• No results found

10. Databearbetning och analysförfarande

11.3 Bemötande och Relationer

I alla intervjuer berör eleverna hur pedagoger och annan personal i skolan bemöter dem. Utifrån elevernas berättelser så kan det vara både i positiv och i negativ riktning. Luka berättar hur han uppfattar lärarnas bemötande mot honom när han blir okoncentrerad och ”speedad” som han kallar det.

42

När jag blir okoncentrerad så blir jag så speedad du vet? Att jag får inget att funka då är det inte lönt att jag jobbar, förstår du? Det är inte lönt att man försöker med mig mer, bara låta mig va. Den lektionen blir inget av för jag är sån som person. Alltså jag har inga såna diagnoser ADHD eller nåt, det har jag inte. (…)

Det är klart också att den man jobbar med påverkar jättemycket ju. Men just att vara så, jag tycker inte om vissa ämnen här… För enkelt, förstår du? (…) Ja jag har berättat det men dom gör ingenting. Dom bryr sig inte. Men sen så tror dom att jag har nån sån diagnos eller så, för att jag är speedad och sånt. Dom vet inte, för dom känner inte mig.

Luka 2016

Alaa har olika upplevelser av hur lärare har bemött honom. Innan gymnasiet gick han på vanlig grundskola men i en liten grupp. Han beskriver det som att de var ca 8-9 personer med två lärare. Enligt Alaas egen uppgift var det inte särskolan han tillhörde då utan en särskild undervisningsgrupp.

När jag inte fick det som jag ville då… då började dom skälla ut mig och sånt då… det var bara konstigt… men dom var rätt så…. Jag ska inte säga för mycket men alltså men det var mycket det här med mina… hur jag var som individ och sånt och jag borde inte… alltså jag var värre än… du vet mina koncentrationsproblem var mycket värre och så. (…)

Men jag… jag var typ… jag var liksom svår att hantera och dom hade inte så mycket hjälp på den tiden. (…)

Vi hade många i vår klass som… som hade olika så… grova alltså diagnoser på den tiden… många som hade hamnat i trubbel och … till höger och vänster och… (…)

Alltså jag vill inte snacka för mycket men många som hade hamnat i trubbel med olika grejer och folk som skolkade och hela den grejen och mycket bråk och sånt och hela … så lärare som inte kunde göra nånting och vi hade några lärare… ja det finns några lärare som var okej bra, bra och sånt och såna som var riktigt dåliga och hela den grejen.

Alaa 2016

Alaa blir ombedd att jämföra hur han tycker att lärarna bemöter honom nu på gymnasiesärskolan jämfört med hur lärarna i grundskolan bemötte honom.

43

Lugnet… tror jag. Lugnet och lärarna här är väldigt bra på att hantera mig på ett bra sätt. För om jag jämför dom med hur… så har dom enklare att hantera mig. De är mycket lättare och ha att göra och att prata med dom om allting. Och dom är inte brydda om nånting utan dom bara… ja förklarar för dig, och då ska du lyssna.

Alaa 2016

Alaa beskriver både hur gruppen och lärarna påverkar. Även Sofia berättar om sina upplevelser av grupptillhörighet. Hon blir ombedd att beskriva hur hon upplevde det att börja läsa engelska med en klass på introduktionsprogrammen.

Jag kände inte alla i klassen men jag kände att dom var på samma nivå som mig. Jag vet inte varför men det känns så bra för att det är liksom i X-land (hennes tidigare hemland, förf. anm), denna klass. Jag vet inte hur man kan förklara men dom har olika nivåer men vi jobbar tillsammans.

Sofia 2016

Sofia beskriver också hur en lärares tro på henne gör att hon vågar göra ett nationellt prov i engelska vilket hon gör och också klarar av.

Min lärare är också en jättebra lärare. Hon sa till mig: ”Jag tror du kan mer. Jag vet säkert att du ska ha gymnasiets engelska efter detta provet. Bara gör provet”. Och jag gjorde provet. Och hon sa: Sofia jag har sagt till dig att det blir bra. …(…) och jag bara grät och grät.

Sofia 2016

Både Luka och Martin har läst vissa kurser inom gymnasiesärskolans Vård- och omsorgsprogram och han har också fått godkända betyg i vissa ämnen. De berättar hur de har upplevt det att delta i en annan klass. Martin berättar att han tyckte det var svårt att ta plats på lektionerna, han blev blyg och vågade inte prata.

44

Martin: Jag är så blyg av mig för dom som jag inte känner, så jag satt mest tyst under lektionerna. Men ja, det var kul och så. (…)

Elsa: Fick du några nya kompisar? Martin: Jag vågar inte… tala….

Elsa: Var det svårt att prata med dom andra eleverna?

Martin: Ja. Men om det är en uppgift då är det enklare men om man själv ska börja en konversation så är det svårt… För mig i alla fall… För liksom vad ska man prata om? Fritiden eller?

(Om Vård och omsorgsprogrammet, förf.anm.)

Martin 2016

Det som Martin beskriver som svårast var när de skulle låtsas vara patienter och någon annan elev skulle mata honom. Han beskriver det som pinsamt.

Martin: Det var inte svårt när man skulle mata, men när man blev matad då kändes det… det kändes lite…ja vad ska man säga? Pinsamt. För man kunde ju äta själv. Men…

Elsa: Aha när man skulle låtsas va patient? Martin: Ja sen så när de fick mata en.

(om Vård och omsorgsprogrammet, förf.anm.)

Martin 2016

Lukas upplevelse skiljer sig något från Martins, han berättar att han är van att ingå i olika grupperingar sedan han gick i grundskolan och tycker inte att det är något problem att ingå i flera olika grupper.

Alltså det var inte jobbigt för jag är van vid… för jag har gått också från nian. Jag hade också en klass där, men jag hade en liten grupp där jag hade mina… alltså mina såna matte och svenska, du vet? Jag hade en liten grupp. (…) Det är det som är skillnaden och det var bra på grundskolan att jag fick ha mina ämnen med min klass och jag följde hela klassen från sjuan.

Luka 2016

Samtidigt berättar Luka att ett annat problem för honom är att han inte har en klasstillhörighet på gymnasiesärskolan.

45

Elsa: Mm. Men du sa att skillnaden då var att du fick följa med klassen mer. Men har du inte en klass här också?

Luka: Nej. Det finns ingen klass. Man tillhör inte. Man tillhör ingen klass här. Du är med alla. Det är blandat och det är det jag inte trivs med. Förstår du? Det är det jag inte trivs med. Att du har inte din klass som du kommer till och alla känner dig. Hur du är och de ser på dig att du kanske inte mår bra. Man ska inte tjafsa med honom idag man ska låta honom va. Förstår du, så? Dom förstår inte det här.

Luka 2016

Related documents