• No results found

Bilaga 1 Skrivelse

In document Ladda ner (Page 136-140)

Fritidshemsutredning, Lönnens fritidshem i Baggetorp

DEL 2 Samarbete mellan skola och fritidshem

11 Förslag till beslut

13.1 Bilaga 1 Skrivelse

Öppet brev från vårdnadshavare

Hjälp oss rädda vira barns frItidsheml

Kommunfullmäktige i Vingåkerskommun har på förslag att lägga ned fritidshemmet för våra barn och flytta dem lill Marmorbyn, 6,6 km från hemorten. Visse~igen går barnen i skola där, men barnens dagar blir längre och logistiken för många familjer blir mer komplicerad.

Många av barnen har småsyskon som går på förskola i hemorten.

På morgonen går skolskjuts för barnen,

två

turer med full buss. Sedan tillbaka på eftermiddagen till fritidshemmet.

Om fritids läggs ned i Baggetorp, och vi föräldrar skall hämta i Marmorbyn, blir det en extra resa för varje familj på ca 6,6 km, för de som måste lämna innan skolstart på fritids blir det dubbel resa.

Vem lämnas först, lilla ener stora barnet om man har små syskon? Vem skall hämtas först. tar man den yngre somnar de i bilen och risken att de inte somnar när de bOr under kvällen är Overhängande.

Föraldrar som inte har körkort hur skall de göra? Bussförbindelserna är dåliga,

mellan Baggetorp och Marmorbyn. Man skall då först ta sig till Kalrineholm, byta buss till Marmorbyn. En resa en!. tidtabell på 1 h och 3min, sedan invänta återresa och samma tid hem. Minst 2,5h.

Det finns även föräldrar som måste lämna 06.00 för att hinna till sina arbeten, och hänger på låset som det är nu, några av dem överväger att söka nytt arbete då man inte har möjlighet att lämna tidigare men måste för att hinna till arbetet. (Fritids och förskola öppnar 06.00).

Många barnfamiljer har va~ att flytta till Baggelorp för att Fritids och Förskolan finns på orten och att de har ett gott rykte.

Baggetorp har de senaste åren fått ett uppsving och flertalet familjer har flyttat hij.

Dessutom visar fler och fler intresserade för orten och marknadsvärdet för husen har ökat.

Baggetorp ligger fint, nära till skog, mark och vaHen.

Det är bra kommunikation både till Vingåker och Katrineholm.

Man pratar om att man vill få fler till baggetorp, satsa på att det skall växa?! Men att stänga ner verksamheter som lockar familjer till orten är knappast ett vinnande koncept för att öka kommunens befolkning. Snarare en risk för utflyttning.

136

14

137

Frågor från vårdnadshavare

Hur är det tänkt det ska funka rent praktiskt? Logistik med skolbuss? Vilka tider finns skolbuss? Om tider ej passar blir det hämtning/lämning dörr till dörr?

Är det tänkt föräldrar ska lämna/hämta j marmorbyn?

Hur ska alla familjer ffi. ihop sin vardag?

Dåliga bussförbindelser, hur är det tänl<t att det skall fungera för föräldrar utan körkort? (se skrivelsen)

Om föräldrar skall lämna och hämta är det stor omväg för många, hur är ert miljötänk i denna fråga? Är det logiskt att en ur varje familj S dagar i veckan skall åka 6,6km (vissa 1,2mil) extra för hämtning/lämning? Vad är klimat tänket i det, när man har som mål at! Sörmland skall sänka sitt koldioxidutsläpp med 16% per år?

Finns fritidslokaler i marmorbyn så det räcker för alla nya barn? Hur stora blir barngrupperna?

Finns andra lokalaiternativ i baggetorp? Utbyggnad? Vattendragning (t-rör och avloppsdragning frostfritt från Aspen)?

Vad vi förstår beror detta på platsbrist i förskolor i centralorten, tror ni de i centralorten vill åka till baggetorp med deras barn?

När det är i centralorten det saknas platser är det inte där man måste kolla efter lösningen också? Synd när indragningarna alltid drabbar baggetorp (skolan som lades ner)

Vad tror ni om utvecklingen i Baggetorp om ni genomför detta? Vi tror att det kommer innebära att färre barnfamiljer flyttar hit tyvärr samt även av flytt från orten av barnfamiljer, är det ert mål?

Många barnfamiljer flyttat hit senaste åren är det då rimligt med nedläggning av verksamhet istället för utveckling?

Är det rimligt att dra in på budgeten för barn och ungdomar men okej att dra över budgeten med flera miljoner för parkbygge samt slottrenovering?

138

16

Är det rimligt att dra in på budgeten för barn och ungdomar men okej att dra över budgeten med flera miljoner för parkbygge samt slottrenovering?

Vad vinner man på det platsmässigt och ekonomiskt?

Hur ser man långsiktigt på detta förslag?

Man vill underlätta samarbetet mellan fritidshemmet och skolan, vad är det som inte fungerar nu?

Fritids i baggetorp inneburit en mindre grupp på eftermiddagen och då mindre konflikter och socialstress, vilket hittills har varit värdefullt för flera av barnen, hur kan man försätta bemöta det vid en flytt?

Flera av de äldre fritisbarnen har gått hem någon timma innan föräldrarna slutat.

Vilket fått dem att träna på att ta eget ansvar samt att påverka sin vardag, om behov av ensamhet eller vila har behövts, skall vi ta bort det ifrån dem?

Fritids skall vara kopplade till en skola med en rektor som huvudman. Man ska erbjuda tex lärarledd läxhjälp. Vad fungerar inte nu? Varför inte ta hjälp av

personalen vi har på Lönnen? Om kompetensen inte är tillräcklig på Lönnen?!, bör kommunen ansvara för rekrytering av behörig personal.

Om man inte får det att fungera, kan de som har behov av läxhjälp, ta den senare skolbussen?

Kan vi hjälpa till på något vis?

Från Skol verkets hemsida och ur Läroplanen for fritidshemmet:

"Hänsyn ska tas till elevernas olika forutsättningar och behov. Dct finns också olika vägar att nå målet. Skolan har ett särskilt ansvar rör de elever som av olika anledningar har svårigheter att n:1 målen

ror

utbildningen."

I Baggetorps fritidshem finns det elever som har svårigheter med alltfor stora barngrupper - om en hopslagning av fritidshemmen marmorbyn samt baggetorp skulle bamgruppcrna bli större än idag.

Hur går det ihop sig med skolverkets riktl injcr kring elevernas olika förutsältningar och behov?

Ur Läroplanen, rubrik: Grundläggande värden

"Var och en som verkar inom skolan ska också främja aktning ror varje människas egenvärde och respekt fOr vår gemensamma miljö."

Borde inte detLa även tas i beaktning av kommunfullmäktige vid kommande besluts fattning om eventuell nedläggning?

Ur läroplanen, rubrik Skolans uppdrag: "Skolan ska verka ror jämställdhet. "

Är det jämställt att kräva att nga barn ska

ra

cn mer krävande vardag (exempelvis åka många cxtra mil i veckan, (tänker främst på småsyskon) grund av dL politislct beslut?

139

In document Ladda ner (Page 136-140)