• No results found

4 Resultat

4.5 LASTKAJ & URANFÖRRÅD

4.5.1 Produktions och driftsförklaring

I uranförrådet ankomstkontrolleras och lagras den uranhexafluorid (UF6) som är utgångs-

material för bränsletillverkningen. Här lagras också uran i form av uranoxider. • Den totalaarean av uranförrådet och lastkajen är cirka 1750 m2. Lastkajen har en

övervåning.

• Mottagning och avsändning av emballerade uranhaltiga material, ca 410 m2

• Lagring av emballerat uranhaltigt material, ca 1150 m2

• UF6-provtagningslaboratorium, ca 190 m2

• Utrymme för täthetsprovning av UF6-cylindrar

4.5.2 Inventering ur brandsynpunkt

1. Större delen av lastkajens område utgörs av själva ankomsthanteringen. Utöver

ankomsthanteringen finns ett kontor, en toalett, ett HEX-laboratorium och förvaring av trälådor, kartonger, träpallar. Det finns ett skåp med brandfarliga varor vilket inte är ett brandskåp, ett verktygsskåp, städskåp, arkivskåp och ett klädesskåp dessa skåp är placerade vid den lilla verkstaden. En värmecentral finns även på bottenvåningen där man förvarar ett mobilt dieselaggregat. Det finns även ett brandskåp med vattenslang, och på utsidan av lastkajen finns en koldioxid- och skumsläckare. Elskåp finns också runt omkring lastkajsområdet.

1.1 På övervåningen finns det fläktrum och filterbankar samt några trälådor, kartonger och förvaring av vattendunkar i ett metallskåp.

2. I uranförrådet finns uranhaltiga material i slutna kärl. Alla sorters emballage är kriticitetssäkra vid förvaringen. Det innebär att ingen öppen uranhantering förekommer. Det får inte

förekomma något brännbart material inom detta område, fast det förekommer vid EURO- ATOMS ”hörna” där det finns en del kontorsmaterial. Längst inne i ett hörn byggs en högaktiva emballage 8. En plattform har byggts för förvaring av beredskapsutrustning som filterbankar, ventilationsfläktar samt några BQS strålkällor.

Figuren 4.5.2.1; Lastkajen och uranförrådet.

1. Lastkaj

1.1. Övervåning (fläktrummen) 2. Uranförrådet

Gult = förvaring av högaktiva emballage 8. Rött = nödutgångar/utrymningsväg Blått = trappa till andra våningsplanet

4.5.3 Brandbelastningsanalys

Lastkajområdet innehåller en hel del brännbart material och det finns brandfarliga varor på specifika platser. Den största faktorn för branduppkomst föreligger på övervåningen där det finns fläktrum och filterbanker. Den näst största faktorn för branduppkomst ligger i den lilla verkstaden eftersom väldigt mycket brännbart material finns i omgivningen kombinerat med brandfarliga varor. Kontoret, toaletten och HEX-laboratoriumet (provtryckning av 30B cylindrar) innehåller mycket brännbart material som kan ge upphov till en brand. Användning och placeringen av det mobila dieselaggregatet utgör en brandfara eftersom det kan flyttas runt och innehåller brandfarlig vara. Elskåp och övrig elektronik kan förorsaka en branduppkomst, eftersom det räcker med endast ett elfel. En riskfaktor för branduppkomst kan vara själva av- och pålastningen av de olika emballagen (UF6) eftersom transportfordonet (lastbilen) innehåller

brandfarlig vara och brännbart material. Övningar har gjorts gällande transportfordonet med olika brandscenarion.

Inne på uranförrådet finns EURO-ATOMS kontors material som är det enda brännbara materialet. En viktig faktor som måste behandlas ur kriticitetssynpunkt är vattenläckaget från taket vid det inre hörnet där de högreaktiva 8orna långtids förvaras. Vatten ska dock inte kunna åstadkomma kriticitet eftersom emballagen är kriticitetssäkrade. Korrosion kan uppstå som kan ändrar konstruktionens beständighet och huvudsakliga funktion.

4.5.4 Åtgärdsförslag för Lastkajen och Uranförrådet

En brand inom lastkajs och uranförrådet område kan få stora konsekvenser för Westinghouse, eftersom bland annat konsumenternas uranbränsle tas emot här i väntan på bearbetning. Det verkar vara tvetydiga rutiner för vattenhantering inne på lastkajens område eftersom det finns en skumsläckare på utsidan och ett brandskåp inne vid av- och pålastningen.

Det finns väldigt stor möjlighet att använda vatten som släckmedel för både lastkajens- och uranförrådets område eftersom alla emballage och transporteringskärl är kriticitetssäkra.

Detta gäller även emballage 11 och 12 eftersom de är slutna. Dock rekommenderas inte vatten överallt inom lastkajens område eftersom det finns elektronik på specifika områden som behandlas bättre med andra släckmedel.

Ur brandsynpunkt kan ett scenario vara att en 30-B cylinder fastnar och sedan spricker beroende på en värmeutveckling från transportfordonet, då rekommenderas inte direkt påföring av vatten som släckmedel med tanke på en väldigt häftig reaktion (expansion). Dock om man förutser att 30-B cylindrarna är intakt så är det ingen skillnad emot att det regnar på dem, i så fall vatten fungera som ett bra släckmedel.

Dessa specifika objekt behandlas nedan.

1. En anmärkning som har gjorts för fläktrummen är att de är alldeles för dåligt utrustade gentemot brand, eftersom de utvecklar hög värme och kan skapa en stor omfattande brand så blir det väldigt svårt att stå emot den med endast en koldioxid handbrandsläckare.

1.1 Därför rekommenderas INERGEN eftersom den ska användas i stängda och täta

utrymmen såsom fläktrummen och ugnstopparna. Det man då måste ta hänseende till är att när det systemet aktiveras så ska ventilationen stanna så att inget nytt syre kommer in.

1.2 Ett annat släcksystem som rekommenderas är tekniken HI-FOG (vattenspray) tekniken. 2. Vid den ”lilla verkstaden” där mycket brännbart material samt brandfarlig vara finns lagrat rekommenderas:

2.1 För skåpet gentemot den lilla verkstaden där det finns brandfarlig vara rekommenderas att man införskaffar ett brandskåp med god ventilation.

2.2 Det går att bygga en ny brandcell där material som: verktygsskåp, städskåp, arkivskåp och ett klädesskåp kan förvaras. Inuti brandcellen bör det finnas tillgång till en skum- eller

pulverbrandsläckare som komplement till HI-FOG montaget. Det bör även förvaras trälådor, kartonger, träpallarna inuti brandcellen.

3. Rekommendation för lastkajen är att man i kontoret, toaletten och i HEX-laboratoriumet placerar skumsläckare eller alternativt (pulversläckare)!

3.1 För specifikt HEX-laboratoriumet rekommenderas även ett HI-FOG- eller INERGEN system. Detta för att det finns brännbart material där samtidigt som man provtrycker 30-B cylinders.

4. Inuti värmecentralen finns elskåp, elcentraler och ett mobilt dieselaggregat. Dessa utgör potentiella brandrisker.

4.1 För att minimera risken att brand uppstår rekommenderas en annan plats för förvaring av dieselaggregatet. Eventuellt någon gemensam plats (utanför lastkajen) för maskiner som finns inom fabriken, där det finns ett fast släcksystem som sprinkler eller HI-FOG kan fungera. 4.2 Om förvaringsplatsen till dieselaggregatet inte ändras rekommenderas HI-FOG eller INERGEN eftersom det finns elektronik som kan börja brinna om elfel uppstår.

Det som utesluts då är sprinkler eftersom större mängder vatten kommer att genereras och detta skall undvikas så mycket som möjligt inom detta område.

6. Ett tänkbart scenario är att en brand uppstår i transportfordonet och som sprider sig till 30-B cylindern vilket kan orsaka en spricka genom värmen. Det bör vara ett absolut vattenpåförings förbjud, både ur kriticitet- samt kemikaliesynpunkt.

6.1 Det som rekommenderas för att undvika en omfattande brand som leder till ett scenario som ovan är att inuti lastbilen installera ett litet HI-FOG system som rymmer maximalt 10 liter. På så sätt kan man förhindra brandspridningen och förhoppningsvis släcka branden innan skadan är skedd.

7. Det som rekommenderas för uranförrådet är att EURO-ATOM får lov att byta material till icke brännbart om de ska förvara sitt material där. En annan lösning är att de förvarar materialet på annan plats.

7.1 Om en brand skulle uppstå i uranförrådet skulle ett sprinklersystem vara en bra lösning eftersom det är kriticitetssäkra behållare och emballage. Detta innebär att geometrin inte skulle ändras och att branden släcks snabbt.

Related documents