• No results found

Bemanningskonsultens upplevelser av kommunikation på kundföretaget

4.6 Etiska ställningstagande

5.2 Bemanningskonsultens upplevelser av kommunikation på kundföretaget

Det framkommer av informant 4 att det finns en förväntan gällande konsultens kompetens på kundföretagen. De ska flexibelt kunna sätta sig in i arbetsplatsens rutiner och arbetsuppgifter för att kunna utföra sitt arbete under uppdragets tidsgräns.

Man blir tillsagd vad man ska göra sen kan man såklart fråga men man vill ju inte fråga för mycket för då tror dom ju att man är dålig på sitt jobb liksom. Kan ju inte alla butikers rutiner och så och om man är ensam på kvällen eller så kan jag ju inte veta allt. På vissa ställen frågar dom inte ens vad jag heter utan bara “här har du mejerikylen, varsågod” (informant 4).

Att den inhyrda konsulten i många fall ses som en “expert” på sitt område, är en erfarenhet av många på kundföretagen som anlitar bemanningsanställda. Det finns en förväntan om vilken kunskap de besitter och vilka specifika arbetsuppgifter de har, menar informanterna. Detta kan komma att bli en nackdel för den inhyrda konsulten, som eventuellt inte varit på kundföretaget tidigare. Att känna en skam över att inte vilja fråga den ordinarie personalen om hjälp är en känsla som kan upplevas, vittnar intervjupersonerna om. Det framkommer att arbetsplatsernas rutiner skiljer sig åt och konsulten måste ofta snabbt komma in i sina arbetsuppgifter. Intervjupersonerna lyfter fram att kommunikationen mellan parterna bemanningskonsult och kundföretaget i vissa fall kan vara bristfällig. De har anlitats för ett specifikt uppdrag och väntas veta vad som ska göras, något som leder till att konsulten kan hamna på en obekant arbetsplats där denne ska träda in i arbetet utan upplärning eller introduktion. I en del fall finns dock en god kommunikation mellan bemanningsföretaget och kundföretaget, för att underlätta för konsulten.

Informant 5 menar i nedanstående citat att konflikter på arbetsplatsen är något som kan infektera klimatet på arbetsplatsen. En god och ärlig kommunikation mellan samtliga anställda är viktig för att upprätthålla en god stämning på arbetsplatsen.

Ta konflikterna med varandra och vara mer öppna om olika saker istället för att gå runt och vara arga på varandra (informant 5).

Utifrån intervjuerna framgår att god kommunikation med sina kollegor på kundföretaget är eftersträvansvärt Dock finns det ibland upplevda brister i hur de ordinarie anställda kommunicerar med varandra, men också med konsulterna. Det visar sig, utifrån intervjuerna, att i en del fall vet inte den ordinarie personalen hur de ska bemöta och konsulten vet inte vilka förväntningar de har på sig. Det finns inga klara direktiv om hur kommunikationen ska se ut. Å andra sidan kan konsulten uppskattas oerhört på ett kundföretag där de fattas kompetens inom ett specifikt område. Bristerna i kommunikationen förklarar de som en bieffekt av osäkerhet inför hur de ska bemöta varandra på arbetsplatsen. En konsult med generell kompetens inom olika områden uppfattar oftare brister i kommunikationen än vad de med en specifik kompetens gör. Det råder dock en tydlig uppfattning om att konsulter har större krav på prestation än övriga anställda. Detta för att konsulten har ett behov av att återanlitas för fler uppdrag.

Utifrån intervjuerna finns mönster som tyder på att konsulterna i många fall får ta sig an arbetsuppgifter som de ordinarie anställda inte hinner med. Eller som det ibland uppfattas: inte vill göra själva. Samtidigt finns det anställda på kundföretag som visar sin uppskattning gentemot konsulterna dagligen och verkligen försöker få dem att känna sig delaktig i arbetet. Att kommunikationen kan te sig olika mellan alla berörda är självklart menar intervjupersonerna. Det framgår från intervjuerna att de finns en annan, klarare kommunikation mellan dem och ansvariga på kundföretaget. Förväntningarna är klara och uppdraget givet, men samtidigt är ofta inte de ansvariga med under arbetspassen. Informanterna menar att de inhyrda konsulterna ska leva upp till förväntningarna hos kundföretagets ansvariga, sin egen arbetsgivare och den ordinarie personalen.

Informant 2 uttrycker i nedanstående citat hur en del arbetsuppgifter som ligger utanför ramen för uppdraget läggs på konsulten. Detta tar tid från det arbete konsulten egentligen är där för att utföra.

Vissa ställen får man bara en pärm, där man får läsa saker som typ ”Gå och hämta soporna och ställ i soprummet” det är verkligen jättesvårt, man bara ”jaha, vart är soprummet” Dom känner väl att den personen ska ju ändå bara vara där en dag så de behöver inte lägga någon tid på den personen liksom.Man känner ju lite som att man är bättre än så, man kan mer än att bara sitta där (informant 2).

Det framgår att för att klara av det omväxlande arbetet, leva upp till förväntningarna och prestera på kundföretaget behöver konsulten generalisera och ha egen initiativförmåga. Detta kan i en del fall tyvärr leda till missöden och felberäkningar under arbetsdagen. Inom en del branscher där samarbete och kommunikation utgör en säkerhet för arbetet, finns inga marginaler för misstag. Där är det istället mindre komplicerat att rådfråga.

Att kastas in i en ny verksamhet är någonting en inhyrd konsult är van vid lyfter informanterna fram. Det som får dem att stanna kvar i denna bransch är olika anledningar. Många vittnar om en högre ersättning för samma arbete som ordinarie personal utför. Arbetstiden börjar för en del redan när de beger sig till arbetsplatsen och slutar när de kommer hem för dagen igen. De menar på att anställningsavtalen är bättre för bemanningsanställda när det kommer till ersättning.

Informant 5 beskriver hur det upplevs att rutiner ibland är bristfälliga på kundföretag som anlitar konsulter. Det finns inte klara direktiv om hur arbetsuppgifter ska utföras och konsulten ska påbörja arbetet utan någon vidare introduktion.

På det nya ställena då var det lite brist på det mesta, kände att jag inte fick den informationen jag behövde. Fick inget intro, jag fick läsa en pärm om den här personen om hur den är.. Lite svårt att göra efter en pärm. Sen har jag fått lära mig själv. I början var det jobbigt, då var det svårt (informant 5).

Det framkommer utifrån intervjuerna att en inhyrd konsult är en viktig del för att organisationen ska fungera, men samtidigt inte helt inkluderad i alla sammanhang. Det finns även fördelar med att inte vara traditionellt anställd på ett företag. Att inte behöva ta del av konflikter som kan uppstå mellan anställda är en klar fördel. Omväxlingen i arbetet är både positiv och negativ. Om konsulten hamnar på ett kundföretag där de trivs väldigt bra, kan det upplevas tråkigt när uppdraget är avslutat. Samtidigt som när ett kundföretag kan kännas sämre, är det skönt att ha en tidsbegränsning för att sedan ta ett nytt uppdrag.

Det framgår att kommunikationen mellan dem och de ordinarie anställda bör förbättras. Inte bara de anställda gentemot konsulten, utan även tvärtom. Om klimatet är gott, blir kommunikationen enkel och god. Är det tvärtom, blir det efter ett tag inte ens lönt att försöka skapa en god kommunikation.

5.3 Bemanningskonsultens upplevelser av stöd på

Related documents