• No results found

8. Resultatredovisning

8.2 Artiklarna

8.2.3 Artiklar som beskriver brandens utbredning

Dagens Nyheter - Elden ännu utom kontroll Mycket information skapar flera tillspetsningar

Trots att artikeln bara är en halv sida lång innehåller den information om många delar av branden. Den tar upp brandens spridning och utbredning, den tar upp räddningsarbetet, ett dödsfall och även information till allmänheten. Med stor mängd information i en kort artikel krävs tillspetsning. Informationen har kortats ner och bara det viktigaste framkommer. Texten är uppdelad i korta stycken där varje stycke behandlar ett nytt ämne. Det finns mycket information som utelämnas för att lämna plats åt resterande ämnen i artikeln. Det är inte en tillspetsning på så sätt att den bara har riktat in sig på ett tema utan då den enbart tar upp den viktigaste

informationen om varje tema.

Korta förenklade beskrivningar

På samma sätt som informationen i artikeln har tillspetsats har den även förenklats.

Informationen beskrivs kort och förenkelt så att alla kan begripa informationen som återges. Ett exempel på en sådan formulering är:

“Sveriges största skogsbrand i modern tid härjar i ett område motsvarande 21 000 fotbollsplaner”

43

Lågintensiva formuleringar

Även då artikeln tar upp ämnen som dödsfall och spridande brandrök så sker ingen tydlig intensifiering i beskrivningen av händelserna. Till exempel:

“En 30-årig man hittades mot natten till tisdag omkommen i brandområdet”

Trots att det handlar om ett dödsfall så hålls tonen neutral och intensifieras inte för att skapa intressantare läsning.

Brandens storlek konkretiseras med fotbollsplaner

I beskrivningen av brandens utveckling och spridning konkretiseras brandområdets storlek då det jämställs med 21 000 fotbollsplaner. Det ger en tydligare bild än om det enbart skulle stå hur många hektar det är som brinner. Det nämns både i ingressen och i brödtexten och beskrivningen i brödtexten är denna:

“Det brandhärjade området är en halv mil gånger en mil stort, vilket motsvarar nästan 15 000 hektar, eller drygt 20 000 fotbollsplaner.”

Här ges en tydlig bild av hur stor branden är genom att ge flertalet beskrivningar och mätenheter. Ytterligare konkretisering återfinns i artikelns bild där brandens framfart illustreras i form av olika färger på en karta, samt pilar som beskriver vindens riktning. Detta ger en enkel och konkret bild av brandens storlek och spridning.

44

Trots flertalet personer sker ingen personifiering

Även då flera personer kommer till tals så förekommer ingen riktig personifiering. I artikeln är det mest personer som får uttala sig om branden som till exempel Erik Bergman som presenteras som räddningsstabens pressinformatör. Något som däremot kan ses som personifiering är att Fredrik Reinfeldt gör ett uttalande om branden då han säger:

“Det är en dramatisk utveckling. Det är den största svenska branden i modern historia och som alltid vid den här typen av händelser får vi känna vår litenhet inför naturens krafter”

Reinfeldts uttalande ger ett bekant och tryggt ansikte till artikeln och gör det lättare att förstå situationen.

Hög nyhetsvärdering

Artikeln uppfyller samtliga av Hvitfelts punkter om nyhetsvärdering och har därför högt nyhetsvärde. Artikeln behandlar en olycka eller katastrof och i det här fallet är det bägge två. Både i form av branden i sig och det dödsfall som orsakats av branden. Artikeln handlar om ett område mitt i branden och har därför geografisk närhet till huvudtemat, som är skogsbranden. Artikeln rapporterar om ett dödsfall vilket kan ses som sensationell eller överraskande nyhet. Skogsbranden beskrivs på ett enkelt sätt så att de flesta kan förstå informationen. Artikeln har även negativa inslag då en person hittats död och informationen att branden sprider sig utom kontroll. En elitperson i form av Fredrik Reinfeldt kommer till tals och blir en slags källa för information.

Artikeln uppfyller även Mediakompass kriterier om vad som blir en nyhet då den intresserar den stora massan och är aktuell då skogsbranden fortfarande höll på att sprida sig när artikeln kom ut, och dödsfallet hade precis inträffat. Den har även geografisk närhet till branden vilket intresserar många läsare.

45

Tre typer av gestaltning

Flera gestaltningstyper kan urskiljas i artikeln då den tar upp flera händelser. Den kan

kategoriseras som naturkatastrofgestaltning då den fokuserar på skogsbranden och dess storlek. Den kan även kategoriseras som politikgestaltning då den tar upp vilka myndigheter som är med i räddningsarbetet och riktar även kritik mot att staten måste gå in och hjälpa till mer i arbetet. Ett exempel på detta är:

“Det är fortfarande den kommunala räddningstjänsten som sköter arbetet. Däremot blir det här en tydlig markering om att staten måste gå in och finnas med.”

Då den även skriver om släckningsarbetet och vad som krävs i framtida arbete med släckningen så blir det även en åtgärdsgestaltning. En sista gestaltningstyp som förekommer är

orsaksgestaltning då de tar upp hur branden startade som till exempel:

“Orsaken till varför branden uppstod är oklar. Det är främst en polisiär fråga, men det vi vet är att det var ett skogsarbete med skogsmaskiner i området där det började brinna.”

Aftonbladet - “Fan, vad hopplöst”

Kort information om många ämnen tillspetsar artikeln

I artikeln beskrivs många olika saker som har med branden att göra, men då varje nytt ämne har begränsat utrymme i så har informationen tillspetsats. Ingressen beskriver branden som den största i modern tid och rasar utom kontroll. Vidare i artikeln ligger fokus på den extrema torkan, kraftiga vindarna, evakueringen och den internationella hjälpen. Även om artikeln tar upp alla dessa ämnen så är den tillspetsad på så sätt att den bara tar upp det viktigaste om varje ämne.

46

Brandens storlek och spridning förenklas

Brandens storlek beskrivs på flera platser i artikeln och de beskrivningarna förenklas så att storleken är lättare att ta in. Som underrubrik står det exempelvis:

“Stor som 14 000 fotbollsplaner: Mycket svårt läge”

Det är ett exempel på förenkling genom att jämföra brandens utbredning med fotbollsplaner samtidigt som 14 000 fotbollsplaner är svårt att föreställa sig. Artikeln har även bild på en karta som visar brandens utbredning och vilka orter den närmar sig. Det finns även ytterligare exempel som:

“Elden sprider sig 15, 20 meter på en kvart. Det går fruktansvärt snabbt”

Värdeladdade ord och formuleringar intensifierar

Det förekommer flera exempel på intensifiering i texten och händelser beskrivs med ord som “extremt”, “rasar” och “brandhavet” vilket ger en intensiv uppfattning av branden. Ett exempel på en intensifiering är taget från ingressen:

“Eldhavet rasar nu utom kontroll i den största branden i modern tid.”

Intensifieringen förekommer på ett flertal ställen och ytterligare exempel är:

“Elden sprider sig 15, 20 meter på en kvart. Det går fruktansvärt fort.”

Intensifieringar förekommer tydligast inledningsvis i artikeln. Fortsättningsvis beskrivs mindre intresseväckande händelser och dessa beskrivs mer neutralt. Bilden som tar upp ett helt uppslag

47

är ett tydligt exempel på intensifiering i artikeln, den visar ett stort mörkt skogsområde omgett av mörk rök och en helikopter. Bilden tillsammans med rubriken “Fan, vad hopplöst” skapar en intensiv beskrivning av skogsbranden.

Fotbollsplaner konkretiserar brandens storlek

Under förenkling förekom exemplet att brandområdet gick att likställa med storleken av 14 000 fotbollsplaner. Exemplet går även att kategorisera som konkretisering. 14 000 fotbollsplaner är ett sätt att konkretisera de 10 000 hektar som är brandens utbredningsområde. Att branden även beskrivs som Sveriges största i modern tid är exempel på konkretisering. Det finns även en förklaring om att det blåser 15 meter per sekund i trädtopparna och att det gör att glöd kan förflytta sig flera kilometer. Beskrivningen gör det enklare för läsaren att visualisera vad som sker.

Låg personifiering trots många som kommer till tals

Vid ett flertal tillfällen i artikeln kommer personer till tals men någon riktig personifiering förekommer inte då vi bara får korta citat från varje person. Artikelns rubrik är ett citat som även återkommer i ingressen. Det är räddningsarbetaren Tomas Engström som säger:

“Man får gråten i halsen, fy fan vad hopplöst det är”

Vidare i artikeln kommenterar Erik Bergman som är informatör för räddningsledningen vindens påverkan på brandens utveckling och hur snabbt det blåser i trädtopparna. Det är enbart personer från räddningsarbetet, räddningsledningen och hemvärnet. Det innebär att det är personer som har direkt att göra med släckningsarbetet och att de kommer till tals ger betydande innehåll till artikeln.

48

Högt nyhetsvärde

Enligt Hvitfelts punkter för nyhetsvärdering har artikeln högt nyhetsvärde. Artikeln handlar om en olycka eller i det här fallet en katastrof i form av skogsbranden och dess snabba spridning. Artikeln beskriver vad som händer i det direkt drabbade området och eftersom branden har sådan enorm spridning har många läsare en geografisk närhet till branden. Det som rapporteras är både sensationellt och överraskande då branden klassas som den största i modern svensk historia och sprider sig med högre fart än tidigare dagar. Artikeln innehar inga elitpersoner men har flertalet citat. Bland annat från transportgruppchefen på hemvärnet och från informatören i

räddningsledningen. Artikeln handlar om brandens spridning den senaste dagen vilket gör den till en del av huvudtemat skogsbranden men med en tidsavgränsning till senaste dagen och innehar även negativa inslag.

Ser man till vad som ger ett starkt nyhetsvärde enligt mediekompass så uppfylls även de

kriterierna. Nyheten är aktuell då den rapporterar om brandens spridning det senaste dygnet och hur branden vid tidpunkten klassas som den största i modern svensk historia. Artikeln intresserar många då den handlar om en ovanligt stor katastrof som får stort medieutrymme. Då branden inträffat i Sverige och spritt sig över ett stort område har en mängd människor en geografisk närhet till den fysiska skogsbranden.

Åtgärdsgestaltning och katastrofgestaltning

Artikeln har två tydliga typer av gestaltning, dessa är åtgärdsgestaltning och katastrofgestaltning. Genomgående i artikeln beskrivs brandens utbredning, släckningsarbetet och evakueringen.

Jämförelse av den tredje artikeltypen

Tillspetsning används på liknande sätt i båda artiklarna. Båda handlar om branden och tar upp flera olika ämnen inom branden. Båda tidningarna har därför använt tillspetsning för att sortera

49

ut den informationen som går att utelämna, bara det viktigaste har tagits med och även om det bara står kort om varje ämne så förmedlas ändå den viktigaste informationen.

Båda artiklarna använder sig av förenkling i sina beskrivningar av skogsbrandens storlek och spridning. Detta görs genom jämförelser med till exempel fotbollsplaner för att läsarna ska kunna få en bild av hur stor brandområdet faktiskt är. Att jämföra med just fotbollsplaner kan dock vara problematiskt och snarare ge en försvårande beskrivning. Aftonbladet gör exempelvis en

jämförelse med 14 000 fotbollsplaner och vi anser att det inte blir lättare att föreställa sig

brandens storlek med denna förenkling. DN gör samma typ av jämförelse och jämför med 21 000 fotbollsplaner. Vi tror att det hade varit bättre att jämföra brandens storlek och spridning med en svensk stad eller sjö som är betydligt närmare brandens storlek.

Användningen av intensifiering skiljer sig åt mellan de två artiklarna. Artikeln från Aftonbladet använder formuleringar och uttryck som gör innehållet spännande och intensivt. Ett av de

tydligaste exemplet i Aftonbladet är den stora, mörka bilden på en grå och rökig himmel som ger en krigsliknande känsla. Bilden tillsammans med rubriken “Fan, vad hopplöst” är tydliga

exempel på intensifiering. Den här typen av intensifiering saknas helt i artikeln från DN som inte har intensiva ord, formuleringar eller bilder.

Trots att DN rapporterar om ett dödsfall formuleras det som “En 30-årig man hittades mot natten till tisdag omkommen i brandområdet”. Formuleringen i DN är väldigt neutral med tanke på att det är en ny, stor händelse för skogsbranden. Ser man till hur Aftonbladet har använt

intensifiering i artikeln kan vi tänka oss att tidningen hade utnyttjat dödsfallet till att formulera en intensivare artikel än vad DN gjorde. Intensifieringen skiljer sig alltså kraftigt åt mellan de två artiklarna. Enligt gestaltningsteorin kan olika beskrivningar leda till olika slutsatser hos olika personer, att DN formulerar sig mer neutralt än Aftonbladet kan leda till att Aftonbladets läsare uppfattar branden som mer farlig och extrem än exempelvis läsarna av DN som får en betydligt mildare uppfattning av branden.

50

Likt förenklingen i artiklarna förekommer även konkretisering på ett liknande sätt i artiklarna. Både DN och Aftonbladet försöker återge en konkret bild av brandens storlek genom jämförelser med vardagliga saker. En skillnad är dock att DN beskriver brandens storlek på flera olika sätt vilket gör det lättare att få en konkret bild av brandens storlek. De beskriver den som både en halv mil gånger en mil, den likställs med 21 000 fotbollsplaner och branden beskrivs även som 15 000 hektar stor. Aftonbladet beskriver brandens storlek i både hektar och i jämförelse med fotbollsplaner, men de använder inte till exempel en halv mil gånger en mil som DN gör. Båda artiklarna använder sig av färgmarkerade kartor för att visa brandområdet vilket också ger en konkret bild av brandens utbredning och spridning. En skillnad här är dock att DN använder sig av pilar och tecken i kartan så att man lättare får en bild av hur branden sprider sig.

I båda artiklarna kommer flertalet personer till tals och då främst personer involverade i

räddningsarbetet. Ingen av artiklarna har använt sig av personifiering på ett tydligt och konkret sätt då personerna enbart är där för att ge information och inte för att återberättar sina

upplevelser.

Båda artiklarna har ett högt nyhetsvärde men artikeln från DN uppfyller samtliga av Hvitfelts punkter om nyhetsvärdering vilket gör den lite starkare. Artikeln behandlar flera olika delar av skogsbranden bland annat ett dödsfall som ger den ett starkt nyhetsvärde. Ytterligare en punkt som är till artikelns favör är att en elitperson nämligen Fredrik Reinfeldt kommer till tals. Ett citat från Fredrik Reinfeldt ger artikeln tyngd och stärker artikelns nyhetsvärde. Artikeln från Aftonbladet uppfyller många av Hvitfelts punkter och rapporterar om sensationella händelser. Bland annat om att branden vid tidpunkten klassats som den största i modern tid och att den sprider sig snabbare än någonsin. Uppgifterna är inte nyhetsmässigt lika intressanta som det dödsfall DN rapporterat om men de stärker onekligen artikelns nyhetsvärde.

Både åtgärdsgestaltning och katastrofgestaltning förekommer i både artikeln från DN och artikeln från Aftonbladet. Katastrofgestaltning är den huvudsakliga gestaltningen i de två artiklarna då de till största del handlar om brandens utbredning, spridning och påverkan på

51

närliggande områden. Även åtgärdsgestaltning får stort utrymme då de två artiklarna rapporterar om släckningsarbetet och evakuerade områden. Det finns dock två gestaltningstyper som enbart förekommer i artikeln från DN och det är politikgestaltning och orsaksgestaltning som går att urskilja då DN tar upp kritik på att staten inte gått in och hjälpt till mer och att ansvaret lämnas åt kommunerna. Samt att de skriver om eventuella orsaker till branden, och det nämns att det möjligen kan vara en skogsmaskin som startat branden.

Related documents