• No results found

4 Resultat

4.9 BRÄNSLESERVICE

4.9.1 Produktions och driftsförklaring

Bränsleservicen omfattar lagring och service av verktyg för hantering och underhåll av bränsle vilka kontaminerats vid arbeten på reaktorstationerna. Anslutande finns ett förråd där lågaktiva komponenter, utrustningar och verktyg förvaras mellan serviceperioderna. Bränsleservicearean är cirka 600 m2.

4.9.2 Inventering ur brandsynpunkt

Bränsleserviceområdet utgörs av två huvuddelar.

1. Den ena delen är inaktiv, den består av kontorslandskap samt en mellanlagring av lågaktiva verktyg som väntar på att bli reparerade eller undersökta i den aktiva delen. Det finns mycket stora mängder brännbart material lagrat i form av träpallar, kartonger, trä- och plastlådor med mera. En liten elverkstad finns, där förekommer brandfarliga varor. Elskåp finns runtomkring detta område. Det finns ett loft med reservdelar och mycket brännbart material. Angränsande till den ickeaktiva delen finns en lastkaj, dit kommer de verktyg som sedan skall behandlas. 2. Inom den aktiva delen finns småverkstäder där lödning och andra reparationer utförs. Vid dessa småverkstäder förkommer brandfarliga varor. Mindre komponenter i form av reservdelar är förvarade i plastlådor vid småverkstäderna. Olika typer av kablage är dragen runt om detta område. Utrustningen är förvarad i plåtlådor i väntan på reparation eller undersökning. 3. Angränsat till den aktiva delen finns en mekanikverkstad. Mekanikverkstaden innehåller en borr-, svarv- och en fräsmaskin. Det finns brandfarliga varor och en städskrubb här. Ett fläktrum med filterbank finns, fast i en egen brandcell.

3.1 Till höger om mekanikverkstaden finns ett förråd där lågaktiva komponenter, utrustningar och verktyg förvaras mellan serviceperioderna. Detta förråd består av ett bottenplan och trevåningsplan. Här finns förvaring av verktyg, elskåp och en liten mängd brännbara material. Ett av planen är rödzon.

Figur 4.11.2.1; Översiktsbild på bränsleservice. 1. Ickeaktivt område 2. Aktivt område 3. Mekanikverkstad 3.1 Förråd Rött = nödutgångar/utrymningsväg Blått = trappor till våningarna

4.9.3 Brandbelastningsanalys

Inom bränsleservice utgör den inaktiva delen störst brandbelastning, eftersom det finns stora kvantiteter brännbart material. Bränsleservice angränsar till BA-kutstillverkningen med tanke på brandspridning. Viktigt att notera är att stora mängder brännbart material finns lagrade på loftet som angränsar just BA-kutstillverkningen. På olika plaster runtomkring bränsleservice finns det varierande mängder brännbart material likasom brandfarliga varor.

Den största brandbelastningen utgörs i den ickeaktiva delen uppe på loftet, där det finns stora mängder brännbart material i form av kartonger, träpallar, gamla datorer, diverse

kontorsmateriel, plast- och trälådor med mera. En branduppkomst här skulle få förödande konsekvenser för hela Westinghouse bränslefabrik. Detta eftersom det befintliga brandskyddet är otillräckligt och på så sätt skulle en första insats vara omöjlig, samtidig som räddningstjänst inte får använda vatten som släckmedel. Faktum blir då att en brandspridning skulle vara oundviklig och stora delar av bränsleservice och BA-kutstillverkningen skulle brinna ner till grunden.

Den näst största brandbelastningen finns nedanför loftet i den ickeaktiva delen. Där finns kontorslandskap tätt placerade och dessa utgör inte några egna brandceller, kontoren i sig utgör en stor mängd brännbart material och stundtals finns det brandfarliga varor på en del skrivbord. Elverkstaden utgör en potentiell brandrisk eftersom det används verktyg som alstrar värme, samtidigt som det finns brännbart material och brandfarliga varor nära verkstaden.

Komponenter, verktyg eller utrustning som transporteras in via lastkajen förekommer i slutna plåtbehållare och utgör ingen brandrisk. Dock utgör brännbart material och brandfarliga varor

Småverkstäderna inne på aktiv sida utgör en potentiell brandrisk eftersom lödningsarbeten förekommer. Samtidigt som det finns brännbart material och brandfarliga varor nära verkstadsutrymmena.

En annan potentiellt brandrisk inom det aktiva området är fläktrummet/filterbanken eftersom den är ständigt i drift och utvecklar värme.

Kablar och elektronik utgör en potentiell brandrisk samt brandbelastning eftersom de finns i princip över hela bränsleserviceområdet. Ett enda elfel kan orsaka brand.

Mekanikverkstaden utgör en brandrisk eftersom det finns maskiner som utvecklar värme. Det finns dock väldigt lite brännbart material just i närheten, dock finns i samma brandcell en städskrubb som innehåller mycket brännbart material. Det finns även brandfarliga varor nära maskinerna.

Runtomkring de olika våningsplanen finns det väldigt begränsat med brännbart material.

4.9.4 Åtgärdsförslag för Bränsleservice

En stor brand inom bränsleservice kan leda till att hela byggnaden brinner upp. Det beror på det bristande brandskyddet och övertro på den befintliga släckutrustningen

(koldioxidhandbrandsläckare). Bränsleservice angränsar till BA-kutstillverkningen dit en brand eventuellt kan sprida sig.

Bränsleservice har stora möjligheter att använda vatten som släckmedel. Vatten som släckmedel bör användas på de flesta områden. Dock bör en lösning tas fram gällande spillvattnet.

Alternativa släckmedel som rekommenderas för specifika områden behandlas nedan.

1. Loftet utgör den största brandbelastningen på bränsleservice och bör därför vidta följande åtgärder:

1.1 Det som rekommenderas är att bygga in loftet så att det blir en egen brandcell, med tanke på brandspridningen.

1.2 Ett fast släcksystem i form av sprinklers bör installeras eftersom det inte förekommer uran eller kobolt i större mängder som kan starta en kriticitet. Vatten har här en väldigt bra släckverkan eftersom den ger en hög kylningseffekt.

2. Kontorslandskapen utgör den näst största brandbelastningen på bränsleservice och där bör följande åtgärder vidtas:

2.1 Installation av ett fast släcksystem i form av sprinklers eller liknande. Som komplement till sprinklersystemet bör skum eller pulverhandsläckare placera ut lämpliga platser för att kunna släcka en brand i tidigt skede.

3. Den lilla elverkstaden och de övriga småverkstäderna på aktivsida utgör inte några egna brandceller och det finns brännbara material närliggande samt brandfarliga varor.

3.1 Ett fast släcksystem rekommenderas i form av sprinklers samt skum- eller

pulverhandbrandsläckare som ett komplement. Om möjlighet finns så rekommenderas att bygga in elverkstaden och de övriga småverkstäderna till egna brandceller eller bygga en enda stor brandcell där alla verkstäder är samlade.

4. Inom hela bränsleservicen finns brandfarliga varor utspridda och få uppsamlingsplatser. Därför rekommenderas kemikalie- och brandskåp med god ventilation på lämpliga platser. 5. En anmärkning som har gjorts för fläktrummet/filterbanken är att det är alldeles för dåligt utrustat emot brand. Inom filterbanken utvecklas hög värme som kan skapa en stor omfattande brand vilket kan bli svårt att bekämpa med endast en koldioxidhandbrandsläckare.

5.1 Därför rekommenderas INERGEN eftersom den ska användas i stängda och täta

utrymmen såsom fläktrummen och ugnstopparna. Det man då måste ta hänseende till är att när det systemet aktiveras så ska ventilationen stanna så att inget nytt syre kommer in.

5.2 Ett annat släcksystem som rekommenderas är HI-FOG.

6. Mekanikverkstaden och städskrubben utgör en enda stor brandcell. Det finns lite brandfarliga varor och brännbart material på några platser.

6.1 Det som rekommenderas för denna brandcell är ett sprinklersystem eller ett HI-FOG system om maskinerna nu skulle vara känsliga för vatten. Komplement till det fasta släcksystemet är skum- eller pulverhandbrandsläckare.

7. För de övriga våningsplanen så rekommenderas skum- eller pulverhandbrandsläckare eftersom brandbelastningen är så pass liten.

Summering av dessa slutsatser och åtgärder ovan är att det går att använda vattensläckmedel i form av sprinklersystem överallt i bränsleservice och som komplement använda

skumhandbrandsläckare. De platser där sprinkler inte rekommenderas är vid filterbanken och möjligen vid mekanikverkstaden (med tanke på maskinerna).

Related documents