• No results found

När det kommer till vad som har försvunnit i och med automatisering och AI;s inträde i redovisningsbranschen svarar samtliga intervjuade redovisningskonsulter att det manuella pappersarbetet har försvunnit. R3 säger att “det knappt förekommer ett papper idag som ska skickas till någon myndighet eller organisation. Förr satt man med papper och skrivmaskin.” R1 säger även att det är “De tråkiga arbetsuppgifterna som har försvunnit allt mer” med automatisering och AI, detta håller även R3 med om. R3 och R5 säger att all kontakt och alla uppgifter som ska skickas in till myndigheter i dag sker digitalt. De upplever att detta har tvingat både kunderna och redovisningsbyråerna att bli mer digitala. R3 säger att hans kunder inte har kommit så långt i sin digitaliseringsprocess. Att han då i egenskap av egenföretagare, tvingats att digitalisera sig för att kunna hjälpa sina kunder både med att skicka in uppgifter till myndigheter och att guida dem genom bokföringsprogrammen. R1 som jobbar för en stor byrå upplever att de ligger i framkant när det kommer till digitalisering och hon uppmanar även sina kunder till att bli mer digitala. R1 fortsätter med att säga “många kunder är positiva till utvecklingen men en hel del kunder upplever istället införandet av digitala redovisningssystem som något negativt då rädslan finns att jobb ska försvinna för någon i företaget.” Denna uppfattningen om att det finns en oro att en automatiserad redovisningsprocess ska påverka någon av företagets anställda negativ säger R2 att även hon fått höra av sina kunder.

I och med att automatisering och AI har tagit över arbetsuppgifter har tid frigjorts för redovisningskonsulterna säger R1, R3, R4 och R7, de fortsätter med att säga att tiden används till rådgivning. Även om R4 säger “det är alltid en inkörstid med att digitalisera, där tiden sticker iväg så att det tar mer tid att köra in det. Men sedan när allt är inkört och alla behärskar det så sparar det tid”

Med automatisering och AI minskar också fel och risker i bokföringen säger R1och R4 och tidigare lade man även mycket tid på att leta efter fel som uppstod på grund av den mänskliga faktorn. Samtidigt säger R3, R5, R6 och R7 att en kontrollfunktion

har tillkommit som inte fanns där när man själv stansade in siffrorna i systemet. R3 säger att redovisningskonsulterna även i fortsättningen måste ha den ekonomiska kunskapen för att kunna vara den kontrollerande funktionen, och han fortsätter med att säga “det är något som kan vara farligt är när det blir för mycket automatiserat, man litar för mycket till de uppgifterna. Man kan ju skicka iväg hur tokiga saker som helst om man inte själv är uppmärksam på det. Man kan inte alltid lita på siffrorna som genereras från systemen.” Även R7 säger att det ställer högre krav på redovisningskonsultens kunskap och kritiskt tänkande “dvs att man får ta ställning till om siffrorna stämmer samt om de är rimliga.”

Till följd av automatisering och AI säger R1, R5, R6 och R8 att de idag upplever att kundernas bokföringen är uppdaterad i realtid. Tidigare jobbade man med att sammanställa historisk data, i dag är bokföringen uppdaterad varje dag och man kan jobba mer proaktiv med kunden. Genom att jobba proaktivt med aktuella siffror upplever R1, R6 och R8 att man ger ett mervärde till kunden som inte fanns tidigare då man bara skickade ut 2 månader gamla rapporter och en momsrapport. R8 säger

“redovisningen är viktig men den ska bara fungera, det är istället det som kommer ut av redovisningen som är intressant och vad man gör med denna informationen framåt. Dvs hur mår företaget och vad kan göras gällande skattefrågor, plånboksfrågor, strategiska frågor osv.”

I samband med att de jobbar proaktivt, nämner R1, R5 och R7 att det nästan alltid är redovisningskonsulten som föreslår förändringar hos kunden och inte att kunden kommer till dem med förfrågningar om digitalisering. R5 säger “Oftast är kunderna själva inte medvetna om vilka system som finns utan jobbar på som de alltid har gjort. Det är först när jag kliver in och påpekar att det t ex går att automatisera manuella betalningar som kunden blir medveten om det.” R5 säger också att många kunder känner en osäkerhet inför digitaliseringen men som ett led i sin rådgivning erbjuder hon sig att åka ut till kunden och visa dem hur systemen fungerar.

Kontakten med kunderna och den relation redovisningskonsulten har med sina klienter, tror samtliga intervjuade redovisningskonsulter kommer bli svårt att ersätta

med automatisering och AI. Även om R6 och R8 säger att det endast är fantasin som sätter gränser för vad systemen kan göra i framtiden. R2, R6 och R8 tror även att i framtiden kommer det finnas system med automatisering och AI som stöd för redovisningskonsulterna i analys och beslutsprocessen. R6 säger “datorn gör den första gallringen och sedan är det vi som ändå måste analysera data och hjälpa kunden få insikt. Där tror jag de redovisningskonsulter som vägrar lära sig detta inte kommer ha kvar sitt jobb i framtiden. ”

R1, R2, R4 och R8 säger att det är mycket mer tekniska frågor från kunderna i dag om man jämför med hur det var för några år sedan. Frågorna rör sig om vilka försystem man ska använda, vilket system som skulle passa kunden bäst, hur man gör för att automatisera sina redovisningsprocessen, hur man kopplar ihop olika system med varandra, t ex bokföringen och banken. R2 säger “det är bra om redovisningskonsulten är påläst och har en teknisk kunskap så att man kan och vet vad man skall svara när kunderna ringer och frågar om olika system.”

R1 och R6 tror att i och med att det behövs mer teknisk kunskap i framtiden kommer redovisningskonsulterna behöva specialisera sig mer, några kommer endast att jobba med att hjälpa kunden i den digitala processen medan andra kommer jobbar med rådgivning kring ekonomiska sakfrågor och andra sköter den bokföring som fortfarande finns kvar. R6 tror att en specialisering behövs både för att kunna hjälpa kunden på ett bättre sätt men även för att man ska jobba effektivt inom byrån. R6 fortsätter med att säga “ Just nu är vi närmast kunden, men vad händer om tekniken blir viktigare och systemleverantören därmed blir närmare kunden, blir vi då meningslösa?” För att motverka detta tror hon att redovisningskonsulter måste förtydliga sitt värde av att kunna analysera siffror och kommunicera detta till kunden.

R6 säger att stora förändringar i redovisningsbranschen redan har skett när det kommer till digitaliseringen men ännu större är på gång när AI verkligen gör sitt intåg. Hon anser dock inte att branschen är redo för dessa förändringar utan det kommer ta tid och initialt kosta väldigt mycket pengar. R4 säger att det var först i våras som hon hörde talas om att AI skulle sköta fler uppgifter åt hennes kunder.