• No results found

B. Hur visar sig konsekvenserna mellan tidig idrottsspecialisering och skolämnet idrott och hälsa

In document Idrottsspecialisering på schemat? (Page 31-34)

Ungdomarna uttalar sig olika om konsekvenserna mellan tidig idrottsspecialisering och skolämnet idrott och hälsa. Vissa elever ser fördelar med tidig idrottsspecialisering medan andra ser nackdelar. Det finns även de elever som ser för/nackdelar med skolämnet idrott och hälsa.

4.3.1 Fördelar som eleverna ser med tidig idrottsspecialisering när det gäller

skolämnet idrott och hälsa

E6: Den är rätt lätt, med man jämför hur det e med för de andra. Ja, det blir helt enkelt enklare alltså.[…]

E7: Ehh, det är mycket lättare. När det gäller bollsport och sånt liksom. Ehh, man blir mycket smidigare känns det som. Ahh, idrotten blir kul.

E 1: Alltså alla är ju inte lika bra eller så så man tar ju det ganska lugnt. Jag tar inte i jätte mycket.

E 5: Ehhh den är alltid svårt att få den specifik med hockeyn så det går ju inte. Det är ju alltid kul med innebandy det är kul med det som liknar ishockey.

E 3:Asså asså man har ju inte fått fördelar men man bygger ju upp muskler och sånt. Men det är inget annat. Hur ska man säga det. Jag tycker det är roligt asså både med skolidrotten och min idrottsspecialisering.

Eleverna upplever positiva effekter av sin tidiga idrottsspecialisering under sina idrott och hälsa lektioner i skolan. Men samtidigt vill eleverna skapa en så lik situation i skolämnet idrott och hälsa ämnet som eleverna har på sin fritid i sin specifika idrott. Det är beroende utav att idrottslektionerna innehåller moment som passar de intervjuade eleverna. Eleverna beskriver även att de har enkelt att anpassa sig till nivån som råder i undervisningen av idrrott och hälsa ämnet. Detta urplock av citat från elever symboliserar vad samtliga intervjupersoner har sagt.

27

4.3.2 Negativa effekter för övriga elever i klass där det finns elever med tidig

idrottsspecialisering

E7: Fotboll gör det nog oftare, känns det som. Ehh, för det är så många som håller på med det liksom. Det blir oftast enklare då med att alla spelar fotboll. Läraren får det enklare liksom, alla vet regler och typ uppvärmning plus att alla är duktiga. Det känns som att flest vill det och oftast blir läraren glad för det. Det e bra för mig som spelar fotboll och gillar det, men det är sämre för de som inte tycker om det.

E8: Rätt svårt ibland att anpassa sig och göra rätt för dem andra. Jag vill typ köra mitt race, men det går ju inte för de andra. […]

E9: Jag funkar ju bra i min idrott liksom och allt är enkelt. De andra blir typ arga när jag är bäst och bara kör mitt race. Det e svårt och hitta en bra nivå liksom, det blir lätt fel. […]

Eleverna har en uppfattning gällande att alla elever inte anser att fotboll är det roligaste momentet att bedriva i undervisningen idrott och hälsa. Eleven har även förstått att läraren uppskattar fotboll och upplever det som ett enkelt moment att få så många som möjligt delaktig. Eleverna visar även prov på uppfattning om vad som händer under en idrottslektion samt hur klasskamrater reagerar. Det tyder på rumsuppfattning och empati för klasskamrater. Det berättas och förklaras även tydligt att de som ogillar den aktuella aktiviteten gör motstånd på ett tydligt sätt.

4.3.3 Påföljder av elever med bollsport som tidig idrottsspecialisering

E 2: Fotboll kommer ganska ofta men det är ju för om vi har vikarier så, den enklaste grejen att köra.

E 3: Det är ju rätt ofta bollsporter. Det blir lite lättare. Asså det är ju så att i gympan är det ju så att man ska ju ha lagsporter så det blir ju rätt ofta fotboll. Då jobbar man ju som ett lag. Som andra idrotter gör man ibland kanske inte lika ofta. Ingen favoritiseras jag tror bara det är så att man ska . Man ska ju vara ett lag och så .

E 5: Det är ju mycket bollsporter. Det är jätte mycket bollsporter. Mycket innebandy och fotboll och sånt. […]. De flesta tycker det är roligt med bollsporter så det är bara positivt.

28 Även dessa elever betonar att bollsporter förekommer ofta, då deras specialidrott är inom ramen för bollsporter. Eleverna anser att undervisningen av bollsporter är väldigt rolig. Gruppen av elever ser dock inte att andra elever uppfattar bollsporter i undervisningen som lika stimulerande som de själva upplever.

4.3.4 Stimulansen av skolidrotten hos elever med tidig idrottsspecialisering

E8: Asså, hur jag får motivation och så liksom. Gympa är ett kul ämne liksom. Det är alltid kul att gå dit.[…]

E9: Man kan asså plocka ihop en del grejer, men för det mesta är det typ två stycken olika världar. Det går inte att jämföra liksom. asså, i brottningen e det liksom att alla e där för att de vill va där. Så träningen blir alltid bra så sätt. […] Sen just det här med att alla ligger typ på samma nivå i brottningen. Det gör man ju inte här på gympan liksom. Där e man bäst på olika saker kan man säga.

E2: Det är ju skoj och nice liksom. Man vill ju röra på sig hela tiden liksom. Idrotten gör det skönt för mig då, Annars e de ju bara raster som funkar[…]

Sammantaget upplever samtliga elever att skolidrotten är tillfredsställande och anser att den är rolig till väldigt roligt. Dock betonar många av eleverna att i sin specifika idrott ligger alla individer på ungefär samma prestationsnivå medan i skolämnet idrott och hälsa är nivå skillnaderna påtagliga. Eleverna upplever även att de får anpassa sig efter gruppens nivå och inte alltid köra på för fullt. Eleverna upplever att de har en högre kompetens, men får ej använda den i större utsträckning. Det finns ett behov och utmaning som ofta inte får stimulans.

4.3.5 Stimulansen av den tidiga idrottsspecialiseringen

E 5: Ehhh det är ju alltid kul. .. om man lyckats med en bra träning så blir hela dagen bra. Och skoldagen efter också men det kan också bidra negativt om man gjort något dåligt.

E8: Man går runt och tänker, sitter man på lektioner så kommer man på sig själv och tänka på vad jag gjorde för fel i en match och så vidare. Eftersom man e så inne på det att det ska bli bra till slut liksom.

29

E9: Känns liksom att allt e med en hela dagen. Blir rätt mycket hela tiden att tänka. Jag vill ju bli bra och det e ju det jag vill. Kompisar och andra snackar mycket om det och jag bara tänker på det. Alla vet ju vad man sysslar med och jag lever med det liksom. Jag trivs med det.

Samtliga elever som valt sin tidiga idrottsspecialisering anser att idrotten är mycket rolig och stimulerande. Vissa elever anser till och med att när de lyckats bra med sin idrott så smittar det av sig på vardagen i skolan i positiv bemärkelse. Det finns dock vissa elever som ser negativa effekter av idrottsspecialiseringen, då eleven mitt under lektionerna kan börja tänka på vad som gick snett under en matchsituation och hur detta skall åtgärdas till nästa match.

In document Idrottsspecialisering på schemat? (Page 31-34)

Related documents