• No results found

7. De arbetssökande och Arbetsförmedlingens webbplats

7.5 Användningen av olika aspekter av Arbetsförmedlingens webbplats

Som vi tidigare har påpekat är ams.se innehållsrik i den bemärkelsen att den in- begriper en mängd tjänster, funktioner och informationer. Därför är det viktigt att undersöka också hur sajtens olika användningsområden tas i bruk av responden-

terna. Utbildningsnivån visar sig även här vara betydelsefull då det går att skönja skillnader grupperna emellan beträffande hur ofta olika tjänster och funktioner används. I relation till Platsbanken – som är den flitigast använda tjänsten över- lag – framkommer att drygt var femte lågutbildad aldrig använder densamma. Detta kan jämföras med att motsvarande siffra för såväl medel- som högutbilda- de är tio procent. Samtidigt finns en större andel höganvändare bland de högut- bildade än vad man kan finna hos lågutbildade.

Tabell 7: Utbildningens betydelse för hur ofta de arbetssökande använder Platsbanken. (Procenttalen är avrundade till närmaste heltal.)

60 23 19 102 22,0% 10,0% 10,0% 15,0% 25 24 11 60 9,0% 10,0% 6,0% 9,0% 78 88 61 227 29,0% 38,0% 33,0% 33,0% 110 98 93 301 40,0% 42,0% 51,0% 44,0% 273 233 184 690 100,0% 100,0% 100,0% 101,0% Antal Procent Antal Procent Antal Procent Antal Procent Antal Procent Ickeanvändare Låganvändare Medelanvändare Höganvändare Användning av Platsbanken Totalt

Lågutbildad Medelutbildad Högutbildad

Utbildning

Totalt

De skillnader som finns mellan utbildningskategorierna beträffande användning- en av Platsbanken kan ses som tämligen problematiska då de med lägst utbild- ning också är de som i lägst grad använder tjänsten. Därmed går de miste om re- levanta arbetstillfällen och möjligheterna att komma ut i arbetslivet försämras. Visserligen går det att söka jobb utan att använda Platsbanken, men det förändrar inte att tjänsten kan vara ett bra redskap för att finna ett framtida arbete.

Skillnader mellan utbildningskategorierna förekommer också rörande an- vändningen av tjänsten Mitt CV. Dessa består huvudsakligen i att hela 47 procent av de lågutbildade inte använder tjänsten, vilket kan jämföras med 34 procent av de medelutbildade och 30 procent av de högutbildade. Bland dem som använder Mitt CV förekommer emellertid inga nämnvärda skillnader utbildningskategori- erna emellan. Ungefär var tionde respondent – oavsett utbildningsbakgrund – är höganvändare av tjänsten ifråga, vilket är en väsentligt mindre andel än andelen motsvarande användare av Platsbanken. Detta är knappast någon överraskning med tanke på att tjänsten inte är tänkt att användas ofta, utan snarare att den ar- betssökande ska uppdatera sin meritförteckning när nya erfarenheter gjorts. Dock är det intressant att det råder stora skillnader vad beträffar ickeanvän- darna eftersom det betyder att en stor andel lågutbildade inte exponerar sina me- riter för potentiella arbetsgivare via webbplatsen. Detta behöver emellertid inte betyda att dessa användare inte alls visar upp sina meriter för arbetsgivarna; de kanske helt enkelt föredrar att bifoga sina kvalifikationer till traditionella jobbansökningar framför att publicera dem elektroniskt via myndighetens webb- plats. Men i de fall arbetsgivare använder ams.se i sökandet efter arbetskraft syn- liggörs inte dessa arbetssökandes meriter, vilket kan få som konsekvens att chan- serna att få jobb minskar (se t.ex. IFAU 2007:17, s. 4).

Utöver Platsbanken och Mitt CV rymmer emellertid ams.se även andra tjäns- ter och informationer, exempelvis Vikariepoolen, Jobbsökaren och Yrkes- och

utbildningsinformationen. I dessa fall går det inte att skönja samma mönster vad gäller skillnader mellan arbetssökande med olika utbildningsnivå.50 Användning- en av Vikariepoolen och Yrkes- och utbildningsinformationen är dessutom mind- re utbredd än användningen av Platsbanken och Mitt CV, vilket kan förklaras genom att de inte kräver ständig uppdatering från den arbetssökandes sida. På Platsbanken publiceras dagligen nyligen utlysta tjänster, och meritförteckningen under Mitt CV måste – åtminstone om man vill hålla den aktuell – uppdateras när nya erfarenheter har gjorts, varför båda tjänsterna kan sägas stimulera en mer eller mindre frekvent användning. I Vikariepoolen, å andra sidan, behöver man endast registrera sig en gång, och Yrkes- och utbildningsinformationen är en mer informativ tjänst som inte uppdateras särskilt ofta.

7.6 Användningen av andra jobbsajter

Utöver Arbetsförmedlingens webbplats finns en rad svenska jobbsajter, relatera- de till olika bemanningsföretag, till vilka arbetssökande kan vända sig för att fin- na lediga jobb. I enkäten har vi låtit respondenterna svara dels på ifall de är regi- strerade på de efterfrågade webbplatserna, dels på hur ofta de använder dem.51 Överlag är andelen arbetssökande som är registrerade på dessa sajter tämligen li- ten, liksom användningen av dem inte heller är särskilt utbredd. I detta avseende förekommer dock vissa skillnader beroende på de arbetssökandes utbildningsni- vå.

De högutbildade är i större utsträckning än både låg- och medelutbildade re- gistrerade på samtliga i enkäten efterfrågade jobbsajter, något som också medför att de i högre grad faktiskt använder dem. Detta hänger med stor sannolikhet samman med det faktum att de högutbildade har en mer fördelaktig relation till internet, i så måtto att de har längre erfarenhet av mediet och dessutom använder det oftare, mer och mer varierat än de lågutbildade. En sådan användning ökar dels chanserna för att man över huvud taget känner till de efterfrågade jobbsaj- terna, dels underlättar den troligtvis även själva registreringen på sajterna ifråga – vilken inte alltid är en helt okomplicerad procedur.

Frågan är emellertid inte bara hur man ska förklara varför de högutbildade i högre grad än låg- och medelutbildade använder dessa webbplatser – vi måste även fråga oss vilka konsekvenser detta sakförhållande kan få. Rimligen kan de högutbildades jämförelsevis fördelaktiga relation till webben även ur detta hän- seende bidra till att förbättra deras möjligheter till jobb – inte minst med tanke på att alla lediga tjänster inte utannonseras i den till Arbetsförmedlingen knutna Platsbanken. Med andra ord tar de högutbildade, genom sin mer omfattande an- vändning av de aktuella jobbsajterna, del av fler platsannonser än de som inte använder dessa.

–––––––––

50 Däremot genererar de arbetssökandes etnicitet och geografiska hemvist vissa intressanta tendenser;

de av utländsk härkomst och de som bor i en storstad är i större utsträckning än de med svensk bak- grund och de som bor på landsbygden eller i en mindre tätort höganvändare av samtliga tjänster i fråga. Förhållandet är det motsatta då det rör sig om ickeanvändare av tjänsterna.