• No results found

När barnen får bestämma

5 Resultat och analys

5.4 När barnen får bestämma

Pedagog C talar om hur de på avdelningen arbetar med barnens dokument1. Hen menar att de först sätter in bilder i barnens dokument och därefter kallar på ett barn: ”Tillsammans diskuterar vi varje bild för det är ju där deras tankar och meningar

kommer in. Så på det sättet styr de ju, för det blir ju deras bild liksom”. Pedagog D förklarar utgångspunkterna för verksamhetens arbete:

Vi har ett dokument för hela avdelningen och sen har varje barn ett eget dokument. Och vad vi gör med barnen det är att vi lägger in bilder i deras dokument, vår ambition är att vi ska lägga in bilder och sen så sitter vi tillsammans med barnen och dokumenterar, det är vår utgångspunkt för hela arbetet. (Pedagog D)

Pedagog A beskriver olika varianter som de använder sig av när de genomför pedagogisk dokumentation. Hen berättar att varje barn har en egen pärm2 och att:

[…] de har ju makten över sina egna pärmar där bestämmer de själva om de vill sätta in och där vill vi ofta sätta in saker men då kanske inte barnen vill de och då får det vara så, då lägger vi inte in någonting heller. [...] så där känner de väl att de har, att det är deras eget material iallafall och där tittar de ofta i varandras pärmar och tycker det är kul. […] Sen har vi dokumentation i avdelningens dokument som vi har på datorn där vi också skriver men där är det väldigt mycket ett vuxet sätt att se på det, vad vi ser om det nu är till exempel matematik och hur vi ska gå vidare med detta, så det är mer till oss själva. Så det beror på lite vilket syfte man har med texten, vem som ska läsa den och vad man ska få ut av den. (Pedagog A)

När vi pratar med barnen angående deras pärmar så synliggörs det som de vuxna har delat med sig av. Under promenaden med Alissa berättar hon att hon vill visa oss någonting samtidigt som hon går in på avdelningen. Hon går fram till en bokhylla och plockar fram en blå pärm med hennes namn på:

Vi: Ska du visa något från pärmen?

Alissa: Ja detta är bara min. Här är bara bilder på mig. Vi: Är det?

Alissa: Mm, på mig och mina kompisar. Där är Diana också. Vi: Vem väljer vilka bilder som ska vara i pärmen?

Alissa: Det är vi.

Vi: Ni? Är det ni som skriver ut bilderna också? Alissa: Nej, det är de vuxna vi bara pekar. Vi: Var pekar ni?

Alissa: På datorn.

Under promenaden med Robin pratade vi kort om hans pärm. Han berättar bland annat att han får välja vad som sätts in i pärmen. Även Kajsa visar sin pärm för oss när hon går förbi den. Hon beskriver att alla barnen har varsin pärm i bokhyllan. Hon tar fram

2 Varje barn på förskolan har en egen pärm som innehåller teckningar, berättelser och dokumentationer. Pärmarna

sin egen pärm och bläddrar i den. Sedan visar hon en teckning som hon har ritat:

Kajsa: Denna har jag ritat. Vi: Jaha, när då?

Kajsa: Jag minns inte, det var längesen. Vi: Minns du varför ni satte in den i pärmen? Kajsa: För jag tyckte att den var fin.

Vi: Jaha, vem valde att den skulle vara i pärmen då? Kajsa: Det var ju jag.

I vuxenintervjuerna klargörs det att barnen har makt samt får en möjlighet att själva bestämma över sina pärmar och dokument. Personalen betonar att de inte placerar eller använder något material i barnens pärmar eller dokument utan att de har fått ett godkännande från barnen själva. Detta går att relatera till Svenning (2011) som diskuterar vem det är som ska bestämma över sådana pärmar och att det vanligtvis är de vuxna som avgör vad en sådan pärm ska innehålla. Hon förklarar även att när barn får vara delaktiga i dessa beslut så öppnar det upp för betydligt fler möjligheter. I våra intervjuer blir det tydligt att barnen på förskolan får en möjlighet att styra över det innehåll som används i deras dokument och pärmar.

När vi granskar promenaderna med barnen så upptäcker vi ett mönster. Alissa, Robin och Kajsa berättar att pärmarna är deras egna och att de själva får bestämma över vad som ska visas i dem. Pedagog A berättar att barnen tycker att det är roligt att titta i varandras pärmar. Hen nämner även att pärmarna blir barnens egna material, vilket vi upplever att barnen och de vuxna är eniga om. Deras sätt att arbeta med pärmar går att relaterar till det som Palmer (2012) betonar. Hon menar att pedagoger ska bearbeta dokumentationer tillsammans med barn och att barn därefter ska få tillgång till dessa dokumentationer.

När vi talar med Pedagog A, Pedagog C och Pedagog D synliggörs det att barnen har ett inflytande över sina dokument. Dock blir barnens inflytande inte lika tydligt när Pedagog A berättar om avdelningens dokument som är sett utifrån ett vuxenperspektiv. Westlund (2011) skriver om barns möjlighet att bestämma i olika sammanhang. Hon framhäver att det huvudsakliga ansvaret ligger hos de vuxna vilket i sin tur begränsar barnens möjligheter till att bestämma. Detta kan vara en faktor som påverkar barnens inflytande i avdelningens dokument. Personalen upplever förmodligen att de har ett ansvar att synliggöra barns utveckling med hjälp av dokumentet vilket i sin tur minskar barnens möjlighet att bestämma över avdelningens dokument.

5.5 Ett barn känner inte sig inbegripen i väggdokumentationen