• No results found

Formål og Fakta Ministerrådet for Uddannelse og Forskning (MR-U) har ansvar for Nordisk Minister-råds samarbejde om uddannelsespolitik og forskningspolitik, fra børnehave/førskole til grundskole, ungdomsuddannelser, voksenuddannelse og folkeoplysning samt hø-jere uddannelse, ligesom MR-U koordinerer ministerrådets samarbejde om IT-politik og sprogpolitik. Formålet med MR-U’s arbejde er at bidrage til et velfungerende, grænseløst nordisk uddannelses-, forsknings- og innovationsområde for at sikre, at Norden bliver en foregangsregion for kompetenceudvikling og forskning af høj kvali-tet. Samtidig skal det fælles værdigrundlag, som ligger i en nordisk sprog- og kultur-identitet videreudvikles.

Strategiske mål-sætninger 2018

MR-U’s samarbejdsprogram Kvalitet og relevans i uddannelse og forskning fra 2015 ligger i forlængelse af den tidligere strategi for uddannelse og forskning, nordisk IT-politik og sprogIT-politik. I samarbejdet integreres en række tværgående indsatser, her-under de tre horisontelle perspektiver; børn og unge, holdbar udvikling og ligestilling. Målet er at skabe uddannelser, så alle børn, unge og voksne, drenge og piger, kan blive så dygtige som de kan i et godt psykisk og fysisk læringsmiljø, at betydningen af social baggrund mindskes, og at alle får mulighed for at lære og udvikle sig gennem hele livet.

Der vil via et stærkt nordisk videnssamarbejde, mødepladser for efaringsudveksling, videndeling, læring og gensidig inspiration blandt andet være fokus på livslang læring, ligestilling og inklusion samt fokus på prioriteringer og indsatser rettet mod flygtnin-ge, indvandre og integration.

Det vil blandt andet ske via en løbende dialog om og opfølgning på formandskabspro-jekterne, der er initieret under det norske formandskab i 2017, om henholdsvis inklu-dering af udsatte børn, unge og voksne i børnehave, uddannelse og arbejdsliv og ud-vikling af modeller for godkendelse af udenlandske uddannelser og kvalifikationer, jf. budgetpost 1-8022.

Nordisk Netværk for Voksnes læring (NVL) fortsætter fra 2018 sit arbejde i en ny fem-årig programperiode.

Nordplusprogrammet skal bidrage til at udvikle uddannelserne i Norden og Baltikum og til at fremme nordisk-baltisk sprog- og kulturforståelse. Planen er at lancere en ny programperiode for Nordplus i 2018 med afsæt i et nyt programdokument. Nordplus-administrationen tager sigte på at skabe en god overgang mellem programperioder-ne og informere brugerprogramperioder-ne om, hvad der er nyt i Nordplus. Det er et mål at opretholde det høje antal ansøgninger og succesraterne for programmet. Der skal være et fortsat fokus på formidling af gode eksempler og resultater fra Nordplus.

Et strategisk arbejde om fremtidig nordisk samarbejde på uddannelsesområdet blev iværksat under det norske formandskab i 2017. I den forbindelse er der nedsat en høj-niveaugruppe, der i slutningen af 2017 vil præsentere sine forslag til et forstærket nordisk samarbejde, som bidrager med konkrete svar på nutidens og fremtidens ud-fordringer. Opfølgning på højnivaugruppens anbefalinger vil ske under det svenske

formandskab i 2018.

Inden for højere uddannelse skal man styrke mobiliteten for studerende og lærere og samarbejde om kvalitet i højere uddannelse gennem erfaringsudveksling og god praksis og udvikling af metoder for at måle kvalitet. Man skal også stimulere et øget strukturelt samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner i forhold til små akademiske fag og gennem Nordic Master programmet.

Det overordnede mål med det forskningspolitiske samarbejde er at styrke kvaliteten og effektiviteten samt relevansen af det nordiske forskningssamarbejde. NordForsk koordinerer det nordiske forskningssamarbejde, se budgetpost 2-3100.

Der er nedsat en ad hoc gruppe, der i slutningen af 2017 vil præsentere forslag til ud-formningen af det fremtidige nordiske forskningssamarbejde. Behandling af og op-følgning på ad hoc gruppens anbefalinger vil ske under det svenske formandskab i 2018.

Det nordiske samarbejde om digitalisering skal støtte landenes digitale omstilling i den offentlige sektor (eGovernment) og gennem en sammenhængende digital infra-struktur bidrage til at binde regionen sammen inden for rammerne af EU’s Digital Single Market.

Det nordiske sprogsamarbejde skal bidrage til at videreudvikle det fælles værdigrund-lag, som ligger i nordisk sprog- og kulturidentitet og styrke den nationale opfølgning af sprogdeklarationen. Der vil følges op på evalueringen i 2017 af sprogsamarbejdet, som koordineres gennem Nordisk Sprogkoordination, og rammerene for en ny pro-gramperiode skal planlægges.

MR-U’s budgetramme for 2018 er reduceret med 4.500 TDKK. Reduktion er udmøntet på følgende budgetposter 2-3100 NordForsk (-1.500 TDKK), 2-3180 NORDITA (-1.232 TDKK), 2-3181 NIfS (-367 TDKK), 2-3182 NIAS (-582 TDKK), 2-3184NORDVULK (-594 TDKK) og 2-3185 NSI (-225 TDKK). (Beløb i 2017 priser)

Ministerrådets resultater i 2016

Resultatberetningen for MR-U beskriver her de resultater, som ligger ud over resulta-terne beskrevet under de enkelte budgetposter. Der kan være tale om tværsektorielle resultater og aktiviteter, der finansieres af andre sektorer samt indsatser knyttet til det finske formandskab.

MR-U fremlagde en redegørelse til Nordisk Råds session om iværksættelsen af sekto-rens samarbejdsprogram Kvalitet og relevans i uddannelse og forskning fra 2015. Af redegørelsen fremgik det, at der i høj grad er et sammenfald mellem de aktiviteter og værktøjer, som MR-U anvender i opfølgningen af samarbejdsprogrammet og de kommentarer, som fremkom i høringen af Nordisk Råd i processen frem mod samar-bejdsprogrammets vedtagelse. Redegørelsen blev vel modtaget af Nordisk Råd. Løbende opfølgning på videndelingsprojektet Viden der gør børn og unge dygtige og livsduelige, 2015-2017, der blev iværksat under det danske formandskab i 2015. En evaluering i 2016 af Nordisk Netværk for Voksnes Læring (NVL) bekræftede, at NVL er en stabil, udviklende og kreativ organisation. NVL har et højt ambitionsniveau, og en af styrkerne er det høje engagement og motivation blandt netværksmedlemmer-ne. Evalueringen viser endvidere, at NVL bidrager til en individuel læring og en

kollek-tiv erfaringsudveksling, kundskabsopbygning og peer-learning i og blandt netværke-ne, og at NVL bidrager til den regionale læring i Norden med relativt få ressourcer. Evalueringen af Nordplus i 2015 konkluderede, at programmet er meget velfungeren-de og bidrager til at udvikle uddannelserne i Norvelfungeren-den og Baltikum og til at fremme nordisk-baltisk sprog- og kulturforståelse. Dette formål blev i 2016 opfyldt ved at yde tilskud til 395 nye projektsamarbejder, netværk og udvekslinger med deltagelse af over 2.868 uddannelsesinstitutioner/organisationer. Totalt var der en øgning på 8% flere ansøgninger fra 2015. Nordplus tildeler tilskud tilvarende 34% af de ansøgte mid-ler. Givet at Nordplus havde et større budget, ville 25% flere ansøgninger kunne imø-dekommes, da de blev vurderet at være støtteværdige. Dette viser, at Nordplus er et populært støtteprogram, som også tilbyder mobilitetsmuligheder, som ikke er mulige inden for Erasmus+.

Det finske formandskab afholdt to konferencer inden for højere uddannelse. Den ene handlede om kvalitet i højere uddannelse med temaet Student Centered Learning, og den anden handlede om nordisk uddannelses- og arbejdsmarkedsmobilitet. Under-visningsministrene underskrev i november 2016 en revideret Reykjavikdeklaration. Formålet med deklarationen er at gøre Norden til en foregangsregion hvad angår automatisk anerkendelse af tidligere opnåede kompetencer og uddannelseskvalifika-tioner. MR-U godkendte i 2016 programdokumentet for Nordic Master Programme (NMP), som nu er i sin første programperiode, 2017 - 2021.

NordForsk har i 2016 videreført samfinansierede nordiske programsatsninger: forsk-ningsprogrammerne inden for uddannelsesforskning, eScience, samfundssikkerhed, Arktis, helse og velfærd, kønsbalance i forskningen, grøn vækst og neutronforskning. NordForsk har videreført samarbejdet om register- og biobank- og interventions-forskning. Adgang til og brug af nordiske registerdata er styrket og einfrastruktur for følsomme data er blevet udviklet, se budgetpost 2-3100 eller www.nordforsk.org. I 2016 videreførtes det nordisk-russiske samarbejdsprogram inden for uddannelse og forskning, se budgetpost 1-0820 Kundskabsopbygning og netværk.

På IT-området har der i 2016 været særligt fokus på planlægningen af den nordisk-baltiske ministerkonference om digital omstilling, som arrangeres i samarbejde med det norske formandskab og Nordic Innovation. Konferencen Digital North blev afholdt i Oslo den 25. april 2017. I 2016 har det nordiske forum af IT-direktører initieret 3 fæl-les projekter om henholdsvis digitale identifikationer (fase 2), digtial post og digitali-sering af indkøb, der skal understøtte realidigitali-seringen af målene under EU’s eGovern-ment Action Plan (2016-2020) til gavn for borgere, virksomheder og offentlige forvalt-ninger.

På sprogområdet blev der i 2016 fulgt op på Ad hoc-gruppen på sprogområdets anbe-falinger, herunder tiltag som fremmer synlighed, koordination og kommunikation. 657 universitetsstuderende, lærerstuderende og lærere har deltaget i kurser og semi-narier om Nordens sprog og kulturer. Der har videre været fokus på flersproglighed, tegnsprog, parallelsproglighed mellem engelsk og Nordens sprog på universiteterne. Nordisk sprogkoordination gennemførte en undersøgelse af unge nordboeres sprog-forståelse, og Norden i skolen (FNF) færdiggjorde projektet Nordisk filmportal. På denne måde bidrager sprogsamarbejdet til at understøtte den nationale opfølgning af Sprogdeklarationen.

Budget Budget Difference

Tabellen er i 2017 priser 2018 2017 +/- %

MR-U (TDKK) 217.041 221.541 -4.500 -2,0%

Generelle utdannings- og forskningsinnsatser 3.376 3.376 0 0,0%

2-2505 Dispositionsmedel Utbildning och forskning 3.376 3.376 0 0,0%

Politikudvikling m.v. 15.718 15.718 0 0,0%

2-2544 Det nordiske sprogsamarbejde 7.123 7.123 0 0,0%

2-2553 Politikudvikling, Videnssamfund og IT-infrastruktur 576 576 0 0,0%

2-3127 Politikudvikling voksnes læring 8.019 8.019 0 0,0%

Mobilitets og netværksprogrammer 80.306 80.306 0 0,0%

2-2513 Nordplus 74.809 74.809 0 0,0%

2-2515 Nordic Master Programme 5.497 5.497 0

Institution 97.942 99.442 -1.500 -1,5%

2-3100 NordForsk 97.942 99.442 -1.500 -1,5%

Forskning i øvrigt 19.699 22.699 -3.000 -13,2%

2-3180 Nordisk Institut for Teoretisk Fysik (NORDITA) 8.088 9.320 -1.232 -13,2% 2-3181 Nordiska Institutet for Sjörett (NIfS) 2.411 2.778 -367 -13,2% 2-3182 Nordisk Institutt for Asiastudier (NIAS) 3.821 4.403 -582 -13,2% 2-3184 Nordisk vulkanologisk institut (NORDVULK) 3.904 4.498 -594 -13,2% 2-3185 Nordisk Samisk Institutt (NSI) 1.475 1.700 -225 -13,2%

Opdelt på kategorier 217.041 221.541 100% 100%

Projektmidler 11.075 11.075 5,1% 5,0%

Programlignende aktiviteter 108.024 111.024 49,8% 50,1%

Institutioner 97.942 99.442 45,1% 44,9%

Generelle forsknings- og uddannelsesindsatser

2-2505 Dispositionsmidler Uddannelse og forskning Projektmidler

Valuta Budget 2018 Budget 2017 Budget 2016 Disp./bud. 16 Budget disp. af

DKK 3.376.000 3.376.000 3.316.000 89% EK-U

Formål Formålet med dispositionsmidlerne er at finansiere politisk relevante initiativer, sær-ligt med henblik på bredt at udmønte MR-U’s strategiske satsninger og udvalgte initi-ativer i det aktuelle formandskabsprogram samt til at gennemføre aktuelle studier og analyser samt evalueringer af projekter og programmer m.m. Hertil kommer bidrag fra sektoren til arbejdet med større tværgående indsatser, herunder indsatser for at profilere Norden og øge kendskabet til regionen.

Endvidere kan midlerne anvendes til at finansiere tidsbegrænsede ad hoc grupper, arbejdgrupper, tænketanke m.m., der nedsættes med henblik på at frembringe aktu-elle politiske indspil og underlag i MR-U’s arbejde.

Mål og resultatopfølgning

2018 - Mål 2017 - Mål 2016 – Opnåede resultater

Udmøntning af MR-U’s strategiske satsninger og udvalgte indsatser under det svenske

formand-Udmøntning af MR-U’s stra-tegiske satsninger og udvalg-te indsatser under det norske formandskab ved at

gennem-Der er i 2016 disponeret midler til blandt andet gennemførelsen af formandskabsini-tierede aktiviteter samt til videreførelse af det nordiske analysesamarbejde,

kontakt-Mål og resultatopfølgning

2018 - Mål 2017 - Mål 2016 – Opnåede resultater

skab ved at gennemføre analyser, udredninger, studier, evalueringer mv. Det sker blandt andet gennem det fortsatte samarbejde om at profi-lere Norden som attrak-tiv region.

Endvidere finansiering af aktuelle ad hoc arbejds-grupper og deres indspil til MR-U.

føre analyser, udredninger, studier, evalueringer mv. Det sker blandt andet gennem det fortsatte samarbejde om at profilere Norden som attraktiv region.

Endvidere finansiering af ak-tuelle ad hoc arbejdsgrupper og deres indspil til MR-U.

seminarer for ledere på pædagog- og læ-reruddannelserne samt ledere på vel-færdsuddannelser på bachelorniveau, utredning om utbildningsrörlighet för per-soner med funktionsnedsättning, evalue-ring af forvaltningen af det nordiske sam-arbejde på sprogområdet, medfinansiering af projekt om folkeoplysningens rolle i in-tegrations- og beskæftigelsesindsatsen for flygtninge i Norden, et fortsat nordisk samarbejde om BETT i 2017, studie om forskningssamarbete i Norden og opdate-ring af den nordiske gymnasieoverens-komst.

Endelig er der disponeret midler til ad hoc grupp för vissa frågor rörande NordForsk och det nordiska forskningssamarbetet og ad hoc gruppe vedrørende nordisk samarbejde om kvalitet i högre utbildning.

Politikudvikling

2-2544 Det nordiske sprogsamarbejde Projektmidler

Valuta Budget 2018 Budget 2017 Budget 2016 Disp./bud. 16 Budget disp. af

DKK 7.123.000 7.123.000 6.997.000 92% ÄK-U

Formål Det nordiske språksamarbeidet skal bidra til å styrke nabospråkforståelsen mellom dansk, norsk og svensk, både i tale og skrift. Språksamarbeidet skal videre kunne bidra til å støtte nasjonale innsatser i oppfølgningen av Deklarasjon om nordisk språkpoli-tikk (språkdeklarasjonen). Dette skal oppnås gjennom en styrket koordinering mellom aktiviteter og en tydelig kobling til de politiske prioriteringer. Det legges særlig vekt på målgruppen barn og unge.

Forvaltningsorganet administrerer gjennom oppdraget Nordisk språkkoordinasjon koordineringsfunksjonen og øremerkede aktiviteter ivaretatt av sentrale aktører i språksamarbeidet (Nordkurs, Nordspråk, Nordiske sprogpiloter, kurs for lærerstu-derende, netværket for sprognævnene i Norden). Nordisk språkkoordinasjon kan vi-dere initiere tiltak innenfor budsjettrammen og bidra til å styrke informasjons- og kommunikasjonsarbeidet på språkområdet. Oppdraget er beskrevet i rammeavtalen for 2014 – 2018.

Ekspertgruppen Nordens Sprogråd bidrar som faglig referansegruppe til kvalitetssik-ringen av den virksomhet som Nordisk språkkoordinasjon har ansvar for å koordinere.

Ansvaret for den samlede innsats på språkområdet i det nordiske samarbeid deles mellom MR-U (hovedansvar) og MR-K (sektoransvar). Den samlede innsats i det nor-diske samarbeid på språkområdet omfatter også virksomhet under Nordplus og i kul-tursektorens virksomhet.

Se mer på www.sprogkoordinationen.org

Forvaltnings-organ

Foreningene Nordens forbund (FNF)

Mål og resultatopfølgning

2018 – Mål 2017 - Mål 2016 – Opnåede resultater

En god koordinering af nordi-ske aktiviteter og et øget sam-arbejde med nationale aktører. Aktiv inddragelse af børn og unge i arbejdet med mål-gruppens forståelse af dansk, norsk og svensk i tale og skrift. Styrke sprogsamarbejdets syn-lighed i alle de nordiske lande. Styrke det tværsektorielle samarbejde mellem uddannel-ses- og kultursektoren, herun-der en sprog- og kulturfestival med særligt fokus på målgrup-pen børn og unge.

Følge op på evalueringen af sprogsamarbejdet og planlæg-ge en ny programperiode fra 2019.

En styrket koordinering af akti-viteter og et øget samarbejde med nationale aktører. Aktiv inddragelse af børn og unge i arbejdet med mål-gruppens forståelse af dansk, norsk og svensk i tale og skrift. Styrke sprogsamarbejdets syn-lighed i alle de nordiske lande, herunder en nordisk sprogfest i forbindelse med Århus kulturby 2017 og Nordens dag den 23. marts.

Styrke det tværsektorielle sam-arbejde mellem uddannelses- og kultursektoren, herunder en sprog- og kulturfestival med særligt fokus på målgruppen børn og unge.

Fremlægge en redegørelse om opfølgningen af Sprogdeklara-tionen til Nordisk råds session.

Der har været fokus på en tydelig og synlig sammenheng i språk-samarbeidet, inklusive det tver-rsektorielle perspektiv gjennom tiltak som bidrar til en økt forståel-se mellom nabospråkene dansk, norsk og svensk, i skrift og tale. Nordisk språkkoordinasjon har i 2016 planlagt nordisk språkfest i forbindelse med Århus kulturby 2017.

Målgruppene barn og unge og de-res undervisere er sentrale for virk-somheten på språkområdet, og brorparten av midlene går til språkkurs og annen virksomhet rettet mot disse.

Samvirket med relevante nasjonale aktører står sentralt i kommunika-sjons- og informasjonsarbeidet.

2-2553 Politikudvikling, Videnssamfund og IT-infrastruktur

Projektmidler

Valuta Budget 2018 Budget 2017 Budget 2016 Disp./bud. 16 Budget disp. af

DKK 576.000 576.000 566.000 100% ÄK-U

Formål Formålet er at dele erfaringer om den digitale omstilling i den offentlige sektor i Nor-den samt at kooordinere fælles nordiske indsatser for at fremme digital integration i regionen gennem sammenhængende digital infrastruktur, der bidrager til at fjerne digitale barrierer for borgere og virksomheder i Norden.

Mål og resultatopfølgning

2018 - Mål 2017 - Mål 2016 – Opnåede resultater

Følge op på den fælles mini-stererklæring om digitalise-ring underskrevet på mini-sterkonferencen Digital North i april 2017 i form af konkrete og prioriterede nordiske og baltiske digitaliseringsprojek-ter.

Det nordiske IT-samarbejde vil i 2017 fortsætte arbejdet med at følge op på eID-projektets resultater og anbefa-linger gennem afholdelse af nordiske ekspert- workshops omkring priorite-rede indsatsområder. Derudover ini-tierer de nordiske IT-direktører pro-jekter om digital post og digitalisering af indkøb.

I april 2017 afholder Nordisk Minister-råd i samarbejde med Norges for-mandskab en ministerkonference om digital omstilling med minsitre fra Norden og Baltikum samt aktører fra den private sektor.

Følge op på ministerkonferencen om Digital North og den fælles minister-erklæring, herunder præsentere for-slag til konkrete indsatser for det vi-dere nordisk samarbejde.

Der er i 2016 etableret tre nor-diske arbejdsgrupper med fokus på eID, digital post og digitalisering af offentlige indkøb.

Indhold og rammer for mini-sterkonferencen Digital North i april 2017 er fastlagt i samar-bejde med Norges formand-skab og invitationer til mini-stre og øvrige deltagere er udsendt.

2-3127 Politikudvikling voksnes læring Programlignende aktiviteter

Valuta Budget 2018 Budget 2017 Budget 2016 Disp./bud. 16 Budget disp. af

DKK 8.019.000 8.019.000 7.877.000 100% EK-U

Formål Nordisk Netværk for Voksnes Læring (NVL) udgør i samspil med delprogrammet Nordplus Voksen, se budgetpost 2-2513 Nordplus, MR-U’s indsats inden for politikom-rådet voksnes læring.

NVL går i 2018 ind i en ny fem-årig programperiode. NVL’s hovedopgaver er bl.a. at fremme udvikling og implementering af strategier for livslang læring og kompetence-udvikling, bidrage til personlig udvikling og demokratisk deltagelse, fremme samspil-let med Nordplus Voksen rammeprogrammet samt at informere struktureret og stra-tegisk om erfaringer og resultater fra det nordiske samarbejde og skabe synergi i for-hold til det internationale, herunder især det europæiske, samarbejde om voksnes læring.

Arbejdet er organiseret via en række netværk og arbejdsgrupper, der ud over at have national forankring også inddrager både civilsamfundet og erhvervslivet.

Se mere på www.nvl.org

Forvaltnings- organ

Mål og resultatopfølgning

2018 - Mål 2017 - Mål 2016 – Opnåede resultater

NVL’s virksomhed vil fortsat bidrage til implementerin-gen af MR-U’s samarbejds-program samt øvrige polil-tisk prioriterede områder. Arbejdet i netværk og ar-bejdsgrupper fortsætter. Der vil fortsat være fokus på overgang mellem uddannel-se og arbejdsliv, styrkeluddannel-se af voksnes grundlæggende færdigheder, fremme kvali-tetsudvikling og innovation i kompetenceudviklingen af voksenundervisere samt digitalisering.

NVL vil med sin struktur og organisering fortsat bidrage til at opbygge en kund-skabsbase for inkludering og integration gennem diskus-sioner i de forskellige net-værk, herunder i forhold til flygtninge og indvandrere.

NVL’s virksomhed vil bidrage til implementeringen af MR-U’s samarbejdsprogram samt øvrige politisk prioriterede områder. NVL vil facilitere kompetenceud-vikling af undervisere som arbej-der med grundlæggende littera-citet, udvikle kundskab om vali-derings betydning for individers overgang mellem uddannelse og arbejdsliv samt udvikle nye idéer til, hvordan digitale værktøj og metoder kan støtte, berige og komplementere forskellige om-råder af voksnes læring. NVL vil samarbejde med Nord-plus rammeprogram for at øge spredningen og anvendelsen af projektresultater og videreudvik-le de nordiske uddannelsessy-stemer.

NVL afholder sammen med det norske formandskab konferen-cen Voksnes læring og inkludering i arbeids- og samfunnsliv, som skal belyse løsninger og model-ler, som kan hjælpe beslutnings-tagere og organisationer til at skabe bedre forudsætninger for politikudvikling og praksis for kompetenceudvikling og inklude-ring.

NVL har i 2016 fortsat sit arbejde med at skabe bedre muligheder for efteruddannelse og kompetenceud-vikling for voksne, fremme innovati-on og entreprenørskab gennem vok-senuddannelsesindsatser samt styr-ke voksnes muligheder for vejled-ning og validering af kompetencer opnået i eller uden for uddannelses-systemet.

NVL har gennem sine ni netværk og to arbejdsgrupper sat fokus på aktu-elle udfordringer i Norden og har udviklet metoder og pædagogiske processer, som kan bidrage til inte-gration og fremme kompetenceud-viklingen i og for arbejdslivet, blan-det anblan-det ved at skabe en arena for dialog og diskussion mellem ar-bejdsgiver- og arbejdstagerorganisa-tioner og uddannelsessektoren. NVL har haft gennemført 95 aktivite-ter med mere end 3.500 deltagere. NVL har opbygget over 70 nye sam-arbejdsrelationer i Norden, og mere end 200 forskellige organisationer har samarbejdet med NVL i 2016. NVL har i samarbejde med Nordplus Voksen afholdt 12 arrangementer med informationsspredning og re-sultatformidling.

Mobilitets- og Netværksprogrammer

2-2513 Nordplus

Programlignende aktiviteter

Valuta Budget 2018 Budget 2017 Budget 2016 Disp./bud. 16 Budget disp. af

DKK 74.809.000 74.809.000 74.073.000 99% EK-U

Formål Nordplus er Nordisk Ministerråds største mobilitets- og netværksprogram for uddan-nelsesområdet. Sigtet er at fastholde samhørigheden mellem landene og styrke sam-arbejdet om at videreudvikle kvaliteten inden for uddannelsesområdet fra børneha-ve/førskole og grundskole til videregående uddannelse og voksenuddannelse.

Nordplus yder tilskud til udveksling af undervisere, elever, studerende samt til net-værks- og projektsamarbejde mellem uddannelsesinstitutioner og uddannelsesaktø-rer i Norden og de baltiske lande. Hvert år kommer over 7.000 elever og studerende samt mere end 2.000 undervisere på udvekslingsophold i et andet nordisk/baltisk land. Samlet deltager ca. 2.800 uddannelsesaktører i tværnationale mobilitets- og projektsamarbejder under Nordplus hvert år.

Formålet med Nordplus er fastlagt i programdokumentet for Nordplus:

Styrke og udvikle det nordiske uddannelsessamarbejde og bidrage til at skabe et