• No results found

Auskultation åldersintegrerad klass

In document Att leka och lära (Page 32-35)

5.1 Beskrivning av fältarbete

5.1.2 Auskultation åldersintegrerad klass

Våra två andra observationer har vi valt att göra på en ort i en närliggande kommun i södra Skåne. Kommunen har ett speciellt skolsystem där de flesta barn börjar skolan som sexåringar. Systemet innehåller inga förskoleklasser, utan alla barn som börjar skolan börjar i år ett oavsett om de är sex eller sju år gamla. Kommunen har ett tionde skolår som barnen kan använda sig av när som helst under grundskolan om det finns ett behov att stanna upp beroende på mognad, kunskapsnivå eller kamratrelationer. De två ålderintegrerade klasserna vi besökt är förlagda på två olika skolor med elever från år ett till år sex. De två klasserna har vi valt att i vår uppsats benämna med Ängen och Asken.

5.1.2.1 Bakgrund Ängens skola

Den ålderintegrerade klassen på Ängen består av elever från år ett till år fyra. Klassen är indelad i två grupper, varav år ett och två elever är i ett klassrum och år tre och fyra i ett annat klassrum. Vår observation har vi valt att göra i barngruppen med elever i år ett och två. Gruppen består av 17 elever och två kvinnliga pedagoger, en förskollärare och en

fritidspedagog. Även den kvinnliga grundskolläraren som arbetar i år tre- och fyragruppen arbetar vissa timmar med de yngre barnen. Vid dessa tillfällen går fritidspedagogen över till de lite äldre barnen. Hon arbetar även på fritidshemmet innan och efter skoldagen.

5.1.2.2 Observation Ängens åldersintegrerade klass

Dagen i Ängens åldersintegrerade klass började med att barnen ställde sig i ett led vid klassrummet när klockan ringde in. Pedagogerna hälsade och tog varje barn i hand innan de gick och satte sig på sina egna platser vid borden. En av pedagogerna ställde sig vid tavlan för att kortfattat gå igenom dagens datum. Därefter sjöng de tillsammans hejsången och pratade om vem som var borta. Barnen och pedagogerna samlades tillsammans i en ring på golvet och varje barn fick berätta vad de hade gjort i helgen. När samlingen var slut fick barnen ha något pedagogen kallade fritt arbete. Detta innebar att barnen själv fick välja ur sin låda med matematik-, läs- eller skrivmaterial vad de ville arbeta med. Efter att ha arbetat i ungefär en timme fick barnen ta sin frukt och gå ut på rast. När barnen kom in efter rasten samlades de på sina platser vid borden. Pedagogerna hade skrivit upp olika alternativ på aktiviteter som barnen i år ett fick välja mellan. Valmöjligheterna var att sy, rita, leka i dockvrån eller leka i byggrummet. När klockan började närma sig lunch blev barnen tillsagda att plocka undan och ställa sig på ett led. Efter mat och rast kom barnen in och samlades återigen vid borden. Alla barnen fick även denna lektion välja mellan alternativen på tavlan. Några av barnen valde att sitta vid borden för att göra en skrivbok, men de flesta barnen delade upp sig i de olika rummen för att leka.

Tre pojkar försvinner snabbt in i byggrummet. ”Men om jag kunde låna din, så får du leka med min imorgon”, säger den ena pojken. Den andra pojken går och hämtar en actiongubbe i sin väska. När han kommer in i rummet igen ger han den till kompisen och säger; ”Du får ha den en stund, om vi kan leka imorgon”. ”Ja, om vi leker imorgon kan du va han här då och jag va han”, säger den andre pojken. Den tredje pojken som sitter i ett hörn reser sig upp och går fram till de två andra pojkarna; ”Om jag är han som kan flyga och hoppa högt, så kan ni va dem som bara kan flyga”. ”Alltså, den andra kan också flyga, det har jag sett”, tillägger en av pojkarna. De enas slutligen om vem som kan flyga och hoppa högt och inleder därpå ett krig mellan gubbarna (Observation Ängens åldersintegrerade klass, 061023).

Krigsleken pågår under en längre tid och det är tydligt att pojkarna knyter an sin lek till upplevelserna från en film där olika actiongubbar krigar mot varandra. Detta observeras tydligast på det språk de använder när de talar om leken och vad som ska hända. Dagen avslutades med en kort samling där pedagoger och barn tillsammans sjöng hejdåsången.

5.1.2.3 Bakgrund Askens skola

Den ålderintegrerade klassen på Askens skola består av elever i år ett och år två. Pedagogerna har valt att arbeta i åldershomogena grupper och klassen är endast samlad vid vissa aktiviteter. Varje barngrupp har ”sitt eget” klassrum. Vår observation har vi valt att göra i år ett gruppen som består av 14 sexåringar och en kvinnlig förskollärare. Hon arbetar inte på fritidshemmet före eller efter skoldagens slut.

5.1.2.4 Observation Askens åldersintegrerade klass

Dagen i Askens åldersintegrerade klass började med en gemensam samling med massage. Efter samlingen delades barnen upp så sjuåringarna gick in till sitt klassrum för att fortsätta dagen och sexåringarna blev kvar i ringen. Pedagogen fortsatte samlingen med att läsa en ramsa om dagens siffra som idag var nio.

”Kan ni se er om i klassrummet efter något som kan höra ihop med siffran nio”, säger pedagogen till barnen. ”Här är nio lampor i taket”, säger en pojke. En annan pojke säger; ”Om man tar tio minus ett blir det nio”. Pedagogen berömmer barnen efter varje svar och förtydligar det även för att de andra barnen ska kunna ”se” siffran nio runtom i rummet. Pedagogen fortsätter samlingen; ”Vilka mattetal kan vi göra med siffran nio?”. Barnen och pedagogerna hjälps åt att göra olika tal. När de tillsammans räknat färdigt reser sig pedagogen upp; ”Om ni sätter er så att ni alla kan se, ska jag visa hur ni ska skriva en nia på tavlan”. Pedagogen visar och barnen övar på att skriva siffran nio i luften (Observation Askens åldersintegrerade klass, 061121).

Efter det satte de sig vid borden där det var framställt vattenfärger. De fick vars ett papper och fortsatte att öva på siffran nio med hjälp av vattenfärgerna. När barnen kände sig nöjda med

sina nior fick de ett arbetspapper med dagens siffra och ramsa på. Efter arbetet fick barnen fritt välja vad de ville jobba med eller om de ville leka fritt fram till rasten.

När barnen kom tillbaka in efter rasten samlades de i en ring på golvet. En diskussion om bråk på rasten inleddes av några av barnen, som menade att det var på lek. Pedagogen påpekade att både bråklek och krigslek är förbjudet på skolan. Samlingen fortsatte med att pedagogen instruerade barnen att välja vad de ville arbeta med från pärmarna med matematik-, korsord- eller bildarbetsblad. Efter avslutad aktivitet fick barnen själv välja vad de ville göra. När klockan började närma sig lunch samlades barnen åter i ringen. Pedagogen läste en kort stund ur en bok. Barnen fick efter läsningen gå till matsalen när pedagogen sa bokstaven som deras namn börjar på. Eftermiddagen inleddes med att pedagogen frågade varje barn i tur och ordning vad de ville göra under det sista arbetspasset för dagen. Vissa barn valde att leka medan andra barn valde att fortsätta med arbetsbladen till dess att dagen avslutades med en samling.

In document Att leka och lära (Page 32-35)

Related documents