• No results found

BeDÖMninG AV inLÄRninG OCh KUnnAnDe

BeDÖMninG AV De STUDeRAnDe i

7.4 BeDÖMninG AV inLÄRninG OCh KUnnAnDe

Bedömningen av den studerande är kriteriebaserad, varvid den studerandes inlär-ning och kunnande alltid jämförs antingen mot kraven på yrkesskicklighet i de yrkesinriktade examensdelarna eller mot målen i de examensdelar som kompletterar yrkeskompetensen (gemensamma studier) samt de bedömningskriterier som utar-betats utgående från dem.

Den studerande har rätt att lära sig innan det kunnande som fastställs i målen och kraven på yrkesskicklighet bedöms för vitsord i examensbetyget.

Bedömning av inlärning

Målet för bedömningen av inlärningen är att de studerande vet vad de kan och vad de ännu måste lära sig. Vid bedömningen av inlärningen ska läraren eller arbets-platshandledaren använda sådana metoder som motiverar och aktiverar den stude-rande. Med hjälp av dessa får den studerande stöd och motivation att uppnå målen, samtidigt som den studerandes förmåga till självvärdering utvecklas. De studerande bedömer sin inlärning utgående från kraven på yrkesskicklighet, målen och bedöm-ningskriterierna i examensdelarna.

Inlärningen bedöms under hela utbildnings- och studietiden genom att de studerande ges muntlig eller skriftlig respons på hur inlärningen framskrider. Någon numerisk bedömning behövs inte vid bedömningen av inlärningen. Genom att i responsen lyfta fram de studerandes starka sidor, stöder och vägleder man de stude-rande till så goda prestationer som möjligt. Utgående från bedömningen av inlär-ningen görs de ändringar som behövs i undervisinlär-ningen och i stödet för inlärinlär-ningen.

Ändringarna antecknas i den personliga studieplanen.

Bedömning av kunnandet

Baserat på bedömningen av kunnandet ges de studerande vitsord för betyget med hjälp av den bedömningsskala som anges i den gällande förordningen om yrkesut-bildning.

Vid bedömningen av kunnandet ska bedömningsmetoderna väljas så, att det mäter hur de uppställda kraven på yrkesskicklighet eller målen har uppnåtts, hur de passar för de studiemetoder som har använts och hur de stöder de studerandes in-lärning. De studerande ska ha möjlighet att påvisa sitt kunnande på ett mångsidigt sätt och även själva utvärdera sitt kunnande.

Yrkesskickligheten inom de yrkesinriktade examensdelarna bedöms genom yr-kesprov och annan bedömning av kunnandet. Genom yryr-kesproven bedöms i så vid omfattning som möjligt det kunnande som fastställs i kraven på yrkesskicklighet, eller åtminstone i det som fastställts i examensgrunderna. Vid behov kompletterar

Yrkesprov

Utöver vad som i lagen om yrkesutbildning och statsrådets förordning om ändring av förordningen om yrkesutbildning (L 601/2005, 25 §, 25 a §, 25 b §, F 603/2005 5 §) bestäms om yrkesprov, organ för yrkesprov, bedömning av yrkesprov, bedö-mare, kvaliteten på platsen för yrkesprov och skydd i arbetet ska yrkesproven plane-ras, genomföras och bedömas i samarbete mellan läroanstalterna och arbetsplatserna utgående från examensgrunderna.

I yrkesproven påvisas kraven på yrkesskicklighet i de yrkesinriktade examens-delarna enligt vad som bestäms i kapitel 4. Yrkesprov ska genomgås i alla yrkesinrik-tade examensdelar, även i valbara examensdelar, om de är yrkesinrikyrkesinrik-tade. Separata yrkesprov genomgås inte i examensdelar som kompletterar yrkeskompetensen (ge-mensamma studier) eller i fritt valbara examensdelar. Genom beslut av utbildnings-anordnaren kan yrkesprov emellertid genomgås även i fritt valbara examensdelar, om de är yrkesinriktade.

Vitsord för yrkesprovet ges i alla yrkesinriktade examensdelar. Ett yrkesprov kan gälla en eller flera examensdelar på en och samma gång. Om kunnandet i flera examensdelar bedöms vid ett och samma yrkesprov, ska varje examensdel ges ett separat vitsord enligt föremålen för bedömning. Om yrkesprov inom en examensdel genomgås i flera delar, ges vitsord för varje del enligt föremålen för bedömning, men helhetsvitsordet ges inte förrän alla delar har avlagts.

Yrkesproven förläggs under hela utbildningen. De studerande ska ha möjlig-het att före yrkesprovet förvärva det kunnande som behövs i yrkesprovet samt ha möjlighet att förbättra sina prestationer utgående från den respons de får i samband med yrkesproven. Den plan för genomförande och bedömning av yrkesprov som organet för yrkesproven har godkänt ska innehålla principer för sammanjämkande av yrkesprov och inlärning i arbetet.

De studerande har möjlighet att avlägga yrkesprov även utomlands. Då ska detta avtalas på förhand.

Utbildningsanordnaren ska se till att de studerande får tillräckligt stöd och tillräcklig handledning för yrkesproven. Stödet och handledningen ska ges före och under yrkesproven samt efter yrkesproven i form av handledande respons.

Föremål för bedömning och bedömningskriterier

I examensgrunderna har man för varje examensdel angett föremålen för bedöm-ning (vad) och bedömbedöm-ningskriterierna (hur) på nivåerna nöjaktiga N1, goda G2 och berömliga B3. Bedömningen gäller

behärskandet av arbetsprocessen

Š

behärskandet av arbetsmetoder, -redskap och material

Š

behärskandet av den kunskap som ligger till grund för arbetet och

Š

behärskandet av nyckelkompetenser för livslångt lärande.

Š

Till nyckelkompetenserna för livslångt lärande hör lärande och problemlösning, in-teraktion och samarbete, yrkesetik, hälsa, säkerhet och funktionsförmåga, initiativ-förmåga och företagsamhet, hållbar utveckling, estetik, kommunikation och medie-kunskap, matematik och naturvetenskaper, teknologi och informationsteknik samt aktivt medborgarskap och olika kulturer. Inom föremålet för bedömning Nyckel-kompetenser för livslångt lärande bedöms följande fyra nyckelNyckel-kompetenser: lärande och problemlösning, interaktion och samarbete, yrkesetik samt hälsa, säkerhet och funktionsförmåga. De övriga nyckelkompetenserna bedöms i samband med behärs-kandet av arbetsprocessen, behärsbehärs-kandet av arbetsmetoder, -redskap och material, eller behärskandet av den kunskap som ligger till grund för arbetet.

Utgående från de allmänna bedömningskriterierna i avsnitt i bilagan 9.3 ut-arbetar utbildningsanordnaren bedömningskriterier för de valbara examensdelar för vilka bedömningskriterier inte har fastställts i examensgrunderna.