• No results found

Formål og Fakta Det nordiska arbetslivssamarbetet är inriktat på att analysera centrala frågeställning-ar, samordna och utbyta erfarenheter kring ländernas arbetslivspolitik. Aktiviteterna ska bidra till att säkra och vidareutveckla en välfungerande nordisk arbetsmarknad och ett gott arbetsliv i ett konkurrenskraftigt Norden. Nordiska ministerrådet för arbetsliv (MR-A) har ställt upp ett antal gemensamma mål för arbetsmarknads-, arbetsmiljö- och arbetsrättsområdet samt ett antal tvärgående prioriteringar. Tillsammans skapar de ramarna för det nordiska samarbetet på arbetslivsområdet.

Samarbetet organiseras av Ämbetsmannakommittén för arbetsliv (ÄK-A), som ger rikt-linjerna och fördelar MR-A:s budget mellan kommitténs tre utskott samt till Nordjobb, NIVA och budgetposten ”Kommunikation om arbetsliv”.

Strategiske målsætninger 2018

De löpande strategiska målsättningarna kommer att följa det samarbetsprogram för sektorn som börjar gälla från 2018 fram till och med 2021. Fokus i samarbetspro-grammet ligger på flera mål, som siktar på att möta de långsiktiga utmaningar och möjligheter som den nordiska arbetsmarknaden står inför. Några av dessa berör in-ternationaliseringen av arbetsmarknaden, digitaliseringen och delningsekonomins intåg – och dess effekter. Automatisering och robotisering kan också komma att med-föra att jobb försvinner eller ändras. Utmaningar i form av ökade klyftor, låglönekon-kurrens och marginalisering samt spörsmål om kompetensförsörjning och fortbildning i arbetslivet är centrala i sammanhanget. Behovet av inkludering av utsatta grupper är fortsatt aktuell. Migrationen samt ökningen av antalet flyktingar förstärker behovet av förbättrad integration. Löpande integreras jämställdhets- och hållbarhetsperspek-tiv som en naturlig del av sektorns arbete.

Den strategiska genomlysningen som genomförts i arbetslivssektorn och presentera-des 2016 har resulterat i ett antal förslag som berör innehållet och inriktningen på det fortsatta arbetslivssamarbetet i Norden. Analysen, dens temaer og forslag, skal sam-men med andre aktuelle arbejdslivspolitiske spørgsmål indgå i arbejdet med sekto-rens nye samarbejdsprogram for perioden 2018-2021.

Samarbetet inom sysselsättnings- och arbetsmarknadsområdet ska understödja den gemensamma strävan att öka arbetskraftsutbudet, stärka sysselsättningen och redu-cera den strukturella arbetslösheten för både kvinnor och män. Ländernas mål är att mobilisera inhemska arbetskraftsresurser, stärka matchningen av utbud och efterfrå-gan på arbetskraft, främja livslångt lärande efter arbetsmarknadens behov, främja attraktionskraften hos arbetskraft i länder utanför EU/EES i förhållande till efterfrå-gan, främja koordineringen mellan relevanta myndigheter samt att bekämpa arbets-löshet bland utsatta grupper, särskilt långtidsarbetslösa och unga. Under senare år har det också blivit ett ökat fokus kring integration i arbetslivet av flyktingar och invand-rare.

På arbetsmiljöområdet är samarbetet inriktat på att understödja ländernas politik för säkerhet, hälsa och välfärd i arbetslivet för både kvinnor och män. Syftet är att skapa en arbetsmiljö som är attraktiv, motiverande och inkluderande, och som förebygger arbetsrelaterade fysiska och psykiska hälsoproblem. Samtidigt ska den vara utformad med hänsyn till internationella avtal och EU:s regelverk. Målet är att långsiktigt stärka

en god arbetsmiljö på arbetsplatserna, vidareutveckla arbetsmiljöstrategier och -tillsyn, motverka oacceptabla arbetsförhållanden, ”social dumpning” och diskrimine-ring på arbetsmarknaden. Målet är också att synliggöra betydelsen av gott ledarskap, aktivt medarbetarinflytande samt att tillvarata enskilda arbetstagares resurser. Inom arbetsrättsområdet prioriteras arbetet med att följa upp villkoren för den nor-diska modellen, dess utmaningar och anpassningsbehov samt belysa hur den kan upp-rätthållas och utvecklas i ett alltmer globaliserat arbets- och näringsliv. Utgångspunk-ter för det nordiska samarbetet är att säkra en rimlig balans mellan löntagarskydd och flexibilitet, främja jämställdhet och likabehandling på arbetsmarknaden samt att stärka det nordiska samarbetet i förhållande till internationella regler, i synnerhet i EU.

Ministerrådets resultater i 2016

Arbejdsmarkedsudvalget

Et projekt blev gennemført om sammenligning af arbejdsmarkedstjenesterne i de nordiske lande. I 2016 var det også nye projekter som blev igangsat, blandt andet om integration af indvandrere på arbejdsmarkedet, mismatchproblemer på arbejdsmar-kedet og deleøkonomiens omfang i Norden.

Arbejdsmiljøudvalget

I 2016 fokuserede udvalget på at videreudvikle arbejdsmiljøstrategier og tilsyn samt arbejdslivets forandring, herunder hvordan disse forandringer kan håndteres. Fire projekter finansieredes under disse prioriteringer.

Arbejdsretsudvalget

Udvalget har blandt andet drøftet forslaget om ændringer i udstationeringsdirekti-vet, implementeringen af håndhævelsesdirektivet og fremtidens arbejdsmarked. NIVA ordnade under 2016 tio kurser och två konferenser. För den långsiktiga utveckl-ingen av NIVA var det viktigt att samarbetsavtal med de nationella arbetshälsoinstitu-ten i Finland, Danmark, Norge och ett konsortium bestående av Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan och Arbetsmiljöverket i Sverige undertecknades. NIVA utvecklade under året sin första virtuella kurs.

Under 2016 skickade Nordjobb ut 770 nordjobbare till de nordiska länderna samt Åland, Grönland och Färöarna.

Kommunikation om arbetsliv: Det ble publisert 9 nyhetsbrev av Arbetsliv i Norden (AiN) på skandinaviske språk og 9 på engelsk. Fremtidens arbeidsliv og delingsøko-nomien i relasjon til den nordiske modellen var noen temaene som ble dekket i løpet av året. Det finske formannskapets program fikk særlig fokus.

EU & arbetsrätt har under 2016 haft en stabil upplaga och två ytterligare forskningsin-stitutioner har anslutit sig till det nordiska nätverk som står bakom utgivningen. Den nordisk-baltisk-polska EU-informationsgruppen träffades i Bryssel vid ett tillfälle under året då man bland annat diskuterade effekter av Brexit, European Pillar of Soci-al Rights och Platform on Combating Undeclared Work.

Budget Budget Difference

Tabellen er i 2017 priser 2018 2017 +/- %

MR-A (TDKK) 14.086 14.086 0 0,0%

Projektmedel 10.625 10.625 0 0,0%

9-4110 Projektmidler i øvrigt - Arbejdsliv 1.064 1.064 0 0,0%

9-4111 Arbejdsliv faste udvalg 4.620 4.620 0 0,0%

9-4120 Nordjobb 3.272 3.272 0 0,0%

9-4130 Kommunikation om arbejdsliv 1.669 1.669 0 0,0%

Institutioner 3.461 3.461 0 0,0%

9-4180 Nordiska Institutionen för Vidareutbildning inom Arbetsmiljöområdet (NIVA) 3.461 3.461 0 0,0% Opdelt på kategorier 14.086 14.086 100% 100% Projektmidler 2.733 2.733 19,4% 19,4% Programlignende aktiviteter 7.892 7.892 56,0% 56,0% Institutioner 3.461 3.461 24,6% 24,6%

9-4110 Projektmedel i övrigt – Arbetsliv

Projektmidler

Valuta Budget 2018 Budget 2017 Budget 2016 Disp./bud. 16 Budget disp. af

DKK 1.064.000 1.064.000 922.000 0% EK-A

Formål Projektmedel i övrigt används bland annat till att genomföra ordförandeskapet priori-teringar i arbetslivssektorn och ÄK-A:s driftsbudget.

Mål og resultatopfølgning

2018 – Mål 2017 – Mål 2016 – Opnåede resultater

Målen är ett framgångsrikt genomförande av det svenska ordförandeskapet i arbetslivs-sektorn, att utveckla ett nytt samarbetsprogram, samt att implementera den strategiska genomlysningens förslag, vilket sammanlagt ska säkra och vidareutveckla en välfun-gerande nordisk marknad och ett gott arbets-liv. Det mest uppmärksam-made förslaget berörde obli-gatorisk vuxenutbildning i arbetslivet.

Under det norske formannskapet skal det gjennomføres tre konfe-ranser: en konferanse om arbeid og psykisk helse i samarbeid med kunnskap-, helse-, og sosialsekt-oren. En konferanse om

problemstillinger knyttet til framveksten av delingsøkonomi i de nordiske landene. En konfe-ranse om integrering av flykt-ninger i arbeidsmarkedet i sam-arbeid med justis-, helse- og so-sialsektoren. I tillegg vil Nordisk Velferdscenter (NVC) arrangere et ekspertseminar om arbeidsliv og funksjonshinder.

Arbeidslivssektorens nåværende samarbeidsprogram trådte i kraft i 2013, og gjelder til og med 2017. Utarbeidelse av et nytt

samar-Tre större ordförandeskapsaktivi-teter genomfördes under det finska ordförandeskapet:

Ekspertseminar om arbejdsliv og funktionshindringer,

Nordisk arbejdsmiljøkonference om risikobaseret tilsyn, og Konference om arbejdets nye for-mer,. Den sistnämnda är ett arran-gemang som ska spela in i ILO:s 100-årsjubileum och det arbete som sker i anslutning till det inom Future of Work.

I anslutning till ministerrådsmötet i Helsingfors anordnade sektorn tillsammans med ILO en Global Gender Dialogue.

Under året slutfördes också den strategiska genomlysningen inom

Mål og resultatopfølgning

2018 – Mål 2017 – Mål 2016 – Opnåede resultater

beidsprogram for arbeidslivssekto-ren for perioden 2018-2021, står sentralt under det norske for-mannskapet.

sektorn.

9-4111 Arbetslivs fasta utskott Programlignende aktiviteter

Valuta Budget 2018 Budget 2017 Budget 2016 Disp./bud. 16 Budget disp. af

DKK 4.620.000 4.620.000 4.661.000 0% EK-A

Formål Fordelingen og anvendelsen af sektorens projektmidler er delegeret til udvalgene for arbejdsmarkeds-, arbejdsmiljø og arbejdsretsspørgsmål i overensstemmelse med samarbejdsprogrammet. De tre udvalg har til formål at styrke og udvikle det nordiske samarbejde inden for respektive politikområder. Virksomheden understøttes af tre eksterne sekretærer, placeret i henholdsvis Island og Danmark, som også finansieres under budgetposten.

Mål og resultatopfølgning

2018 - Mål 2017 – Mål 2016 – Opnåede resultater

Arbejdsmarkedsudvalget har fortsat fokus på informationsud-vikling af arbejdslivsrelaterede udfordringer bland andet at styrke matchning mellem udbud og efterspørgsel på kompetent arbejdskraft og øge arbejdsdel-tagelsen særlig blandt udsatte grupper.

Arbejdsmiljøudvalgets mål er fortsat at støtte de nordiske lan-des politik for at skabe et ar-bejdsmiljø, som er attraktivt, motiverende og inkluderende og som forebygger arbejdsrelatere-de sundhedsproblemer. I 2018 vil der blive fokuseret på temaet fremtidens arbejdsliv i et 3.årigt projekt 2018-2020 via et fælles initiativ med arbejdsmarkeds- og arbejdsretsudvalget. Ett viktigt tema kommer vara delningseko-nomins intåg på de nordiska arbetsmarknaderna.

Arbejdsretsudvalget vil fortsat følge op på den nordiske models

Arbejdsmarkedsudvalget vil forsat have fokus på informati-onsudvekling og modernisering af arbejdsmarkedspolitikken. Udvalget vil også fokusere på projekter som har til formål at fremme vidensgrundlaget for integration af indvandrere på arbejdsmarkedet i Norden samt matchningsproblemer på ar-bejdsmarkedet.

Arbejdsmiljøudvalgets mål er at støtte de nordiske landes politik for at skabe et arbejdsmiljø, som forebygger ulykker og arbejdsre-laterede sundhedsproblemer, er attraktivt, motiverende og in-kluderende.

Arbejdsretsudvalgets formål er primært at være forum for en løbende orientering, diskussion og koordinering af nordiske synspunkter inden for arbejdsliv og arbejdsret. NAU vil i 2017 fortsat have særligt fokus på atypiske ansættelsesformer og

Arbejdsmarkedsudvalgets mål var fremme af vidensgrundlaget for videreudvikling og moderni-sering af arbejdsmarkedspolitik-ken i de nordiske lande. Et pro-jekt blev gennemført om sam-menligning af arbejdsmarkeds-tjenesterne i de nordiske lande. I 2016 var det også nye projekter som blev igangsat, blandt andet om integration af indvandrere på arbejdsmarkedet, mismatchpro-blemer på arbejdsmarkedet og deleøkomiens omfang i Norden. I 2016 fokuserede arbejdsmiljø-udvalget på at videreudvikle arbejdsmiljøstrategier og tilsyn samt arbejdslivets forandring, herunder hvordan disse foran-dringer kan håndteres. Fire pro-jekter finansieredes under disse prioriteringer og der blev ydet støtte til en fællesnordisk konfe-rence om delingsøkonomien i 2017.

over-Mål og resultatopfølgning

2018 - Mål 2017 – Mål 2016 – Opnåede resultater

vilkår, udfordringer og tilpasnin-ger, samt belyse hvordan model-len kan opretholdes og udvikles i et stadigt mere globaliseret ar-bejds- og erhvervsliv.

udviklingen af den såkaldte de-leøkonomis betydning for de arbejdsretlige tilknytningsfor-mer.

ensstemmelse med sin målsæt-ning drøftet aktuelle sager og temaer, blandt andet forslaget om ændringer i udstationerings-direktivet, implementeringen af håndhævelsesdirektivet og fremtidens arbejdsmarked. 9-4120 Nordjobb Programlignende aktiviteter

Valuta Budget 2018 Budget 2017 Budget 2016 Disp./bud. 16 Budget disp. af

DKK 3.272.000 3.272.000 3.214.000 0% FNF

Formål Nordjobb arbetar för att öka mobiliteten för unga på den nordiska arbetsmarknaden och för att försöka förbättra språkkunskaper och kunskapen om kultur i Norden. Nordjobb förmedlar i första hand sommarjobb, bostad samt kultur- och fritidspro-gram för ungdomar mellan 18-30 år.

Forvaltnings-organ

Föreningen Nordens Förbund (sekretariatsfunktion)

Mål og resultatopfølgning

2018 - Mål 2017 – Mål 2016 – Opnåede resultater

Under 2018 kommer Nordjobb eftersträva måltalet på 760 för-medlade nordjobbare. 2018 är det andra året i den nya man-datperioden vilket innebär att Nordjobb kommer att lägga stort fokus på arbetet med de nya prioriteringar som nämns i mandatet. Nordjobb kommer också aktivt att arbeta vidare med rekommendationerna i den externa evaluering som genom-fördes och presenterades under 2016.

Målet för Nordjobb under 2017 är att nå det övergripande nor-diska måltalet på 760 förmedla-de nordjobbare varav minst 600 ska ha deltagit i kärnuppdraget och alltså vara sommarjobbare. Detta görs utgående från de medel som kommer från Nor-diska ministerrådet men också genom att tillknyta grundkon-ceptet externa medel.

Under 2017 kommer Nordjobb också att arbeta med rekom-mendationerna från den externa evaluering som genomfördes 2016.

Under 2016 hanterade Nordjobb totalt 770 nordjobbare, vilket är det bästa resultatet sedan 2002. Under året genomfördes också en extern evaluering av Nord-jobb vilket ledde fram till att ÄK-A beslutade om ett nytt mandat för Nordjobb som ska gälla för perioden 2017-19.

9-4130 Kommunikation om arbetsliv Projektmidler

Valuta Budget 2018 Budget 2017 Budget 2016 Disp./bud. 16 Budget disp. af

DKK 1.669.000 1.669.000 1.639.000 0% EK-A

Formål www.arbeidslivinorden.org, www.nordiclabourjournal.org og nyhetsbrevene Arbeids-liv i Norden og Nordic Labour Journal skal gi innsikt i de nordiske modellene på ar-beids- og velferdsområdet gjennom aktuell, relevant, spenstig og rederlig journa-listikk. Målet er å formidle kunnskap om utviklingen i Norden og samarbeidet mellom landene på arbeidslivsområdet og forholdet til EU og resten av Europa.

EU & Arbetsrätt syftar till att stärka det nordiska samarbetet genom att ge underlag för en initierad debatt om samspelet mellan de nordiska ländernas arbetsrätt och arbetsmarknadsmodeller å ena sidan och EU:s regler och EU:s politik å den andra.

Mål og resultatopfølgning

2018 - Mål 2017 – Mål 2016 – Opnåede resultater

Samarbeidsprogrammet for arbeidslivsprogrammet 2018 – 2021 og prioriteringer fra Sve-riges formannskap blir ret-ningsgivende. Fremtidens ar-beidsliv med økende digitali-sering og robottidigitali-sering, ut-viklingen i delingsøkonomien samt utviklingen av den nor-diske modellen med parts- og trepartsamarbeid og tema som unges utenforskap, innklude-ring og matching i arbeidsmar-kedet, arbeidsmiljøkriminalitet og det gode arbeidsmiljøet settes i fokus. Satsing på sosi-ale medier skal bidra til økt tilgjengelighet og synlighet. Målet för 2018 för EU & Arbets-rätt är att säkra återväxten på redaktionen genom att en ny ansvarig redaktör introduce-ras. I samband med det ska ett arbete för att utveckla nyhets-brevet genomföras.

Det norske formannskapet for 2017 og Samarbeidsprogrammet er retningsgivende. Debatten om driverne av utviklingen nasjonalt og globalt, og hvordan Norden utfordres settes i fokus gjennom tema som den demografiske ut-viklingen, delingsøkonomien, or-ganisering og partssamarbeid li-kestilling, unges utenforskap, ar-beidskriminalitet og arbeidsmiljø som konkurransekraft, matching, integrering og sysselsetting. Akti-viteten på sosiale medier styrkes med en egen side på Facebook. Målet er å vekke debatt og inte-resse for Nordisk samarbeid blant målgruppene innad i Norden og i Europa for øvrig.

Målet för EU & Arbetsrätt är att fortsätta bidra till att stärka det nordiska samarbetet genom att ge underlag för en initierad debatt om samspelet mellan de nordiska län-dernas arbetsrätt och arbetsmark-nadsmodeller å ena sidan och EU:s regler och EU:s politik å den andra. Ett större, nordiskt seminarium med samma syfte kommer att arrangeras i nyhetsbrevets regi.

AiN publiserte 9 nyhetsbrev på skandinaviske språk og like mange på engelsk med et spekter av informative, analy-tiske og debattskapende tikler om samarbeidet på ar-beidslivsområdet, ny politikk, tiltak og utfordringer, fremti-dens arbeidsliv og delingsøko-nomien i relasjon til den nor-diske modellen. Det finske for-mannskapets program fikk sær-lig fokus.

EU & arbetsrätt har under 2016 befäst sin ställning som en auk-toritativ källa till kunskap om gemensamma arbetsrättsliga frågeställningar i de nordiska länderna, vilket avspeglas i den stabila upplagan och det faktum att ytterligare två forskningsin-stitutioner har anslutit sig till det nordiska nätverk som står bakom utgivningen.

9-4180 Nordiska Institutionen för Vidareutbildning inom Arbetsmiljöområdet (NIVA) Institution

Valuta Budget 2018 Budget 2017 Budget 2016 NMR fin. 16 Budget disp. af

EUR 464.600 464.600 456.800 62% Institutionen

Modsv. DKK 3.461.000 3.461.000 3.403.000

Formål NIVA:s främsta uppgift är att vara ett forum för kunskapsspridning inom området arbetshälsa och arbetsmiljö. NIVA skapar nordiskt mervärde genom att organisera kurser, symposier, workshops och seminarier på avancerad nivå till hög kvalitet spe-ciellt på områden där det saknas tillräcklig kritisk massa i ett enskilt land.

Strategisk mandat NIVA:s strategiska mandat inarbetas i det nya samarbetsprogrammet som gäller från 2018.

Mål og resultatopfølgning

2018- Mål 2017 – Mål 2016 – Opnåede resultater

Kursverksamhetens mål är 15 kurser och 300 deltagare. NIVA ska även vidareutveckla internat-ionella aktiviteter utanför Nor-den liksom möjligheterna till virtuella studier. NIVA ska arbeta med att vidareutveckla samar-betet med de nationella rådgi-vande kommittéerna. NIVA ar-rangerar Nordisk Arbetsmiljö-konferens på Island.

Kursverksamhetens mål är 15 kurser och 300 deltagare. Ut-veckling av internationella aktivi-teter utanför Norden. Implemen-tering av kunddatabas system. Lansering av den första virtuella kursen och vidareutveckling av virtuella studier utgående från pilotprojektet i 2016. Utvärde-ring av modellen för strategiskt, långsiktigt samarbete med nat-ionella institut och underteck-nande av avtal med Island.

NIVA ordnade 10 kurser och 2 konferenser och nådde totalt 385 deltagare varav kursverksam-heten nådde 205. De två konfe-renserna var Nordisk Arbetsmil-jökonferens i Tammerfors samt ILO Future of Work. Långsiktiga samarbetsavtal undertecknades. med de nationella arbetshälsoin-stituten i Finland, Danmark, Norge samt ett konsortium be-stående av Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan och Arbetsmljöverket i Sverige. NIVAs första virtuella kurs ut-vecklades.

Ekonomi och finans