade. Hotellet ser därför inget mervärde i skattjakten hur de än vänder och vrider på det, mer än att det kan vara en rolig aktivitet. Respondent B ser ett potentiellt intresse i tekniken som en funktion för att hitta till sitt rum, men att arrangera skattjakter är inte aktuellt för Personliga Hotellet. Trots att Respondent B tydligt klargjorde Personliga Hotellets ståndpunkt kring skattjaktskonceptet bidrogs det även med intressanta reflektioner kring hur konceptet skulle kunna anpassas för att bättre fungera i en liknande verksamhet. Förslagsvis kan en inventering göras för utbudet av lokala aktörer i närheten av hotellet; eftersom hotellet är centralt beläget kan butiker och hotell jobba tillsammans för att ta fram erbjudanden. “Man skulle kunna hitta erbjudanden här hos oss och sedan nyttja dem under dagen”. Om man tänker utanför boxen så finns det ju mängder av sätt som man skulle kunna samarbeta på mellan branscherna säger Respondent B. “Då är ju frågan var det ligger, ligger det hos den som har en app att hitta sina butiker och hitta var man ska landa dem här grejer eller ligger det hos butikerna att kontakta ett hotell. Det är lite det här var ligger bollen någonstans”.

Vem är det som detta koncept skulle gynna mest? funderar Respondent B över.

Respondent C reflekterade kring skattjaktens underhållningsfaktor och potential just på flygplatshotell, eftersom denna typ av hotell generellt har få mertjänster som underhåller gästerna på grund av dess läge, “Bor du inne i stan kan du ju göra vad som helst men är du på flygplatsen finns det ju inte så mycket att göra där. Titta på flygplanen liksom?”.

Många gäster stannar bara en natt men de checkar in tidigt och har hela kvällen på hotellet.

Respondent C ser en potentiell marknad inom denna hotellnisch, speciellt om den riktas mot barn. Att erbjuda denna typ av aktivitet med skattjakten skulle kunna bli en kul upplevelse för gästerna. Detta kan även skapa mervärde som gör att vistelsen blir mer än en natt inför/efter resan. Respondent C reflekterar även kring den ekonomiska aspekten som skattjakten kan innebära och ifall det blir hållbart för hotellen med give aways i relation med vad de får tillbaka. Respondent C nämner hur branschen ofta har sparkrav och att det kan spela in i hur hotellen tar emot en sådan tjänst. Respondenten förklarar att det är av vikt att det finns ett ekonomiskt värde för hotellet med tjänsten. Belöningssystem som enligt Respondent C skulle vara aktuellt på Flygplatshotell 2 är att locka gäster till användande av tjänsten genom belöning i form av extra poäng i hotellets lojalitetsprogram. Detta vore attraktivt med tanke på de “gratisnätter” och rabatter det kan ge. Alternativt om det ska riktas mot barn så kan erbjudande om pysselpåse, godis eller glass vara aktuellt.

Respondent C anser att kunderna ofta inte hade ”så mycket att göra” på Flygplatshotell 1 och att man då kunde se ett potentiellt värde av att erbjuda skattjakten i deras utomhusmiljöer. Eftersom Flygplatshotell 1’s storlek är begränsad ser Respondent C störst möjligheter i genomförande av skattjakt om den görs utomhus. Respondent C ser även en potential till användande inom Flygplatshotell 2 då alla, även barnen använder smartphones. Hotellkedjan har även en app, och om det kunde integreras där så drar Respondent C slutsatsen att många nog skulle använda tjänsten.

36

Även Respondent D är positiv till grundkonceptet med skattjakten riktat till just barn.

Dels för att hotellet arbetar med koncept kring hälsa och välmående. Konceptet med skattjakter skulle därmed vara ett bra sätt att uppmuntra barnen att röra på sig mer.

Respondent D ser även att skattjakten skulle kunna vara en rolig aktivitet för att barnen ska ha mer att göra under sin vistelse på hotellet. Hotellet har en väldigt omtyckt maskot som står till grund för hotellets barnkoncept. Respondent D tycker att en bra idé för just denna verksamhet hade varit att slå ihop konceptet med skattjakten tillsammans med hotellets barnmaskot. Skattjakten skulle kunna gå ut på att “hitta maskoten”. Detta tror Respondent D att barnen skulle uppskatta. Andra förslag som kom upp var att göra skattjakterna säsongsbetonade för påsk och jul så som det visas i demonstrationsfilmen.

Grundkonceptet med skattjakten passar detta hotell menar Respondent D. Respondent D ser både fördelar och nackdelar med skattjakten “... som receptionist, mardrömmen är ju när barn springer runt i lobbyn eller skulle då springa runt på alla våningar i hotellet och störa andra gäster”. Detta eftersom det skulle kunna störa andra gäster, samt att arbetsmiljön för de anställda kan komma att försämras. Genomförandet av skattjakten utomhus skulle kunna vara ett alternativ, eftersom man får in aspekten med hälsa och välmående för barnen, samt att det även är en rolig aktivitet för dem. Något man däremot kan behöva tänka på är trafiken och säkerheten för barnen eftersom hotellet är beläget mitt i stan. Respondent D tycker att skattjaktskonceptet passar hotellet men att det finns en del praktiska saker som skulle behöva tänkas kring/lösas för att det ska bli en tillgång för verksamheten.

Respondent E reflekterar kring användning av konceptet i utomhusmiljö. Det nämns att många besökare kommer till receptionen och frågar vad man kan hitta på under sin vistelse på hotellet. Respondent E ser därför en möjlighet i att integrera den frågan med den AR-Gamifierade skattjakten. I detta sammanhang ser hon det som ett intressant och spännande koncept. Enligt Respondent E skulle ett sådant koncept kunna hjälpa i att på ett roligt sätt lära känna staden. Hinder med tjänsten ses ligga i hotellets begränsade utrymme. Respondent E kommer därmed in på hur man skulle kunna erbjuda en typ av skattjakt lokalt i staden för dess lokala invånare och hur olika erbjudanden då skulle kunna integreras i appen. Exempel som tas upp är erbjudanden om hotellfrukost och liknande, beroende på om erbjudandet riktas mot lokalbor eller besökare. Något som benämns som en attraktiv belöning eller erbjudande för boende på hotellet är att erbjuda bonuspoäng i deras medlemsklubb. Som återkommande gäst kan det erbjudas rabatt på tilltugg från baren eller en fri gåva vid nästa besök för att locka gäster att boka på Cityhotell 2 igen.

Respondent E reflekterar kring utmaningar och möjligheter för tjänsten och ser en möjlighet att testa tjänsten som ett samarbete mellan flera aktörer i samma stad, exempelvis några hotell och restauranger samt aktiviteter som tillsammans gör att besökarna kan maximera sin vistelse. Det skulle främst kunna riktas till barnfamiljer och turister. Respondent E tror att fler aktörer skulle vara intresserade av konceptet när de ser att andra aktörer också är knutna till det, “... det blir ju direkt mer attraktivt för man ser att man når ut till fler…”. Respondent E drar även paralleller kring hur kunderna kan går från ett besök på badhuset och sedan till hotell för frukost. I och med detta kan ett utbyte ske mellan branscher och en större vinning kan ses för verksamheter att använda sig av appen med den AR-Gamifierade produkten. Respondent E menar att utmaningen

“...ligger i att man ska få ett hotell att gå med och tycka att skattjakten är av intresse. Om man ska hitta vinningen för hotellet när man bara kör för hotellet specifikt. För då har vi redan fått in gästen här. Hur ska vi då hitta att det ger något tillbaka.”. Detta anser Respondent E är den stora utmaningen med skattjaktskonceptet.

37

Respondent E anser konceptet är intressant och borde funka men bedömer att det finns svårigheter just för deras hotell, “Det som är svårigheten för oss och här är ju att vi är ett ganska litet hotell så det finns ju kanske inte jättemånga avdelningar som man skulle kunna göra många av de här olika koncepten på... Rädslan är att det blir lite enformigt.”

Intresset specificeras som att det är ett kul koncept för de barnfamiljer som kommer på sin lediga tid, men “det svåra är att hitta ett koncept som gör att det inte blir så endimensionellt, så det händer lite grann... vi har frukost, konferens och hotellrum och sen tar det stopp - vad ska man hitta som blir lite intresseväckande?”.

Related documents