• No results found

Uppföljning av fritidshemsutredning, Lönnens fritidshem i Baggetorp

In document Ladda ner (Page 96-100)

Förslag till beslut

Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår att

1. Barn- och utbildningsnämnden föreslår Kommunfullmäktige att besluta att verksamheten i Lönnens fritidshem i Baggetorp slås samman med

verksamheten i Marmorbyns fritidshem, i de befintliga lokalerna i Marmorbyns skola.

Bakgrund

År 2009 beslutade kommunfullmäktige i Vingåkers kommun att lägga ned Baggetorps skola och att fortsatt erbjuda elever fritidshemsutbildning i Lönnens fritidshem i Baggetorp.

När Läroplan för grundskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet (Lgr 11) reviderades år 2016 tydliggjordes fritidshemmets undervisningsuppdrag, samt att skolan och fritidshemmet ska ha en kontinuerlig och ömsesidig samverkan för att skapa sammanhang i elevernas lärande. Vid sitt sammanträde 12 december 2018 gav Barn- och utbildningsnämnden förvaltningen i uppdrag att utreda om det är möjligt att flytta fritidshemmet i Baggetorp till fritidshemmet i Marmorbyn. Syftet med detta var bland annat att underlätta samarbetet mellan verksamhetsformerna skola och

fritidshem.

Utifrån den utredningen beslutade sedan Barn- och utbildningsnämnden i maj 2019 att driva verksamheten vidare i Baggetorp under ytterligare ett läsår, 2019/2020. På så sätt skapades tid och möjlighet att genom nämndens lokalresursplanering få en bild av lokalernas möjligheter och begränsningar, samt att se över möjligheterna till

kvalitetsförbättringar för att fortsatt lösa fritidshemsuppdraget i Baggetorp.

I slutet av 2019 uppdrog ordförande i Barn- och utbildningsnämnden till förvaltningen att följa upp utredningen för att undersöka om några åtgärder genomförts och om de lett till förbättrad kvalitet i fritidshemsverksamheten i Baggetorp.

96

vingaker.se

2 (4) Beskrivning av ärendet

I detta ärende har den kunskap som finns om verksamheten i Lönnens fritidshem i Baggetorp samlats, för att fungera som underlag för ett beslut om den fortsatta driften av fritidshemmet. Förvaltningens ståndpunkt är att verksamheten i Lönnens fritidshem i Baggetorp bör slås samman med verksamheten i Marmorbyns fritidshem, i de befintliga lokalerna i Marmorbyns skola.

En grundläggande utgångspunkt för alla kommunala beslut är kommunallagens likställighetsprincip, som innebär att kommuner ska behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat. Att behålla verksamheten i Baggetorp gör att de barn som bor i Baggetorp fortsatt har två val av fritidshem medan övriga barn i Vingåkers kommun har ett val. Det är inte möjligt att hitta något sakligt skäl till att barnen i Baggetorp ska behandlas annorlunda än barn som är folkbokförda någon annanstans än i Baggetorp i Vingåkers kommun. Därmed är ett bevarande av verksamheten i Baggetorp oförenligt med kommunallagens likställighetsprincip.

Utöver det utgår motiveringen till förvaltningens ståndpunkt huvudsakligen från skollagen och lagen om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter. Dessa lagar har applicerats på följande tre aspekter av ärendet: fritidshemmets lokaler, fritidshemmets utbildningskvalitet samt beaktandet av vad som bedöms vara barnets bästa.

Fritidshemmets lokaler

Lönnens fritidshem i Baggetorp bedrivs idag i bristfälliga lokaler, vilket bland annat framgår i nämndens lokalresursplanering (2019). Dessa brister har bland annat att göra med lokalens lokalitet och med lokalens status, och bristerna medför att huvudmannen i dagsläget inte möter skollagens krav. Genom att följa förvaltningens ståndpunkt skulle huvudmannen kunna möta varje barns lagstadgade rätt att:

• gå i ett fritidshem som ligger i anslutning till barnets skola (14 kap. 10 § skollagen)

få sin utbildning i ett fritidshem med god miljö (14 kap. 9 § skollagen)

Fritidshemmets utbildningskvalitet

Utbildningskvaliteten i Lönnens fritidshem i Baggetorp är idag bristfällig, vilket bland annat framgår i fritidshemsutredningen (2019) samt uppföljningen av

fritidshemsutredningen (2020). Dessa brister har bland annat att göra med

utbildningens innehåll, möjligheterna att möta varje barns behov samt möjligheterna att rekrytera behörig personal, och bristerna medför att huvudmannen i dagsläget inte möter skollagens krav. Genom att följa förvaltningens ståndpunkt skulle

huvudmannen kunna möta varje barns lagstadgade rätt att:

• få en likvärdig fritidshemsutbildning (1 kap. 9 § skollagen)

• få det stöd barnet behöver i sin utbildning (1 kap. 4 § andra stycket, 3 kap. 6–12

§§ skollagen)

• få en utbildning som följer fritidshemmets läroplan (1 kap. 11 § skollagen)

97

vingaker.se

3 (4) Barnets bästa

Artikel tre i barnkonventionen slår fast att vid alla åtgärder och beslut som rör barn ska vad som bedöms vara barnets bästa beaktas i första hand. I den prövning av barnets bästa som har genomförts i detta ärende är bedömningen att alternativet som innebär att Lönnens fritidshem i Baggetorp slås samman med verksamheten i

Marmorbyns fritidshem i de befintliga lokalerna i Marmorbyns skola, är barnets bästa.

Att följa förvaltningens ståndpunkt skulle således innebära att huvudmannen möter varje barns lagstadgad rätt att:

• åtnjuta den barnomsorg som barnet har rätt till (artikel 18 barnkonventionen)

få sitt bästa bedömt och beaktat i första hand (artikel 3 barnkonventionen)

Enligt den enkätundersökning som genomförts inom prövningen av barnets bästa i detta ärende vill de allra flesta barnen själva helst gå i Lönnens fritidshem i Baggetorp.

Detta innebär att ett beslut i linje med förvaltningens ståndpunkt är ett beslut mot de flesta barnens egen önskan, trots att det bedöms vara barnets bästa.

För att ett beslut utifrån förvaltningens ståndpunkt skall leda till en gynnsam situation för barnen både som grupp och som individer, måste därför särskild hänsyn tas till att det finns en konflikt mellan perspektiv här. Det är dock förvaltningens bedömning att det är barnens lagstadgade rätt enligt ovan, både som grupp och som individer, som måste väga tyngst i detta ärende.

Ärendets beredning

Ärendet har beretts av barn- och utbildningsförvaltningen. Genomförandet av uppföljningen av fritidshemsutredningen har bland annat inneburit att rektor i

fritidshemmen i Baggetorp och Marmorbyn, Kerstin Dreger-Eriksson, har intervjuats.

Genomförandet av prövningen av barnets bästa har bland annat inneburit att en enkätundersökning har genomförts, för att samla in åsikter från de barn som just nu går i fritidshemmet i Baggetorp.

Ekonomiska konsekvenser

Beslutet i sig innebär inga ekonomiska konsekvenser för Barn- och utbildningsnämnden.

Bilagor

• Uppföljning av fritidshemsutredning – Lönnens fritidshem Baggetorp

• Prövning av barnets bästa – Lönnens fritidshem Baggetorp

• Fritidshemsutredning – Lönnens fritidshem Baggetorp, 2019-04-24

• Tjänsteutlåtande: Fritidshemsutredning – Lönnens fritidshem Baggetorp, 2019-04-24

• Utdrag ur barn- och utbildningsnämndens lokalresursplanering läsåret 2020/2021 till läsåret 2024/2025, med utblick mot läsåret 2029/2030 antagen på barn- och utbildningsnämnden 2019-12-11 (BoU § 98/2019)

98

vingaker.se

4 (4)

Beslutet skickas till Kommunfullmäktige

Anders Danielsson Förvaltningschef

99

Dokumenttyp Uppföljningsrapport

Dokumentnamn

In document Ladda ner (Page 96-100)