• No results found

Ett nytt behörighetskrav behövs för räddningschefen Bedömning: Med hänsyn till räddningschefens centrala ansvar och Bedömning: Med hänsyn till räddningschefens centrala ansvar och

7 Kommunal samverkan

8.2 Kraven på räddningstjänstpersonal .1 Allmänt .1 Allmänt

8.2.6 Ett nytt behörighetskrav behövs för räddningschefen Bedömning: Med hänsyn till räddningschefens centrala ansvar och Bedömning: Med hänsyn till räddningschefens centrala ansvar och

uppgifter inom den kommunala räddningstjänsten bör det längre fram införas ett särskilt behörighetskrav för att vara räddnings-chef i en kommun.

Ett formellt behörighetskrav bör i grunden avse utbildnings-nivå. Den utbildning som i befintligt utbildningssystem motsvarar den utbildningsnivå som bör krävas för en räddningschef är den universitetsutbildning som leder till en brandingenjörsexamen kombinerad med den påbyggnadsutbildning i räddningstjänst för brandingenjörer som ges av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Detta skulle kunna utgöra ett lämpligt och ändamåls-enligt behörighetskrav. Vi föreslår dock i kapitel 9 att det bland annat bör utredas hur utbildningar till räddningschef bör utformas i framtiden. Behörighetskravet för en kommunal räddningschef bör bestämmas först när resultatet av en sådan utredning finns.

Till följd av vårt förslag om förändringar av regleringen av räddningschefens uppgifter i kapitel 6 behöver det införas författ-ningsändringar för att räddningschefen liksom i dag i vart fall måste uppfylla de krav som ställs på en räddningsledare. Lagtexten bör utformas så att regeringen utan ytterligare lagändringar längre fram kan bestämma vilket närmare behörighetskrav som bör införas för räddningschefen.

Enligt direktiven till utredningen ska räddningschefen ansvara för att kommunens räddningstjänst är ändamålsenligt ordnad. Det anges vidare i direktiven att det är förhållandevis vanligt att den kommunala

räddningstjänsten i administrativa avseenden leds av en förvaltnings-chef men att en sådan ledningsorganisation inte förändrar det ansvar som räddningschefen har enligt LSO.

Vi har i tidigare kapitel behandlat räddningschefens roll och i en-lighet med direktiven anfört att räddningschefen även i fortsättning-en ska ha ansvaret för att kommunfortsättning-ens räddningstjänstverksamhet är ändamålsenligt organiserad. Det innefattar ett chefs- och lednings-ansvar för utryckningsverksamheten. Kommunerna kan, precis som tidigare, organisera sig på så sätt att det finns en förvaltningschef eller förbundsdirektör som inte är räddningschef. Även om det kan finnas problem med ansvarsfördelningen menar vi att det går att hantera.

Räddningschefens roll som ansvarig för kommunens räddnings-tjänstverksamhet ställer krav på kompetens att organisera och för-bereda räddningstjänstverksamheten i enlighet med lag och kommu-nens handlingsprogram. Räddningschefen ska också kunna leda den operativa verksamheten och anpassa den mot en föränderlig risk- och hotbild samt prioritera resurser mellan olika samtidiga räddnings-insatser och upprätthållande av beredskap. I ledningsuppgiften ligger också en förmåga att på ett övergripande ledningsplan hantera större räddningsinsatser. I de mindre kommunerna kan räddningschefen visserligen ha en mer begränsad kompetens när hänsyn endast tas till den begränsade lokala riskbilden för en mindre kommun. Med ut-redningens förslag om krav på att kommunerna ska samverka för att ha viss övergripande ledningsförmåga ställs högre krav på räddnings-tjänstbefälens, särskilt räddningschefernas, kompetens. Enligt utred-ningens mening bör det i författning regleras vilken formell kompe-tens som minst behövs för behörighet som räddningschef.

Det kan för mindre kommuner innebära svårigheter att rekrytera räddningschefer om det införs utökade krav. Sådana svårigheter kan lösas genom en utökad samverkan med andra kommuner, till exempel genom att kommunerna bildar en gemensam organisation för rädd-ningstjänst eller genom civilrättsliga avtal. Ett av utredningens iden-tifierade behov för kommunal räddningstjänst är också en utökad samverkan mellan kommuner. Ett tecken på att en kommun kan be-höva utöka sin samverkan med andra är att kommunen inte på egen hand kan rekrytera räddningschef med tillräcklig formell kompetens.

Det är enligt utredningens mening inte en nackdel att kommuner kan behöva utöka sin samverkan med andra kommuner för att upp-fylla kravet.

Räddningschefen är ofta chef för hela räddningstjänstorganisa-tionen. Den formella behörighet som krävs för räddningschefen tar emellertid endast sikte på räddningschefen som ansvarig för rädd-ningstjänstverksamheten. I den egenskapen är det utredningens be-dömning att räddningschefen behöver både sakkunskap om utföran-det av räddningsinsatser liksom en mer generell organisations- och ledningskompetens samt kunskap om samhället. Kravet tar i och för sig inte sikte på den olycksförebyggande verksamheten. Emellertid är sakkunskaperna som krävs för särskilt den brandförebyggande verksamheten och räddningstjänstverksamheten i delar densamma.

Med tanke på hur verksamheterna är förknippande och bör växel-verka med varandra behöver räddningschefen kunskap om den olycks-förebyggande verksamheten.

Ett formellt behörighetskrav bör ta sin utgångspunkt i utbildning.

I befintligt utbildningssystem är det enligt utredningens mening brandingenjörsexamen i förening med MSB:s påbyggnadsutbildning i räddningstjänst för brandingenjörer (RUB) som närmast motsvarar de krav som bör ställas på formell kompetens för behörighet som räddningschef. Det var också det krav som huvudregeln ställdes på räddningschefen enligt den tidigare räddningstjänstförordningen. Vi har övervägt om det borde införas som behörighetskrav på räddnings-chefen redan nu.

Utredningen menar att en önskvärd utveckling vore att rekryter-ingen av räddningstjänstbefäl i allmänhet och räddningschefer i synner-het ska kunna ske med en större bredd. Vi föreslår därför i nästa kapitel att ledningsutbildningarna på området ses över för att bland annat möjliggöra en bredare rekrytering av räddningschef än av de som har en brandingenjörsexamen.

Ett införande av behörighetskrav på räddningschefen redan nu skulle ge en onödigt styrande utgångspunkt för en sådan utredning.

Beroende på resultatet av utredningen kommer förmodligen behörig-hetskravet på räddningschefen behöva ändras efter utredningen skett.

Det skulle inte skapa förutsägbarhet och kontinuitet om ett behörig-hetskrav för räddningschefer infördes redan nu för att ändras om några år. Ett nytt utbildningssystem för ledning tar å andra sidan flera år att utreda och implementera och ett införande av ett behörighetskrav på räddningschefen kommer fördröjas i motsvarande mån. Vi bedömer att skälen för att avvakta med ett införande av behörighetskrav överväger.

Sammanfattningsvis är det utredningens mening att det bör in-föras ett behörighetskrav för räddningschefer och att det kravet bör sättas utifrån hur utbildningar för räddningschefer ska bedrivas i fram-tiden.

I avvaktan på det nya behörighetskravet bör det krav som i dag gäller för räddningschefen fortsätta gälla. Det krav som gäller följer indirekt av att räddningschefen enligt nuvarande reglering är rädd-ningsledare och alltså ska uppfylla behörighetskravet för räddnings-ledare. Mot bakgrund av vårt förslag om en förändring av regleringen av räddningschefens och räddningsledarens roller (se kapitel 6) be-höver det direkt föreskrivas att det kravet ska gälla även räddnings-chef. En reglering om behörighetskrav för räddningschefen bör där-för redan nu indär-föras i LSO och FSO där-för att möjliggöra där-för MSB att föreskriva om detta. Regleringen i LSO bör också utformas så att även det nya behörighetskravet för räddningschefer längre fram kan be-stämmas av regeringen utan ytterligare lagändringar.

Outline

Related documents