• No results found

4 Resultat

4.8 BA-KUTSTILLVERKNINGEN

4.8.1 Produktions och driftsförklaring

I denna verkstad pågår tillverkning av kutsar i princip på samma sätt som i kutstill-

verkningsverkstaden. Utgångsmaterialet är här ett malt UO2-pulver med en tillsats av några procentenheter gadolinium vilket är en brännbar absorbator. Uranskrot från produktionen återcyklas efter oxidation direkt till tillverkningsprocessen. Den totala arean för BA-

kutstillverkningen är cirka 1200 m2. Denna verksamhet omfattas av själva kutstillverkningen,

inklusive kutslaboratoriet som är på cirka 1000 m2 och kontorslokaler på cirka 200 m2.

4.8.2 Inventering ur brandsynpunkt

Denna verkstad påminner till stora delar om UO2-kutstillverkningen. Dock är BA-

kutstillverkningen mindre till ytan. BA-kutstillverkningen är indelad i två stora områden. 1. Den ena delen utgör en tredjedel av den totala ytan och där finns stora mängder kostsam elektronik. Elektroniken är till för att kontrollera anrikningen i BA-stavarna. Inom detta område är uranet inkapslat och i kutsform så det finns inget öppet uranpulver. Det finns även en chargeringsprocess inne på detta område. Runtomkring detta område finns det elskåp och styrskåp samt några enstaka kontorslandskap för operatören.

2. Det finns även en lastkaj där det finns väldigt mycket brännbart material i form av: kartonger, träpallar, plaster och andra diverse material. Gadolinium brukar förekomma på lastkajen. Det finns ett litet omklädningsrum och en stepover för att komma till den aktiva sidan och vid tillfället för genomgången stod en acetonflaska där.

För att komma till den aktiva sidan måste man gå via en kulvert där det finns ett

omklädningsrum och en stepover. Omedelbart nedanför trapporna finns ett arkiveringsrum och ett skyddsrum.

3, 4. Den aktiva BA-kutstillverkningensdelen består av ett bottenplan och några

envåningsplansplatåer som finns vid kutspressarna och laborationsutrymmet. Inom detta område så tillverkas BA-kutsarna. Det finns ett ventilationsrum som innehåller slangfilter, en filterbank samt ett elskåp. Just utanför ventilationsrummet förvaras emballage 11,12 och 8 med pulver i väntan på beredning för att sedan pressas. Bredvid emballageförvaringen finns en lastkaj som innehåller en stor mängdbrännbart material. Blandstationerna står på bottenplanet i ett hörn.

Runtom området finns brandfarliga varor, dock förvaras dessa noggrant i brandskåpen. Inom detta område finns omklädningsrum, tvättstuga, städförråd och toaletter. Det finns en

slipmaskin som angränsar till kontorsrummet. Under laboratorierummet finns det ett

samlingsrum med kontorsmaterial och ett kutskontrollrum. Bredvid finns en liten verkstad som inte är en egen brandcell. Det finns ett område där skrotkutsar bearbetas i en oxidationsugn för att sedan paketeras i emballage 8. Detta område finns under stabiliseringsugnarna som använder vätgas samt termetsugnen. I mitten av den aktiva BA-kutstillverkningen förvaras emballage 6. En liten del av BA-kutstillverkningen går åt för chargeringen som sitter ihop med det första området.

I källaren finns en uppsamlingsplats för den dagliga vattenanvändningen. Detta kontaminerade vatten pumpas sedan till vattenreningen där det renas på uran och sedan ut i spillvattennätet. I vattnet finns bara uran och inga kemikalier. Utöver uppsamlingsplatsen för vattnet finns det ventilationssystem och kablar dragna högt som lågt, elskåp och transformatorer till

sitringsugnarna. I östra hörnet finns en verkstad innehållande brandfarliga varor, brännbart material med mera. Det förvaras kylaggregat, element och andra komponenter. En

värmecentral finns här nere. Figur 4.8.2.1 nedan illustrerar BA-kutstillverkningen.

Figur 4.8.2.1; Översiktsbild på BA-kutstillverkningen.

1. Chargering och kutskontroll 2. Liten lastkaj

3. Öppen uranhantering 4. Liten lastkaj

Rött = nödutgångar/utrymningsväg Blått = trappa till nästa platå

Orange = kulvertpassage till och från aktivtområde Lila = trappa till källare

4.8.3 Brandbelastningsanalys

Hela BA-kutstillverkningens område utgör en väldigt stor brandbelastning eftersom det finns väldigt mycket brännbart material och brandfarliga varor runt om i fabriken.

Specifika brandscenarion behandlas nedan.

Den möjligen största brandbelastningen som finns på BA-kutstillverkningen förekommer i källaren. Där finns det: isoleringsmaterial, kartonger, plastlådor, träpallar, brandfarliga varor, skumplaster med mera. Det finns även en värmecentral som innehåller elskåp. Källaren används även som ett förvaringsrum för rör, kablage, träplankor och diversehushållskomponenter (kylaggregat och element).

Det finns två stycken lastkajer, där båda brukar innehålla väldigt mycket brännbart material och ibland finns det förvarat brandfarliga varor samt kemikalier där, vilka utgör en väldigt stor brandrisk.

En annan potentiellt brandrisk i området är ventilationsrummet eftersom det finns en filterbank och fläktsystem, vilka är ständigt i drift.

För kontor, toaletter, tvättrum och omklädningsrum finns en sannolikhet att brand uppstår eftersom det finns mycket brännbart material och ständig vistelse av människor på områdena vilket är ofrånkomligt.

Att en brand startar ifrån kutspressen, oxidationsugnen, stabiliseringsugnarna, termetsugnen, cintringsugnarna, eller vid slipmaskinen är sannolikt eftersom dessa innehåller oljor/elektronik och utvecklar hög värme i drift.

Vätgasledningar som är dragna lite överallt i verkstaden utgör en potentiell brandrisk om ledningen skulle gå sönder och bli utsatt för värme.

Elskåpen och styrskåpen kan förorsaka en branduppkomst, eftersom det räcker med endast ett elfel.

Den lilla verkstaden utgör en brandbelastning eftersom det finns en del brännbart material och brandfarliga varor samtidigt som det används vinkelslip och svets. Detta utrymme utgör inte någon egen brandcell eftersom det inte finns något tak.

Kutskontrollrummet innehåller massa brandfarliga varor, brännbart material, kemikalier och elektronik. Detta utgör en stor brandbelastning.

Kutselektroniken består av styrboxar, plaster och gummi material som kan börja brinna genom ett litet elfel. Detta kan i sin tur sprida sig till kontorslandskapen som ligger nära denna

4.8.4 Åtgärdsförslag för BA-kutstillverkningen

En stor brand inom BA-kutstillverkningen kan leda till att hela byggnaden brinner upp. Det beror på det bristande brandskyddet och övertro på den befintliga släckutrustningen

(koldioxidhandbrandsläckare). BA-kutstillverkningen angränsar till bränsleservice dit en brand eventuellt kan sprida sig.

BA-kutstillverkningen har stora möjligheter att använda vatten som släckmedel. Dock rekommenderas detta inte överallt, eftersom det finns mycket dyrbar elektronik på vissa

specifika delar. Särskilt vid den nya utrustningen där kutsarnas anrikning kontrolleras. Det finns områden där olika typer av emballage står förvarade, trots att de är kriticitetsäkra så bör det begränsas hur mycket vatten som kan tillåtas, om inte några andra alternativa släckmedel finns. Särskilt känsliga emballage är 11 och 12. Övriga emballage anses vara helt kriticitet säkra. För fläktrummen rekommenderas inte heller vatten som släckmedel eftersom det finns

vattenkänslig utrustning (elskåp).

Idéer angående alternativa släckmedel för specifika platser runt om i BA-kutstillverkningen behandlas nedan.

1. Det finns ett område på källarplanet med väldigt hög brandbelastning. Brandskyddet bör ses över på denna specifika plats. Eftersom om en brand uppstår där kan det få förödande

konsekvenser i form av att branden sprider sig till bottenplanet där emballagen står förvarande. Emballagen kan eventuellt ändra geometri och orsaka en kriticitet i sin tur.

1.1 För att undvika en storbrand på källarplanet så rekommenderas ett HI-FOG- eller INERGEN system för de slutna utrymmena (värmecentralen). För de övriga öppna

utrymmena är ett sprinklersystem ett bra alternativ. Bra komplement till de fasta släcksystemen är skum eller pulverhandbrandsläckare, för att kunna släcka branden med en snabb insats. 2. De två lastkajerna utgör en väldigt stor brandbelastning. Det befintliga släckmedlet är otillräckligt eftersom det inte finns någon möjlighet att släcka en större brand med endast en koldioxidhandbrandsläckare.

2.1 För båda utrymmena kan man använda sig av samma lösningar. Den ena lösningen skulle vara att installera ett HI-FOG- eller ett INERGEN system. Detta eftersom båda utrymmena är slutna och inte stora. Liksom för källarplanet så rekommenderas ett komplement för en snabb insats i form av skum eller pulverhandbrandsläckare.

3. Inuti ventilationsrummet finns en filterbank, slangfilter och en del brännbart material. De är alldeles för dåligt utrustade gentemot brand, eftersom de utvecklar hög värme och om det uppstår stor omfattande brand blir det väldigt svårt att bemästra den med endast en

3.1 INERGEN rekommenderas eftersom den ska användas i stängda och täta utrymmen såsom fläktrummen och ugnstopparna. Det man då måste ta hänseende till är att när det systemet aktiveras så ska ventilationen stanna så att inget nytt syre kommer in.

3.2 Ett annat släcksystem som rekommenderas är tekniken HI-FOG (vattenspray) tekniken. 4. Utrymmen som kontor, toaletter, tvättrum, kutskontrollrummet och samlingsrum har väldigt mycket brännbara material och i vissa fall en del brandfarliga varor.

4.1 Den rekommendation som ges är att placera skum- eller pulverhandbrandsläckare på lämpliga platser som ett komplement till koldioxidsläckarna.

5. Kutspressen är kriticitetssäker och den innehåller många elektroniska komponenter och samtidigt används en del olja. Detta gör att koldioxidhandbrandsläckare kan vara otillräckligt. Det är här som emballage 12 hanteras genom att föra ned uranpulver till pressen. Uranpulvret förs ned med hjälp av plaströren som är monterade i pressen.

5.1 Så länge som kapslingen är intakt vid drift går det att kyla utvändigt med vatten om så önskas. Ett portabelt sprinklersystem kan vara en bra lösning om man vill begränsa

vattenmängden. Invändigt i styrskåpen så kan INERGEN- eller ett koldioxidsystem installeras så att inte elektroniken skadas. Viktigt att tänka på när ett gassystem installeras är att tryckluften ska brytas så inget nytt syre tillkommer.

6. Sintringsugnarna utsätts för väldigt hög värme om man använder vätgas som förbränningsgas. Ugnarna är kriticitetsäkra och det medför att det är möjligt att använda skum eller vatten som släckmedel, dock helst i begränsad mängd. Vatten och skum blir uteslutet om man ser det ur det elektrotekniska synsättet eftersom mycket elektronik kommer att förstöras. Dock så bör man se till helhetskostanden om hela fabriken brinner upp istället för att man försöker skydda elektroniken. Nytto- och kostnadsanalys?! Det inte är säkert att man kan släcka en så stor ugn med koldioxidhandbrandsläckare. Den mänskliga faktorn kan påverka i en krävande situation när det brinner. Ett exempel är att den släckansvarige blir stressad och gör en felaktig handling eftersom han/hon ser kollegor som springer ut för att utrymma lokalen. Det är därför ett fast brandbekämpningssystem rekommenderas på denna plats.

7. Oxidationsugnen, stabiliseringsugnarna och termetsugnen utsätts även de för väldigt hög värme samt att stabilsiseringsugnarna använder vätgas som förbränningsgas. Omkring dessa ugnar finns väldigt lite brännbart material.

7.1 Utrymmena där dessa ugnar är placerade så är det möjligt att konstruera egna brandceller. På så sätt kan man begränsa brandspridningen och använda släckmedel som INERGEN- eller HI-FOG system.

8. Den gemensamma brandskyddslösningen för styrskåp, elskåp, transformatorer och övrig väldigt värdefull elektronik som finns i mindre slutna utrymmen är ett koldioxidsystem.

9. För den lilla verkstaden där man använder vinkelslip och svets samt innehar en mängd brandfarliga varor, rekommenderas att man bygger på ett tak så att man får en egen brandcell samt utrustar rummet med en skum eller pulversläckare. Ett brandskåp är också att

rekommendera.

10. I området där ingen öppen uranhantering sker finns den dyra kutselektroniken som kontrollerar anrikningen. Där finns många elektroniska komponenter som kan orsaka ett elfel vilket i sin tur kan leda till en brand.

10.1 Det som rekommenderas är ett koldioxidsystem innanför själva höljet där el

komponenterna sitter. Det går även att bygga ett sorts tak för denna elektronik så att man kan använda sprinklersystem på den resterande ytan av området.

Related documents