• No results found

Begreppsförklaring

In document Strategisk plan 2008-2017 (Page 70-76)

ansvarskommittén Den parlamentariska kommitté som har sett

över strukturen och uppgiftsfördelningen inom samhällsorganisationen, särskilt mellan staten, landstingen och kommunerna. kommittén läm-nade sitt slutbetänkande i februari 2007.

atk är ett system av nya trafiksäkerhetskameror med elektronisk avläsning på utsatta och olycks-drabbade vägsträckor. atk genomförs i samar-bete mellan polisen och Vägverket, med syfte att sänka hastigheten och därigenom minska antalet dödade och svårt skadade i trafiken.

Vägverket strävar efter en balanserad målupp-fyllelse för de transportpolitiska delmålen och behov och önskemål hos olika kundgrupper. Det betyder att ett mål på kort sikt kan prioriteras, men att sammantaget under planperioden inget mål ska prioriteras framför ett annat.

Barriäreffekt Vägar (och järnvägar) utgör ibland ett hinder –

barriär – för människors samt floras och faunas kontakt- och spridningsmönster.

Biodrivmedel Biodrivmedel är flytande och gasformiga

bio-bränslen som kan användas inom transporter. De vanligaste biodrivmedlen som används idag är etanol, biogas och biodiesel, t ex rME (rapsme-tylester).

Bärighet Förmågan hos en väg att bära en viss belastning.

Vägens bärighet har avgörande betydelse för möjligheten att köra tunga transporter.

Charrette En form av samråd och dialog med berörda vid

åtgärder i transportsystemet. En charrette ge-nomförs under en intensiv period på i genomsnitt 6-8 dagar. i charretten deltar myndigheter, sam-arbetspartners, markägare, byggherre, intressen-ter och andra berörda grupper av medborgare och näringsliv.

Det tillstånd på vägnätet som Vägverket ska leve-rera. Driftstandard uttrycks i form av gränsvär-den, t ex maximalt tillåtet snödjup, för när åtgär-der ska vidtas.

ECE Fns ekonomiska kommission för Europa, United

nations Economic Commission for Europe.

Effektivisering Sparsammare användning av åtgärder utan att

därigenom åstadkomma negativa effekter i väg-transportsystemets egenskaper.

Euro nCap European new Car assessment programme, Euro

nCap, är ett konsumentprogram som tillhanda-håller en oberoende bedömning och utvärdering av säkerheten hos de mest sålda bilarna i Euro-pa. Euro nCap stöds av EU, myndigheter i flera länder, bl a Vägverket i Sverige, samt motor- och konsumentorganisationer.

Fia Fia står för förnyelse i anläggningsbranschen.

Fia samlar den svenska anläggningsbranschen från beställare till enskilda entreprenörer, kring förändring och förnyelse vad gäller öppenhet, ar-betssätt, kompetens- och kvalitetsutveckling.

FSB-drift Drift enligt upprättad funktions- och

standard-beskrivning.

FUD Forskning, utveckling och demonstration.

Fyrstegsprincipen Förhållningssätt som innebär att i första hand

övervägs och prövas åtgärder som kan påverka transportbehovet och valet av transportsätt. i andra hand prövas åtgärder som ger ett effek-tivare utnyttjande av befintligt vägnät, i tredje hand förbättringsåtgärder och i fjärde och sista hand övervägs nyinvesteringar.

gröna certifikat gröna certifikat är en annan benämning på de

elcertifikat som betalas av elanvändaren via el-räkningen för att stimulera förnyelsebar elpro-duktion, d v s el som produceras med hjälp av sol, vind, vatten och biobränsle.

hybridbil En hybridbil utnyttjar både förbränningsmotor

och elmotor och kombinerar el- och bensindrift. Driftstandard

intelligenta avgifts-system intelligenta trans-portsystem/itS klimatgaser/ växthusgaser

hållbara resor och hållbara resor och transporter (hrt) är ett

pro-jekt inom Vägverket som samordnar och utveck-lar delprojekten kvalitetssäkra transporter (tQ) och hållbart resande (hr).

it-baserade system för uttag av avgifter, elektro-nisk avläsning och debitering. Exempel är försö-ket med trängselskatt i Stockholm.

användning av informationsteknik i trafiken för att bättre utnyttja vägtransportsystemet. Exem-pel på itS är förarstöd, trafikstyrning och trafik-information.

iSa iSa står för ”intelligent stöd för anpassning av

hastighet” och är ett tekniskt stöd som hjälper fö-raren att anpassa sin hastighet.

Utsläppen av klimatgaser, eller växthusgaser, för-stärker jordens naturliga växthuseffekt. Det gör i sin tur att temperaturen ökar och att klimatet påverkas. transportsektorn, och främst vägtrafi-ken, svarar för ett stort bidrag genom utsläpp av koldioxid från förbränning av fossila drivmedel.

kombiterminal En last- och lossningsplats för gods, vilken

ut-nyttjas av två eller flera transportslag.

Lissabonstrategin EUs tillväxtstrategi. EU-länderna ställde våren

2000 upp målet att unionen år 2010 ”ska bli värl-dens mest konkurrenskraftiga och dynamiska kunskapsbaserade ekonomi, med möjlighet till hållbar ekonomisk tillväxt med fler och bättre arbetstillfällen och en högre grad av social sam-manhållning”.

Livscykelanalys En livscykelanalys (LCa) beskriver de samlade

effekterna av en verksamhet eller en produkt un-der hela dess livstid.

Länsplan planeringsansvariga regionala organ upprättar

”länsplaner för regional transportinfrastruktur”, vilka anger inriktningen av den långsiktiga regi-onala infrastrukturplaneringen av vägar (länsvä-gar), järnvägar, flyg och kollektivtrafik.

Långsiktigt hållbar En långsiktigt hållbar transportförsörjning inne-bär att transportsystemet utvecklas för att till-godose såväl dagens som kommande generatio-ners behov. hållbar utveckling betyder att alla politiska beslut utformas så att de tar hänsyn till ekonomiska, sociala och miljömässiga konse-kvenser på lång sikt.

Miljökvalitetsmål Miljökvalitetsmålen beslutas av riksdagen. De

idag 16 miljökvalitetsmålen ska leda vägen mot en miljömässigt hållbar samhällsutveckling. Mil-jömålen utgör riktmärken för allt svenskt miljö-arbete, oavsett var och av vem det bedrivs. Ett styrmedel i svensk miljörätt som regleras i miljöbalken. Miljökvalitetsnormer finns bl a för utomhusluft och rör högsta halt av kvävedioxid, kväveoxider, svaveldioxid, kolmonoxid, bly, ben-sen, partiklar (pM10) och ozon.

Mobilitet Övergripande begrepp som uttrycker ändamålet

med vägtransportsystemet. Det används av Väg-verket som områdesbenämning vid sidan av sä-kerhet och miljö.

Myndighetsutövning Myndighetsutövning är ett uttryck för samhäl-lets maktbefogenheter i förhållande till medbor-garna och grundas på lag eller annan författning. i myndighetsutövning ingår för Vägverkets del även det föreskriftsarbete som sker med stöd av författning av högre rang, och beslutas och kun-görs i Vägverkets författningssamling (VVFS).

Mötesseparering Väg där trafik med olika körriktning skiljs åt, t ex

med ett mitträcke.

nki nöjdkundindex. Ett index som används för att

följa kundtillfredsställelse.

nMi nöjdmedarbetarindex. Ett index som används

för att följa anställdas tillfredsställelse med ar-bete och arbetsplats.

offentlig-privat samverkan (opS) avser olika former av samarbete mellan offentlig och privat sektor. Vanligtvis gäller dessa samarbeten upp-handling och genomförande av infrastrukturpro-jekt. Sådan samverkan kallas också public priva-te partnership (ppp). Miljökvalitetsnormer/ Mkn offentlig-privat samverkan/opS transportförsörjning

processorientering/ processer

regionalt utvecklings-program/rUp

Vägverkets processer är framtagna utifrån kun-dernas behov av att kunna planera och genomföra sina transporter och resor. processerna beskriver hur arbetet i Vägverket ska bedrivas för att leve-rera de tjänster som kunder och uppdragsgivare efterfrågar, d v s hur Vägverket ska arbeta för att uppfylla mål, krav och åtaganden. Exempel är Fånga kundbehov, Förbättra transportvillkor, Erbjuda resemöjligheter, Stödja under resa. En strategi för regional långsiktig hållbar utveck- ling som tas fram av länsstyrelse, självstyrelse-organ eller kommunalt samverkanssjälvstyrelse-organ. pro-grammet ska visa vilka åtgärder som är viktigast för att öka tillväxten, sysselsättningen och den inomregionala balansen.

regionförstoring Med regionförstoring menas en geografisk

vidg-ning av funktionella regioner, i första hand genom ökad integration och bättre tillgänglighet mellan lokala arbetsmarknader, men även vad gäller ex-empelvis service, utbildning och näringsliv.

Sammodalitet Ett EU-begrepp som betecknar en effektiv

an-vändning av transportsätt som fungerar vart och ett för sig eller i kombination, för att uppnå ett optimalt och hållbart utnyttjande av resurserna.

Sektorsuppgift Vägverkets sektorsuppgifter, se avsnittet

Förut-sättningar för planen, Vägverkets sektorsansvar.

Sternrapporten Den s k Sternrapporten (Stern review on the

Economics of Climate Change) skrevs av Världs-bankens förre chefekonom nicholas Stern på uppdrag av den brittiska regeringen. rapporten beskriver ett scenario för följderna av den globa-la uppvärmningen, och presenterades i oktober 2006.

Strategi planerat eller beslutat tillvägagångssätt som

en-samt eller tillsammans med andra tillvägagångs-sätt avser att åstadkomma uppfyllelse av ett pla-nerat mål.

tEn/tEn-t EU-begreppet tEn uttyds transeuropeiska nät.

tEn-t avser upprättande och utbyggnad av trans- europeiska nät inom transportsektorn, med mål att säkerställa varaktig framkomlighet för per-soner och varor under bästa möjliga betingelser samt integration av alla transportslag utifrån

trafikarbete Mått på användningen av trafiksystemet. Det anges i fordonskilometer och uttrycks som pro-dukten av trafikflöde och den väglängd som till-ryggaläggs under viss tid.

trafikstyrning reglering (styrning) av trafiken med hjälp av t ex

vägmärken, vägmarkeringar, trafiksignaler etc, för att skapa en säker och störningsfri trafik.

Vägverket, en kommun eller förening/enskild med övergripande ansvar för att bygga vägar och för drift och underhåll. är vägen allmän är stat eller kommun väghållare. är vägen enskild kan väghållaren vara en kommun, förening eller en-skild.

Väginformatik Samlingsbegrepp för automatiserade

förfaran-den för att stödja trafikarbetet.

Växthusgaser Se klimatgaser.

Väghållare,

Vägverket 781 87 Borlänge www.vv.se vagverket@vv.se.

telefon: 0771-119 119. texttelefon: 0243-750 90. Fax: 0243-758 25.

ION: A ELJÉN, VÄGVERKE �. FO O: VÄGVERKE �. EX

�: GULLERS GRUPP INFORMA

IONSRÅDGIV ARE AB. R YCK: IN ELLEC �A S RÅLINS.

In document Strategisk plan 2008-2017 (Page 70-76)

Related documents