• No results found

Kvalitet i fritidshemmet

In document Ladda ner (Page 129-133)

Fritidshemsutredning, Lönnens fritidshem i Baggetorp

DEL 2 Samarbete mellan skola och fritidshem

9 Kvalitet i fritidshemmet

Enligt skolans styrdokument ska undervisningen i fritidshemmet komplettera utbildningen i

förskoleklassen och skolan, stimulera elevernas utveckling och lärande samt erbjuda en meningsfull fritid och rekreation. Fritidshemmet ska även ge omsorg när föräldrarna arbetar eller studerar.

Fritidshem kan även erbjudas utifrån elevens egna behov av till exempel språkstöd1.

Den undervisning och omsorg som erbjuds i fritidshemmet ska hålla hög kvalitet, och det finns flera aspekter av kvalitet som fritidshemsverksamheten ska motsvara. I denna utredning är en av de två huvudsakliga frågor som undersöks om det finns behov av att underlätta samarbetet mellan

verksamhetsformerna skola och fritidshem. I undersökningen av detta är det viktigt att titta på flera olika kvalitetsaspekter för att säkerställa att Lönnens fritidshem i Baggetorp erbjuder undervisning och omsorg av hög kvalitet.

1 Kvalitet i fritidshem, 2014, sid. 7

129

9.1 Strukturkvalitet

Strukturkvalitet handlar om de förutsättningar en verksamhet har, exempelvis när det gäller hur man organiserar verksamheten och hur man fördelar och använder verkesamehetens resurser.

Tillgänglighet

En av de förutsättningar som ger god strukturkvalitet är att en verksamhet har god tillgänglighet. För det krävs att verksamheten motsvarar de behov som finns, exempelvis när det gäller öppettider och geografiskt läge.

När det gäller öppettider har Lönnens fritidshem i Baggetorp samma öppettider som alla andra kommunala fritidshem i Vingåkers kommun. Det är dock inte fritidshemspersonal utan

förskolepersonal som arbetar i verksamheten på morgon. Det skall också finnas samma möjligheter till utökad vistelsetid för elever vid Lönnens fritidshem som elever vid andra kommunala fritidshem i kommunen. Det finns dock inga elever i dagsläget som har beviljats utökad vistelsetid, och därmed finns ingen kunskap om hur detta skulle lösas organisatoriskt eller resursmässigt.

När det gäller det geografiska läget behöver två olika perspektiv anläggas: dels hur fritidshemmet är lokaliserat i relation till hemmet, och dels hur fritidshemmet är lokaliserat i relation till den skola fritidshemmets elever går i.

Barn- och utbildningsförvaltningen har fått ta del av vårdnadshavares åsikter angående en eventuell flytt av Lönnens fritidshem via en skrivelse som inkom till kommunen 2019-01-21. I denna skrivelse uttrycks vårdnadshavares behov av ett fritidshem som är lokaliserat med närhet till elevernas hem, bland annat på grund av logistik och miljö. Det saknas möjlighet att lämna och hämta barnen med linjetrafik, och det är heller inte miljövänligt att så många vårdnadshavare åker separat i varsin bil och hämtar istället för att åka kollektivt. För fullständigt brev, se bilaga 1.

När det gäller lokaliseringen av fritidshemmet i relation till elevens skola är det dock att föredra att fritidshemmet ligger i anslutning till denna. Integration och samverkan mellan fritidshemmet och skolan är viktigt och det tydliggörs i skollagen där det framgår att utbildningen i fritidshemmet ska komplettera utbildningen i de olika skolformerna, både tids- och innehållsmässigt2. Detta beror bland annat på att samlokalisering ökar personalens möjligheter till samverkan mellan skola och fritidshem, vilket beskrivs mer ingående under rubriken Innehållskvalitet nedan.

Personal

Personalens kompetens är en av de viktigaste aspekterna när det gäller kvalitet i fritidshemmet och det är därför avgörande att det finns en tydlig kompetensförsörjningsplan. Personalens utbildning är också viktig för kvaliteten. En högskoleutbildning för arbete i fritidshem påverkar starkt

möjligheterna att bedriva en verksamhet som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet3. I Baggetorps fritidshem arbetar 2 anställda. Dessa medarbetare saknar utbildning för arbete i

fritidshem. Det medför att fritidshemmet saknar utbildad fritidshemspedagog vilket innebär att Baggetorps fritidshem inte lever upp till den nya bestämmelse om legitimationskrav hos fritidshemspedagoger som träder i kraft 1 juli 2019.

2 14 kap. 2 § skollagen (2010:800)

3 SKL. Kvalitet i fritidshem, sid. 19–20

130

8 Med 2 stycken anställda minskar också möjligheterna till flexibilitet i fritidshemmets verksamhet. Det är inte lika lätt, om ens möjligt, att skapa utrymme för planering och kvalitetsarbete när det endast är två personer som skall sköta hela verksamheten. Möjligheterna att kunna erbjuda elever med behov av särskilt stöd en utbildning av hög kvalitet minskar också i och med så få antal anställda, samtidigt som belastningen på varje enskild anställd blir väldigt tung. Sammantaget ger detta inte goda möjligheter för en verksamhet med hög kvalitet, och det ger heller inte förutsättningar för en god arbetsmiljö för de anställda.

Lokaler

Fritidshemmet ska ha tillgång till lokaler som är anpassade för verksamheten. Ett gott samarbete mellan övrig skola och fritidshemmet gör att lokalerna på ett välfungerande sätt kan användas under hela dagen4.

I Lönnens fritidshem i Baggetorp är 17 elever inskrivna i en och samma avdelning. Vid en intervju med rektor för fritidshemmet beskrivs gruppen som väl fungerande och fritidshemmets personal upplever att det är en grupp där alla trivs och som är lätt att arbeta med5. Att gruppen består av 17 elever bör relateras till de lokaler fritidshemmet har att tillgå. Fritidshemsverksamheten i Baggetorp är förlagd till ett rum i Baggetorps förskolas lokaler, sedan Baggetorps skola lades ned. För planskiss över lokalerna, se bilaga 3.

Att ha en grupp på 17 elever samlade i ett enda rum försvårar både för personal och elever när olika elever vill syssla med olika aktiviteter. Vid intervju med rektor för fritidshemmet beskrivs hur

lokalerna begränsar möjligheterna till variation av aktiviteter och många alternativ saknas, som exempelvis lek och aktiviteter i idrottshall.

När det gäller elever med behov av särskilt stöd leder lokalerna också till begränsningar. Då det saknas möjlighet att dela upp gruppen i mindre grupper, eller möjlighet att låta barn med behov av avskildhet och tystnad gå undan, är fritidshemmet lokal inte funktionell. I dessa fall saknas tillgång till större och fler lokaler, samt fler anställda som gör att gruppens elever inte i samma grad påverkas av att större resurser måste läggas på ett enskilt barn.

I och med att fritidshemmet är inhyst i förskolan utrymmen är lokalen inte anpassad till målgruppen.

Det saknas möjligheter till aktiviteter för äldre barn, och ur både barnets och personalens perspektiv är därför lokalen olämplig för fritidsverksamhet.

Utemiljö

En god utemiljö är betydelsefull, bland annat för att stimulera eleverna till rörelse och motverka stillasittande. Idrott och andra fysiska aktiviteter kan bidra positivt till elevernas måluppfyllelse. Om fritidshemmets närmiljö är bristfällig ställer det högre krav på att eleverna regelbundet får möjlighet att vistas i andra utemiljöer, något som påverkar personalplaneringen6.

Utemiljön vid Lönnens fritidshem i Baggetorp består av förskolans förskolegård. Det innebär att miljön är anpassad för barn i förskoleåldern, och inte barn i förskoleklass- eller grundskoleålder.

4 SKL. Kvalitet i fritidshem, sid. 23

5 Intervju rektor, 2019-04-24

6 SKL. Kvalitet i fritidshem, sid. 23

131

9.2 Innehållskvalitet

Innehållskvalitet handlar om den verksamhet eleverna får del av på fritidshemmet, och hur den verksamheten bidrar till elevens utveckling och lärande.

I rapporten Kvalitet i fritidshem som SKL, Sveriges kommuner och landsting, givit ut beskrivs vikten av att fritidshemmet kompletterar förskoleklassen och skolan när det gäller elevens utveckling och lärande7. I rapporten presenteras samverkan mellan den personal som möter eleverna under dagen i skolan som en nyckelfaktor. Samverkan innebär delaktighet och dialog om eleverna, och det kan vara en fördel för eleverna om dessa pedagogiker varvas under dagen i skolan så att fritidshemmets verksamhet inte enbart genomförs före och efter den övriga skoldagen.

Möjligheterna till personalens samverkan kring eleverna i Lönnens fritidshem i Baggetorp är begränsade. Detta beror på att Lönnens fritidshem geografiskt ligger på annan plats än den skola fritidshemmets barn går i under dagen, vilket gör att det inte finns något naturligt forum för samverkan. Det beror också på att det inte har organiserats för någon särskild överlämning mellan skola och fritidshem. I de fall något särskilt har hänt en elev under skoldagen skall dock

skolpersonalen i Marmorbyn kontakta fritidshemspersonalen i Baggetorp för att informera om detta8.

Pedagogiken i fritidshemmet skall medföra att elevens utveckling stimuleras i verksamheten, både genom planerade aktiviteter och i spontana samtal och lek. För elever i behov av särskilt stöd kan fritidshemmet innebära möjligheter att dels träna sociala förmågor dels hitta strategier för sitt lärande i ett socialt sammanhang9. I Lönnens fritidshem i Baggetorp minskar de små lokalerna utbudet av tillgängliga aktiviteter och detta begränsar också de pedagogiska möjligheterna. Att personalen heller inte har pedagogisk utbildning får antas ha inverkan på möjligheten att bedriva verksamhet som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

9.3 Processkvalitet

Processkvalitet handlar om de olika arbetssätt man använder sig av i verksamheten och de olika förhållningssätt som skall genomsyra fritidshemsutbildningen.

Undervisningen i fritidshem ska enligt skollagen vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet och fritidshemmets miljö ska präglas av trygghet, allas lika värde och ett demokratiskt

förhållningssätt10. En av de viktigaste principerna som skollagen föreskriver är att utbildningen inom fritidshemmet ska vara likvärdig, oavsett var i landet den anordnas. Det innebär att hänsyn ska tas till elevernas olika förutsättningar och behov. Det finns också olika vägar att nå målet. Skolan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen.

Därför kan undervisningen aldrig utformas lika för alla11.

7 SKL. Kvalitet i fritidshem, sid. 11

8 Intervju med rektor, 2019-04-24

9 SKL. Kvalitet i fritidshem, sid. 11-12

10 SKL. Kvalitet i fritidshem, sid. 15

11 SKOLVERKET. Allmänna råd i fritidshem, sid. 53

132

In document Ladda ner (Page 129-133)