• No results found

3.6 ÄGARENS KUNSKAP OCH MEDVETENHET

3.6.5 ATTITYDFÖRÄNDRINGAR

En attitydförändring är mer trolig att ske om kommunikationskällan besitter vissa egenskaper. För det första skall kommunikationskällan besitta en attraktivitet för objektet för förändring då en individ ofta generaliseras till sitt beteende och sina uttalade åsikter genom bland annat schemata och prototyper. Detta betyder att för att få företagsägare att ändra attityd till rekryteringen av externa styrelseledamöter bör den person eller det organ som överför kunskapen om dessas positiva effekter besitta ett beteende och åsikter som framstår som positiva i företagsägarens ögon. Kommunikationssituationen vid en liknande situation är av den art att individen mottar ett budskap som strider mot dennes ursprungliga attityd . Om mötet med kommunikationskällan är påtvingat behöver individen inte vara öppen för den nya informationen utan kan värja sig mot den. Om individen däremot frivilligt mottagit mötet med kommunikationskällan blir det svårare för individen att sluta sig för informationen och om kommunikationskällan dessutom är attraktiv för individen så får denne svårt att rättfärdiga för sig själv att inte lyssna. I en liknande situation måste individen antingen finna skäl till att frivilligt ha tagit emot informationen eller övertyga sig själv om att informationen mottagits för att den var trovärdig. Detta betyder att det inte är mycket lönt att försöka tvinga på företagsägare kunskap utan det är först när de själva söker den som de kan omvärdera sin attityd till externa styrelseledamöter. (Berkowitz, 1972:75-78)

En annan egenskap hos kommunikationskällan är dess tillförlitlighet. Med utgångspunkt från att människor försöker att bete sig rationellt kommer individen försöka att tro på den information som den får

från den mest trovärdiga kommunikationskällan. Om den nya kommunikationskällan är mer trovärdig än den som individen tidigare fått information från kan den gamla informationen förkastas och en attitydförändring ske. Företagsägare skulle följaktligen kunna fås att omvärdera sin efterfrågan om ny information kom från en tillförlitlig kommunikationskälla. Vidare minskar kommunikationskällans tillförlitlighet om individen tror att syftet med informationen är övertalning. Undersökningar visar att individer är mer benägna att mottaga budskapet om de inte tror att kommunikationskällan försöker att övertyga dem. Detta tyder på att den information som företagsägare fått om att rekrytera externa ledamöter kan ha kommit från kommunikationskällor som haft ett vinstintresse i att ändra företagsägarnas attityd och därför inte framstått som tillförlitliga. (Berkowitz, 1972:79-86)

Det har dock visat sig att det kan vara fördelaktigt för en kommunikationskälla att framlägga information och dra slutsatser och argumentera för sin sak. Detta hjälper individen att förstå kommunikationskällans resonemang och på så vis få en klar bild av möjliga konsekvenser och kan därför vara bättre än att bara ge en mer objektiv information. Ännu en situation som minskar möjligheten för individer att inta en öppen ställning till ny information är om kommunikationskällan angriper den attityd som individen tagit ställning för. Det troliga i en sådan situation är att mottagaren försvarar sig mot angreppet och undviker budskapet i informationen. För att övervinna motstånd som finns till att ta in ny information kan en tvåvägskommunikation hjälpa. Detta ger ett tvåsidigt budskap som innehåller både ny information och den hos individen redan etablerade informationen. Genom att båda sidor tas upp förmedlar kommunikatorn ett intryck av ”rent spel” och individen känner sig mer accepterad. Om en tvåvägskommunikation inte är möjlig kan kommunikatorn tjäna på att själv ta upp båda sidor av frågan för att öka sin trovärdighet.(Berkowitz, 19972:89-92) Detta är ytterligare orsaker som kan leda till att företagsägare inte tillskansar sig den information som finns om den positiva effekten av att rekrytera externa styrelseledamöter och påvisar att en stor grad av försiktighet måste användas vid försök att överföra ny information.

Personliga egenskaper påverkar individens mottaglighet för ny information och därigenom möjligheten att få individen att förändra sin

attityd. Självkänsla är en faktor som påverkar individens mottaglighet för övertalning. Med detta menas att personer med låg självkänsla är mer benägna att tro att deras egna åsikter är felaktiga. Sådana personer är därför mer villiga att ta in andra personer för att låta dessa bedöma vad som är rätt och fel. (Berkowitz, 1972:100) Ägare till företag, och speciellt de som själva startat och byggt upp företag lider troligtvis inte av någon dålig självkänsla.

Det finns inte bara tekniker för att övervinna motstånd mot ny information det finns även tekniker för att inprägla motstånd mot ny information. Då vi uttalat en misstanke om att intressenter till företagen kan vara en grund till att efterfrågan på externa styrelseledamöter är det intressant att se hur sådana motstånd är uppbyggda. Forskning inom ämnet har visat att om en individ utsätts för en tvåsidig information men beslutar att behålla sin attityd i frågan blir ett nytt försök att upplysa samma individ svårare. Detta medför att om någon inte vill att individen skall förändra sin attityd så kan denne kortvarigt informera individen om motståndarargumentet så att detta kan förkastas och således försvåra för en annan kommunikator att ge individen ny information. Detta uppstår då individen får tid att bygga upp ett motstånd mot de nya argumenten. (Berkowitz, 1972:93-94) Detta är en metod som medvetet eller omedvetet kan användas av intressenter till företagen för att påverka företagsägarna. En kort exponering av frågan kan följaktligen förstärka företagsägarnas attityd mot rekrytering av externa ledamöter.

3.6.6 FÖRÄNDRINGSMOTSTÅND

Vi har ovan diskuterat motstånd mot att ta in kunskap och mot att ändra individens attityd men motstånd kan även finnas mot förändringen i sig. Förändring är något som ofta skapar motstånd inom en organisation beroende på att det skapar en osäkerhet om framtiden. Förändringen som sker i ett företag när en extern styrelseledamot tas in i styrelsen är mycket baserad på en ny individ kommer in i styrelsen förutom ägargruppen och denne individ har medför en ny uppfattning om företagande och vad som krävs för att överleva inom den valda branschen som företaget verkar i.

Förändringsmotstånd kan vara externa och interna samt positiva och negativa. Externa förändringsmotstånd är strukturella och finns i företagets omvärld i form av lagar och regleringar samt andra för

företaget opåverkbara variabler. Interna förändringsmotstånd finns inne i organisationen i form av företagskultur och gemensamma tänkesätt och dessa är intressanta att dela in i positiva respektive negativa motstånd. Positiva motstånd är sådana som baseras på ägarens kunskap och färdighet inom ett visst område och medför att ägaren förstår att förändringen i sig kan skada företaget i dess strävan mot uppsatta mål. Denna typ av motstånd gynnar företaget och håller det på rätt spår. Detta kan vara att ett aktivt styrelsearbete och planering motverkar ett organiskt arbetssätt i en liten organisation. Denna form kan givetvis hämma innovationsförmågan men måste ses med bakgrunden att företaget inte kan rusa iväg åt alla håll samtidigt om effektiviteten skall bibehållas på lång sikt. Negativa förändringsmotstånd bottnar i okunskap och ovilja att ta till sig ny information vilket vi diskuterade ovan. Motstånd till förändringen grundas här på rädslan inför den osäkerhet om utfallet som förändringen för med sig. Sådana motstånd kan byggas in i en organisation och styrelse just genom allt för homogena grupper (Svedberg, 1997:56:108-112).

De positiva förändringsmotstånden kan bibehållas om individerna är involverade i omväxlande aktiviteter, känner mening med sin verksamhet, har kontroll och inflytande över sin situation, förstår och kan förutse händelseförloppet samt kan verka i gemenskap (Molin, 1992:12-13). Skulle inte dessa möjligheter finnas är det lätt att de positiva motstånden förfaller och förändring sker för förändringens skull. De negativa motstånden förstärkts snarare genom bristande engagemang i verksamheten och vantrivsel med positionen och situationen inom organisationen. En ökad grad av stress ligger också till grund för att öka negativa förändringsmotstånd (Molin, 1992:14).

Motståndet mot att ta in externa styrelseledamöter kan således vara av olika slag. Den negativa sidan dämpas av medvetenhet, kunskap och tid emedan den positiva sidan som skall balansera valet av extern styrelseledamot eller inte stärks genom en aktiv och trivsam roll för ägaren i företaget. I vår undersökning har vi studerat företag med god finansiell position och positiva utvecklingsmöjligheter. Vi har på så viss försökt fånga en grupp där de positiva förändringsmotstånden troligtvis är starka. Företagsägarna kan dock antas bli påverkade i sin efterfrågan av externa aktörer som kan förstärka eller minska motståndet mot att ta in externa styrelseledamöter.