• No results found

Sammanfattning resultat

8. Resultat om konflikthantering

8.1 Förebyggande arbete

8.1.2 Att bygga goda relationer

Att bygga goda relationer mellan lärare och elev samt mellan elev och elev är viktigt både för att förhindra konflikter men också för att kunna reda ut konflikter som uppstår vilket jag kommer till senare. Marie säger så här:

jag tänker förebyggande på så sätt genom att bygga goda relationer till mina elever, det är väldigt avgörande med hur jag ska lyckas som lärare och med mina lektioner, jag vill ju att eleverna ska var med mig när jag jobbar, att de är positiva när de kommer till mig och mitt ämne.93

Här menar Marie att goda relationer till sina elever hjälper henne att undvika konflikter, genom att lägga tid på det relationella till sina elever skapar det förutsättning för att de kommer med en positiv attityd till lektionen redan innan. Genom att betona att hon vill ha med sina elever får man känslan av att Marie menar att de är med på samma tåg och inte i olika vagnar. Även Malin betonar vikten av goda relationer och tycker att ämnet i sig är ett bra ämne att arbeta ihop olika gruppdynamiker. Hon menar att vissa grupper spretar andra har dålig självkänsla och tydliggör det genom att säga följande: ”I vissa grupper måste jag jobba mig in i gruppen och i andra måste jag lyfta gruppen. Det gäller att ha fingertoppkänsla när man går in i detta”.94 Malin arbetar alltså olika beroende på vad gruppen behöver för att

utvecklas samt skapar positiva band mellan sig själv och eleverna. Att använda sin

fingertoppkänsla tolkar jag handlar om att utveckla sig själv som människokännare kopplat till erfarenhet. Anna tydliggör också vikten av att lära känna sina elever för att skapa en konfliktfri atmosfär genom följande uttal:

92 Marie, intervju nr 3. 93 Marie, intervju nr 3. 94 Malin, intervju nr 5.

32

oftast är det svårt med nya klasser, det är alltid mest konflikter på höstterminen när det är nya grupperingar, då är det som mest eftersom jag inte känner eleverna tillräckligt bra, jag vet inte hur jag ska hantera och dela in dem, men sedan i årskurs åtta till nio så blir det bättre, det är som en process.95

Anna poängterar alltså att på grund av för dålig kännedom om eleverna är det fler konflikter under vissa perioder och det är svårare att planera lektionen på ett förebyggande sätt.

Konflikterna minskar när Anna har byggt upp sina relationer till eleverna samt eleverna har hittat sina relationer till varandra. Anna visar en medvetenhet om att detta får ta sin tid eftersom hon av erfarenhet vet att det blir bättre i de högre årskurserna.

8.2 Förhandling

Detta tema handlar om elevernas förmåga att själva hantera och lösa konflikter mellan

varandra. För att lyckas med detta krävs det att eleverna har fått verktyg för att lösa konflikter, dels genom utbildning och en stöttande skolmiljö. I Cohens konfliktpyramid ligger den på andra nivån och att skapa förutsättningar för denna nivå ska vara en relativt stor del av skolans arbete.96 Detta tema kom till uttryck genom två subkategorier.

8.2.1 Hjälp på traven

Detta blev en kategori eftersom många av lärarna ansåg att eleverna hade svårt att lösa konflikterna själva där de menade att oftast behövde eleverna hjälp på traven för att börja prata eller lösa konflikten. Flera av lärarna började med att säga att eleverna ibland löste konflikterna själva men när de fick tänka efter blev nästan alltid de själva inblandade på något sätt.97 Karolina säger så här efter frågan om eleverna kan hantera konflikter själva:

Ja, fast det kan jag nog tycka att det händer ganska ofta att de kan lösa det själva, ja fast man måste kanske hjälpa dem lite också, ok då, jag tänker om lite, det kanske är mer vanligt att man hjälper dem lite på traven, det kanske inte är jättesvårt att hjälpa dem, men ändå behöver man säga någonting för att det ska redas ut. De behöver nog ha ett litet vakande öga där”.98

Karolina fick ändra sig i sin ståndpunkt när hon insåg att det är ovanligt att eleverna helt själva löser konflikterna. Genom lite eftertanke var det mer vanligt att hon fungerade som en

95 Anna, intervju nr 4. 96 Hakvoort (2011), s. 35.

97 Karolina, intervju nr 8, Björn intervju nr 2, Anders intervju nr 6 & Peter intervju nr 7. 98 Karolina, intervju nr 8.

33

katalysator för att nå en lösning i konflikten även om hjälpen inte alltid behövde vara så stor. Anders erfarenheter går i liknande banor och uttrycker detta i följande citat:

Min erfarenhet är att eleverna har svårt att hantera det själva när det väl har gått så långt som till en konflikt, om de sköter det snyggt från början, att om någon råkar ge en knuff och den personen frågar bara hur det gick, lyfter upp den andra personen och hjälper till helt enkelt. Är det redan en konflikt så erfarenhetsmässigt så känns det som att de flesta grejer som lett till konflikter, de behöver vuxen handledning.99

Detta citat tydliggör att eleverna kan hantera begynnande konflikter om de som Peter säger sköter det snyggt från början, men då blir det mer som en slags förebyggande hantering. Är konflikten ett faktum anser han att en tredje part nästan alltid behövs.