• No results found

4.6 Etiska ställningstagande

5.3 Bemanningskonsultens upplevelser av stöd på kundföretaget

Informant 1 förklarar i citatet nedan, på vilket sätt det upplevs som viktigt att känna ett stöd från kollegor på ett nytt kundföretag.

Kollegorna hjälper mig mycket, för de vet att jag är ny. Skulle inte palla jobba om jag hade dåliga kollegor. Deras hjälpsamhet hjälper mig jättemycket (informant 1).

Samtliga ska veta sina förutsättningar, begränsningar och målsättningar, för att därigenom finna en väg till gott samarbete. Utifrån intervjuerna menar informanterna att ryktet för konsulter inte alltid är så bra. Det skapar motivation hos vissa att arbeta och motbevisa stereotypen, medan andra inte tänker på det nämnvärt. Inom vissa yrken är kravet på samarbete och stöd från sina kollegor av största vikt. Inom vården fallerar hela verksamheten och liv riskeras om samarbetet inte finns. Det beskrivs som viktigt att stödja varandra och bidra till ett trevligt klimat på arbetsplatsen samtidigt som gemenskapen stärks. Ofta uppkommer under intervjuerna hur viktigt det är att våga be om hjälp, även om långt ifrån alla gör det. Det framgår att konsulter anses kunna specifika arbetsuppgifter och inte vara till belastning för övriga anställda.

Informant 2 vittnar om att konsultens insats värderas olika beroende på vilket kundföretag de anlitas av.

Vissa av dem, jag har ju ett ställe jag har varit på jättemycket. De har till och med sagt att jag får använda dem som referens. Det visar ju att de uppskattar mig. Medan vissa säger ingenting alls. Det varierar jättemycket (informant 2).

På en del kundföretag blir de uppskattade och knyter kontakter med den ordinarie personalen. Andra ser dem mer som ett tillfälligt komplement till verksamheten och ser ingen mening med vidare kontakt än den nödvändiga. Detta är ofta beroende på uppdragets längd och omfattning. För en del ordinarie anställda finns en stolthet och de betraktar sin egen kompetens som högre än konsultens. De har större inflytande över allt som pågår på arbetsplatsen och har eventuellt arbetat där under en längre tid.

Som informant 2 beskriver, går det inte att endast göra skillnad på konsulter och ordinarie anställda. Det handlar mycket om personkemi, fördomar och tidigare upplevelser av bemanningsanställda.

Informant 4 beskriver i kommande citat att prestationen på kundföretaget upplevs som det viktigaste för återkommande uppdrag.

Nja, alla kollar så man sköter sig och arbetar snabbt liksom. Man “säljer” ju sig själv när man är ute i olika butiker. Om jag inte gör ett bra jobb ifrån mig så vill de ju inte ha mig där fler gånger vilket betyder att jag kanske inte får komma tillbaka. Man märker ju om de gillar en om de frågar min bemanningschef efter mig när de behöver hjälp (informant 4).

I intervjuerna menar informanterna att genom denna inställning till uppdragen, får de inhyrda konsulterna många gånger bortse från eget välbefinnande och utvecklingsmöjligheter. Att ställa krav på kundföretaget när det kommer till personlig utveckling förekommer inte, samtidigt som bemanningsföretagen sällan vidareutbildar sina konsulter. Interna utbildningar förekommer i vissa fall, om det är ett krav att fortbildas inom specifika områden som rör uppdraget eller företaget. Det kan handla om brandskyddsutbildningar eller liknande. Det stöd som ordinarie personal erbjuds, finns inte tillgänglig för tillfällig personal i samma utsträckning. För att bli erbjuden nya uppdrag behöver många inblandade vara nöjda med insatsen konsulten gör menar informanterna.

Informant 5 berättar i följande citat att det finns olika faktorer som får konsulten att stanna på bemanningsföretagen och arbeta som konsulter.

När jag får beröm, vill jag ju såklart göra samma sak lika bra eller bättre till nästa gång (informant 5).

Det kan bero på ersättning, omväxlingen och flexibiliteten som arbetet faktiskt ger. Det som sammanför informanternas upplevelser till stor del är uppmärksamheten för arbetsinsatserna. Det ger dem ofta motivation att fortsätta arbeta och även utföra arbetet på ett ännu bättre sätt, menar intervjupersonerna. Uppskattning för att de finns på plats och utför ett arbete som annars den ordinarie personalen själva tillsammans hade behövt utföra. Det är viktigt för konsulten att känna detta, även om de inte direkt ingår i gemenskapen som finns på arbetsplatsen.

En inhyrd konsult utför endast delar av allt arbete som förekommer på kundföretaget beskriver intervjupersonerna. En ordinarie anställd är ofta medveten om arbetsplatsens arbetsmiljö, förbättringsarbeten och rutiner på ett annat sätt än konsulten. Att ändå få vara en del av kundföretagets fortsatta utveckling och få uppskattning för arbetsinsatsen de utför är en motivationsfaktor för konsulten. Genom den föränderliga anställningen de har, finns möjligheter att de själva utvecklar sina färdigheter till det bättre.

I nästkommande citat berättar informant 3 om vikten av att känna stöd från sin egen arbetsgivare skapar trygghet under uppdragets gång.

Kontakt med bemanningsföretaget finns. En person varje onsdag som finns där om man vill prata, utvecklas eller något. Det känns bra dom finns till hands, även om de kanske inte kunnat hjälpa mig alla gånger (informant 3).

I en del fall finns en kontaktperson för bemanningsföretaget tillgänglig på kundföretaget om de anställda behöver stöd och hjälp med frågor som kan uppstå. Känslan av att det ändå finns någon på plats för att stödja, blir en trygghet. Det framgår att många av informanterna känner sig utelämnade på kundföretaget och har svårt att bibehålla en god kommunikation med sin egen arbetsgivare. Detta är en del i varför de erhåller en högre ersättning än den ordinarie personalen. De ska kunna arbeta självständigt och utan det stöd som de övriga anställda erhåller genom sin fasta anställning. Det framkommer att en god relation med bemanningsföretaget, kundföretaget och de anställda är nyckeln till framgång. Ändå vittnas det om bristfällig samhörighet, stöd och kommunikation mellan dessa.

5.4 Sammanfattning

En återkommande faktor från resultatet är att ett utanförskap tycks råda bland inhyrda konsulter. Informanterna vittnar om att de blir exkluderade i sammanhang under uppdrag och känslan av samhörighet är bristfällig. Ordinarie personal är ofta inte intresserade av att skapa relation med inhyrda konsulter under korta uppdrag. I branschen vård och omsorg, beskriver informanterna att samarbete, relationsskapande

och kommunikation är viktiga faktorer då det handlar om andra människors liv. Informanterna beskriver att det är påfrestande när högra krav ställs på dem som inhyrda konsulter. Förväntningar och krav ställs trots brist på introduktion och informanterna menar dessutom att en tvåvägskommunikation är viktig. Yrkesrollen som konsult kräver en flexibilitet samt att prestationsförmågan och anpassningbarheten måste vara hög under uppdrag. Ett längre uppdrag tenderar att skapa en annan gemenskap och därav mer stöd för konsulten.

6. Analys

I analyskapitlet analyseras det empiriska materialet om konsulternas upplevelser av sin psykosociala arbetsmiljö med utgångspunkt och begreppen inom KASAM, Krav- stöd och kontrollmodellen, Ansträngnings- belöningsmodellen. Kapitlet är uppdelat i tre rubriker. Vi har valt att rubricera analyskapitlet utefter begreppen: Samhörighet,

kommunikation, och stöd. Vi kommer att benämna intervjupersonerna som

informanter, intervjupersoner samt konsulter för att skapa variation under läsningen. Kapitlet avslutas med en sammanfattning.

Related documents