• No results found

april 2020, 14.44 14.53 Varaktighet: Cirka 9 minuter

In document Uppleva staden till fots (Page 62-66)

Start: Caroli torg - Lilla torg Observatör 6, 31 år

Börjar min promenad från Caroli torg där det idag är väldigt soligt, blå himmel och varmt, runt 20 grader. Det är väldigt högljutt här på torget då en kvinna fråga två andra, en yngre kvinna med barnvagn och en man som sitter på bänken om vägen till något ställe. Hon frågar de med distans. Kvinnan pekar österut och mannen pekar söderut och fortsätter sitt samtal i väldig hög ton. De drar väldigt mycket uppmärksamhet till sig då folk omkring tittar åt deras håll. Några andra parkera och hämta cyklarna vid Caroli entré, det är en del i rörelse här idag. Vissa sitter och njuter på bänkarna och några promenerar med sin hund. Till vänster om mig, andra sidan sitter en man på kanten av “trädkrukan”, det som är runt om trädet som utgör en stadsmöbel. Ingen direkt tänkt bänk men en man nyttjar den som en sittplats.

Framför mig går två vuxna och två barn, de går på de större gatustenarna, på bilvägen går en man med arbetarbyxor och till höger om barnen och träden som utgör en linje, går en man mot min riktning. Fåglarna kvittrar, en kvinna passerar förbi mig och de två kvinnorna med barnen. Nu går jag förbi, antik lampaffären, och jag passerar de två barnen och kvinnorna men måste gå längs fasaden för att komma förbi, därefter möter jag en annan barnfamilj med barnvagn, vi delar på gångyta. Upplever denna trottoar som intim där man får mötandes och där restaurang Lazizas uteservering finns. Folk sitter ute och äter, en kille letar efter sittplats gå runt med sin bricka med mat på den. Han väljer en plats, men när jag kommer närmre så står han och funderar, bestämmer sig sedan för att byta plats. Vi går jämsides samtidigt som en annan mötande kommer. Inte så mycket social distans här på grund av den lilla trottoaren, men det är en lugn och trivsam energi här tycker jag.

På andra sidan står en man och tittar på sin telefon samtidigt som han lutar sig mot fasaden, ännu en mötande framför mig här på trånga trottoaren. Längre fram vid arkaden avviker en tjej till andra sidan, och en kille kommer gåendes mot mig men i den andra större gatustenlängden. Framme vid arkaden där Ellenbogen Röntgen finns, under arkaden finns även krogen Brewdog. På deras uteservering sitter några pensionärer och vilar. Jag går utanför arkaden men en stillastående cyklist

finns framför mig som tittar på sin mobil. Det gör att jag kan inte gå förbi där så jag går in under arkaden.

Har kommit till Djäknegatan, bil- och bussvägen, två kvinnor framför mig med bebissele och hund går över. Jag närma mig då en annan fotgängare som korsar min väg och en buss kör förbi i rask fart, upplever jag det som i denna lilla väg. Väntar lite sen går jag förbi och möter de två kvinnorna och hunden. Jag upplever och känner mig lite smått stressad när bussen kom så fort, även om de två kvinnorna med bebis och hund var på övergångsstället körde bussen förbi. Nu är jag under arkaden på Baltzarsgatan och gå förbi reklamskyltar, som visar att de säljer väldigt blandade saker. Till vänster om mig står cyklar i rad mellan pelarna där det finns cykelställ. En man med händerna bakom sig går mot mig. Vi går bredvid varandra och med lite avstånd. Kappa bar uteservering står tom, de öppnar klockan 17 ser jag på deras öppettider, så det är inte öppet än. Passerar under arkaden med cyklar och lite reklamskyltar. Känner mig lite instängd under arkaden och är man utanför ser man inte så tydligt vad det finns för butiker förrän om man går under arkaden och nära butikerna.

Folk sitter och äter utanför restaurang Subway så jag gå utanför arkaden där de större gatstenarna finns och hamnar nu på Kalendegatan. Här är plötspp.ligt gatstenarna riktade i andra riktningen norrifrån till söderifrån och vice versa. Tittar om mig men känner att skylten och pelarna till höger om mig skapar svårigheter för mig att få en snabb och bra överblick över gatan innan jag ska gå över. Går jag rakt fram så får jag gågatans skylt och cykelparkering framför mig så jag går mot mitten där de små kullerstenarna finns. Går förbi Lilla kafferosteriet, en cyklist cyklar förbi mig och en cyklist framför mig, men de är lite längre bort från mig och bakom mig hör jag en cykel i väldigt hög fart, jag vänder mig om väldigt snabbt och en cyklist cyklar söderut på Kalendegatan. Ser hur cyklisten svischar förbi. Två andra cyklister cyklar förbi mig och de håller i sin högra sida som jag håller just nu på högra sidan av kullerstenarna i mittgången. De cyklar i låg hastighet, en av cyklisterna väljer sen att cykla längs fasaden där det är större gatustenar men han trampar knappt och låter cykeln sakta åka förbi. Skuggigt i Baltzarsgatan men ändå varmt.

Framför mig just nu står två kvinnor och fönstershoppar innan de går in i butiken, en cyklist kommer mot mig samtidigt som en kvinna och hennes äldre dotter passerar. Mamman blir skrämd av en cyklist som cyklade förbi höger om henne och väldigt nära. Hon blev skrämd, höjde armarna och skrek till. En del i rörelse, både cyklister och fotgängare. Solen skiner nu in i korsningen, Södergatan mot Skomakaregatan där folk korsa från alla håll men i jämn takt att alla kan passera

utan att behöva stanna upp. Espresso House musik från deras uteservering hörs ut en bra bit från

caféet. Här är det just nu många människor i rörelse, även en liten bebis som ser ut att nyligen ha lärt

sig att gå. Folk som sitter i uteserveringen och njuter av sin mat och dryck. De flesta som går här

befinner sig idag mestadels i mitten där kullerstenarna utgör marken. Servitören i restaurang Mando

går utanför restaurangen för att servera mat till sina gäster. Det doftar mat och det doftar gott. Det är

även någon som är ute med sin hund. Fortfarande en del fotgängare och cyklister i rörelse och som

passerar mig. Hör skratt, surr av samtal som pågår från olika håll. Nu kan jag även se att vägarbete

är på gång strax innan Lilla torg, en kvinna med barnvagn går på de större gatustenarna. Väl i Lilla

torg finns flera bilar parkerade på gångbanan men de har försökt lämna lite utrymme så att man kan

gå. Hör just nu en cyklist komma bakom mig, det är nog en fördel med kullerstenarna om man är

uppmärksam och nu passerar cyklisten förbi, man hör hur cykeln skakar och skramlar. Framme på

Lilla torg nu och klockan är 14.53. Lördag 25 april 2020, 16.42 - 16.51 Varaktighet: Cirka 9 min Start: Lilla torg - Caroli torg Observatör 2, 55 år Jag börjar gå vid lilla Torg. Här är det väldigt soligt och det sitter folk väldigt tätt på uteserveringarna

och de flesta dricker öl och vin. I bakgrunden hörs konversationer och människor som skrattar. Jag

fortsätter ner på Skomakaregatan och här är det väldigt lite folk till skillnad från torget. En cyklist som

cyklar och två som går med cyklarna. Enligt mig bör man leda cykeln eftersom det är en gågata. Till vänster finns en uteservering där det sitter folk och tar det lugnt i solen. På höger sida (skuggigt)

är också en uteservering (plockepinn) men här sitter det inte en enda människa. Till höger sitter det några längs fasaden och solar, en har shorts och den andra står och röker. Det är fortfarande inte många som går här men det passerar två stycken. På vänster sida lite längre fram ligger två slängda cyklar på marken. Jag passerar Espresso house som

spelar musik i högtalare. Jag kommer sedan fram till korsningen Skomakaregatan-Södergatan. Det passerar en cyklist (Foodora), väldigt snabbt framför.

Nu har jag kommit till Baltzarsgatan, här finns några klädbutiker på vardera sida. Ett skrikande barn hörs i bakgrunden. Jag ser några parkerade cyklar och bänkar som står i solen. Det är förövrigt ganska skuggigt på den här gatan. Det passerar en cyklist mot mig. På vänster sida finns Joe and the juice.

När jag kommer fram till korsningen Baltzarsgatan- Kalendegatan börjar det blåsa en hel del. Här gick det förbi en person som ledde sin cykel. En mopedist (matbud) passerar snabbt och högljutt. Annars är det ingen som korsar.

Jag fortsätter på Baltzargatan i solen (inte under arkaden) och möter ett äldre kärlekspar. Musik hörs från butikerna jag passerar. Det finns också uteserveringar men utan folk. Helt tomt. Bilar parkerar på vägen bredvid. Det finns också planterade blommor på vägen. Det är väldigt få människor på den här gatan.

Kommer fram till korsningen Baltzarsgatan- Djäknegatan. Här hörs tydligt ljud av motoriserad trafik och det kommer bilar från höger. Jag går till övergångsstället. Känner att det är ganska smidigt att ta sig över gatan fast det är lite biltrafik. Fortsätter på Baltzarsgatans vänstra sida. Det blir en bredare trottoar. Vid Brewdog sitter det några och dricker öl i solen. Från restaurangen kommer lite musik. Jag passerar några elcyklar som står parkerade huller om buller. I bakgrunden hörs skrikande måsar. Även fast det inte är en gågata känns det lätt att gå här på grund av en ganska bred trottoar. Fast det finns lite uteserveringar tycker jag inte att de är ivägen.

Kommer fram till Laziza som också har uteservering. Passerar en barnvagn. Med två barn och en mamma. Lazizas uteservering är tomt eftersom de har stängt. Stänger 16.30. Några parkerade bilar längs gatan. Och planterade träd. Det kommer två cyklister som cyklar i bredd som om hela gatan var deras men det går bra eftersom det inte kör några bilar här.

Börjar närma mig Caroli torg. Känner att det har gått väldigt snabbt att gå hit från Lilla Torg. Nu är trottoaren ännu bredare och i mitten av den finns planterade träd. Möter en cyklist på trottoaren och tycker att det är lite oklart ifall det är en cykelbana eller en trottoar. Jag lägger märke till de olika markbeläggningarna och menar att det är väldigt otydligt hur man ska röra sig här.

Nu är jag framme vid torget. Ser en tiggare sitta utanför entrén. Väldigt många parkerade cyklar.

Lördag 25 april 2020, 14.23 -14.32

In document Uppleva staden till fots (Page 62-66)