• No results found

Ekonomisk analys

Det prognostiserade resultatet för Barn- och skolen-heten indikerar i nuläget på en negativ avvikelse mot budget på ca. 4,3 Mkr vilket är en resultatförbättring med ca. 1,6 Mkr jämfört med prognos 1.

Den enskilt största negativa avvikelsen mot budget är kostnader för förskoleverksamheten på 6,4 Mkr.

Det handlar om främst om ökade kostnaderna för kosten pga. ett flertal nyöppnade små enheter med serveringskök samt den mobila förskolan med en negativt avvikelse mot budget på 1,1 Mkr.

Även den negativa avvikelsen mot budget för in-vandrarundervisningen (modersmål; förberedelse-klasser; Sva) på ca. 0,7 Mkr samt den negativa avvi-kelsen för grundskolan på ca. 1,6 Mkr, måste lyftas fram som två viktiga faktorer. Kostnaderna för av-gångsvederlagen uppgår till ca. 0,5 Mkr

Åtgärder

Rektorerna arbetar aktivt med att få kostnaderna i balans bl.a. genom stor allmän återhållsamhet, mins-kat användande av korttidsvikarier samt att inte åter-besätta en del vikarietjänster inom främst grundsko-lan.

De ökade kostnaderna för maten inom förskolan måste pareras genom lokalt anpassade åtgärder för att minska andra verksamhetskostnader alternativt genom en ökning av intäkterna.

Händelser av betydelse

Den fortsatta ökade invandringen påverkar även i år volymer, antalet grupper och personal till:

• Förberedelseklasser

• Modersmålsundervisningen

• Svenska som andra språk (Sva)

• Studiehandledning på modersmålet

• Modersmålsstöd i förskolan

Förskolan

Förskoleverksamheten fortsätter att växa för att möta det ökande behovet av barnomsorgsplatser.

• Nya förskoleplatser har tillskapats i områdets befintliga förskolor.

• Nya förskolor/förskoleavdelningar har öppnats under året. Gärdesgården (1/1-2010), Raketen, Stjärna och Meteoren (1/1-2010)

Prognos Utfall

Ekonomi, Mkr utfall 2009

Kommunbidrag 0,0 0,0

Övriga intäkter 739,8 727,4

Kostnader -744,1 -731,3

Resultat -4,3 -4,0

Verksamhet, Mkr Progn Progn

Kostnad Resultat

Domän 1:

Förskola 1-5 -239,9 -6,4

Familjedaghem -24,5 -0,1

Summa -264,4 -6,5

Domän 2:

Grundskola inkl utv grupper -334,5 -1,6 Invandrarundervisning -21,9 -0,7

Förskoleklasser -21,3 0,3

Skobo -50,4 4,2

Grundsärskola

träningsskola o fritids sär -28,0 0,3 Lönebidrag, nystarts- o

instegsjobb -3,9 -0,7

Totalt summa -744,1 -4,3

Investeringar, Mkr

Investeringsbudget (+) 1 051,0

Beräknat utfall (-) -1 051,0

Kvar av budget 0,0

Överförs i tilläggsbudget

Verksamhetsmått Budget Progn Skillnad

Grundskola 4 697 4 716 19

Skobo 6-9 1 773 1 929 156

Förskoleklass 540 554 14

Förskola 2 184 2 184 0

Verksamhetsanalys

Allmänt.

Stora volymökningar kan ses i flera av verksamheter.

Antalet elever/barn i förskolan (+0) ligger som bud-geterat medan antalet barn/elever i förskoleklass (+14) och skolbarnsomsorgen (+156) samt i grund-skolan (+19) är högre än i beställningen. Barn- och

RE Barn- och skolenheten

skolenheten kommer att kompenseras från Barn- och skolnämnden för dessa vilket troligen kommer att påverka resultatet i positiv riktning.

Grundskolan

Arbetet med att ställa om organisationen utifrån de minskande elevkullarna för årskurs 7-9 pågår. Det har dock varit svårt att göra tillräckliga organisa-tionsanpassningar vilket gjort att rektorerna fått svårt att täcka kostnaderna. Detta har även medfört att det varit svårt att få pengarna till barn i behov av särskilt stöd att räcka till.

Behovet av riktade stödinsatser bl.a. i form av elev-assistenter och omställningskostnader samt kostnader för avgångsvederlag (ca. 0,5 Mkr) är också bi-dragande orsaker till grundskoleverksamheten för-väntade underskott på ca.1,6 Mkr vilket är dock är en lägre avvikelse än förväntat. En förklaring kan vara det ökade antalet barn inom grundskolan.

Invandrarundervisningen

Ett stort antal elever med utländsk bakgrund har också i år kommit till våra verksamheter där vi även förändrat rutinerna för integreringen i klasserna i årskurs 1-6. Eleverna skrivs in i klassen från dag ett och ges stöd inom klassens ram. För de äldre elever-na finns Tellusklasserelever-na kvar i nuläget. Eftersom bidragen inte regleras med volymökningen så brottas rektorerna med begränsade resurser kontra de rättig-heter som eleverna har enligt skollagen. Underskottet förväntas i dagsläget bli ca. 0,7 Mkr vilket är en förbättring mot prognos 1. Förklaringen är ett ökat bidrag från Barn- och skolnämnden.

Övrigt

• Positiva tecken är satsningarna/ kommande sats-ningar på Kvarnsvedens skola och Ornäs skola, upprustningarna av köken inom skola och försko-la. Att kommunen numera har en långsiktigt un-derhålls-/upprusningsplan för skolan är positivt.

• Lärarlyftet – högskolefortbildning för grundsko-lans lärare i bl.a. matematik, NO/Teknik mm. Des-sa viktiga fortbildningsinDes-satser för att säkerställa att eleverna undervisas av en lärare med rätt äm-nesbehörighet medför kostnader för kommunen.

• Teknikerjakten. Teknikerjakten vid Högskolan Dalarna, 2009 – 2011, är ett långsiktigt och struk-turellt samarbetsprojekt mellan E J Ljungbergs ut-bildningsfond och Högskolan Dalarna för utveck-ling av teknikutbildningen i förskola, grundskola, gymnasieskola och högskola i Falun/Borlänge-regionen

• Mottagningsenheten behöver utöka sin verksam-het. Kön av nyanlända elever gör att kommunens skyldighet att bereda plats inom grundskolan idag inte kan uppfyllas. Ev. kan lokaler på Sopranen nyttjas till detta ändamål till hösten. Skapandet av en sammanhållen mottagningsenhet med såväl pe-dagogisk verksamhet (öppen förskola, grundskola och ev. SFI) som skolhälsovård vore att föredra jämfört med dagens upplägg.

• De förestående förändringarna av läroplaner, nya kursplaner och kunskapskrav inom grundskolan och motsvarande skolformer, den reformerade gymnasieskolan och den gymnasiala vuxenutbild-ningen, den nya betygsskalan, förändringar av för-skolans läroplan samt den nya skollagen kommer att kräva en stor och resurskrävande kommunal in-sats under de närmaste åren.

Det är skolhuvudmannen som har det övergripande ansvaret för att skapa goda förutsättningar att pla-nera för de förändringar som ska genomföras, nå-got som inkluderar omfattande fortbildningsinsat-ser för samtliga lärare.

Skolverkets konferenser kommer att vara det för-sta steget i en omfattande informationsinsats för att ge de bästa förutsättningarna för de förändring-ar som det svenska utbildningsväsendet nu står in-för är. Under 2010 kommer implementeringsinsat-serna att riktas till såväl rektorer/förskolechefer som lärare.

Personal

De personalminskningar som genomfördes i grund-skolan under 2009 har lett till en ökad arbetsbelast-ning för lärarkåren. Lärarnas möjligheter att hinna med att stötta och uppmuntra varje elev bedöms ha minskat. Tecken tyder på att den ökade arbetsbe-lastningen även kan ha gett upphov till utmattnings-relaterad stress hos ett antal lärare.

Svårigheterna att få REXNET att fungera utan drifts-störningar har även bidragit till en ökad frustra-tion/stress.

Investeringar

Ett uppdämt behov av nyanskaffning av inventarier finns inom hela Barn- och skolenheten. Rektorernas äskanden om medel till nya skolmöbler, AV/IT-utrustningar, lekredskap, lokalåtgärder mm mm över-stiger med råge det disponibla beloppet på 1 051 tkr.

Investeringsbudgeten kommer att fördelas på ett så lämpligt sätt som möjligt efter en bred diskussion inom ledningsgruppen och utifrån ett antal priorite-rade områden.

Bokslutsprognos 2 för 2010

RE Vård o Omsorg

0

Ekonomisk analys

Resultatenheten Vård och omsorg har en budgetom-slutning om 776 mkr. I prognos 2 redovisar enheten ett resultat om + 1,3 mkr för 2010 års verksamhet.

Kostnaderna för en hemtjänsttimme år 2010 är 379 kr/timme. Hemtjänsttimmarna har ökat mot beställda timmar för 2010 vilket reglerats mot beställaren.

Hemtjänsten redovisar ett överskott som beror på verksamheterna ledsagning, avlösarservice och anhö-riganställningarna.

LASS- ersättningen från försäkringskassan för år 2010 är 252 kr/tim enligt schablonersättningen.

Personlig assistans LSS timmarna har ökat mot be-ställningen. Timmarna är reglerade mot beställaren.

Särskilda boenden – Hällsjöhemmet, Gläntan och Utsikten har inför 2010 fått ett besparingsuppdrag att minska sin personalbemanning, vilket enheterna klarat, trots hög vårdtyngd samt ständiga överbe-läggningar på Hällsjöhemmet.

Kostnaderna för utskrivningsklara har ökat kraftigt under året, kostnaderna är reglerade med beställaren.

Åtgärder

Inom Särskilda boenden - Hällsjöhemmet har ett förändringsarbete startats upp för att se över arbets-sätt, bemanning och arbetsmiljö.

Inom hemtjänsten sker kontinuerliga uppföljningar av personalkostnaderna / brukartid. Hemtjänsten har som mål för 2010 att höja kontinuiteten hos brukarna samt att förbättra arbetsmiljön för personalen.

Händelser av betydelse

• Hällsjöhemmet, Gläntan och Utsikten har inför 2010 fått ett besparingsuppdrag att förändra sin personaltäthet.

• Verksamhetsförändring av Hagbacksgården från servicehus till trygghetsboende.

• Åkershems omsorgsboende övergick 2010-02-01 till Intraprenad och redovisar egen prognos.

• Hällsjöhemmet har haft överbeläggningar, vilket krävt mera personalresurser.

• Uppstart av boendestöd SOL till personkrets 1 och 2 enl LSS.

• Uppstart av ny dagverksamhetsgrupp enligt LSS.

Prognos Utfall

Ekonomi, Mkr utfall 2009

Kommunbidrag

Övriga intäkter 777,3 770,5

Kostnader -776,0 -761,3

Resultat 1,3 9,2

Verksamhet, Mkr Progn Progn

Kostnad Resultat

Särskilt boende 200,5 0,2

Hemtjänst 250,2 0,5

LSS 325,3 0,6

Summa 776,0 1,3

Investeringar, Mkr

Investeringsbudget (+) 1,1

Beräknat utfall (-) -1,1

Kvar av budget 0,0

Överförs i tilläggsbudget

Timmar Budget Progn Skillnad

Hemtjänst 536 466 559 000 22 534

LASS-ers från FK 421 523 376 137 -45 386

Pers assistans LSS 82 350 118 267 35 917

Ledsagning LSS 69 895 67 784 -2 111

Antal platser Budget Progn Skillnad

Korttidsvistelse LSS 8 8

Daglig verksamhet LSS 73 73 0

Gruppboenden LSS 89 89 0

• Intraprenad för daglig verksamhet Matjes Emils startar 2010-03-01 och redovisar egen prognos.

• EU-projekt ”Genomförande Möjligheternas Hus”

startade upp 2010-01-15 där syftet är att ge en grupp deltagare med psykiska funktionshinder chansen att få komma in på arbetsmarknaden.

• Hemtjänsttimmarna har ökat mot beställningen.

• Demensteamets timmar har minskat för perioden och är nu i fas mot beställningen.

• Vård och omsorg ingår i ett 3 årigt projekt med Wuhan i Kina som finansieras via SIDA. Verk-samheterna som deltar i projektet är BAS-psykiatrin, LSS, Demens och rehab.

RE Vård o Omsorg

Verksamhetsanalys

Hemtjänst

Hemtjänsttimmarna har ökat mot beställningen vilket har reglerats.

Demensteamets timmar är nu i fas med beställningen och teamet kommer att arbeta mera kommunövergri-pande.

Ledsagning BAS har minskat mot beställningen.

Boendestödstimmarna till psykiskt funktionshindrade ökar och är reglerade mot beställaren.

Personlig assistans LASS.

Hittills i år har verksamheten fortsatt att minska.

Flera ärenden med många timmar har avslutats eller valt annan assistansgivare än kommunen. Försäk-ringskassans restriktivare bedömningar bidrar även till att antalet timmar minskat.

Personlig assistans LSS.

Timmarna har ökat, vilket beror på att fler brukare ej uppfyller kriterierna för att få LASS. Detta blir en ökad kostnad för kommunen. Timmarna är reglerade mot nämnden.

Ledsagning LSS

Prognosen för ledsagningstimmarna har minskat mot beställningen.

Särskilt boende

Hällsjöhemmet, Gläntan och Utsikten har inför 2010 fått ett besparingsuppdrag att minska personaltäthe-ten vilket har genomförts.

Vid stängningen av Bergeby samt verksamhetsför-ändringen av Hagbacksgården blev konsekvenserna en övertalighet inom sjuksköterskeenheten.

Infört arbetskläder till all personal inom särskilda boenden, en kvalitetshöjning i hygiensynpunkt.

Många projekt pågår inom enheten som finansieras via stimulansmedel.

Utbildning i bemötande genomförs till all personal inom särkilt boende under året.

Personal

Målet för 2010 är att sänka sjukfrånvaron inom Vård och omsorg. Hemtjänsten använder sig av sjukanmä-lantjänsten via Företagshälsovården året ut.

Vård och omsorg redovisar en sjukfrånvaro januari-augusti på totalt 5,5 %.

Många utbildningar är planerade under året och 15 personal går utbildning till undersköterska.

Investeringar

De tilldelade investeringsmedel för Re Vård och omsorg kommer att förbrukas under året.

Bokslutsprognos 2 för 2010

Related documents