• No results found

10. Databearbetning och analysförfarande

11.1 Valmöjlighet

Flera av dem pratade under intervjuerna om sina gymnasieval. Dels var det flera av dem som upplevde att de inte hade fått rätt gymnasieval men de berörde också det faktumet att de inte har möjlighet att välja gymnasieprogram utanför särskolan.

Hamid och Aziz berättar att de inte har fått den gymnasieinriktningen de har valt. Hamid berättar att han vill byta program men att han inte har lyckats göra det.

Men alltså har man inte nån rättighet bara för att man går på särskolan? Att man inte kan gå och byta nån linje eller? Liksom ifall man inte är nöjd med linjen?

(…)

Nej jag är inte så nöjd här med linjen och så. Det är därför jag liksom vill byta linje för att det känns, för min del känns det inte okej och det är ingen rättighet att nån ska kunna bestämma vad jag ska gå för linje och så. Så känns det för mig. För det är jag som ska ta mina egna beslut ingen annan ska kunna göra det liksom.

38

Hamid 2016

Aziz har fått ett annat program än det han valde när han sökte till gymnasiet och han berättar att han inte fick någon information om vilket program han gick på innan han själv tog initiativet att fråga rektorn.

jag… eh … sökte till handel. Sen på vägen hit så vet jag inte vad som hände det blev nånting krångel (…)

eh… så jag trodde jag hade handel hela tiden så jag frågade rektorn ” Vad är det jag har som jag läser egentligen?”…”Du har restaurang.” … och det visste jag inte ens om. Och eh… jag sa till honom att jag hade sökt till handel i ettan, du måste… man måste säga om du… att eh… att jag inte platsar där kanske. Kanske att jag inte kommer kunna komma in dit till handel och jag får restaurang, men då måste man ju säga till den eleven. Och jag har inte fått nåt besked om det av rektorn.

Aziz 2016

Under intervjuerna berättar flera av eleverna att de önskar att de kunde gå på samma gymnasieprogram som övriga elever och alltså inte tillhöra särskolan överhuvudtaget.

Sofia kom till Sverige för endast två år sedan. Sofia berättar att hon hade någon form av skolsvårigheter redan innan hon kom till Sverige men hon menar att skolan ser annorlunda ut i hennes förra hemland. Där gick hon på ett vanligt gymnasium och läste vissa ämnen på en, vad hon beskriver som lägre nivå, något som hon önskar skulle vara möjligt i Sverige också.

Jag gick på handelsprogrammet, på yrkesskolan när jag var i x-land. Men det var ett vanligt gymnasium, men med låg nivå. (…) I Sverige är problemet att det finns särskola. Där (i elevens tidigare hemland förf. anm.) är det annorlunda för dom som mig som har en låg nivå. Där har dom har en skola för alla människor istället. Det är bättre att Sverige gör en skola för såna som jag och alla andra, det blir bättre.

Sofia 2016

Även Hamid uttrycker att han vill gå på de vanliga gymnasieprogrammen men till skillnad från Sofia så kritiserar han inte skolan för att han inte kan det. Han säger istället att han hade känt sig mer nöjd med sig själv om han hade gått på vanligt gymnasium.

39

Alltså jag vill egentligen gå ute med dem treorna, alltså här ute på dom vanliga utbildningarna alltså när man går tre år på gymnasiet. Då hade det gått lättare för mig på nåt sätt. (…) Ja alltså det är som att jag hade känt mig mer nöjd, alltså med mig själv, jag hade kunnat gå ut och så alltså, direkt ut från skolan, tagit studenten. Då hade jag liksom bara haft ett år här.

Hamid 2016

Luka berättar att han försökte söka till ett ”vanlig gymnasieprogram” trots att han fått diagnosen utvecklingstörning.

Men… Jag hade velat vara på treårigt men samtidigt så kan jag inte för att jag inte ligger på den nivån i dom … alltså i grundämnena, förstår du? (…) Mm, dom praktiska klarar jag men liksom, till exempel i matematik då. I matematik och engelska är jag inte så bra för där ligger jag inte på den nivån där jag borde ligga. (…)

När jag sökte hit och vi frågade runt här (…) om jag kunde söka till vanligt här. Men så sa de såhär att det inte finns specialpedagoger och sånt som kan va med en om man behöver hjälp. Så sa de att det inte fanns, utan att man måste klara sig helt själv och det var därför jag kom hit. (till gymnasiesärskolan förf. anm.)

Luka 2016

Luka började på två kurser på Vård och omsorgsprogrammet samtidigt som han hade sin tillhörighet och läste övriga ämnen i gymnasiesärskolan. Han fick betyg i dessa två ämnen. Sen gjorde skillnader i schemat mellan gymnasieskolan och gymnasiesärskolan att han hoppade av.

Ja. Jag går på Vård och omsorgsprogrammet här (särskolans nationella program förf. anm.). Men jag har haft lektioner på treårigt (Vård och omsorgsprogrammet förf. anm.) också. Så jag har godkänt i ”Hälsa och pedagogik” och ”Vård och omsorg”. (…)

Jag var tvungen att hoppa av (kurserna på Vård och omsorgsprogrammet, förf. anm.) eftersom att deras schema inte passade bra överens med det vi har här. För när de var ute på praktik var jag här, förstår du? Och när jag var på

40

praktik så hade de lektioner så då kunde jag liksom inte… Jag missade allting som dom gjorde däruppe. (…)

Jag var tvungen och hoppa av för annars hade jag inte fått betyg där. Jag tycker det är dåligt. Det är en dålig grej med skolan och de borde vara duktigare på att planera när de har ett program så som detta. (…)

Annars hade jag inte sökt hit, förstår du? Annars hade jag gått nån annanstans för att försökt jobba upp mina (betyg, förf. anm.), så att jag kan komma in på ett riktigt gymnasium

Luka 2016

11.2 Undervisningsnivå

Flera av eleverna tar upp nivån på undervisningen de får på gymnasiesärskolan. De tycker att det är för låg nivå och för lätt.

Några i klassen har sån här matematik: ”ett plus ett”, jag måste skratta men jag kan inte skratta där, det är inte roligt för andra men… så ja jag känner mig… i en klass där…. Ja, det är lågt…. (Om gymnasiesärskolan, förf.anm.)

Sofia 2016

För här är tråkigt, förstår du? För när det är för lätt, det är för lätt… Du gör det snabbt sen är det tråkigt.

Luka 2016

Sen också att när jag börja här så har jag tyckt så här… att liksom det är bra och så, skolan är liksom ganska så bra. Men de här med ämnena och så tycker jag att det är lite för… alltså lite för låga, alltså för min del.

Hamid 2016

Elevernas kritik mot undervisningsnivån i gymnasiesärskolan verkar också vara starkt kopplad till deras önskan om att få en bra utbildning och därigenom kunna få ett jobb i framtiden.

41

I den här skolan så om man inte får läxor, vad ska man göra efter? Jag kan ju inte va på gatan. För jag tänkte på detta alltså: jag går ju fyra år här? Och jag kanske inte får läxor alls? Och sen slutar jag, och så tar jag studenten säger vi? Och så har jag ingen utbildning. (…)

Och sen är… kommer jag ju eh… efter studenten då har jag tänkt att jag ska jobba med… jag får det jobbet som jag tycker om… Det kanske blir nåt med handel alltså, så butik eller nåt sånt. För jag har praktiserat på Ica…

Aziz 2016

Alltså man… det för det är du som liksom kommer utbildas, det är egentligen för min del känns det som att det är inte lärarna som kommer utbilda sig, liksom dom har redan utbildat sig klart och dom är lärare och så.

Vi som går här på (skolans namn förf. anm). Det är vi som ska utbilda oss för att vi ska liksom kunna komma långt ut, som ni har gjort liksom i ert liv och så.

(…)

Så att sen i livet när jag tar studenten att jag kan få jobb, det är planen för mig liksom. Det är målet att jag vill nå fram till.

Hamid 2016

Luka: För jag vill något med min framtid.

Elsa: Mm. Vad har du för tankar om framtiden som du skulle vilja…? Vad du vill göra?

Luka: Jag vet inte riktigt men jobba, kanske på ålderdomshem. Eller någonting så inom sjukhuset.

Luka 2016

Related documents