• No results found

Barnens möjlighet att få vara delaktiga och utöva inflytande vid dukningen

4 Resultat och analys

4.3 Barnens möjlighet att få vara delaktiga och utöva inflytande vid dukningen

Angående frågan om hur mycket barnen får lov att hjälpa till vid dukningen visar det sig att pedagogerna på båda förskolorna inte planerar i förväg för att låta barnen vara med vid dukningen. Inte heller frågar de barnen om de vill hjälpa till vid sådana tillfällen. Däremot tar pedagogerna barnens egna initiativ till att vara delaktiga vid dukningen i beaktande. I detta avseende tycks informanterna knyta an till Arnérs (2009) perspektiv, som understryker att pedagogerna ska uppmärksamma och ta till vara barnens egna

33

initiativ. Enligt Samuelsson och Sheridan (2006:62) ska pedagogerna ta vara på vardagliga situationer och spontana händelser så att barnen får tillfälle att utveckla olika kompetenser.

Pedagogen Helen på Vitsippan berättar:

Vi frågar inte dem om de vill hjälpa till, eller säger att det är din tur att duka idag, men kommer de fram och frågar om de kan hjälpa till så får de hjälpa till. Det händer att de får hjälpa till med både frukost och mellanmål. (Helen)

Helen talar vidare om att de för tillfället inte har någon turlista att följa men att de möjligtvis kommer att ha det i framtiden. Hon säger att:

Vi har inte någon sådan här turlista som vi går efter, att du dukar idag, du dukar imorgon. Vi har väl pratat lite om att vi kanske skulle ha det för att det är lite kul. Det tycker ju det är roligt. (Helen)

I citatet ovan upplever vi att pedagogerna har uppmärksammat att det känns meningsfullt för barnen att vara med och duka. Arnér (2009) hävdar att det är nödvändigt att pedagoger beaktar det som barn själva anser vara meningsfullt för att barnen ska kunna få inflytande över sin vardag.

Helen anger vidare att barnen är benägna att hjälpa till med att ta rena muggar, tallrikar och bestick från vagnen när personalen hämtar detta från köket.

Det är nydiskat på eftermiddagen, då hämtar man den nya disken, och de kommer oftast och vill hjälpa till med att köra in vagnen och lägga bestick och grejer och sånt på sina platser, och det får de lov och göra. Så det är klart de får hjälpa till så mycket som de vill. (Helen)

Vi vill genom detta citat lyfta fram att pedagogerna ser barnen som kompetenta och att de därför tar hänsyn till barnens egen vilja att hjälpa till, både när matborden ska dukas och när matredskapen ska plockas upp från matvagnen. Detta kan relateras till Johanessen och Sandvik (2009), som betonar att om barn ses ur en kompetensdiskurs öppnas möjligheter för att barn bemöts som deltagare i sina egna liv. Författarna menar att ett sådant synsätt möjliggör för barnen att vara delaktiga och utöva inflytande.

Nedan redogör vi för ett kort utdrag ur en videoobservation, vilket illustrerar hur en lunchmåltid dukas fram på Vitsippan.

34

Videoobservation på Vitsippan 2012-06-07

Situationen börjar med att pedagogerna dukar fram tallrikar, muggar och bestick på varje bord och ställer skålar med pasta eller köttfärs i på borden. Några barn kommer senare fram till matvagnarna och hämtar olika skålar med majs eller

gurka i. Frida (5) ställer sig bakom de två matvagnar som står framför disken.

Anna (5), Ida (5) och Lisa (6) kommer fram till henne samtidigt. Ida och Lisa tar

själva var sin skål med skivade gurkor i och återvänder till sina matbord. Anna står kvar vid den ena matvagnen och diskuterar tillsammans med Frida om hur skålarna med grönsaker i ska delas ut så att det räcker till alla matborden som finns i rummet. En liten stund senare går Anna och sätter sig ner på sin stol. Två andra flickor kommer fram till matvagnen och hämtar var sin skål med gurka i. Alla barn får efteråt sätta sig på sina platser och börjar sedan sin måltid med en matramsa.

Filmsekvensen ovan tyder på att barnen får möjlighet att hjälpa till och duka fram maten. I filmen ser vi dessutom två flickor som får diskutera med varandra och komma med egna idéer om hur maten ska delas ut. Vår tolkning är att flickorna i denna situation är delaktiga och kan påverka sin egen situation med sina åsikter. Samuelsson och Sheridan (2008:38) framhåller att det är viktigt att barnen får delta i beslutsfattande processer och att de kan påverka sin egen situation för att de ska uppfostras till demokratiska individer. Om barnen ges denna möjlighet till att delta i dukningen, kan de både känna sig som någon som duger och som någon som har något att bidra med. Detta kan kopplas till Dewey, som menar att barn måste få uppleva att de har betydelse och ges möjlighet till inflytande (citerad i Arnér 2009:23).

Elena på Blåklockan anger att det är en vuxen som går in och dukar på grund av rutinerna på arbetsplatsen och på grund av det faktum att pedagogerna lägger mer vikt vid att vara utomhus ända fram till middagen. Hon beskriver:

Om vi är ute innan så är det väldigt synd att personal och ett eller två barn ska gå in tidigt för att duka, så nu dukar vi ofta för att få det lite snabbt så att vi kan utnyttja tiden innan och tiden efter måltiden, men är det något barn som vill hjälpa till när en vuxen dukar så får de självklart det. (Elena)

35

Detta citat kan relateras till Markström(2005, citerad i Arnér, 2009:51), som betonar att barn har små möjligheter att komma med egna initiativ på grund av den starka rutinisering som gäller i förskolan.

I det följande redovisar vi ett mellanmål som dukas fram på Blåklockan:

Videoobservation på Blåklockan 2012-06-08

En pedagog kommer in i rummet med en matvagn och ställer den vid ett av de två bord som står där. Barnen sätter sig strax efteråt vid matborden och väntar på att pedagogerna ska duka fram maten. Två pedagoger hjälps då åt med att ställa fram muggar, ett mjölkpaket, en tallrik med skivad ost och skinka, smör, mjukost samt en korg med bröd i på varje bord. Under tiden sitter två barn tysta vid det ena bordet och väntar på att pedagogerna ska duka färdigt, medan de andra fyra barnen vid bordet bredvid småpratar med varandra.

I denna filmsekvens ser vi att barnen inte är delaktiga vid dukningen utan att det är pedagogerna som är aktiva i situationen. Barnen får alltså inte utrymme att hjälpa till med dukningen, vilket kan bero på rutinerna som styr verksamheten.

I detta temaavsnitt har vi kommit fram till att pedagogerna på Vitsippan ger barnen utrymme att delta vid dukningen genom tillvaratagande av barnens initiativ och vilja att hjälpa till vid dukningen. Pedagogerna lämnar en del ansvar till barnen vid detta dukningstillfälle, vilket möjliggör för barnen att vara delaktiga, få inflytande och att känna sig värdefulla. På Blåklockan får barnen däremot små möjligheter till att vara delaktiga vid dukningen på grund av rutinerna som styr verksamheten.