• No results found

Alla intervjuade redovisningskonsulter upplever en tydlig övergång mot en mer rådgivande roll i och med inträdet av automatiseringen och AI. Enligt R1 och R2 sköttes rådgivningen tidigare till stor del av revisorerna men numera är det istället redovisningskonsulten som har huvudansvaret. R1 säger “Vi som redovisningskonsulter är oftast närmare kunden då vi är med under hela året och ser allt löpande vilket kanske revisorn inte gör på samma sätt.” R4 och R8 beskriver att övergången mot en mer rådgivande roll för deras del även delvis kan förklaras tack vare att de själva numera har mer erfarenhet inom yrket och därmed kan erbjuda kunderna råd.

R1 och R8 uppger att de nästintill inte gör några klassiska redovisningstjänster längre utan istället lägger mestadels av sin tid på att ge råd åt sina kunder. Samtidig säger R4 och R5 att de i dagsläget ger väldigt lite rådgivning utan framför allt sköter löpande bokföring och bokslut. R7 upplever att han allt mer går in i rollen medan R2 och R3 säger att de själva inte känner sig som rådgivare trots att de ger råd åt sina kunder. R3 förklarar att rådgivningen ligger med hela tiden, och säger“så fort man arbetar och upptäcker något som man behöver påtala så försöker man göra det.”

Rådgivningen handlar till stor del om att lyssna och finnas till hands för sina kunder både i frågor rörande företaget och det privata enligt R1 och R3. R1 beskriver “Oftast är cheferna på företaget väldigt ensamma och behöver någon att bolla med. Som redovisningskonsult blir man ett viktigt bollplank för kunden och hjälper till både i frågor rörande företaget men även kundernas privatekonomi.” R7 uppmärksammar också att det handlar om att bolla ideer med kunderna men tillägger att mycket går ut på proaktivt arbete samt öka lönsamheten i företaget. R4, R5 och R8 förklarar att rådgivningen till stor del går ut på att hjälpa kunderna med det specifika frågor, oftast rörande företagets ekonomiska men även frågor gällande olika tekniska system. Att rådgivningen mer och mer berör tekniska frågor är något som även R2 upplever. R6 sammanfattar rådgivande rollen med att det handlar om ett helhetsgrepp över

kunden. Detta är även något R1 ser som en trend, där företagare överlåter hela företagets ekonomifunktion till en redovisningsbyrå.

Enligt R1, R2, R3, R6, R7, R8 har pandemin medfört att man ger mer råd om omställningsstöd och permittering, men R8 tar även upp att frågor kring likviditet har blivit viktigare.

Fem av redovisningskonsulterna upplever att den rådgivande rollen medfört att relationen med kunderna förbättrats och fördjupats. R2, R3 och R5 tycker däremot att rollen inte påverkat relationen gentemot kunderna. R5 berättar istället att hon redan idag arbetar väldigt nära och har god kontakt med sina klienter även om hon i dagsläget inte jobbar direkt med rådgivning. R6 säger att relationen till kunderna visserligen är viktig och att de äldre kunderna fortfarande efterfrågar mycket personlig kontakt. Men att hon ser en utveckling som tyder på att unga företagare inte är så fixerade vid att få hjälp från en och samma person hela tiden utan istället vill ha hjälp här och nu.

Överlag är känslan inför den rådgivande rollen positiv bland de intervjuade redovisningskonsulterna. R1 förklarar att hon upplever att det inneburit ett stort lyft för yrket. Både då hon upplever att yrket blivit mycket roligare då man istället för att huvudsakligen stansa verifikationer får vara med i utvecklingen av ett företag. Men också då redovisningskonsulterna gått från att arbeta bakom revisorn till att mer kliva fram och ta för sig. Hon berättar “Det handlar lite grand om att slå sig fram i branschen. Från att tidigare enbart vara revisorns kund, där revisorn tog hand om rådgivningen, har vi nu lite grand ändrat gamla mönster och normer. Jag som varit med så länge ser en jättestor skillnad från när jag började.”

Förutom positiva reaktioner framkommer det även att fyra av av redovisningskonsulterna upplever en viss osäkerhet inför den rådgivande rollen.

Enligt R4 och R5 handlar det om bristen på erfarenhet av rådgivning medan R2 och R3 förklarar att det handlar om att de själva inte ser sig som rådgivare. R2 säger även att hon inte är intresserad av avancerad rådgivning som hon anser är revisorns

uppgift, “men rådgivning kan vara så mycket mer, jag är mer intresserad av att det dagliga snurrar och nyttja tekniken på bästa sätt, att jobba på det smartaste sättet.”

R6 säger också att “det ingår mycket sälj i att vara rådgivare och många redovisningskonsulter har varit rädda för ordet rådgivning och ser inte sig själva som rådgivare. Rådgivning är från det minsta till det största. Redovisningskonsulter behöver inse att de redan är rådgivare och våga ta betalt för tjänsten.”

Alla åtta redovisningskonsulter känner att de har stöd från sin arbetsgivare när det kommer till övergången mot en mer rådgivande roll. Samtidigt säger R6 att det kan vara svårt för arbetsgivaren att ge rätt stöd då hon upplever att det saknas utbildningar för den rådgivande rollen. Förutom stöd från arbetsgivaren känner flertalet av de intervjuade redovisningskonsulterna att de själva, i alla fall delvis, kan påverka övergången mot en mer rådgivande roll. R3 upplever dock inte att han nämnvärt haft något inflytande när det kommer till utvecklingen och säger istället att det finns ett tryck från, framför allt branschorganisationerna, att gå in i rollen allt mer. R6 och R8 tror att redovisningskonsulterna i framtiden inte kommer ha något val utan kommer vara tvungna att bli rådgivare. R6 säger “det finns ett tryck från marknaden att leverera rådgivning. Även de små byråerna ligger på för att förändra branschen. Det är deras sätt att slå sig fram och det är positiv för alla. De driver också på när det kommer till lagar och större förändringar som är bättre för alla.”

R8 förklarar utvecklingen vidare ”I framtiden tror jag inte att det kommer att räcka att sitta och göra basarbete utan medarbetare kommer behöva röra sig uppåt och bli mer rådgivare. Redovisningen ska numera bara fungera. Det finns många sätt och det går att att få hjälp med redovisningen från många håll. Men genom att ge bra råd skapar man förutsättningar för långvariga kundrelationer och trogna kunder.”

När det kommer till frågan hur de intervjuade redovisningskonsulterna ser på framtiden som redovisningskonsult säger samtliga att de ser ljust på framtiden. De säger vidare att det definitivt finns en fortsättning för redovisningskonsulterna men rollen ser ut att än mer gå mot rådgivning. R6 tror att det kommer kräva en högre kompetens av redovisningskonsulten i framtiden eftersom många av de enkla

arbetsuppgifterna har försvunnit. Det göra att det kan blir svår att börja jobba som rådgivare direkt efter sin utbildningen.

4.3 Redovisningskonsulternas upplevelse av vilka kompetenskrav som