• No results found

Sammanfattning resultat

8. Resultat om konflikthantering

9.3 Studiens kunskapsbidrag

Studiens kunskapsbidrag visar vilka orsaker till konflikter mellan eleverna som går att finna i ämnet idrott och hälsa men även vilka konflikter som lärarna ställs inför i undervisningen. Då tidigare forskning inriktat sig på orsaker till konflikter mer allmänt mellan barn, elever och

137 Bryman (2008), s. 449.

48

lärare både i och utanför skolan bidrar denna studie med mera ämnesrelaterade orsaker. Denna studie blir därmed ett idrottsvetenskapligt bidrag. Att ha med sig denna kunskap in i praktiken skapar förutsättningar för en mer konfliktfri undervisning. Att veta hur, varför och var konflikterna kan uppstå möjliggör för lärarna att i ett tidigare stadium undvika onödiga konflikter genom didaktiska val men även se vikten av att bygga goda relationer genom kommunikation. Studiens kunskapsbidrag om hur lärarna hanterar konflikter visar att trots brist på utbildning har de på flera nivåer i Cohens konfliktpyramid funnit egna vägar att hantera konflikter i relation till de orsaker som är vanligt förekommande i ämnet. Trots detta skulle ett ökat ansvar från skolan kring utbildning för både lärare och elever i ämnet konflikter och konflikthantering vara till nytta för inte enbart skolmiljön utan hela samhället då en stor del av elevernas fostran faktiskt sker i skolan. Att lära eleverna hantera konflikter skapar förutsättningar för att bättre hantera konflikter i både privatlivet samt arbetslivet i vuxen ålder. Vidare forskning inom detta ämne skulle kunna vara att fokusera på elevperspektivet inom samma problemområde. Genom att ta reda på vad eleverna skulle behöva ha hjälp med i själva hanteringen skulle skolan på ett bättre sätt kunna stödja eleverna genom utbildning. Det skulle även vara intressant att göra en jämförelsestudie mellan ämnet idrott och hälsa och ett renodlat teoretiskt ämne för att finna skillnader och likheter. Dessa resultat skulle kunna användas i lärarutbildningen och göra utbildningen mer ämnesspecifik när det handlar om konflikter och konflikthantering.

9.4 Slutsats

Det råder inga tvivel om att konflikter och konflikthantering är ett aktuellt problem i skolan och inte minst i ämnet idrott och hälsa. Studien visar att orsaker till konflikter handlar främst om fusk, kränkningar, olikheter i personlighet, miljöns utsatthet samt bollspel och

tävlingsdimension. Konflikterna bottnar i både ämnets karaktär och händelser som sker under lektionen men även i bakomliggande orsaker som sker utanför klassrummet. Hursomhelst och trots brist på specifik utbildning bland lärarna har de hittat egna vägar att hantera konflikter mellan eleverna. Genom att arbeta förebyggande med didaktiska val i förhållande till innehåll, syfte och metod kunde många konflikter förhindras. Andra gånger behövde eleverna hjälp på traven för att hantera sina konflikter sinsemellan. Var konflikten ett faktum var det vanligt att lärarna försökte återställa kommunikationen genom medling som tredje part i konflikten. Att vara auktoritär krävdes i situationer då elevernas uppträdande inte var accepterat. Trots alla dessa olika sätt som lärarna hanterade konflikterna själva mellan eleverna fanns det tillfällen

49

då hjälp behövdes. Att vända sig till hälsoteamet, kuratorer och andra vuxna på skolan kunde vara till stor hjälp. Detta visar att det är så viktigt att skolan skapar goda förutsättningar med kompetent personal så att lärarna faktiskt får agera lärare och undervisa i det de är utbildade i.

50

10. Referenser

Böcker och avhandlingar

Appelberg, Göte (2011), ”Skollagen (2010:800)”, Lärarens Handbok, Lund: Studentlitteratur AB.

Bryman, Alan (2008), Samhällsvetenskapliga metoder, Stockholm: Liber AB.

Backman, Jarl (2008), Rapporter och uppsatser, Lund: Studentlitteratur AB.

Barajas Eriksson, Katarina, Forsberg Kristina & Wengström Yvonne (2013), Systematiska litteraturstudier i utbildningsvetenskap, vägledning vid examensarbeten och vetenskapliga artiklar, Stockholm:

Frelin, Annelie (2012), Lyhörda lärare- professionellt relationsbyggande i förskola och skola, Stockholm: Liber AB.

Fejes, Andreas & Thornberg, Robert (2015), ” Kvalitet och generaliserbarhet i kvalitativa studier”, i Fejes, Andreas & Thornberg, Robert (red), Handbok i kvalitativ analys, Stockholm: Liber AB.

Fejes, Andreas & Robert, Thornberg (2015), ”Kvalitativ forskning och kvalitativ analys” i Fejes, Andreas & Robert, Thornberg (red), Handbok i kvalitativ analys, Stockholm Liber AB.

Hakvoort, Ilse (2011), ”Skolans uppdrag och konflikthantering”, i Hakvoort, Ilse & Friberg, Birgitta (red), Konflikthantering i professionellt lärarskap, Malmö: Gleerups Utbildning AB.

Jensen Mikael (2010), ”barn konflikter och konflikthantering”, i Fjällhed, Anders & Jensen, Mikael, Barns livsvillkor - i mötet med skola och fritidshem, Lund. Studentlitteratur AB.

Kvale, Steinar & Brinkmann, Svend (2014), Den kvalitativa forskningsintervjun, Lund: Studentlitteratur AB.

51

Lundström Agneta (2008), lärare och konflikthantering, en undersökande studie ur ett genusperspektiv, Umeå Universitet.

Szklarski, Andrzej (2007), ”Om konflikter och konstruktiv konflikthantering” i Kjell Granström (red), forskning om lärares arbete i klassrummet, forskning i fokus, nr 33, myndigheten för skolutveckling, Kalmar: Lenanders Grafiska AB.

Szklarski, Andrezej (1996), barn och konflikter, en studie av hur konflikter gestaltar sig i svenska och polska barns medvetande, Linköping: LJ Foto & Montage.

Säljö, Roger (2011), ”Läropln för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Lgr 11”, Lärarens handbok, Lund: Studentlitteratur AB.

Thomassen, Magdalene (2007), Vetenskap, kunskap och praxis, Malmö: Gleerups utbildning AB.

Utas Carlsson, Karin (1999), Violence prevention and conflict resolution, a study of peace education in grades 4-6, Angered: Elanders Digitaltryck.

Artiklar

Joze, Stihec, Vidmesek, Mateja & Vrbjnac, Sasa (2011), Analysis of conflict resolution in physical education depending on teacher´s gender, Acta Universitatis Palackianae

Olomucensis. Gymnica 2011, Vol. 41 Issue 2, p35 9p.

Kwon, Min-hyok, (2007), The Analysis of Peer Conflicts in Physical Education Classes of An Elementary School. International Journal of Applied Sports Sciences 2007, Vol. 19 Issue 2, p80 28p.

Longaretti, Lynette & Wilson, Jeni (2006), The impact of perceptions of conflict management, Educational Research Quarterly, vol 29.4.

52

Rapport 385, (skolverket 2013), Lärarnas yrkesvardag, en nationell kartläggning av grundskollärares tidsanvändning.

Stödmaterial, (Skolverket 2009), Grövre våld i skolan, vad man vet och vad man kan göra.

Rapport 438, (Skolverket 2015), Attityder till skolan 2015.

Lärarförbundet (2005), Undersökning rörande konflikthantering och studiero i grundskolan respektive gymnasieskolan, mars-april 2005.

Lgr 11. Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Stockholm: Skolverket.

Lgy 11. Läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma ämnen för gymnasieskola 2011. Stockholm: Skolverket.

53

Bilaga 1

Informationsbrev

Mitt namn är Sofia Gustafsson och studerar mitt sista år på ämneslärarprogrammet på Örebro universitet med en inriktning mot högstadiet och gymnasiet. Nu under hösten ska jag skriva mitt examensarbete på avancerad nivå i ämnet idrott och hälsa. Syftet med studien är att undersöka lärares erfarenheter av konflikter och konflikthantering mellan elever i ämnet idrott och hälsa i högstadiet och gymnasiet. Fokus på studien kommer att handla om orsaker till konflikter samt hur konflikterna hanteras mellan eleverna eller med hjälp av läraren. Studien kommer att bygga på kvalitativa intervjuer med lärare som kommer att ta omkring 30-40 minuter att genomföra. Jag vore väldigt tacksam om just du skulle vilja vara med i min studie då dina tankar och erfarenheter är av stor betydelse för genomförandet av mitt arbete. Arbetet kommer att följa de viktiga etiska aspekterna. Medverkan är frivillig och kan när som helst under arbetets gång avbrytas om så önskas. Namn på skolor, elever och lärare kommer att hanteras konfidentiellt vilket innebär att det inte går att spåra namnen eller händelser i textens innehåll. Min förhoppning är att kunna spela in intervjuerna eftersom det underlättar i mitt arbete och transkriberingen. All information från intervjuerna kommer enbart att användas till studiens syfte och ljudfilerna kommer att raderas efter utfört arbete samt behandlas

konfidentiellt under arbetets gång.

Tack för din medverkan

Med vänliga hälsningar Sofia Gustafsson

Om du har några funderingar, tveka inte att höra av dig till mig på telefonnummer 0702340999 eller på E-mail: fialilleskutt@hotmail.com

54

Bilaga 2