• No results found

april 2020, 15.27 15.32 Varaktighet: Cirka 5 minuter

In document Uppleva staden till fots (Page 73-76)

Start: - Triangel entré (Friisgatan)- Malmö Konsthall Observatör 6, 31 år

Börjar promenaden från Triangelns entre nära Mcdonalds. Högljudd, olika samtals nivåer pågår, skrammel och duns som att någon lastar av något. Det är varmt, vindstilla och solen står på här. Ett café som finns inne i Triangelns köpcentrum har sin uteservering här på gångbanan och den tar mycket plats, det finns lite utrymme att gå. På uteserveringen så finns det lappar där det står, “CYKELPARKERING ​EJ TILLÅTEN!!”. ​Det är väldigt trångt att gå förbi denna servering om man inte vill gå ute på bilvägen. En eldriven rullstol med en kvinna sittandes i den, passerar förbi mig, en tanke som slog mig är att det kommer nog bli svårt för henne att åka förbi serveringen. Hon får sakta ner och passera sakta. Mycket folk omkring, får mötandes och en kvinna står stilla vid sin cykel och en tjej är stillastående med sin moped samtidigt som en man med resväska går mot mig och en annan man kommer passerandes förbi mig bakifrån, en cyklist möter oss på cykelbanan. Om jag ska komma förbi så får jag gå lite på cykelbanan för att mopeden var i vägen. Nu är jag vid in- och utfarten av p-huset triangeln, går förbi. Hör fågelkvitter, några sitter och njuter på bänkarna, vissa står och pratar, en pensionär står stilla med sin rullator. Många cyklister på cykelbanan i båda

riktningarna och en del gående som går på gångbanan mellan stadsmöblerna och uteserveringarna

som börjar där restaurang Rosegarden är och längs denna gata finns det flera restauranger med deras

uteserveringar. Det är inte så mycket folk som sitter och äter eller dricker just nu. Vänster om mig är det fortfarande cykelparkering, sen börja cykelbanan där en grupp av ungdomar,

förmodligen väljer att stå och prata för att inte stå på cykelbanan och störa cyklisterna som passerar.

En barnfamilj finns framför mig och de går i rad, två föräldrar, två barn där mamman ler sin cykel,

höger om dem där jag går finns det plats för mig att gå innan uteserveringen börja. Här är det inte

lika trångt som uteserveringen vid entrén nära Mcdonalds. Här hörs det samtal från alla hörn, några är av ett annat språk och jag hör även en del skratt från

människorna. Fortfarande många cyklister och mopeder på cykelbanan som passerar i båda

riktningarna. Ser man inte mopeden, så hör man den. På Triangelns andra entré som finns utanför

upp- och nedgången för tågen, är det några säljare som står och jobbar och tar kontakt med andra

människor. Cykelbanans markbeläggning slutar och jag ser hur några vill korsa cykelbanan men de får lite

svårigheter och får vänta lite. På bussgatan kör buss nr 2 förbi, den är en av de längre bussarna och

jag står och väntar för att kunna gå över. När bussen väl har kört så står en pojke med cykel precis

framför mig, men han tittar först bakom sig sen cyklar han, jag väljer då att gå lite till höger och gå

över. Han cyklar sakta ut på vägen. Även på andra sidan bussvägen så är det först gångbana och

cykelbanan börjar plöstligt. Får mötandes framför mig, och fortfarande en del cyklister i rörelse. En

el sparkcykel står parkerad till höger om mig. Det är stillsamt och lugnt här vid Malmö konsthalls

torg, solen står på även här som under hela promenaden. Jag hör plötsligt en mugg falla ner, någon

som tappar den. Jag hör även skateboard, några ungdomar skejtar och några sitter och äter. Hör lekandes barn också eftersom en lekplats finns precis här vid torget. Här händer det olika aktiviteter men i olika rum.

Lördag 25 april 2020, 14.59 - 15.04 Varaktighet: Cirka 5 minuter

Start: Triangel entré (Friisgatan) - Malmö Konsthall Observatör 1, 26 år

Jag är vid Mcdonalds och jag känner att solen skiner. Det är jättefint och jag ser kyrkan precis framför mig. Det är väldigt mycket folk, en cyklist, en barnfamilj som går och som precis passerade mig. Mycket folk och längre fram ser jag en man med en skateboard. Han är jätteduktig, det var det första jag såg. Väldigt mycket folk.

Jag går i höger sida om cykelvägen. Bilar kör, cyklister, folk sitter och njuter av solen och det är väldigt grönt, mycket grönska här. Är på väg mot Triangelns uppgång där tågstationen är. Jag går längs gåsidan, höger om cykelvägen. Hör precis nu på vänstra sida att han med skateboarden kommer och jag hör ljudet väldigt högt. Jag får gå på min vänstra sida nu för att det var precis två personer som gick mot mig så jag fick väja åt höger.

Jag tog av mig jackan precis, för att det är så skönt i solen. Det är jättevarmt här, jättehärligt. Det är en del som sitter ute på uteserveringarna och många njuter av solen ser jag. Det gör mig väldigt glad. Mycket liv! Jag vänder mig om och ser mycket folk bakom mig. Det är jättevarmt, solen smeker mitt ansikte. Ser väldigt mycket folk överallt och det är svårt att veta exakt vart man ska gå så jag väjer undan för personerna både på min vänstra och högra sida.

Nu ser jag bussen som kör mittemot och följer den med min blick, bussens riktning. Den tog liksom upp mitt fokus. Jag stannar och kollar om det kommer någon trafik, vilket det inte gör nu så jag går. Kollar samtidigt medan jag går på båda sidorna för att se om det kommer bilar eller bussar. Såg precis en liten hund och en cyklist som cyklar förbi och vänder mig om för att kolla att det inte kommer någon cyklist bakifrån. Många som jag möter, mittemot mig så jag aktar mig så att jag kan gå på rätt sida om vägen.

Jag märkte någon med örhängen som hade detaljer som jag fastnade för väldigt mycket. Det är väldigt fint här. Är utanför restaurang Smak, de har klätterväxter som faller ner på deras tegelväggar. Väldigt fint!

Det blåser jättemycket. Det är någon här som säljer dryck utanför en liten kaffevagn. Aldrig sett den innan, det blåser men det känns okej. Varma vindar. Vänder mig om och tittar, tycker att jag hör att någon var bakom mig men det var det inte. Det är mycket folk överallt, sitter ner och njuter av solen, ungdomar som är på skejtbanan, och som är vid tågen längre bak. Väldigt mycket intryck och väldigt mycket färger. Alla med olika tröjor och färger, grönska och väldigt mycket att kolla på.

Tisdag 28 april 2020, 16.42 - 16.48

In document Uppleva staden till fots (Page 73-76)