• No results found

Böjningsinformation verb

In document Grammatik i SAOL (Page 121-126)

6. Grammatik i artikeltexter

6.1 Ordklassinformation

6.2.2 Böjningsinformation verb

Verben utgör SAOL:s tredje största grupp av ord. I SAG listas ett otal olika sätt att dela in verben i förutom i böjningskategorier, och dessa kan inte alla listas här, där det är böjningsspecifika uppgifter som behandlas. Se vidare kapitel 3 för

72 Detta är inte så märkligt, med tanke på att många kommer från engelskan och inte har gjort entré i det svenska skriftspråket förrän under andra halvan av 1900-talet.

kategorier som är aktuella för den här uppsatsens del. I följande parti redovisas SAOL:s böjning för verb från de olika konjugationerna.

Här presenteras det svaga verbet vila från första konjugationen. 1 Hvila (-ar, -ade, -at, -ad) v. tr., (låta hvila) och intr. H. sig, v. refl.

6 Hvila (-ade) t. (låta hvila) och i. H. sig r.

7 hvil|a 1. (-ade) i.o.t. H. sig

8 vil|a 1. (-ade) i.o.t. V. sig

9 vila 2. -ade itr. o. tr.; v. sig

10 vil|a 2 -ade v.; v. sig

11 vila 2 -ade v.; v. på hanen avvakta

12, 13 2 vila v. -de v. på hanen avvakta

I artikeltexten till verbet vila anges inga fullständigt utskrivna böjda former. Vissa suffix anges, om än i varierande form. Första upplagan inleder ändelse-ramsan med presensändelsen (-ar) och är för övrigt ensam om att ange ett flertal böjningsändelser: suffixen för preteritum (-ade), supinum (-at) och perfekt parti-cip -ad). I upplagorna till och med SAOL 9 anges verbet som både transitivt och intransitivt. I den första upplagan ges också informationen ”låta hvila” som förklaring till den transitiva användningen.

Även perfektparticipformen -ad, som står i böjningsändelseparentesen i SAOL 1, stämmer överens med transitivitet. I de senare upplagorna meddelas dock ej denna information. Kanske anses inte verbet vara transitivt längre eller så läm-nas fältet fritt för användning genom att varken participform som ändelse eller språkprov ges (något som annars vore tänkbart).

I följande uppställning redogörs för artikeltexten vid verbet hälla från den andra konjugationen:

1 Hälla (häller, hälde, hält, häld), v. tr. -ande, s.n.

6 Hälla (-er, -de, -t, -d) i. (hafva ett lutande läge) och t. (gjuta ur o.s.v.) -ande n.

7 1häll|a (hällde; hällt; hälld, n. hälldt) t. o. i.

8 1häll|a (hällde; hällt; hälld, n. hällt) t. o. i.

9 1häll|a -de -t -d n. -t tr. o. itr; h-ande regn.

10, 11 1häll|a -de -t -d n. -t v.; h-ande regn.

12, 13 1häll|a v. hällde; hällande regn

I upplaga 1, 7 och 8 skrivs böjningsformerna ut i fulltext (formerna är presens, preteritum, supinum och perfekt particip i SAOL 1 och samma former förutom presens i 7 och 8), utan att formerna preciseras eller etiketteras. I upplaga 6 ges endast böjningssuffix för samma former. I upplaga 9, 10 och 11 används åter böjningsändelser och i 12 och 13 ges endast en böjningsform (preteritum) och då fullt utskriven. Presens particip ges med ett språkprov, hällande regn. Parti-cipformen hällande finns som eget lemma i SAOL 1 och 6, men då som neutralt substantiv.

Den tredje konjugationen, som enligt SAG innehåller ett drygt 40-tal verb, kännetecknas av en stam med slut på betonad vokal. Här presenteras verbet sy: 1 Sy (-r, -dde, -tt, dd, n. -dt) v. tr. och intr.

6, 7 Sy (-r, -dde, -tt, dd, n. -dt) t. och i.

8 sy (-r; -dde; -tt; dd; n. -tt) t. och i.

9 sy -r; -dde; -tt; dd; n. -tt tr. och itr.

10, 11 sy -r; -dde; -tt; dd; n. -tt v.

12, 13 sy v. sydde, sytt, sydd, n. sytt, pres. syr

I SAOL 1–11 visas böjningssuffixen för, i tur och ordning, presens, preteritum, supinum, perfekt particip utrum och perfekt particip neutrum. I upplaga 12 och 13 visas hela ordformen med preteritum först och presens sist, markerat med ”pres.”. Den neutrala participformen har hela tiden markeringen ”n.”.

Här presenteras det starka verbet stjäla:

1 Stjäla (stjäl, stal, stulo, stule, stulit, stulen) v. tr. S. sig, v. refl. (smyga sig) – Se Stöld.

6 Stjäla (stjäl, stal, stulo, stule, stulit, stulen) t. S. sig r. (smyga sig) Se Stöld.

7 stjäla (stjäl; stal, stulo; stule, stulit; stulen, stulet, stulna) t. S. sig smyga sig 9 stjäla stjäl, stal stulo, stulit, stulen stulet stulna tr.; s. sig [bort] smyga sig.

12 stjäla v. stal, stulit, stulen stulet stulna, pres. stjäl; s. sig bort smyga sig bort

13 stjäla v. stal, stulit, stulen stulet stulna, pres. stjäl

I listan ovan kan noteras att merparten av upplagorna anger presensformen stjäl som första böjningsform, medan den bryts ut i tolfte upplagan och ges den me-taspråkliga kommentaren ”pres.”. Den plurala preteritumformen stulo finns med till och med upplaga 9 (jfr 2.4.6) medan konjunktivformen stule är med till och med SAOL 7. SAOL 1 och 6 förtecknar också reflexiv förbindelse som lemma (”S. sig”, jfr avsnitt 5.3), men utan angivande av böjningsformer.

I och med SAOL 7 visas också de tre perfektparticipformerna stulen, stulet och

stulna, mot tidigare bara singularformen i reale, obestämd form. Att

participfor-merna anges överensstämmer med att verbet anges som transitivt.

I SAOL 13 har böjningsformerna stal och stulit gjorts till hänvisningslemman med s.k. obligatorisk hänvisning (Svensén 2004): ”stal se under stjäla”, ”stulit se under stjäla” (jfr avsnitt 5.4).

Som jämförelse visas här ett oregelbundet verb, gå:

1 Gå (går, vi gå, I gån, de gå, gick, gingo, ginge, gått, gången, gående, pres. konjunkt. gånge,

imperat. gå, föråldr. gack), v. intr. (Arkaistiskt nyttjas gånga, gångar, gångande) 8 gå (går, gå, gån; gick, gingo; gått; gången, gånget, gångna; pres. konj. gånge; imper. gå.

Ålderdomligt förekommer gånga, gångar o. pres. part. gångande) i.

9 gå går gå gån, gick gingo, gått, gången gånget gångna, pres. konj. gånge, imperf. konj. ginge,

imper. gå; åld. förekommer inf. gånga, pres. gångar gånga, imper. gack o. pres. part.

10 gå går, gick, gått, gången gånget gångna, pres. konj. gånge, imperf. konj. ginge, imper. gå;

åld. förekommer inf. gånga, pres. gångar, imper. gack o. pres. part. gångande v. 13 gå v. gick, gått, gången gånget gångna, pres. går, pres. konjunktiv. åld. gånge, pret.

kon-junktiv ginge, imper. gå; åld. förekommer inf. gånga, pres. gångar, imper. gå el. åld.

gack

För gå presenteras genomgående fullt utskrivna former vilka följer den placering som andra exempelverb har uppvisat (se ovan). Samtida (”moderna”) och aktu-ella former placeras främst medan ålderdomliga former placeras i artikelns se-nare del. Anmärkningsvärt i artikeltexten till gå är att ålderdomliga böjningsfor-mer som gack är med i SAOL 1 med kommentaren ”föråldr.”, tas bort i SAOL 8, kommer tillbaka igen i SAOL 9 och blir kvar ända till och med SAOL 13. Som nämnts i avsnitt 5.4 är de starka ålderdomliga formerna gack, ginge och gånge också hänvisningslemman i SAOL 13.

Vidare kan konstateras att SAOL 13 har bytt ut tempusbeteckningen ”im-perf.” mot ”pret.” för ’preteritum’.73

Som jämförelse visas här också en slutledssammansättning med gå, nämligen

avgå:

1 Afgå (-går, -gick, -gått, -gången), v. intr.

7 afgå (se gå) # i.

11 av|gå; tåget avgår kl. 9, a. från tjänsten men käppen gick av [på mitten]

13 av|gå v., böjs som gå • tåget avgår kl. 9, a. från tjänsten men käppen gick av (på mitten)

I SAOL 1 visas böjningen för avgå med hela efterledet som suffix, och ingen hänvisning görs till det enkla gå. I SAOL 7–10 används också transponaturteck-net, som visar att den fasta sammansättningen kan lösas upp till gå av. Tecknet implicerar därmed att böjningsinformation får sökas vid gå. I SAOL 11 ges språkexempel där de två senare exemplen är tänkta att visa när fast och lös sammansättning kan användas. I SAOL 13 anges i klartext ”böjs som gå”, vilket är intressant med tanke på de många föråldrade former som redovisas under gå. Följer ålderdomliga former för enkla verb automatiskt med till sammansatta verb, eller ska användaren själv fundera över eventuella inskränkningar?

Ytterligare exempel på ett speciellt verb ges här nedan, det temporala hjälp-verbet ha. Här visas artiklarna från SAOL 1, 9 och 13:

1 Hafva, förkort. Ha (hafver – br. endast i gammaldags stil, för rim, meter o.d –

förkort. har, vi hafva eller ha, I hafven, i prosa sällan han, de hafva eller ha, hade I

haden, haft, hafd, hafvande, pres. konjunkt. hafve, imperat. haf, hafvom, hafven), v. tr. och

hjelpverb

73 Det verkar bara vara åtta verb i SAOL 13 som har en metaspråklig rubrik för preteritum, nämligen de oregelbundna/ålderdomliga verben gå, lyss, stinga, torde, förgäta, värdes, måste och vånna.

9 hava l. vanl. förk. ha har l. åld. haver, ha l. åld. hava haven, hade, haft, havd, n. haft;

pres. konj. åld. have; imper. ha l. hav haven hjälpverb o. tr.; ha sig.

13 ha äv. åld. hava v. hade, haft, havd haft havda (i perf. part. mest i sms, t.ex. medhavd),

pres. har äv. åld. haver, imper. ha äv. åld. hav • ha sig <vard.> bete sig

För verbet ha visas många böjningsformer med metaspråkliga kommentarer och stilmarkeringar (”br. endast i gammaldags stil”, ”åld”. o.s.v.). I SAOL 13 ges i artikeltexten kommentaren ”i perf. part. mest i sms, t.ex. medhavd”. Lemmat

medhavd är för övrigt det enda ordet som kan sökas fram med hjälp av SAOLhist

som slutar på -havd. 74

Ovanstående verb och participformer leder över till presentationen i SAOL Plus och SAOL-appen. Den artikelinformation som ges i SAOL Plus och appen är väsentligt utökad jämfört med SAOL i tryckt form. Utan att här närmare redogöra för principerna bakom presentationen (detta görs i Berg et al. 2008 och Berg, Holmer & Hult 2008), vill jag ändå ge ett exempel på skillnaden i artikel-text just med avseende på böjningsformer (se figur 6.2).

FIGUR 6.2. Exempel från SAOL-appen: den extra böjningsinformationen vid verbet ha.

74 Det finns bara tre sammansatta verb som slutar på -ha i SAOL 13, handha(va), inneha(va) och

omhänderha(va). Dessa tre får liksom det enkla ha participformerna uppvisade i SAOL Plus och

I figur 6.2 syns den utökade böjningsinformationen i SAOL Plus och SAOL-appen. Böjningsformerna är strukturerade så att de har försetts med rubriker (”aktiv”, ”passiv”, ”perfekt particip”, ”alternativa böjningsformer”), fullt ut-skrivna former med metaspråklig kommentar och i perfekt particip även en konstruktionsuppgift.

En skillnad i presentationssättet utgörs av ordningen. I den tryckta upplagan varvas de moderna formerna med de ålderdomliga medan de elektroniska vers-ionerna har den moderna (samtida) böjningsinformationen först och den ålder-domliga eller alternativa informationen längre ner i artikeln.

In document Grammatik i SAOL (Page 121-126)