• No results found

- barnets rätt att göra sin röst hörd och få den beaktad

In document Ladda ner (Page 112-117)

PRÖVNING AV BARNETS BÄSTA LÖNNENS FRITIDSHEM BAGGETORP

Artikel 12 - barnets rätt att göra sin röst hörd och få den beaktad

1. Konventionsstaterna ska tillförsäkra det barn som är i stånd att bilda egna åsikter rätten att fritt uttrycka dessa i alla frågor som rör barnet. Barnets åsikter ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad.

2. För detta ändamål ska barnet, i alla domstolsförfaranden och administrativa förfaranden som rör barnet, särskilt beredas möjlighet att höras, antingen direkt eller genom en företrädare eller ett lämpligt organ och på ett sätt som är förenligt med nationella procedurregler.

4.2. Övriga konventionsartiklar

Artikel 3.3

Konventionsstaterna ska säkerställa att institutioner, tjänster och inrättningar som ansvarar för omvårdnad eller skydd av barn uppfyller av behöriga myndigheter fastställda normer, särskilt vad gäller säkerhet, hälsa, personalens antal och lämplighet samt behörig tillsyn.

Artikel 5

Konventionsstaterna ska respektera det ansvar och de rättigheter och skyldigheter som tillkommer föräldrar eller, där så är tillämpligt, medlemmar av den utvidgade familjen eller gemenskapen enligt lokal sedvänja, vårdnadshavare eller andra personer som har juridiskt ansvar för barnet, att på ett sätt som står i överensstämmelse med den fortlöpande utvecklingen av barnets förmåga ge lämplig ledning och råd då barnet utövar de rättigheter som erkänns i denna konvention.

Artikel 18

1. Konventionsstaterna ska göra sitt bästa för att säkerställa erkännandet av principen att båda föräldrarna har gemensamt ansvar för barnets uppfostran och utveckling. Föräldrar eller, i

förekommande fall, vårdnadshavare har huvudansvaret för barnets uppfostran och utveckling. Dessa ska låta sig vägledas av vad som bedöms vara barnets bästa.

2. För att garantera och främja de rättigheter som anges i denna konvention ska konventionsstaterna ge lämpligt stöd till föräldrar och vårdnadshavare då de fullgör sitt ansvar för barnets uppfostran och säkerställa utvecklingen av institutioner, inrättningar och tjänster för omvårdnad av barn.

3. Konventionsstaterna ska vidta alla lämpliga åtgärder för att säkerställa att barn till förvärvsarbetande föräldrar har rätt att åtnjuta den barnomsorg som de är berättigade till.

112

8

6. Handlingsalternativ och konsekvenser

De handlingsalternativ som finns i detta ärende är:

1. att flytta fritidshemmets verksamhet i Baggetorp till Marmorbyn 2. att fortsätta bedriva fritidshemmets verksamhet i Baggetorp

Nedan sammanfattas konsekvenser och effekter för barnen som grupp och i vissa fall för barnet som individ, för respektive handlingsalternativ.

5.1. Alternativ 1: att flytta fritidshemmets verksamhet

Vid en flytt av verksamheten kommer eleverna att gå i ett fritidshem som ligger i anslutning till elevens skola. I och med detta säkerställs barnets lagstadgade rätt att erbjudas utbildning i fritidshem vid eller så nära som möjligt den skolenhet där eleven får utbildning.3

Vid en flytt av verksamheten kommer eleverna att gå i ett fritidshem med större möjligheter att erbjuda eleverna en likvärdig fritidshemsutbildning, i enlighet med skollagen.4 Begreppet likvärdig innebär inte att utbildningen ska vara likformig i betydelsen likadan utan att kvaliteten i verksamheten ska vara så hög att de fastställda målen kan uppnås oavsett var i landet verksamheten bedrivs. De kvalitetsbrister i verksamheten i fritidshemmet i Baggetorp som framkom i den utredning som genomfördes 2019, och som listas ovan, visar att det inte finns möjligheter till det i fritidshemmet i Baggetorp.

Vid en flytt av verksamheten kommer eleverna att gå i ett fritidshem med större möjligheter att ge barnen en utbildning som följer fritidshemmets läroplan.5 I läroplanen för fritidshemmet anges att alla elever exempelvis ska erbjudas aktiviteter både ute- och inomhus och aktiviteter som är både fysiskt avslappnande och fysiskt aktiva. 6 De kvalitetsbrister i verksamheten i fritidshemmet i Baggetorp som framkom i den utredning som genomfördes 2019, och som listas ovan, visar att det inte är möjligt att erbjuda eleverna detta i fritidshemmet i Baggetorp.

Vid en flytt av verksamheten kommer eleverna att få sin fritidshemsutbildning i lokaler som är anpassade för fritidsverksamhet. I och med detta säkerställs barnets lagstadgade rätt att erbjudas utbildning i ett fritidshem med god miljö.7 Den utredning som genomfördes 2019, samt 2019 års lokalresursplan, visar bland annat att det saknas vatten och toalett i fritidshemmets lokal i Baggetorp.

Det innebär att det inte är möjligt att erbjuda eleverna en god miljö i fritidshemmet i Baggetorp.

Vid en flytt av verksamheten kommer barn med behov av särskilt stöd att få det stöd hen behöver.8 I Marmorbyns fritidshem är resurserna större när det gäller både lokaler och personal, vilket gör att möjligheterna till anpassningar ökar. De kvalitetsbrister i verksamheten i fritidshemmet i Baggetorp som framkom i den utredning som genomfördes 2019, och som listas ovan, visar att det inte är möjligt att erbjuda eleverna det stöd de behöver i fritidshemmet i Baggetorp.

Vid en flytt av verksamheten kommer den tid barnens vistas utanför hemmet att bli längre än vad den är om fritidshemmet är kvar i Baggetorp. Idag, när fritidshemmet ligger i Baggetorp och eleverna erbjuds fri skolskjuts mellan skolan och fritidshemmet i Baggetorp efter skolans slut, sker transporten

314 kap. 10 § skollagen

41 kap. 9 § skollagen

5 1 kap. 11 § skollagen

6 4 kap. läroplan för grundskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet

7 14 kap. 9 § skollagen

8 1 kap. 4 § andra stycket, 3 kap. 6–12 §§ skollagen

113

9 av eleverna medan vårdnadshavarna fortfarande förvärvsarbetar eller studerar. Vid en flytt sker

transporten av eleverna efter att vårdnadshavarna har arbetat färdigt.

Vid en flytt av verksamheten kommer möjligheterna öka för att kommunen ska kunna vidta alla lämpliga åtgärder för att barn till förvärvsarbetande föräldrar ska ha rätt att åtnjuta den barnomsorg som de är berättigade till, enligt barnkonventionens artikel 18.9 De kvalitetsbrister i verksamheten i fritidshemmet i Baggetorp som framkom i den utredning som genomfördes 2019, och som listas ovan, visar att det inte är möjligt att göra detta i fritidshemmet i Baggetorp.

5.2. Alternativ 2: att fortsätta bedriva fritidshemmets verksamhet i Baggetorp

I det fall verksamheten fortsatt bedrivs i Baggetorp går detta i linje med det som de allra flesta barn i fritidshemmet har angivit att de vill, i den enkätundersökning som genomförts och beskrivits ovan.

I det fall verksamheten fortsatt bedrivs i Baggetorp kommer de barn som bor i Baggetorp fortsatt ha två val av fritidshem medan övriga elever i Vingåkers kommun har ett val. Detta är oförenligt med kommunallagens likställighetsprincip som innebär att kommuner och regioner ska behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat.10 Det är inte möjligt att hitta något sakligt skäl till att barnen i Baggetorp ska behandlas på ett annat sätt än barn som är folkbokförda någon annanstans än i Baggetorp i Vingåkers kommun.

I det fall verksamheten fortsatt bedrivs i Baggetorp kommer de barn som har möjlighet, och vars vårdnadshavare bedömer att barnet har ålder och mognad nog för det, att fortsatt kunna ta sig hem själva från fritidshemmet.

I det fall verksamheten fortsatt bedrivs i Baggetorp kommer de barn som går där att ges en utbildning som enligt den genomförda utredningen, och uppföljningen av den utredningen, inte uppfyller de normer som fastställts av behöriga myndigheter. Med normer avses här exempelvis skollagen, skolförordningen, läroplanen för fritidshemmet och kommunallagen. Artikel 3.3 i barnkonventionen beskriver att kommuner som ansvarar för omvårdnad eller skydd av barn måste säkerställa att dessa normer följs, särskilt vad gäller säkerhet, hälsa, personalens antal och lämplighet samt behörig tillsyn.11 De brister i verksamheten i fritidshemmet i Baggetorp som framkom i den utredning som genomfördes 2019, och som listas ovan, visar att det inte är möjligt att säkerställa detta i fritidshemmet i Baggetorp.

7. Bedömning av barnets bästa

Syftet med denna prövning är att bedöma vad som är barnets bästa när det gäller en eventuell flytt av verksamheten i Lönnens fritidshem från Baggetorp till Marmorbyn fritidshem.

Utifrån det underlag som har redovisats ovan görs bedömningen att en flytt av verksamheten i Lönnens fritidshem i Baggetorp till Marmorbyn är barnets bästa.

9 Artikel 18.3 lagen om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter

10 2 kap. 3§ kommunallagen

11 3.3 Lag

114

10

5.3. Motivering till bedömning

Inget kan åsidosätta varje barns lagstadgade rätt till:

• att gå i ett fritidshem som ligger i anslutning till barnets skola (14 kap. 10 § skollagen)

• en likvärdig fritidshemsutbildning (1 kap. 9 § skollagen)

• en utbildning som följer fritidshemmets läroplan (1 kap. 11 § skollagen)

• utbildning i ett fritidshem med god miljö (14 kap. 9 § skollagen)

• det stöd barnet behöver i sin utbildning (1 kap. 4 § andra stycket, 3 kap. 6–12 §§ skollagen)

• att åtnjuta den barnomsorg som barnet har rätt till (Artikel 18 barnkonventionen) Det som är det bästa för ett specifikt barn i en given situation är inte nödvändigtvis det bästa för ett annat barn i en liknande situation. Det individuella barnets bästa kan också komma i konflikt med det bästa för en grupp av barn.

En flytt av verksamheten i Lönnens fritidshem i Baggetorp till Marmorbyn bedöms vara barnets bästa på gruppnivå, då det är omöjligt för verksamheten att svara mot Sveriges lagkrav under de

förutsättningar som råder i Baggetorp.

En flytt av verksamheten i Lönnens fritidshem i Baggetorp till Marmorbyn bedöms också vara barnets bästa på individnivå, då varje barn har rätt till en fritidshemsutbildning som svarar mot Sveriges lagkrav. För att en flytt av verksamheten skall innebära att varje individuellt barn upplever situationen som gynnsam kan det dock krävas kompensatoriska åtgärder.

Enligt den enkätundersökning som redovisats ovan vill de allra flesta barnen själva helst gå i Lönnens fritidshem i Baggetorp. Detta innebär att en flytt av fritidshemmets verksamhet går emot de flesta barnens egen önskan, trots att det bedöms vara barnets bästa.

För att en flytt av fritidshemmets verksamhet skall leda till en gynnsam situation för barnen både som grupp och som individer, måste därför särskild hänsyn tas till att det finns en konflikt mellan

perspektiv här. Det är dock förvaltningens bedömning att det är barnens lagstadgade rätt både som grupp och som individer, som måste väga tyngst i detta ärende.

8. Återkoppling

Det är av stor vikt att de barn som har bidragit med sina åsikter och som berörs av beslutet får återkoppling om vilket beslut som har fattats och hur processen med att pröva barnets bästa har gått till. Utifrån detta kommer information om beslutet och processen att skickas till personalen vid Lönnens fritidshem i Baggetorp, så att de kan återkoppla till de barn som deltagit i enkäten.

115

11

9. Referenser

SFS 2019:835. Kommunallag.

SFS 2010:800. Skollag.

SFS 2018:1197. Lag om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter.

Läroplan för grundskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet.

116

12

10. Bilagor

In document Ladda ner (Page 112-117)