• No results found

Arbetet under veckan

Antagning till lärarutbildning

3. Arbetet under veckan

Vi har följt schemat och det har varit intressant och roligt. Vad jag kan se är de mycket motiverade och förväntansfulla och samman- taget (Lan+Lia) är det en intressant grupp med rika resurser. Det finns förutsättning att göra en riktigt bra utbildning. All ”resurstid” under veckan har varit ”tid för egna studier”. Det var därför synd att böckerna inte fanns. NO-folket med gymnasieinriktning hade ju NN. Detta har väckt otålighet bland övriga att få motsvarande tid för ”didaktik”, även om jag har sagt att det kommer.

Åtgärder:

de mot grundskolan och att vi hittar resurspersoner för de övriga. Eftersom praktiska och administrativa frågor tagit lite tid, har jag inte riktigt hunnit med vad jag hade planerat. Jag håller på med sko- lans mål, organisation och värdegrund i ett historiskt perspektiv. Jag har börjat med lärarutbildningen för att hjälpa dem placera den utbildning de själva deltar i, högskolesystemet, vars utveckling, mål och organisation jag beskrivit för dem. Därefter har jag gått ner till gymnasieskolan och börjat beskriva dess utveckling, mål och organisation. Sedan ska jag fortsätta med grundskolan på samma sätt. Jag har alltså denna gång bestämt mig att behandla utbild- ningssystemet uppifrån och ner, från nutid till dåtid (och framtid). Detta för att ha den aktuella lärarutbildningsreformen som start- punkt.

4. Veckoreflektioner

Uppgiften de fick av dig i slutet av första veckan har de uppfattat lite olika. Men de har skrivit intressanta reflektioner. De ligger i en plastmapp på ditt bord med en förteckning där jag har markerat vil- ka som lämnat in. Några har inte gjort det. Till dessa har jag sagt att de skall integrera det i andra veckans reflektion, så de skriver för vecka 39-40.

Ny uppgift:

Jag har sagt att de ska skriva en ny reflektion för vecka 40. Uppgiften är: ”Vad har jag upptäckt under veckan om: a) mig själv, (b) andra, (c) läraruppdraget och dess villkor”

Jag har sagt att de skriver i första hand för sig själva men att vi vill ta del av deras reflektioner för att kunna följa deras utveckling. Jag har sagt att:

– ALLA ska skriva

– längden (kvantiteten) är mindre viktig men att de måste skriva fullständiga texter, hela meningar och inte punkter. De får ge uttryck för TANKAR, KÄNSLOR och VILJOR

– de ska skriva på dator, öppna en mapp på sin hårddisk eller dis- kett och spara sina veckoreflektioner så att de kan gå tillbaka och följa sin egen utvecklingsprocess.

hela utbildningen. Jag har sagt att vi vill bl a diskutera i slutet av utbildningen om detta är något de själva kan tillämpa med sina bli- vande elever också.

Ha det gott!

Vi ses (kanske) på måndag Hälsningar Bereket

Här en respons (2000-10-09) från min kollega:

Hej Bereket

Tack för din informativa lägesrapport. Trevligt att få ta del av. Mötte ett gäng mycket nöjda ”Lior” i fredags. De kände som omväxling att de befann sig i en miljö där de hade visst ”försprång” – det riktigt lyste om dem av välmående.

Är i Malmö imorgon – kanske vi ses.

Vi diskuterade mycket om nyttan och vikten av att skriva veckorapporter. Jag betonade att de gör dessa rapporter i första hand för sig själva, i dialog med lärarna, för att få syn på sin egen utveckling. Här en brevväxling med en kvinn- lig student som ingick i Lan-gruppen och skickade sin veckorapport till mig kontinuerligt under hela utbildningen.

Hej LanK! (2000-10-16)

Tack för rapport v 41. Intressant att ta del av dina reflektioner. Visst är det bra och meningsfullt att kontinuerligt varje vecka göra såda- na summeringar av veckan som gått?!

Hälsningar Bereket

Hej Bereket (samma dag)

Jag håller med om att det är en bra metod. Det tvingar mig som stu- dent att ta mig tid och reflektera över min egen situation och är säkert också bra som feedback för lärarna. Det kan ju vara svårt annars att få en uppfattning av hur undervisningen når fram. Hälsningar, LanK

Efter några veckors skrivande säger en student i Lia-gruppen:

Reflektion över vecka 44

Tack för att du svarar varje gång jag skickar dig min reflektion. Här måste jag erkänna att i början skrev jag mina reflektioner mest för formalitetens skull. För mig var det bara en av många uppgifter som ”skall lämnas in”. Men under de senaste veckorna började jag ivrigt öppna min e-post i hoppet att du har svarat. Detta skapade ett slags glädje och uppmuntran.

Själva reflektionen har förvandlats till ett slags kommunikation. För det första har jag upptäckt kommunikationen med mig själv när jag sitter vid min dator och skriver. Jag funderar över den gångna veckan och analyserar vad som hänt och hur man kunde göra det bätt- re eller om det fanns fler lösningar på samma problem. Oftast påbör- jar jag skrivandet på fredag och återkommer till det flera gånger under helgen och skriver lite till. Man kan säga att själva reflekteran- det är en process som hos mig brukar pågå i ett par dagar (givetvis inte hela tiden utan stundvis med kortare eller längre stunder) och till slut får jag en analys med fina och nyttiga slutsatser om den gångna veckans händelser. Jag antecknar givetvis inte hela tankeprocessen utan huvuddragen som ger en överblick över det hela men kan hjäl- pa till att jag återkommer till mina tankar om det behövs.

Angående praktiken hade du rätt. Det har ordnat sig. Jag och tre kollegor till har fått en skola i Limhamns område.

Jag har passat på och gjort färdigt mina ”hemläxor” under de två dagarna Lia-gruppen hade resurstid.

Allting har på sätt och vis lugnat sig så att man hinner förbereda sig psykiskt inför praktiken.

M1Gr

Här kommer nu några exempel på veckorapporter/reflektioner. Jag har tagit några i högen och försökt att få med kvinnor (K) och män (M) samt inriktning mot grundskolan (Gr) och mot gymnasieskolan (Gy). Rapporterna är till inne- hållet representativa för hela gruppen. Hade jag tagit några andra hade bilden blivit densamma. Veckorapporterna kommer huvudsakligen i kronologisk ord- ning, men jag har i vissa fall låtit flera veckorapporter från samma student kom- ma i följd för att man lättare ska kunna följa just den studentens utveckling.

Min kollega hade gett dem en uppgift, som jag nämner under rubriken ”veckoreflektioner” ovan, där de skulle skriva en kort presentation av sig själ- va och om sina förväntningar av den nu påbörjade praktisk-pedagogiska utbildningen. Här först kommer ett exempel (2000-09-29) – alla namn på per- soner och skolor har avidentifierats. Berörda personer har gett sitt tillstånd att jag citerar deras ”mail” till mig på det sätt som jag har gjort.

Jag heter NN, är gift och har två barn. Jag har bott och jobbat i Malmö i fem år, men ursprungligen kommer jag från X-land, där jag växte upp efter det att jag kom till världen 1965.

Jag har civilingenjörsutbildning, väg och vatten linje.Mitt exa- mensarbete handlade om ”Advanced Steel Design ”. Jag vill utbilda mig till 4–9 lärare i matte och NO.

Jag har praktisk erfarenhet av arbete med barn och ungdomar genom lärarvikariat samt ettårs anställning som lärarassistent på S- skolan i Malmö. Arbetets innehåll och karaktär på skolan anser jag vara av stor vikt för mitt kommande yrke som lärare. Utöver detta vill jag lyfta fram mina år som civilingenjör i mitt hemland som gett värdefull erfarenhet av att driva och utveckla verksamhet.

Jag tycker om att lära ut. Jag vill också umgås mer med ungdo- mar eftersom jag vet att man får mycket tillbaka. I skolan sker sto- ra omvälvningar som kan påverka en människa resten av livet. Det är också viktigt att ungdomar har bra vuxna omkring sig och jag vill vara en av dem.

Ambitioner och förväntningar inför PPU

Jag hoppas att utbildningen ska motsvara mina förväntningar och ge större samarbete mellan oss blivande matte/No lärare och svenska/So lärare när det gäller 4-9 lärarna och 1-7 lärarna.

Att lära mer om ledarskap känns väldigt nyttigt för mig. Det är en väsentlig del i lärarens arbete idag att fundera kring ledarskap inte bara i skolan utan över huvud taget. Ledarskapet som princip är intres- sant inte minst i ett samhälls-och framtidsperspektiv.

Min ambition är att hålla uppe gnistan och nyfikenheten hos eleverna och att jag själv arbetar på olika sätt så att alla elever hittar sig själva. Vi lever i ett samhälle som rymmer människor från olika länder med olika kulturer. För skolans del gäller det att ta tillvara denna

mångfald och rikedom. Jag vill bli en av de bro byggarna mellan olika kulturer.

K1Gr

Den klara insikt och viljeinriktning som denna student ger uttryck för är karak- teristiskt för hela gruppen. Och denna klarsyn redan vid utbildningsstarten!

Här är ytterligare exempel på hur man upplevt de första veckorna:

Reflektion vecka 40

Jag är en av de som skrivit en intressant text kring lärarrollen men ingen riktig reflektion efter v. 39. Jag kan bara trösta mig att jag inte var ensam om det förra veckan. Den här gången tänker jag hålla mig vid dina rekommendationer om hur man skriver en reflektion.

Jag börjar med att beskriva vad jag upptäckte under den här gång- na veckan. Man kan inte undvika känslan att de flesta av kollegor- na i Lan-gruppen är trevliga och samarbetsvilliga. I deras sällskap känner man sig inte främmande trots att vi har känt varandra en mycket kort period. Idén om att lägga upp lärarutbildningen just på det här viset tycker jag är mycket bra.

Jag själv känner mig helt annorlunda på lektionerna jämfört med förra året. Nu känner jag mig nästan likadant som på Universitet i Sarajevo 1979. Genom en väl planerad och ordentligt förberedd undervisning samt en varm och hjärtlig relation med oss studeran- de på lektionerna skapar lärarna trivsel och känslan av att det här är ”äkta”.

Om läraruppdraget skrev jag mycket förra gången men ändå kan jag inte låta bli att säga att jag ser fram emot att börja praktisera och förhoppningsvis arbeta nästa höst.

På tal om känslor kan jag säga att de fortfarande är blandade men allting faller så småningom på plats.

M1Gr

Upptäckt under vecka 40

I början av veckan har jag varit koncentrerad på Tisus-testet så mina tankar var riktade ditåt. Resten av veckan har gått bra och jag har hun- nit med allt som jag skulle. Jag har blivit lite mer bekant med styrdoku-

menten och de kommer att bli till stor hjälp när jag börjar jobba. Angående andra studenter har jag upptäckt att de flesta tänker lika eller nästan lika som jag. Det finns nyanser mellan oss men kärnan är densamma. Jag har inte kunnat prata med alla i Lan-grup- pen än men det kommer vid något senare tillfälle.

Jag är nöjd med undervisningen som helhet och didaktik är det jag tycker bäst om. Tyvärr har vi ingen ämnesdidaktik i varje enskilt ämne.

Det som jag inte är nöjd med är att folk inte kommer i tid och ras- ter. Angående punktligheten som har med studenter att göra kanske skulle akademisk kvart förbättra situationen. Vi har inte rast på bestämda tider och det skapar problem ibland.

M1Gy

Efter de inledande två veckorna är det två förändringar som deltagarna nämner. Först kontakten och samläsningen med den grupp av svenska akademiker som går samma utbildning men på uppdrag av Länsarbetsnämnden (Lan-gruppen). Vår Lia-grupp har sett fram emot med viss spänning att få samarbeta med en svensk akademiker grupp och de kommenterar de första kontakterna positivt.

Den andra positiva förändringen jämfört med föregående år är att det nu känns ”äkta” som M1Gr, en av de mest artikulerade, uttrycker det.

Vecka 41

En tuff vecka med tanke på alla uppgifter vi fått särskilt vi från Lia- gruppen. Det känns som att vi måste jobba mer självständigt. Det är en annan slags undervisning än jag trodde. Det är synd att det inte finns tid för att öka antalet föreläsningar. Vi fick en intressant föreläsning i psykologi och det känns att det inte var tillräckligt men å andra sidan har vi fått litteratur för att hitta svar på de frågor som kommer. Problemet är bara tiden.

I fredags hade jag en intressant dialog med lärarna från

Rosengårdskolan i samband med PBL uppgiften. Jag upptäckte att många av dessa lärare verkar positiva och har en oerhörd vilja att jobba. Detta har förvånat mig med tanke på stämningen i skolan, rykte och reklam från media om Rosengårdskolan. Jag hoppas att jag kommer att träffa likadana lärare på min praktikskola.

Reflektion vecka 41

En till vecka är över och det känns hur vi får allt mer och mer fart på hela utbildningen.

Vi hade mycket att skriva och diskutera osv. Jag har gjort ett par försök att läsa litteraturen vi har fått. I början läste jag utan någon som helst planering och då gick det inte särskilt bra. Men efter Berekets senaste föreläsning gjorde jag precis som han sagt. Jag började med ett urval av de texter som jag tyckte var intressantast och det gick bra.

Grupparbete blir vi allt mer vana vid och det fungerar mycket bra än så länge. Vecka 42 har vi några presentationer (examinatio- ner). Hoppas det kommer att gå bra.

M1Gr

Upptäckt under vecka 41

Jag har bearbetat läroplanen som var uppgift i rapportskrivning i språkutveckling. Vi har arbetat i grupp angående uppgiften ”Att vara lärare i teori och praktik” i PBL undervisningen.

Angående mig och andra studenter kan jag inte säga någonting förutom att jag kommer bra överens med de flesta. Jag är nöjd med undervisningen helt och hållet men den har blivit ”tyngre” när det gäller hemläxor och dygnet räcker inte till för allt.

Kan vi inte använda anslagstavlan för att hänga schemat och lik- nande. Det kunde räcka med en spalt som inte tar mycket plats. M1Gy

Reflektion på vecka 41

Den här veckan var det ganska jäktat. Vi hade inga luckor på sche- mat och dessutom hade vi ganska många uppgifter, rapporter och böcker att läsa. Under veckan har vi haft inblick i psykologi med betoning på behavioristisk och psykoanalytisk teori. Vi har även avslutat avsnittet om skolans utveckling och fått nyttiga tips om muntlig redovisning.

Jag är mycket nöjd därför att vi fick pröva PBL metoden genom att själva utsättas för den. På så sätt kan man lättare upptäcka dess för- och nackdelar. Jag är också nöjd med gruppuppdelningen efter- som alla i gruppen verkar angelägna och välvilliga.

I ovanciterade reflektioner kommenterar studenterna de studerandeaktiva och problembaserade arbetssätten som introducerats direkt vid utbildningen bör- jan. Kommentarerna visar att de inser fördelarna med dessa arbetssätt.

Reflektion över vecka 42

”Examinations” veckan är över. Man kan pusta ut (men bara för i kväll för redan i morgon fortsätter förberedelserna till nästa veckas redovisningar).

Denna vecka hade vi tre redovisningar och lite skriftligt arbete på gång. Först var det grupparbete och redovisning hos NNs i tisdags och sedan några skriftliga uppgifter och redovisning hos NN i för- middags och till slut var det eftermiddagsredovisningen hos dig. Det var tufft. Men det var roligt att diskutera, utbyta tankar och höra andras åsikter om vissa saker samt se olika sätt att presentera ett stoff.

Just den här metoden att gå genom litteraturen passar mig per- fekt. Det är mycket fritt och självständigt arbete som jag är van vid. Visst har man mycket att läsa (vilket är inget fel på) och man har mycket att arbeta kring detta men det arbetet är trevligt och man lär sig otroligt mycket. Likaså med examinationerna som är organise- rade på det sättet att man inte alls känner sig stressad eller pressad på något sätt som i vanliga fall när man har ett prov.

Vi får bara hoppas att det blir lika trevligt hela vägen ända till slutet.

M1Gr

Vecka 42

Under tiden som vi jobbade med PBL observerade jag hur pass vik- tigt det är att komma överens i gruppen och jobba på ett demokra- tiskt sätt. Detta gjorde vår uppgift mycket lättare. Alla fick chan- sen att framföra sin åsikt. Vi delade jobbet så att alla skulle känna sig rättvist delaktiga i gruppen under presentationen. Jag skulle vil- ja veta hur ni har värderat vår redovisning vad det var som var fel och vad det var som var bra. Vi fick inte så mycket tid till redovis- ningen och vi kunde inte framföra våra åsikter om dialogen med lärarna från olika skolor.

I samband med redovisningen ”flickor och pojkar” har jag läst om könsskillnader i skolan och dess konsekvenser. Det är något att

tänka på under vårt uppdrag som lärare. Vissa böcker kan man läsa i diagonal men inte Imsens bok. Tiden är guld.

K2Gr

Reflektionerna speglar vissa grundläggande värden, beträffande arbetssätt och frågor om genus och demokrati som anammats bl a som en följd av komplet- terings-utbildningen.

Individuell uppgift under vecka 43

Vad har du upptäckt under veckan som gick ?

A – Jag var mycket trött denna vecka, jag kunde inte skriva om för- ra veckan heller. Jag var sjuk hela tiden, men jag har pressat mig mycket för att klara komma i tid och inte missa något. Mycket av utbildningen har gått ut på att samarbeta med andra, vilket har varit bra för mig personligen.

Det har varit nyttigt med redovisningar i grupp eftersom jag själv tvingats lyssna på mina gruppkamrater och kanske omformulera mina egna sypunkter. Under praktiken och som färdig lärare kom- mer jag att utveckla min sociala förmåga ytterligare.

En av de bästa sakerna med utbildningen under denna vecka är den psykologiska verktygslådan dvs alla färdigheter jag övar upp i olika momenten. Man känner sig våga släppa loss och verktygslådan är nödvändig för att locka och nå också dem som krånglar i skolan.

B – Vad gäller temat (läraryrket i teori och praktik) fick vi ingen kommentar. Jag menar hur vet man att sin redovisning blev god- känd eller inte.

Finns det någon slags bedömning till den perioden inför praktiken nästa vecka, eller inte? Finns det några goda råd för förbättringar för framtiden? Finns det någon slags utvärdering till perioden vecka 40 tom vecka 45, eller inte ?

C – Vad det gäller praktiken nästa vecka, jag har en fråga, den låter så här :

Ska man delta i allt i skolans undervisning, vakta i matsalen, rastvakt, konferenser, arbetslag möten, mm ?

De frågor som studenten tar upp här är inte specifika för denna grupp. De mar- kerar istället likheterna med alla studerandegrupper som frågar efter feedback från läraren på genomförda uppgifter samt klarhet om den fortsatta planering- en och vad som förväntas av dem. Det är viktigt att uppmärksamma likheterna med svenska studenter och inte bara olikheterna.

Reflektion på vecka 43 och 44

Vecka 42 var en examinationsvecka. Jag tyckte om metoden att exa- minera i grupper, eftersom då diskuterar man mycket i gruppen, och genom diskussionen får man insikt i andras åsikter och tankar. Även examinationen bidrar på så sätt till lärande och större förståelse.

Vi hade också metodik i NO ämnena, framför allt i fysik, där vi fick hålla egna lektioner och fick konstruktiv kritik. Sådana lektio- ner hade vi även förra året men då lades betoningen på våra kun- skaper. Meningen med lektionerna nu, är att skapa förutsättningar för att eleverna själva ska tillägna sig kunskaper. Men vi fick ingen metodik i matematik, trots att de flesta studenter fick praktik i enbart matematik under den första perioden.

Under vecka 44 diskuterades mest praktiken och situationer som man kan råka ut för, i mötet med eleverna. Vi utgick från boken

Related documents