• No results found

Ekonomisk analys

Denna prognos omfattar samtliga verksamheter inom socialnämndens område. Själva resultatenheten för socialt arbete bedöms göra ett smärre överskott avse-ende personalkostnader.

När det gäller verksamheterna försörjningsstöd, barn och familj, missbruksområdet samt öppenvårdsverk-samheter pekar underskottet mot ca 20 mkr.

Försörjningsstödet fortsätter att öka kraftigt. Utveck-lingen i Borlänge stämmer väl överens med SKL:s prognoser. Olika scenarier har beräknats från ca 13 mkr i underskott till 16 mkr (SKL:s prognos är – 15 mkr).

När det gäller vårdkostnaderna totalt sett har de hål-lit sig inom ram de tre föregående åren. Kostnaden för institutionsvården sjönk med 29 % mellan 2007 och 2009. Nu ser vi ett trendbrott som kunde skönjas under senhösten 2009. Det innebär att vårdkostna-derna för missbruksvård ökar och pekar på ett under-skott på ungefär 2 mkr. Vårdkostnaderna för ungdo-mar har ökat kraftigt första halvåret men ser ut att plana ut från juni månad. Totalt pekar vård av ung-dom på ett underskott på 6,4 mkr. Det är en sänkning av det prognostiserade utfallet med 2 mkr från pro-gnos 1.

Vård av barn visar ett överskott på knappt 1 mkr kr i denna prognos.

Åtgärder

Att direkt föreslå nedskärningar för att komma i balans med budget är inte möjligt. Försörjningsstö-dets utveckling är sedan länge känt och omvärlds-styrt. Vårdkostnaderna tenderar att fluktuera över tid och visar på ett ökat vårdbehov. Se i övrigt under rubriken barn- och ungdom samt missbruk.

Den fortsatta utvecklingen av det kommunövergri-pande samarbetet i arbetsmarknads- och integrations-frågor ska så långt det är möjligt motverka passivt bistånd och i stället öka individernas möjligheter till självförsörjning och integration.

När det gäller barn- och ungdomsvård pågår en om-fattande verksamhetsanalys av öppenvården. Avsik-ten är att stärka hemmaplanslösningar genom att metodutveckling av insatser som baseras på kun-skapsbaserad praktik.

Fortsatt utveckling av samverkan kring ungdomar i kommunen i syfte att skapa en ungdomsöppenvård som har en tydlig vårdkedja och goda kanaler för samverkan kring den enskilde ungdomen med

Prognos Utfall

Ekonomi, Mkr utfall 2009

Kommunbidrag 0,0 0,0

Övriga intäkter 218,9 200,6

Kostnader -218,7 -200,8

Resultat 0,2 -0,3

Verksamhet, Mkr Progn Progn

Kostnad Resultat

Missbruksvård -24,2 0,5

Barn- o ungdomsvård -77,2 -0,4

Försörjningsstöd -108,1 0,0

Övrigt -9,1 0,1

Summa -218,7 0,2

Investeringar, Mkr

Investeringsbudget (+) 79,0 Beräknat utfall (-) -79,0

Kvar av budget 0,0

Överförs i tilläggsbudget

Cozmoz som bas, Samhällsenheten och socialför-valtningen och även landstinget. Målet är att skapa stödinsatser för ungdomar som förebygger missbruk och kriminalitet och åtgärder som stärker ungdomars inträde på arbetsmarknaden.

En närmare samverkan med polisen har inletts och är väsentlig i sammanhanget.

Händelser av betydelse

• Ett samverkansprojekt har inletts med polisen för att motverka våld i offentlig miljö. Socialtjänsten ingår i arbetet tillsammans med räddningstjänst, skola, ungdomsenheten och lokala BRÅ.

• Socialtjänsten ingår i ett nystartat områdesarbete på Tjärna Ängar tillsammans med polis, skola, räddningstjänst, ungdomsenheten och föreningar i området. Syftet är att främja en positiv integration i området.

• Ett regionalt handlingsprogram mot våld i nära relationer har tagits fram. Tillsammans med starka-re krav i lagstiftningen ställer detta ökade krav på socialtjänstens insatser för våldsutsatta kvinnor,

RE Socialt arbete

barn som bevittnat våld, män som utövar våld och hedersrelaterat våld.

• En krismottagning för män som utövar våld har startat som ett samverkansprojekt tillsammans med Falun. Mottagningen ligger i Falun och öppnades i april.

• De stora ungdomskullarna födda 1990-92 innebär ett större behov av insatser från socialtjänsten.

• En organisation för samordning mellan socialtjäns-tens och landstingets gemensamma insatser för en-skilda har skapats.

• Staten tar över introduktionen av nyanlända flyk-tingar via arbetsförmedlingen i december 2010.

• Lex Sara införs inom socialtjänsten.

Verksamhetsanalys

Generellt gäller att ett allt hårdare samhällsklimat med ekonomiska och sociala påfrestningar på famil-jer och enskilda ökar pressen och den sociala utslag-ningen. Detta slår igenom inom socialtjänsten i form av behov av flera insatser vad gäller missbruk och social problematik. Det gäller såväl barn, ungdomar och vuxna. Till detta ska de stora ungdomskullarna, födda 1990-92 läggas. Stora kullar innebär att fler ungdomar tippar över gränsen och får behov av in-satser från socialtjänsten. Fler ungdomar får också problem med egen försörjning och inträde på ar-betsmarknaden.

Socialtjänsten är en lagstyrd verksamhet vilket inne-bär att om behov av vård ökar finns det en skyldighet att erbjuda vård i olika former. Förändring av behov och volymer är mycket svårbedömda både inom barn- och ungdomsvården och missbruksvården för vuxna.

Försörjningsstöd

Utvecklingen av kostnaderna för försörjningsstöd beräknas fortsätta att stiga under perioden 2010-2012. Flera orsaker finns till denna utveckling. Hår-dare regler för sjukförsäkring och sjukpenning vält-rar över kostnader på kommunen. Finanskrisen och arbetslösheten slår igenom. Fler människor lever på marginalen och drar på sig skulder för hyror och el.

Hushållens skuldsättning ökade med drygt 30 % 2009. Ett fortsatt högt flyktingmottagande med mot-tagning av ytterligare 200 nya hushåll till försörj-ningsenheten under 2010 är en annan orsak. Kost-nadsutvecklingen har mattats av under sommaren.

Barn och ungdom

Antalet placerade ungdomar på institution har för-dubblats i förhållande till motsvarande period förra året. I dagsläget är 23 ungdomar placerade. Ökning-en är markant i åldersgruppÖkning-en födda 1990-92. DÖkning-en sk babyboomens barn som nu är i 20-årsåldern. Det har också skett en markant ökning av ungdomar i övre tonåren med gravt missbruk. De flesta ungdomarna har före placering genomgått behandling i öppen-vård. Det finns även ett antal placeringar där huvud-problematiken är psykiatriska problem eller funk-tionsnedsättning. Kring dessa ungdomar behövs en dialog med Omsorgsnämnden och/eller Landstinget om kostnadsansvaret.

Ökningen av familjehemsplaceringar beror dels på ett ökat behov av insatser för barn till intellektuellt funktionsnedsatta föräldrar och barn med mycket svår social hemsituation. Ökningen är också att hän-föra till det stora antal ensamkommande flyktingbarn som Borlänge tar emot. 2009 togs 41 ungdomar emot och sedan 2006 handlar det om ca 100 barn. Dessa placeras i familjehem.

I snitt är ca 60 barn placerade i familjehem varje månad.

Missbruksvården

Efter att i flera år ha sänkt kostnaderna för miss-bruksvård sker nu ett trendbrott. Även här märks en ökning av vårdbehov för den stora ungdomskullen född 1990-92. Unga vuxna visar i oroande stor ut-sträckning tecken på gravt missbruk och beroende av alkohol. Hittills i år har LVM-vård behövt tillgripas i 3 fall. 2009 hade vi bara ett ingripande enligt LVM.

Även för de ökade behoven inom missbruksvården är en del av förklaringen den hårda samhällsutveckling-en liksom de stora ungdomskullarna.

Inom kriminalvårdens frivård vet vi att det kommer ökade krav på s k kontraktsvård vilket kan öka kost-naderna ytterligare.

Bokslutsprognos 2 för 2010

RE Socialt arbete

Personal

Sjukfrånvaron för perioden januari tom augusti var 4,9 %, en ökning från årsskiftet med 1,6 %. Arbets-belastningen är överlag hårt ansträngd och det finns skäl för oro kring den psykosociala arbetsmiljön. En del av ökningen av sjukfrånvaron är arbetsrelaterad.

Omförhandling av avtalet med socialnämnden är begärd utifrån de stora volymökningarna för försörj-ningsstöd som kräver resursförstärkning.

Investeringar

Beviljade investeringsmedel kommer att förbrukas på inventarier.

Related documents