• No results found

Avstämning mot mål

In document KS Kallelse med handlingar 2017-10-11 (Page 100-108)

Målen är ställda mot SKL s öppna jämförelser vilka redovisas i oktober 2017.

Prognoser i egna uppföljningar visar på en viss nedgång i meritvärde jämfört med 2016 och att prognos för meritvärde 2018 åter pekar på en positiv trend.

Nyckeltal

Verksamhetsmått GPF Prognos Avvikelse Budget Snitt utfall-

2017 2017 budget

Förskoleklass 163 166 3

År 1-5 768 797 27

Gymnasieskola 406 424 18

Summa 406 424 18

Personal

Personal Utfall Budget Prognos

2016 2017 2017

Personalkostnader, tkr 179 397 184 679 196 380 Personalkostnad/total

kostnad 58% 58% 60%

Hållbar utveckling

Arbetet pågår enligt plan.

48

Humanistiska nämnden/Individ- och familjeomsorg

Ordförande Helena Koch

Ordförande Individ- och Familjeutskott Bengt-Eric Sandström

Produktionschef Graham Owen

Totalt, tkr Budget Utfall Budget Prognos Avvikelse

31 aug-17 31 aug-17 helår 2017 helår 2017 budg/progn

 Ekonomiskt bistånd

 Vård och behandling

 Familjerätt- och familjerådgivning

 Alkohol- och drogrådgivning

 Socialjour

 Ensamkommande flyktingbarn

 HVB Skogsgläntan

Ekonomisk analys

Resultat per augusti

Totalt uppvisar verksamheterna ett negativt resultat om 1 180 tkr under perioden.

Personalkostnaderna för IFO verksamheter (med undantag för HVB Skogsgläntan) uppvisar ett positivt resultat totalt för verksamheterna om 1 377 tkr. Orsaken är att flera tjänster inom IFO har varit vakanta i början av året, främst inom barn- och familjenheten. På grund av

rekryteringssvårigheter har vi hyrt in personal från bemanningsföretag. Dessa kostnader har uppgått till 1 310 tkr under året. Alla tjänster är tillsatta i slutet av augusti och två inhyrda socionomer finns på plats en gång i veckan under en nyanställd socialsekreterarens inskolningstid.

Placeringar i barn och familjeenheten har fortsatt varit på en hög nivå i förhållande till enhetens budget. Dock är kostnader för externplaceringar 375 tkr lägre än samma period förra året. Vi arbetar i första hand med att barn och ungdomar får stöd i hemmiljön men öppenvårdsinsatser räcker inte till i alla ärenden. Personalsituationen innebär att vi har bättre förutsättningar för uppföljning av placeringar framöver.

Vi fortsätter att arbeta tillsammans med verksamheter som har kontakt med barn och ungdomar i Trosa, dvs. skolan, fritids och vård- och omsorgskontoret för tidigt upptäckt av barn och familjer som behöver stöd och med

samordning av insatser för barn, ungdomar och deras familjer.

Individ – och familjeomsorgen är uppdelat på enheterna Individ- och familjeutskott,

Socialadministration, Ekonomi- och vuxenenhet, Familjehem/Kontaktpersoner, Barn- och familjeenhet, HVB Stensund samt

Flyktingmottagning för ensamkommande barn.

Sedan mars 2017 har vi en integrationsstrateg som är direktunderställd socialchefen.

Med anledning av ändringar i ersättningssystemet för ensamkommande barn som trädde i kraft 2017-07-01 har vi skapat en ny enhet för

ensamkommande barn från det datumet. Syftet är att underlätta uppföljning av intäkter och

kostnader från 1 juli 2017.

Årsprognos

I helårsprognosen är Individ- och familjeutskottets buffert inräknat. Vi äskar att bufferten används för att täcka placeringskostnader barn och ungdomar.

Helårsprognosen är -1 158 tkr

Individ- och familjeutskottet

Utskottet har en buffert på 1 400 tkr som ingår i helårsbudgeten. Utifrån det ekonomiska läget som uppstår i delårsuppföljningen äskar kontoret att använda utskottets buffert för att täcka ökade kostnader för placeringar av barn och ungdomar.

Om nämndens buffert används blir prognosen för utskottet ett mindre överskott.

Helårsprognosen är +61 tkr

49

Social administration

Under året har kostnader för service och uppdatering av verksamhetssystemet, Treserva ökat. Flera uppdateringar har gjorts och även nya moduler köpts in. Tillsammans med Vård- och omsorgs produktionschef kommer vi att gå igenom avtalet med Treservas ägarbolag, CGI under hösten för att säkerställa att verksamhetssystemet utnyttjas på ett effektivt sätt

Helårsprognosen är -120 tkr.

Ekonomi- och Vuxenenheten

Kostnader för försörjningsstöd bedöms ge ett överskott och arbetsmarknaden för Trosas medborgare är fortsatt gynnsam. Försörjningsstöd för anhöriga till ensamkommande

barn och kompletterande bidrag till nyanlända flyktingar bokförs på flyktingmottagning.

Försörjningsstöds kostnader under perioden är 85 tkr lägre än samma period förra året. Totalt har vi en budget på 3 200 tkr för försörjningsstöd.

Utfallet är 2 600 tkr under året och prognosen är ett överskott på 800 tkr.

Kostnaderna för institutionsvård för vuxna missbrukare är på en något lägre nivå än förra året. I år avslutade vi en LVM placering i januari och inga fler LVM placeringar har tillkommit. Vi eftersträvar att ge vård i egen regi men för vissa personer har missbruket varit så omfattande att institutionsvistelsen har behövts. Under året har vi haft fyra frivilliga placeringar som avslutats under första halvåret. En placering har tillkommit under sommaren. Vid alla placeringar är eftervård erbjuden hos vår egen alkohol och drogterapeut.

Verksamheten fortsätter att ge största möjliga vård i egen regi.

Helårsprognosen är + 2 145 tkr.

Familjehem/kontaktpersoner Behovet av familjehemsplaceringar och kontaktpersoner ligger på något högre nivå än budgeterat. Det är för närvarande fem placeringar som pågår och ett barn är placerat i familjehem där en vårdnadsöverflytt har skett.

Vi har också ordnat umgängesstöd varannan helg på uppdrag av Tingsrätten. Umgängesstödet äger rum på en förskola i Vagnhärad varannan lördag och flera nya uppdrag har kommit i år.

Helårsprognos är - 189 tkr.

Barn- och familjeenheten

Under sista kvartalet 2014 förändrades ekonomin hastigt med anledning av ett fåtal institutions- och

förstärkta familjehemsplaceringar. Dessa

placeringar rör barn som behöver långsiktigt stöd och omfattande insatser. Under 2017 fortsätter dessa placeringar. Konsekvensen är att antal vårddygn på HVB institution och förstärkt

familjehemsvård är betydligt högre än budgeterat.

Kostnaden för dessa placeringar är också något högre än medelkostnad/dygn som finns i budget.

Placeringar i förstärkt familjehem är placeringar som behöver pågå under en längre tid. Dessa placeringar innebär att vi behöver använda nämndens buffert för att täcka ökade kostnader.

Helårsprognosen är – 2 602 tkr.

Flyktingmottagning ensamkommande barn tom 2017-06-30 (Enhet 64110)

Verksamheten är finansierad genom statsbidrag från migrationsverket. Vid slutet av juni hade vi 52 barn och unga placerade. Dessa placeringar ersätts av migrationsverket enligt den överenskommelse som upphörde 2017-03-31 och genom ersättning med 1 900kr/dygn i HVB och faktiska kostnader för familjehemsplaceringar. Ersättning från

migrationsverket sker oregelbundet i efterskott vilket försvårar den ekonomiska uppföljningen av verksamheten. Utöver ersättning för placeringar får vi 500 tkr i ersättning om året. Kostnader för personal har ökat då vi har behövt utöka

personalstyrkan för att handlägga dessa ärenden.

Helårsprognosen är + 2 209 tkr.

Flyktingmottagning ensamkommande barn från 2017-07-01 (Enhet 64140)

Den 1 juli trädde en ny ersättningsförordning ikraft som är baserad på schablonersättningar per barn utefter ålder och asylstatus.

 0-17 år 1350 kr/dygn

 18-21 år med PUT/TUT (längre än 12 månader) 750 kr/dygn

 18-21 år i asylprocess faktiska kostnader ifall de uppfyller vårdbehov med LVU-liknande kriterier. I övrigt utgår ersättning enligt försörjningsstöds norm.

 0-21 år vård med stöd av LVU ersätts med faktiska kostnader

I slutet av augusti har vi ansvar för sammanlagt 50 ensamkommande barn; 21 med PUT och 29 asylsökande. Fördelningen på boendeform är 23 i HVB hem, 22 i jourhem/familjehem och 5 i stödboende.

Under året har 2 barn blivit anvisade till Trosa kommun och måluppfyllelse är hög jämfört med andra kommuner. Det innebär att vi inte förväntar flera anvisningar under året.

50

I början av 2018 kommer vi att ha 23 barn under 18 år som tillhör Trosa kommun. Av dessa fyller 14 18 år under 2018. Åldersstrukturen innebär att behov av boendeform med en hög

omhändertagandenivå kommer att minska avsevärt nästa år.

Vi planerar för flytt av flera unga till stödboende som är en mer självständig boendeform och som innebär att kostnader kommer att minska och ligger närmare de nya ersättningsnivåerna.

Omställningen tar tid och det dröjer innan vi kan få kostnader i paritet med intäktsnivån.

Helårsprognosen är -2 798 tkr HVB Skogsgläntan

HVB-skogsgläntan startade upp maj 2016 och har fem anställda och 2-3 timvikarier. Verksamheten riktar sig först och främst till ensamkommande pojkar 15-18 år som är anvisade till Trosa kommun av Migrationsverket. Syftet är erbjuda en

boendeform och en introduktion till det svenska samhället i väntan på handläggning av

asylansökan. Vi har ett starkt fokus på skolgång.

I slutet av augusti har vi 7 barn placerade i verksamheten. Kostnadsmässigt ligger

dygnskostnaderna betydligt högre än ersättningen från migrationsverket. Den genomsnittliga dygnskostnaden är 2170 kr, en summa som är på ungefär samma nivå som HVB platser i egen regi i andra kommuner, t.ex. i Södertörnskommuner finns ett spann från 1600 kr/dygn till 2600 kr/dygn.

Vi saknar förutsättningar att kunna driva HVB hem i egen regi till en kostnad som motsvarar

migrationsverkets schablonersättning.

Helårsprognos – 1 314 tkr

Prognosen som är gjort i delårsuppföljningen bedöms som relativt säker. Personalsituation är för närvarande stabil och vi ser inte behov av inhyrd personal från bemanningsföretag framöver.

En risk som alltid finns är om det uppstår behov av dygnetruntvård för antingen barn/ungdomar eller vuxna. Prognosen bygger på nuvarande placeringar och några planerade avslut. Nytillkomna

placeringar är inte inräknat i prognosen.

Ersättning från Migrationsverket för

ensamkommande barn dröjer många månader och tidigare har ansökningsförfarandet varit krångligt.

Vi väntar fortfarande svar beträffande ansökningar från 2015 och 2016. Det finns dock en viss

osäkerhet om Migrationsverket godkänner alla våra ansökningar och prognosen bygger på en försiktig uppbokning av intäkter från MIV.

Den 1 juli 2017 började en ny schablonersättning från migrationsverket att gälla. Ersättningsnivå är mycket lägre än tidigare även om systemet kommer att innebär ersättning i en snabbare takt.

Ersättning sänks från 1 900 kr/dygn till 1 350kr/dygn för barn upp till 18 år och 750 kr/dygn för unga mellan 18-20 med

uppehållstillstånd. Vi har successivt omförhandlat placeringskostnader med vårdgivare för att få ner kostnader till samma nivå som migrationsverkets ersättning. Vi har också sökt alternativa

boendeformer som bättre motsvarar ensamkommande barn och ungas behov.

Viktiga händelser hittills i år

Personalsituationen har varit ansträngd i början av året, främst på barn- och familjeenheten. Den brist på socionomer som är tillgängliga eller väljer att arbeta med myndighetsutövning är välkänd i landet. Successivt har situationen förbättrats och vi har kunnat få flera kvalificerade sökanden till lediga tjänster och har kunnat tillsätta alla tjänster.

Vi har haft hand om asylsökande ensamkommande barn enligt avtalet med Migrationsverket fram till slutet av mars då avtalet upphörde. I början av året hade vi 60 placerade ensamkommande barn men siffran i slutet av augusti är 50. Antal barn som har kommit till Sverige har minskat under året och låg på 977 barn i slutet av augusti. Vi har haft två anvisade barn under året.

Fortsatt utveckling

Vi behöver noggrant följa utveckling av arbete med ensamkommande barn för att kunna möta

målgruppens behov i samband med integration.

Vi fortsätter vårt arbete med Treserva verksamhetssystem för att effektivisera handläggningen av ärenden och förbättra arbetsmiljön för anställda. Under året har vi förstärkt med en person som är riktad mot verksamhetssystemet.

Avstämning mot mål

Vi har arbetat med revidering och förtydligande av nämndens mål och kommer att presentera förslag

51

på nya mål och uppföljning under ett sammanträde under hösten 2017.

Verksamhetsmått

Verksamhetsmått Budget Utfall Avvikelse

2017 aug-17 2017

Försörjningsstöd Antal hushåll med

försörjningsstöd/månad 55 40 15

Medelbistånd/hushåll och

månad 7 000 7 135 -135

Bidragstid i genomsnitt antal

månader 4 3,7 0

Insatser - barn och

ungdom under 18 år

Insatsdagar kontaktperson,

barn 2 000 867 1 133

Medelkostnad/dygn 120 178 -58

Vårddygn i familjehem, barn

(inkl.vårdnadsöverflyttningar) 1 750 1 357 393

Medelkostnad/dygn 600 636 -36

Vårdygn i förstärkt

familjehem, barn 365 532

Insatser - vuxna

missbrukare

Vårddygn HVB, vuxna 300 235 65

Medelkostnad/dygn 2 200 1 968 232

Vårddygn LVM, vuxen 120 20 100

Medelkostnad/dygn 3 300 4 100 -800

Vårddygn för barn och ungdomar utanför hemmet ligger på en liknande nivå som förra året. Tidigare ökad vård utanför hemmet Från 1634 dygn 2014 till 2180 dygn 2015 och 2537 dygn 2016. I år 2401 dygn.

SiS placeringar har sjunkit från 119 dygn förra året till 32 i år.

En fördubbling av förstärkt familjehemsvård ägde rum från 2014 till 2016. I år har vårdygn sjunkit från 680 förra året till 532 i år.

Personal

Personal Utfall Budget Prognos

2016 2017 2017

Personalkostnader, tkr 15 838 14 647 16 028 Personalkostn/total

kostnad 33 % 24 % 24 %

Under året har vi minskat personalomsättning och det har varit lättare att rekrytera personal med rätt kompetens till vakanta tjänster.

Vi ser det viktigt att säkerställa en bra och attraktiv arbetsmiljö för våra anställda. Ett närledarskap, hjälp med prioritering och

regelbundna avstämningar är några av våra framgångsfaktorer. Arbetsmiljöfrågor följas upp regelbundet på APT möten.

Hållbar utveckling

Socialkontoret följer Trosa kommuns miljöpolicy och sådana styrdokument som kommunen presenterar för att främja miljöarbetet.

Socialkontoret skall också stimulera sin personal till engagemang, delaktighet och ansvar för

miljöarbetet.

Vi eftersträvar en ständigt minskande användning av kontorsartiklar och andra förbrukningsvaror, och där det inte är möjligt välja miljömärkta produkter.

52

Vård- och omsorgsnämnden

Ordförande: Martina Johansson (C)

Vård- och omsorgschef: Fredrik Yllman

Totalt, tkr Budget Utfall Budget Prognos Avvikelse 31 aug-17 31 aug-17 helår 2017 helår 2017 budg/progn

Verksamhetens intäkter 19 301 21 072 28 952 31 452 2 500 Verksamhetens kostnader -130 573 -140 888 -196 942 -217 155 -20 213

Personal -91 178 -92 775 -135 192 -142 628

Kapitalkostnader -316 -285 -474 -427

Övriga kostnader -39 079 -47 828 -61 276 -74 100

Nettoresultat -111 271 -119 817 -167 990 -185 703 -17 713 Nettoresultat inkl just från

central buffert (beslut delår) -111 271 -119 817 -180 548 -185 703 -5 155

Varav resultatöverföring -2 632 -2 632

Verksamhetsområde

 Myndighetsutövning

 Anhörigstöd

 Hemtjänst

 Särskilt boende

 Daglig verksamhet

 Insatser enligt LSS

 Personlig assistans enligt SFB

 Socialpsykiatri

 Öppen psykiatrisk tvångsvård

 Daglig sysselsättning

 Hälso- och sjukvård

 Medicinskt färdigbehandlade

 Rehabilitering/Tekniska hjälpmedel

 Färdtjänst/Riksfärdtjänst

Vård- och omsorgsnämnden ansvarar för alla kommuninvånare som har behov av stöd, service och omvårdnad. Inom verksamhetsområdena ges insatser till enskild utifrån Socialtjänstlagen (SoL), Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), och Hälso- och sjukvårdslagen (HSL).

Ekonomisk analys

Resultat per augusti

Vård- och omsorgsnämnden redovisar totalt sett ett negativt resultat per den sista augusti 2017 på -9 997 tkr. Hänsyn till reglering mot central buffert för demografi äldre och LSS-kostnader är inte tagen i resultatet. Resultatet är exkluderat nämn-dens buffert.

Äldreomsorgen redovisar totalt sett ett negativt resultat på -4 941 tkr per den sista augusti (inklu-derat behovet av hemtjänst och särskild boende).

Totalt redovisar särskilt boende (SÄBO) ett resultat på +1 959 tkr. Antalet platser följer budget och så även omsorgsbehovet.

Hemtjänsten redovisar totalt sett ett underskott på -6 772 tkr. Behovet av hemtjänst ligger fortfarande högre i relation till budget (-5 139 tkr)

Resultatet för hela funktionshinderområdet per den sista augusti är –4 205 tkr.

Hälso- och sjukvårdsenheten redovisar ett positivt resultat på +190 tkr och enheten för Tekniska hjälpmedel ett underskott på -536 tkr.

Årsprognos

Totalt sett prognostiserar vård- och omsorgsnämn-den ett negativt resultat på -5 155 tkr. Årsprogno-sen inkluderar nämndens buffert samt reglering mot central buffert.

Årsprognosen för hela äldreomsorgen är -4 062 tkr (justering mot central buffert inkluderad men inte nämndens) Avvikelsen beror i huvudsak på det fortsatt ökande behovet av hemtjänst. Antal bevil-jade timmar har under perioden jan - aug ökat med 22 % jämfört med samma period föregående år. Detta motsvarar en ökning med i snitt drygt 1400 timmar i månaden. Ett resultat på -11 657 tkr prognostiseras för hela hemtjänstområdet.

Resultatenheten hemtjänst prognostiserar -2 250 tkr.

Resultatenheterna inom särskilt boende visar på ett överskott på +1 250 tkr och det totala resulta-tet för särskilt boende (inklusive behovet) progno-stiseras till +1 500 tkr.

53

Färdtjänsten, som hanteras av myndighetskontoret, förväntar sig ett underskott motsvarande -1 200 tkr på årsbasis.

Funktionshinderområdet har en prognos motsva-rande -8 391 där 6 217 tkr kommer ansökas från den centrala bufferten.

Hälso- och sjukvårdsenheten där tekniska hjälp-medel ingår prognostiserar totalt ett underskott på -539 tkr, där HSL står för +294 tkr och tekniska hjälpmedel -833 tkr. Förklaringen beror på ökat behov av hemtjänst och hemsjukvård där tekniska hjälpmedel vanligen är en naturlig del av insatsen

. Demografi

Äldre

Enligt invånarstatistiken visar prognosen för 2017 en positiv avvikelse jämfört med GPF i åldersgrup-pen 65-79 med +78 st, 80-89 med +15 st och 90 år och äldre med +12 st. Totalt ger detta en positiv avvikelse mot GPF (gemensamma planeringsförut-sättningar) för vård och omsorg med +6 341 tkr på helår 2017. Den totala ökningen av individer från 65 år och äldre är 154 st jämfört med 2016.

Viktiga händelser hittills i år

Den nya lagen:” Lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård” träder i kraft 1 januari 2018 för somatiska patienter och 1 januari 2019 för psykiatriska patienter. Det innebär att kommunen har tre dagar på sig att ordna hemgång från sjukhuset när läkare bedömt att patienten är utskrivningsklar, i dag gäller fem dagar för soma-tiska patienter och 30 dagar för psykiatriska pati-enter. I Sörmland har en överenskommelse gjorts att även psykiatriska patienter ska omfattas av tre dagar från 1 januari 2018. Förvaltningen har under året förberett för denna överenskommelse och står rustade för det.

Funktionen som personligt ombud ligger fortsatt i kommunens regi och anställningen ligger under myndighetsenheten.

Förvaltningen satsar på hemrehabilitering genom att ha arbetsterapeuter och sjukgymnaster extra anställda. Tjänsterna finansieras genom regering-ens riktade medel för ”ökad bemanning inom äld-reomsorgen”. Beslut om att även arbetsterapeuter (utöver handläggare inom SoL och LSS) kan fatta beslut om trygghetslarm togs vid nämndsamman-trädet i slutet av januari i år.

Vård- och omsorgsnämnden fattade den 15 juni beslut om att tilldela Carelli Assistans AB upphand-lingen av det kommunala utförandet av personlig

assistans. Vård- och omsorgschef har, på nämn-dens uppdrag, slutit avtal med Carelli Assistans AB och de kommer från den 1 november att utföra den personliga assistansen för de brukare som valt Trosa kommun som utförare.

Under slutet av perioden har det varit fullt på våra särskilda boende för äldre. En kösituation har upp-stått vilket medfört att tiden mellan beslut om och faktisk inflytt på särskilt boende har ökat. Förvalt-ningen har startat en planering för att tillskapa fler platser framåt, Häradsgården fortsätter planering-en med att verkställa planering-en planering-enhet för korttidsboplanering-ende med 6 plaster.

Under året har det genomförts en upphandling av nya larm och dessa är installerade och i användan-de på Häradsgåranvändan-den och Ängsgåranvändan-den.

Utbildningsinsatser och kompetensutveckling fort-löper kontinuerligt inom samtliga verksamheter.

Fokusområden är fortsatt demens, psykisk ohälsa, kost, basal omvårdnadskunskap och SIP (samord-nad individuell plan). Det har exempelvis genom-förts utbildning i beteendemässiga och psykiska symtom vid demens (BPSD), att förebygga ohälsa och trycksårsutbildning.

Med anledning av övertagandet av handläggningen för färdtjänst har ytterligare en handläggare an-ställts och givits en grundutbildning i färdtjänst och ytterligare utbildning planeras framöver. Förvalt-ningen ser en ökning av antalet ansökningar både för färdtjänst och riksfärdtjänst. Det finns totalt 561 färdtjänsttillstånd utfärdade och under året har det tillkommit 41 personer.

Trosa kommun är en av tre kommuner (Eskilstuna, Oxelösund och Trosa) i Sörmland som deltar i projektet arbetsplatsintegrerat lärande (APIL). Det är en arbetsplatsförlagd utbildningsmodell där deltagare kombinerar studier i omvårdnad med svenska för invandrare samt praktik inom kommu-nal vård- och omsorg. Språkombud och reflektions-ledare är utbildade under året. De deltagare som hittills varit med i projektet har hoppat av och rekrytering av nya deltagare pågår.

Specialistsjukvård i hemmet (SSIH) har startat i Trosa kommun. Det är en landstingsdriven vård-form där samverkan finns med kommunens hälso- och sjukvård. Nattetid har kommunens sjukskö-terskor vårdat dessa patienter. Även arbetstera-peuterna har varit inkopplade och förskrivit hjälp-medel åt dessa patienter. Samverkansöverens-kommelsen utvärderas under hösten för att däref-ter eventuellt revideras.

54

Förvaltningen arbetar med att minska nattfastan för personer på särskilt boende för äldre. Forskning och utveckling i Sörmland (FoUiS) har tillsammans med personal på Ängsgården gjort en film om ”Hur personalen arbetar med minskad nattfasta på Ängsgården”, filmen kommer att finnas tillgänglig via deras hemsida.

Projektet Östersjövänlig mat- hållbara måltider i Trosa kommun, har avslutats. Förvaltningen arbe-tar vidare med alla tre särskilda boenden för äldre där kostombud tillsammans med köket erbjuder säsongsanpassad och närproducerad mat som är ekologisk och serveras tillsammans med mer grön-saker.

Förvaltningen har genomfört två stycken läger under året. Ett övernattningsläger på Vårdinge och ett dagläger på Ökna.

Fortsatt utveckling

Antalet medborgare i Trosa kommun ökar mer än tidigare beräkningar. För förvaltningen är det främst i åldersintervallet 65-79 år som den stora ökningen sker. Enligt demografin ökar äldre även i de övre åldersgrupperna men endast marginellt.

Utvecklingen innebär ökat behov av framförallt hemtjänst och hemsjukvård varför det rehabilite-rande och förebyggande arbetet kommer att vara centralt även framöver. Arbetssättet förutsätter ett nära och tätt samarbete mellan hälso- och sjuk-vårdspersonal, biståndshandläggare och hem-tjänstpersonal. Då det finns en kö till de särskilda

Utvecklingen innebär ökat behov av framförallt hemtjänst och hemsjukvård varför det rehabilite-rande och förebyggande arbetet kommer att vara centralt även framöver. Arbetssättet förutsätter ett nära och tätt samarbete mellan hälso- och sjuk-vårdspersonal, biståndshandläggare och hem-tjänstpersonal. Då det finns en kö till de särskilda

In document KS Kallelse med handlingar 2017-10-11 (Page 100-108)

Related documents